ZSA ZSA GABORS kommer från Österrike (jag trodde att det var Tyskland). Deras skivbolag skickade mig en riktigt bra skiva och jag blev knockad ... .Har har Mots svarat på många frågor och det gjordes i oktober 2018

-------------------------------------------------- ---------

Snälla berätta en liten historia om gruppen?

-Alla medlemmar iZSA ZSA GABOR'S spelade i olika band i några år. Under 2013 fungerade några band inte så bra längre och bestämde sig för att starta ett band med medlemmar från vår lilla hemstad St. Pölten (Österrike). Först var det bara ett replokalsprojekt, men vi spelade några live-spelningar och det fungerade riktigt bra tillsammans. Efter några månader spelade vi in ​​vår första demo. Från och med då var det klart att vi skulle ta bandet på allvar. Numera ser vi tillbaka på 3 studioalbum och några singlar. Vi spelar regelbundet spelningar i Österrike och i utlandet och vi har fortfarande kul tillsammans.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Alla medlemmar i ZSA ZSA GABOR'S har vanliga jobb, punkrock är vår hobby. Hurricane Hari - sångare och gitarrspelare - arbetar i IT-branschen, ZZ Gabor-trummis, arbetar vid Wiens Badeschiff - en klubb på Donau och Mots T. Sux-bas - har ett litet pensionat i St Pölten. Hari och Gabor hade ett 77-streetpunk band som hette EXEED EXCESS och Mots spelade med SKEPTIC ELEPTIC, ett 77-garageband. Mots spelar också med kvinnofrontade Punkrockbandet DEMENZIA KOLEKTIVA.

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels 77-punk och Rancid och den typen band etc? Favoriter från förr?

-Ja, det finns så mycket inflytande, vi är alla punkrocknördar. vi älskar denna typ av musik. Det fanns så mycket bra musik förr och våra låtar är en hyllning till dessa stora band som COCK SPARRER, RAMONES, CLASH, SEX PISTOLS och så vidare. Men vi gillar även band från nuförtiden, såsom BONES, RANCID, STREET DOGS, BROILERS.

 

Zsa Zsa Gabors är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vem var hon? Vilket är den bästa bandnamnet du vet?

-Ja, vi gillar vårt bandnamn. Det är ett speciellt namn - vi vet, men vi väljer det här namnet istället för ett namn som Backseat Loosers eller något liknande. Vårt namn är unikt i punkrockscenen och vi känner inte till ett annat band med detta namn. Vår trummis namn är Gabor och här kommer namnet från. Fru Zsa Zsa Gabor är en ungersk skådespelerska, som spelade i Hollywood. Hon hade Glamour, hon var rik, för att hon var gift med bara rika män. Och hon slkade en polis! Det finns inget fel med den här personen, men hennes namn låter riktigt coolt.


Vad är det bästa med att spelaa live?

-Det bästa är att just spela live. När du spelar dina egna låtar och massan sjunger texterna, är det underbart. Vi skriver våra låtar väldigt melodiska och hymnala, så att alla kan sjunga från första refräng. Vi gillar också att spela i städer där vi inte spelat förut för att träffa nya människor. Och självklart vi är festprissar!

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Det bästa stället att spela är idag i Tyskland. Scenen är väldigt stor där och det finns många levande platser, även i små städer. I Österrike är det svårt att spela nuförtiden. Många rockklubbar stängdes och det finns inte så många punkrock-promotorers. Det enda stället där punkrockscenen är stor är i Wien. Många spelningar där och det finns alltid tillräckligt många besökare. I vår hemstad St. Pölten spelar vi en gång om året och det räcker. Men vi har också våra fans. Vi älskar också att spela i Tjeckien, det finns en stor Punkrock-scen där också.

Vi vet inte värsta stället - vi spelar överallt där folk gillar att höra Oldschool Punkrock.


Hur är det att spela den här typen av musik i Österrike just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Vårt band är från Österrike, så vi har spelat några gånger i Tyskland och det är alltid bra där. Oldschool Punkrock är populärt vissa år och vissa år inte. Det beror på vilka band som blir stora. Sådan som THE BRIEFS - de gjorde 77-Punkrock för 2000-talet.

Vi har lite vänskap med tyska band som THE HIGGINS, THE BLACK TAPE och SCOBBEN och vi spelar också många spelaningar med DEGRADACE från Tjeckien. I Österrike spelar vi tillsammans med våra kompisar DEAD CITY RADIO - bra politisk hardcore punk.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-PUNK ROCK MUSIK

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Ni har en låt Forever Punk som jag tycker borde vara nationalsången till alla punkare runt om i världen?

