Argentina och punk, det är inget man tanker sådär med en gång. Men Zona 84 kommer att ändra era tankar ni har om landet och tango och annan ”skit”. Lyssna på Zona 84 :s skivor och ni förstår vad jag pratar om. Tack till Lucas för översättningen.

Historia?

-ZONA 84 startade att repa i början av 90-talet och spelade sina först spelningar under annat namn och andra medlemmar, runt 1993 började vi definitivt att använda namnet Zona 84. Vi gjorde debut med Bien Desocupados I augusti samma år på  A.C.J (Asociación Cristiana de Jóvenes). Från den dagen har de inte slutat att spela i Rosarios underground eller i resten av landet.


Snälla berätta något om varje medlem, ålder, familj, intressen, jobb och något hemskt om varje medlem?

-Guillermo (gitarr och sång): han är doktor, 29 år, singel, jag kan inte saga något hemskt om honom eftersom han är min bror och vän..

 

-Tomás "Gula" Lewis (trummor): 28 år gammal, singel, kock . Hans intressen är Star Wars, Sagan om Ringen osv, det är precis vad som är fel med honom.

 

-Eloy (bas): 26 år gammal, singel, hans bror Morlaco (Payasos Tristes) är punkigare än vad Eloy är. Han slutade i college. Han är radioproducent, och han har en indie skivaffär (Klemm) och han jobbar på NGO of Human Rights (på ett fängelse). Det dåliga, definitivt hans körande, värre än det är hans spetälska, han gillar Newell´s Old Boys(andralaget I fotboll ivår stad) eftersom resten av Zona 84 är officiellt identifierade med färgerna av Rosario Central, det största fotbollslaget av de alla.:

 

-Federico "Bere" Nusynkier (gitarr): 25 år gammal, grafisk designer, spelar saloonfotboll.

 

-Juan (sång): 28 år, jag är arkitekt. Jag bor faktiskt i San Martín de los Andes (Patagonia Argentina) så det är ungefär 3 månader sedan jag var med bandet. Jag är ungefär 200 mil från hemma och det gör det svårt och dyrt att resa. 

 

Föregående band eller band vid sidan av Zona 84?
-
Eloy kommer från HC-scenen, han spelade i band som , Difficult Face och Anhorexia. Bere har en melodisk hc/ska-punk bakgrund. Jag hade ett skaband som hette Kamorra som bara spelade in en låt. Guille och Gula är de ursprungliga medlemmarna I Zona 84. Gula spelade i en massa band i olika stilar, inkluderat jazz.

 

Hur är punkrörelsen i Argentina?

-Punkrörelsen här är stor och riktigt delad. Det är 20 år sedan demokratin kom tillbaks 1983. Pionjärbanden var  Los Violadores och Todos Tus Muertos tillsammans med de populära Massacre, den andra vågen innehåll band som Mal Momento, Attaque 77, Doble Fuerza, Superuva, El Otro Yo, Mala Suerte, Argies (från Rosario från början), etc. Och från vår genereation: Cadena Perpetua, Klub 699, Bien Desocupados, Katarro Vandáliko, Asko y Pena (pionjär politisk HC från vår stad), etc,
etcDet finns hundratals…tusentals med band.

 

Jag beskrev er som ett band med mer influenser från 77 än från Bad Religion, vad tycker du om det?
-
Ja, det är korrekt. Jag tror du kan jämföra oss med band från det sena 70-talet men jag tror också det finns influenser från "Rock Radical Vasco" (80-talets politiska scen från Vasque Country), som innehöll band som La Polla Records, M.C.D eller Kortatu, , de är nog viktiga för oss också.

Bad Religion är ett bra band också, med bra texter. Jag tror att alla i bandet gillar dem men vi har inte mycket att göra med dem. 

 

Vilka band jämförs ni med? Finns det något band ni skulle vilja bli jämförda med?

-Med banden från det sena 70-talet som du redan nämnde. Nej, vi vill inte bli jämförda med något egentligen och det är en enhällig åsikt i bandet. Vi har alltid varit väldigt intresserade av att ha ett eget sound. Det senaste har vi gjort covers av Clash-låtar en del, vilka är vår huvudinfluenser på många sätt och inte bara musikaliskt. 

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-Jag kommer inte ihåg någon, kanske den som Rosario Gigs(ett lokalt) zine hade om vår resa till La Plata(Buenos Aires) .

 

-Bryr ni er om recensioner?

-Visst.

 

Vilka litar du på mest, de bra eller de dåliga?
-
De dåliga,, de andra glömmer man snabbt. En recensent skrev ” våldigt bra band förutom sångaren”, den glömmer jag aldrig.  

 

Vad är det konstigaste som har hänt er under en spelning, på scen eller i publiken?

