Från Zitter har jag fått en riktigt bra rockskiva som ligger och balanserar mellan olika musikstilar, Här svarar de på frågor angående gruppen i slutet av augusti 2021

 

Lite historia om gruppen?  

-Vi började spelade som Zitter 1998. Under de första decennierna var vi nöjda med att repa och spela in låtar. Genom åren har vi gått från kassettporta, via digitalportor av olika kaliber till att spela in i Logic. Vi gjorde ett par välgörenhetsspelningar 2008; en för att stödja forskningen om cystisk fibros (Chinateatern, Stockholm) och en för hemlösa (Eskilstuna). Nu på senare år har vi växlat upp och börjat spela live.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?  

-Fred Z, sång/bas, änkeman, tonårsförälder, 48 år, idrottslärare som spelat i flera band under tonåren.

B Gustaf, gitarr, ensamvarg, 52 år, arkivarie som spelat i flera band under tonåren.

MacCalico Adee, mjukvarutrummis, evigt ung.

 

Jag kan höra en del metal men en hel del annat också? Var det bättre förr?  

-Yes! Vi är uppväxta med musiken från 1970- och 1980-talen. Mycket av det som är “nytt” i dag är bara ompaketering av som sådant som redan är gjort. Det kan självklart vara bra ändå, så länge som det finns en personlighet i musik. Gamen är vår fågel. Den skapar nytt liv genom att tillägna sig det döda. Så ser vi på musikskapande.

 

Zitter, är ni nöjda med namnet? Vad tänkte ni med det namnet….någon bakomliggande mening?  Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? 

-Ja, vi är nöjda med namnet. Kort och koncist! Fred ville ha ett namn utifrån ett helt vanligt svenskt ord. Det blev “sitter”, men med tanke på att bokstaven Z är en snygg och cool bokstav byttes s ut mot z och då blev det Zitter. Att Zitter på tyska betyder skaka, gör inte bandnamnet sämre då vi vill att vår musik ska få folk att röra på sig.

Bästa bandnamnet? Gummibandet!

 

Vad är det bästa med att spela live?  Har ni börjat spela live efter covid ännu? Vilken typ av band har ni spelningar ihop med? 

-Energikicken, att sprida och möta glädje, att skapa något unikt som förenar ett antal personer i något gemensamt.

Vi spelade på 4Ever Rock Festival 14 augusti. Just nu kontaktar spelställen i Stockholm.

Vi spelar tillsammans med hårdrocksband som spelar på Stockholms undergroundscen.

 

Var är bäst att spela, var är sämst? 

-Vi ger alltid allt vad vi kan på scen, så varje spelning blir den bästa för dagen. Sämst är att man är tvungen att gå av scen. 

 

Hur är det att spela denna sortens musik i Sverige idag? 

-De spelställen vi spelar på är beroende av att banden själva tar med sig en publik. Ställena har inte någon egen stampublik. Så på ett sätt är det svårt att nå en ny publik.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?  

-Energisk, medryckande och ställningstagande.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?   Jag vet att ni inte spelar punk men undrar bara vad ni tycker om ”min” favoritstil? 

-För oss är punk i stor utsträckning ett ideal och en attityd. Vi anammar DYI-aspekten och friheten att uttrycka oss på vårt sätt. Vi känner inget behov av att anamma punkuniformen visuellt (som mode), utan den är något som bultar innanför bröstkorgen. Genren punk rymmer allt från radiovänligt trall till välriktad skrevspark. I vårt bagage finns en hel del punk från 1970-talet fram till idag. Treackordslåtar uppfanns förstås inte inom punken, men har satt tydliga spår i vårt musikaliska skapande.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Gagnar det mindre band?   

