Ztereotyperna är ett ungt band från Örebro…Här svarar alla medlemmarna på mina frågor. Z -” för Zarah, bassist och sång, ”W -” för Wicky, Gitarr och sång, och ”I -” för Isak, trummor. Deras nya skiva har precis kommit ut på Grönpeppar records och nu är vi framme i mars 2023.

 

Berätta lite om er, när ni började spela , ålder och har ni några andra band vid sidan av ZtereotypernA

W - Vi börja sommaren 2019 när jag och Isak slutade 9an och jag ville ha ett punkband!! Vi fick med Zarah på spåret men hon hoppade av efter ett rep då vi knappt visste hur man spelade. Efter ett par temporära basister samt två kaosartade spelningar hamna bandet på is när covid kom. Men på julafton 2021 uttrycker Zarah att hon är intresserad att gå med igen och våren 2022 börjar band repa på riktigt igen! Jag, Wicktoria har primärt två sidoprojekt, Mormordax (där jag är temporär trummis) och Wicktoria’s underbara wärld (ett soloprojekt, typ folkpunk med distad gitarr)

Z - Vi är åldrarna 19 och 24 i bandet, Wicky och Isak är 19 och jag är 24. Mina andra projekt är ett metal band som heter ”Crushed by Air” och ett soloprojekt som heter ”Zarahs Vedervärdiga värld” lite som svar på Wickys soloprojekt och det är ett Emo/folk-punks projekt

 

Hur kommer det sig att ni kom in i punken underbara värld? Föräldrar, kompisar eller vad?

W - Min familj har alltid varit musikalisk lagda men fastnade först för punk när jag var runt 13-14. Då jag stal min pappas gamla kopia av ”Svenska tonårsgrupper vol 3” sedan köpte jag första ”Burning ambitions” på LP och jag var fast i punken!

Z - Jag växte upp med mina fötter i HC-Scenen och lyssnade rätt mycket på Amerikansk och Engelsk punk och metalcore, sen precis som Wicky sa så var vår familj ganska musikaliskt lagda så musik och musikalitet var bara något som fanns tillgängligt under uppväxten.

I - Min mamma är värsta musikälskaren och lyssnar på all slags möjlig musik och det var på så sätt jag blev introducerad till punk bland annat. Jag har annars hittat en del punk band som Wipers, Black Flag, Siouxsie and the banshees, osv genom att söka ut dom eller få höra från Wicktoria om massa olika punk band som hon hittar.

 

Fördelen respektive nackdelen att vara ett så pass ungt band?

I - Nackdelen är väl främst att vi inte hunnit etablera oss lika mycket som dom större och äldre banden

Z - En fördel är väl att vi kan ta bandet lite vart vi känner för då vi inte har ett stensatt sound än

 

Ni har ju lyssnat en hel del på den tidiga svenska punken känns det som…favoriter från förr?

W - JA FÖR FAN!!! Jag är en jävligt stor nörd för den gamla svenska punken! Jag kan säkert tala hål i huvudet på dom flesta gällande tidig svenska punkband men pga att det är en bandintervju så skippar jag det!

 

Hur hittade ni låten Identitet av IQ55? Vad gillade de er version?

W - Det var jag som föll in på spåret av IQ55 och de blev snabbt ett favorit band. Så när vi började repa igen 2022 så tvingade resten av bandet att vi skulle göra en cover på en av deras låtar. Att det blev just ”Identitet” handlar mest om att den är lätt att planka! Sen tycker jag att det är alldeles för få som har hört talas om IQ55 och om vi har chansen att öppna ögonen för fler personer så är det UNDERBART!!!

 

När ni gör låtar, hur går det till, är det någon som gör allt eller är det något ni jammar fram i replokalen?

I - Oftast så kommer nån i bandet med ett riff så jammar vi på det och utvecklar det riffet till en låt. Tex skogspunk var ett riff som Zarah hade från ett tidigare band flera år tillbaks som vi jamma på lite och utveckla till en snabb enriffs mosh låt. Det är en ganska kollaborativ process när vi skriver låtar så det finns inte riktigt en person som skriver allt vilket är väldigt skönt för då blir vi mer av ett fullständigt band istället för ett backing band till en soloartist.

