ZoOpArtY

Tjena.
Erik och Bumba från Zooparty här.
Ursäkta för att du fick vänta två dagar med svaren, men när du hade jobbat så hårt med frågorna - ville vi lägga ned samma jobb på bra svar.
Ibland svarar vi båda, ibland en av oss. Bilder hittar du bland annat på zooparty.se, gratis för nedladdning.
Nu kör vi.

Så låter svaret från två av grabbarna i Zooparty…….november-2007

Historia? Band före?
- Vi är alla spelat i en massa band under åren. Bland annat Everlone, Att mörda en överordnad, Kvinnan, Mudslide, Madslide, Benen, Lowriders, Njurmännen, Ewing Oi, Gatans parlament, Mother Ice Dog, Sobsisters, Ztöhr, B-Gum Justice, Komodo, Zeb And The Fast ones, Fluff och Helvetet Är De Andra. För att nämna några.

Snälla berätta lite om varje medlem , ålder, intressen, arbete, familj och något hemskt om varje medlem?
-Bumba: Privat!
Erik: 42 år, journalist, fru och två barn. Det finns inget hemskt att berätta om Bumba och Hård-Per. De är båda mina bästa vänner.
 

Ni är ju ändå äldre än de nya punkbanden....hur känns det att spela punk i den här åldern?
-Erik: Roligare i dag än då. Vi är bättre, kan mer, mer fokuserade och gör vår skit bättre. Och med den nya musikvärlden är det lättare att nå ut, få kontakt och få spelningar än vad det var för förut. Det känns även som om det är många fler i dag som är intresserade och brinner för det de gör.
Bumba: Finns det åldersgräns på punk?

Vad tycker ni om dagens punk?
-Bumba: Ok.
Erik: Delar av den är alldeles fantastisk. Engagemanget hos många är på topp och världen kryllar av bra band. Om inte dagligen så varje vecka hittar jag nya favoriter.

Ni har säkert fått frågan förut men hur gick det till att Matlock och James kom med på skivan?
-Erik: Jag känner dem sedan en lång tid tillbaka. Brian James träffade jag genom en kille som hjälpte mig flytta i Stockholm. Han såg att jag hade mycket punkplattor och frågade om jag visste vem Brian James var.
- Självklart sa jag. Han är en av världens bästa låtskrivare och gitarrister. - Kul, sa han. Min syrra är gift med honom.
På den vägen är det.
Sedan dess har vi haft kontakt och träffat varandra både i England och Sverige massor av gånger.
Glen Matlock lärde jag känna när jag bodde i London. Glen och jag bodde i samma kvarter. Vi träffas regelbundet sedan dess. Senast nu under Sex Pistols spelningar på Brixton Academy i London.


Favoritpunkgrupper från förr?
-Bumba: Damned/Pistols/Depressions/DeadBoys/Iggy
Erik: Varför just från förr?
A SUDDEN BURST OF OPTIMISM, SLINKY VAGABOND, DEAD HORSE, DONNAS, FLAKES, WENDY O WILLIAMS, PASCAL, AC/DC, PIPETTES, IQ 55, OSAKA POPSTAR, TANZ DER YOUTH, ROLLING STONES, DR ZEKE, MAN-RAZE, EVERLONE, HELLACOPTERS, AEROSMITH, BLITZEN, WHITE TIGER, SOBSISTERS, FREDDIE WADLING, BAD BRAINS, WATERBOYS, CLASH, SIXTEN REDLÖS, SALT, NINA RAMSBY, MARIT BERGMAN, THIN LIZZY, NEW YORK DOLLS, BAXTER, DAMNED, KISS, TV EYE, FLUFF, FLUFFY, LED ZEPPELIN, BAD CHOPPER, SUEDE, KILLER KANE BAND, PATTI SMITH, GIRLSCHOOL, IGGY &THE STOOGES, GLEN MATLOCK & THE PHILISTINES, BOB MARLEY, SOUNDTRACK OF OUR LIVES, PUBLIC IMAGE LIMITED, POPSICLE, KSMB, CARBON/SILICON, ACE FREHLEY, SEX PISTOLS, STRY, DEEP PURPLE, SPECIALS, RAMONES, SWEET, SUGAR, NEW ORDER, DANKO JONES, JOHNNY THUNDERS, MACKT, RAINBOW, THE EAGLES OF DEATH METAL, BUZZCOCKS, DARKNESS, CORTEX, CULT, BRIAN JAMES GANG, MOTORHEAD, GRAND TONE MUSIC, THERAPY?, BARRACUDAS, INCRANIUM, SPEED FREAKS, DOG TOYS och CIVIL OLYDNAD är alla band som jag lyssnar på. Både då och nu.