-All spridning av musik som får igång ett snack är bra för att få ut bandnamnet. Samtidigt som det har blivit enklare att få spridning av sin musik, har det blivit svårare att nå fram till nya lyssnare då mängden tillgänglig och bra musik ökat explosionsartat. Det går att leva med att nedladdning inte ger någon ekonomisk ersättning för oss som inte har musiken som ett levebröd. Streamingtjänster ger ändå några skruttiga korvören om man som vi, använder oss av en schysst aggregator.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?   

-Sverige är på många sätt ett bra land att leva i. Speciellt i jämförelse med hur det ser ut i många andra länder. Så länge det finns utrymme att forma sitt liv så fritt som det är möjligt, får man acceptera valresultatet.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad? 

-Det finns mängder med bra band i alla väderstrecken! Både etablerade och independentband. 

 

Spelar ni något utanför Sverige?   

-Inte än, men ser fram emot att göra det.

 

Andra bra band från utlandet? 

-En uppräkning skulle göra slut på utrymmet på Internet.

 

Era texter, vad influeras ni av? Kommer ni aldrig att sjunga på svenska? 

-Livet. Allt från personliga tankar kopplade till var vi befinner oss i livet till åsikter i aktuella samhällsfrågor.

Redan avklarat. Förra sommaren skrev vi låten Pantarkungarna. Texten baseras på de galna figurerna i Hard Steel som independentfilmarna Rotten Soulz från Umeå skapat. Det är bara att kolla in deras klipp för att få en uppfattning om vad låten försöker förmedla.

 

Ni har gjort tre fullängdare, hur kommer det sig att ni är så effektiva?  

-Tre fullängdare på 51 veckor! :) Det har varit en mycket produktiv tid; inte bara till följd av det nedstängda läget. Flera av låtarna som spelats in under den här perioden har vi repat på under en längre tid. Innan dess har vi släppt fem fullängdare, två ep:s och några singlar.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt? 

-Det finns mängder av saker som vi aldrig kommer att ta ställning för i våra texter. Vi kan dock kritisera vad vi vill. 

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Eller ska man inte blanda dessa? 

-Det går utmärkt att framföra politiska budskap med hjälp med musik. Känslor och musik går också utmärkt ihop. Olika musikaliska uttryck passar olika bra till vad man vill förmedla med texterna.

 

Bästa politiska band/artist? 

-Anti-Flag.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Har du något exempel på det? 

-Absolut. Vi har läst många intervjuer med etablerade band där de berättat om hur deras texter har påverkat personers sätt att se på sina liv. Sedan finns alla protestsångare och deras efterföljare inom olika genres som fått personer att se allvaret i aktuella frågor.

 

Ert omslag är riktigt snyggt på er ”skiva” Intoxicated World, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?… 

-Tack! Vi är ett DYI-band. Med andra ord gör vi allt själva. Man kan väl konstatera att våra omslag genom åren varit av blandad kompott. Flertalet har en hårdrocksestetik i botten.

Inget slår omslaget till Kiss debutalbum.

 

Är det inte viktigt att få ut fysiska skivor? Inga tankar på att släppa fysisk musik?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? 

-Fysiska skivor, i princip endast vinyl, har blivit ett samlarobjekt och något för dem med självproklamerade superöron. CD-skivor känns som något där bäst före-datumet passerats. Vi kör enbart med digitala släpp då det är så mycket enklare att nå ut med musik den vägen. Dessutom kommer man ifrån vissa utgifter samt slipper ha lager med skivor. Med det sagt, vi utesluter inte att det kan bli något mer fysiskt släpp i framtiden. Nu släpper vi vår musik med hjälp av en aggregator, vilket gör att musiken finns på alla etablerade musiksajter. Att sedan locka folk dit är en annan femma.