-Vi skrev låten FOREVER PUNK för att uttrycka exakt denna livsstil. Vi har alla vanliga jobb, några har barn och familjer. men punken följer oss i alla våra liv och den grundläggande attityden har inte förändrats sedan vår ungdom. Låt inte något diktera


Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Det är inget fel pånedladdning eller streaming av musik. På så sätt kan du utforska ny musik. För ett litet band som oss har det bara fördelar. Vi kan göra marknadsföring på internet över hela världen och det är lätt att kommunicera med promotors. Men 2 av oss är också vinyl junkies. Vi älskar det här formatet. Vi säljer vår egen musik på alla möjliga format.

 

Hur är det att bo i Österrike just nu? Politiskt? Fascister? Vi hade ett val i Sverige där högerpartiet fick nästan 20%...

-Österrike är ett rikt land, detsamma som Sverige. Livet kan vara bra för de flesta människor, men vissa människor har ingen chans i vårt näringsliv. För dem är en stark välfärdsstat viktigt. Det här är exakt var vår mellanregeringsregering upprepade gånger beslutar om nedskärningar. Det gör oss arga. Dessutom är det konsekvent agg mot flyktingar och medborgare av utländskt ursprung. Detta humör påverkar befolkningen och ger upphov till fler och fler konflikter. Ingen enkel tid just nu. Vi hoppas att det snart kommer att bli en förändring av regeringen i den social riktningen.


Finns det några bra band från Österrike just nu? Är punkscenen / hardcorescen stor? Hur är det i din hemstad?

-Ja, vi har en scen i Österrike. Här är några viktiga band du bör kolla in: REVEREND BACKFLASH, 2ND CLASS SUBSTITUDES, ANSTALT, RUIDOSA INMUNDICIA, DEAD CITY RADIO, BLOODSUCKING ZOMBIES FROM OTHER SPACE, EVEL & THE TRASHBONES, DEECRACKS och många fler. I vår lilla hemstad finns det oftast normala rockband.

 

Vad vet du om Sverige?

-Mots: Jag var på semester i Sverige. Jag gillade det - väldigt fint land.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Vi vet hundratals bra band från Sverige. Det här bandet är väldigt viktigt för hela europeiska scenen. Vi älskar THE HIVES, THE BONES, VOICE OF A GENERATION, HARDCORE SUPERSTARS, HELLACOPTERS,....

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Inte så mycket på tyska som jag verkligen älskar när tysktalande sjunger på det språket?

-Gabor och Mots skriver de flesta texterna. Påverkan är våra liv, politiska angelägenheter, punkrock i allmänhet, våra erfarenheter av turnéer med ett band.

Mots: För mig är det lättare att skriva texter idag. Teman är mycket mer arga än de är i ungdomen. På tyska är det lättare att transportera mer djupa ämnen. Och det är också ett språk som låter väldigt hård och perfekt för arga punklåtar.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Vad är det mest märkliga ni har skrivit om?

-Mots: Jag skriver till exempel inte en kärlekssang. Det är inte viktigt för mig. Det finns redan tusen sånger om detta. Jag älskar att skriva om extraordinära erfarenheter i livet. Jag älskar också låtar om erfarenheter under turnélivet. Men även antifascistiska låtar tycker jag är helt viktig i vår tid.


Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Politik och musik behöver inte nödvändigtvis kombineras. Varför? Det finns bra rockband som inte har några politiska uttalanden alls. Också OK. Vi bestämde oss för att skriva politiska låtar också eftersom vårt samhälle bara skriker efter det. För tillfället är det bara viktigt att ta en klar ställning. Det är så mycket som går fel i världen. Punkrock måste skrika ut tydliga uttalanden, som skapade CLASH till exempel.

Den mest politiska sången på vårt senaste album är "Keep on Fighting" - en Streetpunk-låt i kamratanda skriven av Gabor.

 

Bästa politiska band/artist?

-Där är THE CLASH oövervinnliga.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Mots: Jag kan bara tala för mig själv. När jag först hörde Sex Pistols förändrade det definitivt mitt liv. Jag tror att du kan påverka unga människor som inte vet i vilken riktning de ska gå.

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomlsag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vemgör era?

-Ja, omslaget är viktigt. Det kan vara avgörande om en köpare bestämmer sig eller inte. I allmänhet är punk-utseendet väldigt viktigt. Vi vill uttrycka med vår grafik att vi är punkband. Vi utvecklar alltid idéerna för våra omslag i lagarbete och fotograferar dem sedan. Själva grafikproduktionen gör Mots. Så allt är DIY.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst? Varför Mad Butcher och är det en bra label? Har ni gjort något mer än Black Roads Blank Thoughts?