Acme Records....berätta hur gick det till?
-Erik: Jag kom i kontakt med Acme Records som kund. Jag köpte en vinylsingel av dem med Warm Jets. Som du kanske vet var det CJ Wards band, killen som tidigare var känd som CJ Ramone, Dee Dee efterträdare. Hur som helst. Det blev lite problem med frakten men bolaget var så jäkla trevliga och vettiga att ha att göra med så jag la dem på minnet. När det sedan var dags för Zooparty kontaktade jag JE på bolaget, som nappade och vi började jobba tillsammans.
En rolig sak i sammanhanget är att nu i november gör Acme Records en promotionkampanj för två av bolagets band: Zooparty och Bad Chopper, CJ Wards nya band. Cirklarna sluts.

Hur tycker ni annars att punken lever på i Sverige idag?
-Bumba: Ingen aning.
Erik. Det lever och frodas. Förmodligen starkare, mer engagerad och mer förbannad än någonsin tidigare. Det finns så mycket kraft idag.

Vad är skillnaden med att spela idag om ni jämför med att spela i början av er karriär?
-Bumba: Bättre ordnat/färre ställen/Bättre ljud/ Det var INTE bättre förr!

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Ni ser ju inte ut som en punkare "skall" göra....har ni någonsin gjort det?
-Bumba: Punk = Gör det du vill/no rules
Erik: Ledande fråga. Klart att det inte bara är ett ord, det är ett sätt att leva. En attityd. Ett förhållningssätt. Ett sätt att hantera vardagen, dina relationer med dina medmänniskor, arbete, hur du hanterar det du vill göra - och sätter prägel på HUR du gör saker och ting. Alla har självklart rätt till sin uppfattning, men jag delar inte din uppfattning att punkare ska se ut på ett visst sätt. Tvärtom har punk, precis som Bumba säger, inga regler. Inte heller vad gäller vilka kläder, skor eller vilken frisyr du bär. Tror man att punk handlar om att ha viss byxor, tröjor eller hårfärger anser jag att man missat själva grejen.
John Lydon sa redan 1976: It..s not about the clothes you were, get that! Och jag tror han har alldeles rätt. Se på exempelvis Bad Brains, Ramones, Stooges, Dub War, Sex Pistols och Black Flag. Inte fanken hittar du många tuppkammar där! Men ingen skulle väl tveka över att kalla dem för punk?
Och nej, vi har aldrig sett ut som de punkare du hittar i JC-reklamen.

När vi var unga räckte det ju med att sätta en säkerhetsnål på jackan eller stubba sig för att folk skulle bli chockade...vad skall dagens ungdom göra för att chocka sin omgivning?
-Erik: Ledsen, men jag delar inte din uppfattning här heller. Det räckte inte med att stubba håret eller sätta en säkerhetsnål på jackan för att folk skulle bli chockerade. Inte heller i dag. Dina handlingar avgör vem du är. Samma sak då som nu.
Bumba: Engagera sig, vilket de gör!

My space...vad gillar ni de sätten att kommunicera....är det viktigt att vara med där? Fått mycket kontakter så?
-Bumba: Underbart! Heja tekniken!
Erik: Svinbra sätt att nå ut på, och få kontakter. Lite för enkel layout, lite för lätt att hacka. Lite för mycket reklam. Men på det stora hela: väldigt bra!

Ni spelade i min gamla hemstad Uddevalla nyss på Kassettfestivalen...hur var det?(Kunde tyvärr inte komma dit...var på Dia Psalma)
-Bumba och Erik: Bästa på väldigt länge.Trevligt Ställe, bra publik och framför allt värdarna. Tack Lars och Sari. Ni är grymma!

Vad är det bästa med att spela live?
-Bumba: Oftast fri öl!
Erik: Är en helt enorm känsla och egotripp att hitta den där magin och kemin mellan de andra i bandet, publiken och den konst - de låtar- vi skapat. Slår väldigt, väldigt mycket!

Spelar ni ofta ute live? Var är bäst?
-Bumba: Ja. Uddevalla!

Hur tycker ni det är att bo i Sverige annars? Politiskt menar jag?
-Erik: Jag är kluven. Dels finns det en massa orättvisor, elände och maktövergrepp som gör mig förbannad. Dagligen. Dels är det enastående land som åtminstone - om inte i praktiken - har lagar som säger att alla ska vara lika mycket värda oavsett bakgrund, religion, kön eller sexuell läggning. Du har rätt att tycka och tänka vad du vill, du har yttrandefrihet, religionsfrihet och allmän rösträtt. För ett par veckor sedan var jag på konsert och såg en vän uppträda. Samtidigt informerade Ofog, som är ett nätverk som kämpar för en kärnvapenfri värld, om sin verksamhet som framförallt bygger på civil olydnad. Deras presentation var utannonserad med tid och plats. Då slog det mig: i hur många andra länder vår ett nätverk som arbetar med civil olydnad utan problem annonsera ut om sina presentationer - och sedan hålla sin presentation helt ostört? I en handfull länder på sin höjd. Vi har ett land där frihetens tak - trots allt - är högt.
Bumba: Helt Ok!

