Den danska gruppen Zero Point är ute på vägarna igen. Det var över 25 år sedan sedan de startade att spela punk och nu är de tillbaka. Steen har svarat mina frågor och detta gjordes i början av februari 2006. 

 

När slutade ni första gången som Zero Point?

- 1987. Vi gjorde ett avskedsgig den 14:e mars och sedan var det slut! Vi hade hållit på sedan 1979 och Henrik(basisten) och jag var de enda originalmedlemmarna då. 

 

Varför började ni att spela igen, var det bara beroende på att det var 25-årsjubileum

-Nej, absolut inte! När de kom(25-årsjubileét) så hade vi redan spelat på ANTIFEST 2003 i Tjeckien och på  PUNK AID 2004 FESTIVAL i England och v i hade haft några ändringar i sättningen. Jag längtade extremt mycket efter att spela lite punkrock. Det sitter i mina vener. Under alla år som jag varit borta så har det inte varit en enda dag som jag inte drömt mig tillbaks att vara med i ett band och få ut lite rock n roll! 2002 kändes som om tiden var rätt och jag började att söka upp några av de gamla och nästan alla från 1984-års lineup ställde upp….alla utom Henrik, han hade inget tid(fru och 4 barn) men han stödde helt och hållet det vi gjorde. Ja, man kan säga att jag är en punkrockmissbrukare…..precis som en knarkare behöver sin fix…..enda skillnaden är att jag hoppas att detta missbruk aldrig lämnar mig! 

  

 

Hur var punkrörelsen då, var den store än vad den är nu? 

-Wow, det var en tuff råga!!............. Först av allt: Hur definierar du “punkrörelsen” Räknas bara de som bar en ”uniform”(snaggat hår, nitade läderjackor)? När vi började var inte ens den ”uniformen” uppfunnen. Tolka mig inte fel. Jag försöker inte se ner på folk som har snaggat hår/taggigt hår och nitade skinnjackor…..jag älskar fanimej den stilen. Men det har blivit en stereotyp bild av hur folk tror att alla punkare ser ut. Räknas nya saker ”Skatepunks” och ”poppunks”.Är Green Day punk? ….Jag menar: de är ett av världens bästa rockband!!! Man ser inte många punkare eller skins i Danmark nuförtiden. Jag menar att på den tiden möttes vi och drack billigt öl…..man ser inte sådant nuförtiden. I början var det en spänning i luften som inte går att definiera. Folk började med band , göra fanzines , organiserade spelningar, köpa konstiga skivor och så vidare….en fantastisk känsla.     

 

 

De bästa banden på 70-80-talet i Danmark och de bästa nuförtiden? 

70-80´s: SODS, LOST KIDS, DREAM POLICE, BRATS, SLIM, LITTLE BIG BOSS (som hade en väldigt ung HARLEY FLANAGAN), KLICHE, BOLLOCKS, CITY-X, RAZOR BLADES, LULL, NORMALS, THE FUCKING GHOST, PRÜGELKNABEN, ELECTRIC DEADS, ENOLA GAY, DUNDERHEADS, KALASNIKOV, CRAP, WAR OF DESTRUCTION och så vidare!

NOW: THE GUV´NORS, TÆVE, PRANKSTERS, POWER GRILL, NO HOPE FOR THE KIDS, SOREAZIS....... säkert några mer som jag glömt...... när vi spelar I Danmark verkar det som om vi alltid spelar med samma band….inte för att vara taskig mot någon…

 

 

Kan man spela punk när man är over fyrtio? Är inte det något för de unga?

-Jag är 43 nu….så det enkla svaret på första frågan är JA!!. Jag tror att det mesta tjatet om ålder i musikscenen har brutits ned. Punk har blivit en musikgenre som blues eller metal. Skulle det vara ett soundtrack av någon ungdom så måste det bli i vår generation…..men för fan. Vi skapade det!