 

Texterna verkar ju ganska viktiga för er? Vilken är er mest politiska låt?

Z - Vår mest politiska låt på albumet är ”Knarkaren på väster” och den kommenterar mer på hur en person som lever med missbruk är så gott som kriminell, om man brukar och har på sig så räknas det som ringa narkotikabrott. Men vi har också en osläppt låt som heter nåt med ”Ebba Buskes Tår” haha

 

Vad tycker ni om att bo i Sverige idag, politiskt med SD-KD-M etc?

Z - Jag personligen har problem med hur systemet är uppbyggt och på nationsstater i allmänhet, representativ demokrati är ett skämt vilket senaste valet presenterade. Partiledaren för Sveriges då tredje största parti får statsministerposten och redan en vecka efter att ministerposterna är satta så är det skandal att personen som är blev skolminister ägde aktier i Tellusgruppen till och med när hon satt som minister. Samma lika med 8 år av gråregering styrd av minoritetspartier på bekostnad av svensk arbetspolitik.

 

Jag har märkt genom alla år i punken att när det är högerregeringar så kommer det mer och mer punkband? Är punken ett bra sätt att uttrycka sitt förakt för dem?

Alla i bandet - Ja. Det är det

 

Vad betyder ordet punk för er , är det bara ett ord, musikstil eller livsstil?

I - Definitivt livsstil för mig

W - Allt i ett, men det beror på hur vem man frågar. Jag personligen som lever mig in väldigt mycket i punken och punkkulturen. Så är det mer en livsstil för mig.

 

Hur kom ni i kontakt med Grönpeppar records?

Z - Genom Albin från bandet Skräp, han är också personen som spelade in och mix/mastrade SveaRikes Hjärtinfarkt

 

Är det viktigt att få ut er skiva i fysiskt format tycker ni?

W - JA! Vill gärna egentligen släppa på vinyl men väntetiden och kostnaden var lite mycket den här gången

 

Köper ni skivor själva eller är det bara Spotify som gäller för er?

W - JA!!! Jag är skivsamlare och spenderar majoriteten av mina pengar på gamla punkplattor! Spotify gör det såklart enkelt att lyssna på musik när man är ute och går men föredrar helt klart fysiska medier så som LP, Kassettband eller CD

 

Om ni fick chansen att välja fem band(både levande och döda) att ha en konsert ihop med er, vilka fem skulle drömbanden vara då?

W - New York Dolls, IQ55, Smisk, Traste & Superstararna och The Accidents

I - Nirvana, Wipers, Black Flag, The Doors och Veronica Maggio

Z - Yersinia, Totalt jävla Mörker, Dead Kennedys (med Jello Biafra), The Casualties och Rancid

 

När ni spelar ute, drar ni bara ung publik eller kommer det gamla gubbar som mig med?

Z - när vi är ’Ute’ och spelar så är det en salig blandning men generellt i Örebro så har vi en rätt ung publik.

 

Örebro har ju en del bra band som har funnits och finns ännu, har ni några favoriter av dessa band?

W - Sarah Coffmann, The Accidents, Skräp

Z - Alternativa Idioter, Kung Pung och Embrace Death

I - Lucid och Ögonblick

 

Har ni några unga nya band att rekommendera annars?`

Dull heads (de har tyvärr inget släppt än) Vetifan Lucid Skräp

 

Att spela musik, är det ett bra sätt att få ut frustration eller vad säger ni?

Z - Jo absolut, men det är så mycket mer, det är gemenskap i konst och konserter är en utställning där publiken är en del av konsten

 

Berätta lite om följande låtar och texter

A) Skogspunk Skogspunk är lite ett injoke vi hade från innan vi var något när vi la upp en Tiktok på att vi hade haft sönder en trumpinne och gick och hämtade en liten gren ute som ersättningspinne! Den har inte speciellt mycket text men den har en sample från spelet GTA: San Andreas och en Sample från sagda Tiktok video.