-Fysiska skivor kommer alltid att köpas på live-spelningar. Människor gillar att minnas bandet de hörde live. För oss är det perfekta formatet vinyl, men vi har CD-skivor också . Vi har inga kassetter. Vi behövde inte det  just nu.

Mad Butcher är den perfekta etiketten för oss. Det öppnar nya möjligheter och nya kontakter som vi inte skulle ha annars. Dessutom är Mike en extremt trevlig kille. Black Roads Blank Thoughts är det första albumet på Mad Butcher Records. De andra 2 skvorna vi har släppt är DIY.


Snälla berätta någonrolig sak som har hänt under er karriär och under några spelningar?

Eller om du har varit något annan bandkonsert där något konstigt hände?

-Mots: Spontant minns jag en upplevelse med mitt gamla band SKEPTIC ELEPTIC: Efter några riktigt svåra spelningar i Tjeckien turnerade vi i Tyskland. Strax före konserten svimmade jag  till följd av extrem sömnbrist. Jag togs till sjukhuset där jag fick en infusion som gjorde så att jag inte kunde sova hela natten. När jag kom hem efter 2 veckors turné vaknade jag på natten och trodde att golvet skulle svälja mig. Jag ville hoppa ut genom fönstret. Lyckligtvis tog min flickvän hand om  mig och stoppade mig. Galet!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Vi har oftast en blandad publik. Det beror på platsen där vi spelar. Vi har haft spelningar med riktigt bra band som THE VIBRATORS, LOS FASTIDIOS, TOTAL CHAOS, BAMBIX; THE ARGIES.

Var god ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Mots: Det varierar ständigt och att minimera till 5 album är inte möjligt ... Jag försöker lista några klassiska album som påverkat mig mest.
ADICTS - Songs of Praise
BLONDIE - st
CLASH _ London Calling
DAMNED - Damned, Damned, Damned
DIE TOTEN HOSEN - Reich & Sexy
EATER - st
RADIO BIRDMAN - Radio Appear
RAMONES - st
ROLLING STONES - Sticky Fingers
SCHLEIM KEIM
STOOGES - Raw Power
SOCIAL DISTORTION - Wight Light, White Heat, White Trash
SEX PISTOLS - Never Mind The Bollocks

Men det finns också hundratals aktuella skivor, som är mycket viktiga för mig.

 

Favoritkonsert:

Radio Birdman, Destillers, Duane Peters (han suger nu!) & The Hunns, District, The Revolvers

 

Viktiga saker i livet:

-Familj, avkoppling, semester, turné med band, livekonserter

 

Första, sista och dyraste skivan någonsin köpt?

-Mots: Jag köper inte dyra skviorr. De högsta priserna har varit ca 30 euro.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Folk utanför Österrike?

-Intervjuer kan ibland vara utmattande och tidskrävande, men de är fortfarande viktiga. Tryckta fanzies blir mindre och mindre och det blirmindre och mindre intervjuer . Tyvärr ... för mig är tryckta fanzines fortfarande en viktig del av scenen. Och nu är det återigen ett riktigt bra i Österrike: Chelsea's Choice.

Om du kunde välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-RAMONES, RANCID, CASUALITIES, STREET DOGS, BLONDIE

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken? Eller är det bättre att sparka på en boxningboll?

-Musik är definitivt en bra sak för att minska frustration och hat. Musik hjälper också till att vara lycklig. Det svetsar vänskap tillsammans. Musik bygger upp så många minnen av erfarenheter som du inte kan glömma genom musik. Musik är en jätteviktig del av våra liv.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Den här.

 

Vilken är frågan du vill ha men du får aldrig. Snälla fråga den och svara på den?

-Din intervju täcker redan många aspekter. Ibland skulle det vara viktigare för mig att svara om vissa texter mer. Sångerna kan tyckas mycket slående, men många är mycket subtila och har kommit fram ur vissa viktiga situationer.

 

Framtida planer för bandet?

-Turné, turné, turné. Och vi kommer snart spela in vårt 4: e album. Vi har samlat många demosångor, nästan 20. Nu ska vi avsluta dessa låtar i studion.

 

För dig själv?

-Kärlek och harmoni

 

Visdomsord?

-Sorry, vi saknar visdom ...

 

Något att lägga till?

-Kolla in våra låtar på https://zsazsagabors.bandcamp.com/. Kanske kan vi komma till Sverige någon gång - det skulle vara underbart !!!