Men som tur är det inte på det viset längre. Jag är riktigt glad för att se en hel del nya ungar i scenen och det gör mig stolt att tänka på att jag varit en del av detta som var en test av tiden. Det är trevligt att se alla gamla band som fortfarande finns därute och det är trevligt att se och höra alla nya band.    

 

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag gissar att det är tillbaka till en rock n roll livsstil och “Vi tar ingen skit” attityd men jag tror att punk betyder en massa olika saker för olika människor och en sak behöver inte vara mer rätt än någon annan. 

 

Vad driver er till att spela musik?

-Det är absolut INTE pengarna!!

Jag är bara en rockmissbrukare

Jag älskar musiken och allt det runtomkring med att vara med i ett band…..ja, det är verkligen en livsstil.

 

 

Vad gjorde mellan Zero Point och Zero Point, var ni killar med I andra band eller spelade ni inte alls?

-Jens (Gitarr) och Henrik (Bas) slutade att spela. Dennis (trummor) tog upp gitarren och började spela med ett band som hette JUTLAND AFTER NOON. De släppte aldrig något men de var riktigt roliga. Jag gjorde lite metalgrejor…..först med några kompisar hade vi vår egen heavymetalband som hette MOURNER (vi gjorde bara en demotejp) och sedan blev jag erbjuden att ta over mikrofonen i ett av Danmarks första Thrash/Death/Black Metal band som hette DESEXULT och jag gjorde det och hade en jättebratid med gigs in Tyskland, Polen och turnerade i Holland och i Danmark såklart. Efter några år slutade jag eftersom min flickvän inte var så pigg att ha mig i ett band just då.

 

Killarna i banden nu, är det originalmedlemmarna, snälla berätta om alla medlemmar, vilka har varit med i bandet, band före och efter? 

- Nej, jag är den ende originalmedlemmen just nu!

Direkt efter comebacken på ANTIFEST  2003 blev vi inbjudna till England och killarna från 84 lade av men sade till mig att fortsätta….de hade inte tid med att vara med i ett band igen. …saker och ting hade gått längre och de hade inte tid att spendera denna på ett band…..Vi är fortfarande goda vänner!!!!Henrik och Dennis(och Anderz) hjälper oss med gamla inspelningar , videos och foton osv

 

Nästa del av frågan är värre och vi har haft en hel del bandförändringar genom åren.

 

Peter Petersen (orginalbasist 1979- Maj 1980):

Bor fortfarande I Århus. Jobbar som en bilmekaniker bara 500 meter från där jag bor. Han har gjort detta sedan han lämnade skolan 1979. Gift med ungar.  .

Lars Christensen (Trummor 1.3.1980 – 1982):

Det har gått bra för honom och hans tryckeri. Senast jag mötte honom bodde han i utkanten av Århus i något villaområde med ungar.  .

Frank Sorensen (Gitarr Maj 1980 – Mars 1981):

Är en väldigt skicklig dataprogrammerare Senast jag pratade med honom så studerade han astronomi också. Han är lyckligt gift och har ungar och bor fortfarande i Århus. Han gillar fortfarande punkrock. 

Jens Andreas Müller (Gitarr 1984 – 1987 & 2002 – September 2003):

Bor i Köpenhamn. Jobbar som översättare för teve och för filmbranschen. Senaste filmen han gjorde den danska översättningen för var “END OF THE CENTURY” The story of THE RAMONES !!!

Dennis Jensen (Trummor 1982- 1987 & 2002 – September 2003):

Blev journalist och jobbade för TV3(Viasat) tills de stängde för några år sedan. Gjorde lite frilansjobb men vad jag vet så är han arbetslös och han njuter av sin roll som nybliven far!!    

Anderz Nielsen (Bas 2002 – September 2003:

Det är den ende förutom jag som håller på med musik ännu(vad jag vet) Anderz är en gammal vän till bandet och när Henrik bestämde sig för att inte vara med 2002 så kom Anderz med in och hjälpte oss. Han har spelad med en massa punkband, mest känt är nog Enola Gay. Han rockar fortfarande och spelar lite i PRESIDENT FLETCH och förutom det har han sin bokningsfirma som heter GEARBOX  (www.gearbox.dk). Han bor I Köpenhamn.   