-För många! Vi spelade med Katarro Vandaliko, vi firade vår 10-åriga existens som band…jag stagedivade och kom tillbaks utan min klocka…det är vår publik. När jag förstod att någon hade stulit den 3-4 låtar senare stoppade jag spelningen och frågade efter min klocka och ingen svarade. Jag fortsatte sedan att spela, det var en fin herrklocka..

 

Hur är en bra spelning med Zona 84?

-Varm, intensive, några covers, lite ljudproblem, 2 gitarrer, några rock n roll klassiker, några nya ansikten, de vanliga, inte för många tjejer(jag msåte medge detta) och I slutet är scenen full av vänner och fans som sjunger körer och dyker ner I publiken.

Transpiration, känslor, …...

 

Hur ser era fans ut?

-Jag vet inte. Från en student till en ungdomsbrottsling.

 

 

 

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Rock 'n' Roll.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Mer som en kritisk väg att förstå verkligheten, en hållning till livet. En attityd. 

 

När ni gör musik, vad är viktigast för er, är det en bra text eller en bra melodi eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

-Allt av ovanstående. Vi försöker att ha det. Generellt är det så att varje ny låt vi gör är vår bästa  och vi kan nästan inte hålla oss tills vi får spela den live ifall vi inte slänger den med en gång.


Finns det några bra band i Argentina just nu?

-Ja det finns en massa bra band , i en massa olika stilar. 


Vem är den bäste textförfattaren i världen?
-
Jag vet inte, jag tycker att Strummer var en skitbra textförfattare. På spanska gillar jag Evaristo från La Polla Records och Extremoduro har bra texter. .

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Inte nödvändigtvis. Musik är en politisk ståndpunkt. Men det kan vara mer eller mindre uttalad.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
Fem punkskivor:
The Clash "London Calling"
The Jam "All Mod Cons"
Die Toten Hosen "Learning English (Lesson 1)"
The Ramones "Pleasant Dreams"
Los Violadores "Y Ahora que pasa, Eh?"

Konserter:
Ramones c/ Todos Tus Muertos.
Estadio Obras '92
La Polla Records c/ Doble Fuerza. Stadium '90s
Mal Momento. Anniversary gig. Die Schule '90s
No Demuestra Interés w/ Madball. Arlequines Theatre '90s
Hermética en el Círculo de Obreros, Rosario '90s

 

(5 viktigaste sakerna i livet fattas)

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Den första, Los Abuelos de la Nada (ett argentinskt popband från 80-talet) "En vivo en el Opera" (Live skiva) Den senaste kommer jag inte igåg eftersom det var länge sedan jag köpte någon(jag har väl nämnt att den ekonomiska situationen i landet inte är så bra) Jag tror det var Katarro Vandaliko's "Buenos Muchachos" CD. Den dyraste kommer jag inte ihåg.

 

Vilken skiva skäms du mest över i din samling?

Ingen, precis som varje bra skivsamlare. Min bror gjorde narr av att jag ägde en Led Zeppelin skiva. Får några år sedan gjorde jag mig av med den(skivan alltså

 

När ni är på turné, hur får ni tiden att gå på resorna?,

-Strular, jag vet inte. Vi dricker eller röker inte…i alla fall inte i bussen.

 

Vilken skiva måste ni ha med er i turnébussen?

I bussen: M.C.D's "De ningún sitio a Ninguna Parte".

vad vet du om Sverige, vad är typiskt svenskt?

-Jag tror jag vet lite. Det kalla vädret. Stockholm är huvudstaden The Aurora Boreal?. Ert landslag i fotboll, jag skulle kunna nämna några spelare, jag tror att de är lika galna som vi är här. 
Har du hört några svenska band?

-ABBA? A-HA?. Nej, inga som jag har fastnat för.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Inte många men det är inte alls tråkigt.


Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, stall den och besvara den?

-Vilken skiva har du I din discman/walkman just nu? Svaret är e: The Police "Outlandos D' Amour"

 

Framtidsplaner för bandet?

-Börja att spela in vårt andra album I vinter. Några viktiga spelningar, samlingar och sedan släppa skivan och ha releasepartyn över hela landet. 


För dig själv?

-Personligen längtar jag till att komma tillbaks till bandet. Det tar troligen ett år tills det sker. I vilket fall skall jag vara med på nya skivan. Zona är som en del flickvänner….och de är riktigt förstående över min situation och de stödjer mitt beslut att prioritera jobbet. Så allting känns bra men jag väntar otåligt på att få gå upp på scen igen!!.


 

Visdomsord?

Fråga förvirrat.

 

Nåt att tillägga?

Tack så mycket för at du var intresserad av bandet. Fortsätt att sprida punkkulturen. Hälsningar till alla I Sverige och till alla besökare på din hemsida. Kolla in vår nya skiva i slutet av året. För mer info skriv till zona84@hotmail.com

 

©Alla foton tagna av Cristian Lois.