Märks det någon skillnad sedan maktskiftet för över ett år sedan tycker ni?
-Bumba: Ska vi ta hand om varandra eller oss själva???
Erik: Ja.

Politik och musik, hur ser ni på det?
-Bumba: Ok men inte nödvändigt...bra forum!

Bästa politiska artist/grupp?
-Bumba: RaceAgainst The Machine!
Erik: Mahatma Gandhi

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Bumba: Skivor: Sex Pistols Never mind the bollocks / Damned BlackAlbum/Zooparty You are here/AC/DC LetThereBeRock/Iggy and the Stooges RawPower
Siox-Underjordiska båda i Linköping/KSMB-Linköping/Zooparty-Uddevalla/Zeb and the FastOnes-Jönköping/Damned-Birmingham

Erik: Skivor: Sex Pistols Never Mind the bollocks/Ramones Rocket to Russia/Bad Brains Attitude The Roir Sessions/Kiss Destroyer och Zooparty You are here
Konserter: Sex Pistols Brixton Academy, London/ Iggy Pop, Washington/Waterboys Roskilde/Kiss Stockholm/Brian James London
Fem viktigaste i livet? Helt andra, privata saker.

Första, senaste och dyraste skivan i samlingen?
-Bumba: Sweet-DesolationBoulevard/GlassHeroes/Damned-Music For Pleasur-NyaZ.
Erik: Sweet Teenage Rampage var första plattan. Att även Bumba började med Sweet hade jag ingen aning om. Men uppenbarligen var vi inne på samma spår redan då.
Senaste köpen är Donnas ”Bitchin”, A sudden burst of optimism ”Sumo”, Nober Hill, Sid Vicious ”Sid Lives”, New York Dolls ”Private world” och Sex Pistols ”Daily Star”. Dyrast: Kiss The Originals II


Mest pinsamma skivan i samlingen?
-Bumba: Har inga pinsamma skivor...........
Erik: Samma här. Finns inget att skämmas över.

Köper du mycket skivor annars, för hur mycket i månaden?
-Erik: Ganska mycket, men det går i perioder.
Bumba: 1-2 i veckan

Hur ser ni på nedladdningen av musik? För eller emot och vad är den bra för?
-Bumba: Mittemellan.....köpa för ned laddning billigt bra
Erik: Jag har inget emot nedladdning av musik. Jag tror bara det är ett nytt sätt att distribuera musiken - och ett bra sätt för det når fler på ett enkelt sätt. Zooparty la ut vår andra singel för gratis nedladdning förra julen som en julsingel. Det var en succé, och det är inte alls omöjligt att vi gör det igen.
Men jag tycker artisten ska ha betalt för sin musik om de vill ha betalt. Och i dag är folk inte beredda att betala så mycket som skivbolagen vill ha. Det är helt galet att betala 170-180 spänn för en skiva som du själv laddar ner, gör jobbet själv och inte får något omslag till. När det är samma pris som i affären. Bolagen borde inse att de måste sänka priserna, rejält, för att få in pengarna för nedladdad musik. Men det är svårt. Radiohead la ju ut sin senaste skiva för nedladdning och alla fick betala vad de ville för den. Två tredjedelar betalade inte alls. Och de som betalade gav ett genomsnittspris på 39 kronor. Så det är svårt att veta hur mycket kunden vill betala.

Framtidsplanerna för Zooparty?
-Bumba: Take over...
Erik: Massor! I november nu så gör Acme Records en promotionsväng med oss och Bad Chopper, som vi nämnde tidigare. Sedan släpps låten ”The Fuse” på en samlingskiva i Filippinerna där även Francine, The Glass Heroes, Monkeeman, Benko och The Punch även är med. Det finns även planer på en samlingsplatta från Acme Records, med en del av bolagets alla artister. Även på den är det tänkt att ”The Fuse” ska vara med. Vi har skrivit nya låtar som vi ska börja repa in, fler spelningar är på gång och fler recensioner, intervjuer och andra artiklar om oss är på gång.
Vi kan väl sammanfatta det så här plattan ”You are here” är för Zooparty vad ”Hajen” var för Steven Spielberg. Bara början. Spielberg var mycket nöjd med ”Hajen”, men han fick ju ihop en och annan schysst rulle även efter den filmen. ”You are here” är vi mer än nöjda med, men vänta och se vad Zooparty kan komma upp med i framtiden. Storverk!

För dig själv?
-Bumba: Simma lugnt
Erik: Att göra världen lite, lite bättre. Varje dag!

Visdomsord?
-Bumba: Gör vad du vill så länge du inte gör någon illa.

Nåt att tillägga?
-Bumba: Var är 29:an?