B) Örebro Örebro är del ett av en musikalisk serie som kommer handla om Örebro, dess ungdomskultur och annat knas från staden vi bott och levt i. Den här låten är lite en introduktion till bandet och albumet och sagda serie, det är en ”hello-låt” för oss

 

Vad är ambitionen med bandet?

W - Jag vill spela för många många människor och dansa när det är läge för det!

I - banka trummor

Z - Jag vill göra ett intryck på svenska punkscenen, när folk talar om 2020-talets punkscen i Sverige så vill jag att vi är en del av konversationen

 

Ni kör ju några covers på skivan, är det några andra låtar som ni kör live som är covers? Isåfall vilka?

Jo vi spelar lite covers ibland, just nu så har Staten och Kapitalet letat sig in i våran setlist, men vi har även haft som staple tidigare att köra ”Knugen skuk” av Kriminella Gitarrer

 

ZtereotypernA med ett stora A i slutet. Är det någon tanke bakom det stora A:et i slutet? Jag ser att det är ett anarki-A. tror ni att anarki är ett politiskt format som skulle kunna funka?

Z - Just vårat band har inga riktiga saker att säga om det är ett fungerande politiskt system, vi förespråkar Social Anarki och nerbrytandet av sociala normer. Jag, personligen, tror på Anarki utifrån ett mindre samhälles perspektiv, som jag tidigare svarat är jag inte ett speciellt stort fan av Nationsstater och jag anser att ett samhälle utan valuta och hierarkiska maktstrukturer är att föredra.

W - Min personliga åsikt är att inget politiskt system vi har idag kommer funka i längden! Kommunism, kapitalism, socialism eller något annat. Anarki är väl det som kommer kollapsa fortast men den korta tid med detta skulle vara kul som fan att leva i!!!!

 

Har ni något att säga till andra unga band som vill spela in en skiva etc, något de som ska tänka på?

Z - Gå med i en Studiecirkel, engagera er aktivt, skriv vad som kommer naturligt till er, skaffa spelningar och lär känna dom andra banden. Vill det här mer än något annat. Och var trevliga mot personal på ställen ni spelar, det tar en en bra bit på vägen!

W - Bara gör det för fan!! Skit i att hitta rätt sound eller rätt mickposition eller va fan som helst om ni vill göra musik bara gör det!!! Och haka inte upp er på små detaljer!! (Det får ni göra senare)

 

Fem favoritskivor just nu?

Z - Lastkaj 14 ”Becksvart”, Neck Deep ”Life’s not out to get you”, The Chariot ”One Wing”, Loke ”Vackra Människor” och Architects ”Lost forever / Lost Together”

W - Velvet Underground and Nico Germs (GI) The damned, damned damned damned! Eterkropp, bara vi inga gäster Och alla Vägra raggarna benzin + Varning för punk!! Vet att det är 4 skivor + 2 samlings skivor men det skiter jag i!!!!

I - In Utero av Nirvana, Handen I fickan fast jag bryr mig av Veronica Maggio, Innervisions Av Stevie Wonder, Blood, Sweat & Tears av Blood, Sweat & Tears, Slip It In av Black Flag.

 

Vilken var den första punkskivan ni införskaffade?

Z - Det var nog inte första jag införskaffade men det är en av de enda vinyler som jag har kvar och lyssnar på när jag får tillfälle. ”Sex Positive Hardcore” av IRON, så jävla bra platta! Men mina första punkplattor var min och Wickans farsas samlingsplattor haha

W - Min första punkplatta var Örebro punksamlingen ”Svenska tonårsgrupper vol 3” som jag stal av min farsa! Men första som jag införskaffade själv var ”Burning ambitions a history of punk”

 

Framtidsplaner för bandet?

Z - Försöka boka så mycket spelningar runtom i Sverige, Norge, Finland och Danmark som möjligt!

 

För dig själv?

Z - Dit bandet går går jag

 

Visdomsord?

W - Bränt barn luktar illa

 

Nåt att tillägga?

-W - Vi ses på Donken!!