Det finns väl kvar en del skivbutiker inne i stan, som Bengans och Sound Pollution. Det är väl numera platser man bara går förbi.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? I detta band eller något annat band om ni inte hunnit spela ute så mycket ännu… 

-På scen händer det alltid något oväntat då vår scenshow bygger på ett spontant, kaotiskt koreografiskt framträdande. BG har till exempel ramlat in i gitarrstärkaren och fått den över sig då han röjde vilt och okontrollerat. När Fred gjorde en “kung fu-spark” flög skon i väg och träffade en dam i huvudet.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk? Ni hade väl er första konsert för bara ett tag sedan? 

På de ställen vi har spelat på de senaste gångerna förväntades banden själva dra dit publik. Med andra ord har det varit personer ur den egna och de andra bandens bekantskapskretsar som infunnit sig. För en levande musikscen vore det bra om musikintresserade vågar sig ut för att uppleva oetablerade band live, i stället för att snurra omkring på Internet och följa trender. Att våga möta det oetablerade rymmer stora möjligheter att hitta egna favoritband.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i samlingen? 

-Fem favoritplattor in no particular order: AC/DC Let There Be Rock, Queensrÿche Operation Mindcrime, Ratt Invasion of Your Privacy, Accept Russian Roulette, Papa Roach The Paramour Sessions.

Fem favoritkonserter: Imperiet (varje folkparkssväng), Skid Row/Mötley Crüe 1989, Kraftwerk 2014, Alice Cooper 1989 och Supercharger/Hardcore Superstar 2015.

Pinsammaste skivan: Steve Riley, vilket inte är en soloplatta av L. A. Guns-trummisen, vilket någon av oss trodde. :) 

 

Intervjuer? Nödvändigt ont eller skoj att göra? 

-Roligt! Vi har inte hunnit göra så många än.

 

Hur har recensionerna varit på skivan? Vilka band jämförs ni med? Irriterande eller skoj att bli jämför med andra band? 

-Uppskattande ord från bland annat Hard Rock Info och Skylight Magazine. Även om det inte är recensioner, så är kommentarer från folk i bekantskapskretsen lika viktiga. 

Alice Cooper, Hank von Helvete, The 69 Eyes, Sick of it All, Hanoi Rocks och New York Dolls.

Det är alltid roligt att höra att ZItter låter som band vi själva aldrig kommit tanken på att vi skulle låta som. Bäst är förstås när vi för höra att vi har ett speciellt, unikt sound. Gärna kopplat till att vi använder så pass mycket mjukvaruinstrument, utan att vara ett industriband.

Även om vi inte på något sätt har ambitioner att skapa någon slags ny genre, skriver vi musik utan att ha några utvalda band som givna referensramar. Vi är bara vanliga musikaliska asgamar! :)

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då? 

Dirty Looks, Anti-Flag, The Offspring, Papa Roach och SuperCharger.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre? 

-Musik är ett perfekt att få ut känslorna på hela spektrat från från atombombsilska till silkeslugn, från källarhålsångest till vanlig vardagstristess. Vi har alltid varit tydliga i våra åsikter. Åldern har gett en viss trötthet över folks beteenden. Folks egoism ger oss kalla kårar.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?(Förutom denna då)?

-VIlken är det konstigaste svaret ni kan ge?

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den? 

-Har påven skägg? Ja!

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Hålla tempot uppe genom att göra flera spelningar, fortsätta det kreativa arbetet med nya låtar och nya inspelningar. Utveckla vår scenshow, bland annat med flera gamar.

 

För dig själv? 

-Att ständigt försöka vara en god person. Det är coolt att vara snäll.

 

Visdomsord? 

-Du mår bäst av att vara dig själv. Det gäller bara att lyckas ta reda på vem du vill vara.

 

Nåt att tillägga? 

-Den vanligaste frågan vi får är varför vi aldrig skaffat en trummis. Det är tillräckligt jobbigt att vara två som ska enas! När vi under en period faktiskt var inne på att skaffa en trummis, var vi helt inställda på att det skulle vara en kvinna. Efter ett antal obesvarade annonser och en inställd provspelning accepterade vi vårt misslyckande att förverkliga den idéen.