Henrik Lund (Sång 1979 & Bas 1980 –1987):   

Jobbar som journalist på en av Århus största tidningar. Bor i utkanten av stan, lyckligt gift och har fyra barn. Ibland träffas Dennis, Henrik och jag ibland för att ta en öl innan en fotbollsmatch. Vi försöker att hålla kontakt.!!

Lisbeth & Thomas har jag ingen aning om vad de gör!! ....... ledsen att saga detta! 

 

 

Att spela punk i Danmmark hur är det?

-VÄLDIGT HÅRT!! Det är extrem svårt att få en spelning. Punk finns inte just nu i Danmark!! Det stinker….Promotors är rädda eller bryr sig inte om att sätta upp spelningar. Allting är väldigt mainstream. Den medelmåttige musikkonsumenten är ett gäng idioter med huvudet uppstucket i röven. Bryr sig endast eller köper bara det massmedia säger att de skall köpa.  Missförstå mig inte men det finns väldigt få bra band och det finns folk som försöker att få ihop scenen men det suger vanligtvis och för det mesta finns det ingen support.

 

Hur är det i Danmark överhuvudtaget? Politiskt och så vidare?

-Egentligen är jag väldigt glad over att leva I Danmark. Ingen behöver leva i nöd och ingen behöver svälta. Normala folk har aldrig haft så mycket pengar som de har nu i plånboken. Men det är klart, inget är perfekt och inget kommer från inget.

 

Ni gjorde några nya låtar 2005, hur var känslan att komma tillbaks och göra nya sånger? 

-De spelades in och skrev av den nya lineupen som har hållit på sedan I September 2003 och vi har repat varje vecka sedan dess…..Så det kändes naturligt…..Något vi var tvungna att göra för att representera den nya versionen av bandet….få lite mer publicitet, några spelningar och förhoppningsvis ett skivkontrakt.  .

 

 

Vilket är viktigast, att ha en bra text, en bra melodi eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

-Allt av detta tror jag. Jag menar: olika saker kan vara viktiga i olika låtar.

 

Sick of me på nya skivan, är det en cover eller hur är det?

-Nej, det är vår egen komposition. Både musik och text är 120 % Zero Point. Varför trodde du at det var en cover?? 
 

Ni gör Chinese rocks som cover, gör ni några mer covers? Varför göra covers?

-Ja vi gör CHINESE ROCKS och ibland gör vi ENGLISH CIVIL WAR som en del av vårt liveset. Jag vet inte varför…det är bara roligt…..Jag njuter av att göra dem och man kan göra en tribut till de bästa i punken. Först började vi att spela ENGLISH CIVIL WAR bara för att Colin från CONFLICT ville ha en låt till en JOE STRUMMER/THE CLASH tribute CD på deras skivbolag. Vi spelade in den med 2002-03 lineupen och den producerades av Thomas Troelsen(från det danska popbandet SUPERHEROS) Vi skickade över den men den släpptes aldrig. Jag har inte en aning om vad som hände. Men låten är skitbra så vi har behållit den i vårt liveset sedan dess.

 

Ni skulle släppa en skiva på Grand Theft Auto also, vad händer?

-Jag har just pratat med Brian på G.T.A. Records och han försäkrade mig om att den kommer att släppas inom några månader. 

 

Finns allt som ni har släppt på den?

-Ja , allt det gamla!!  De två ep:na, 10-låtars tejpen, några outsläppta studioinspelningar, några gamla replokalsinspelningar och som bonus även några monoinspelningar av några låtar från 1979(de skulle aldrig se dagens ljus….och de borde aldrig visas kanske men det känns ärligt och det var så vi lät på den tiden…..Ha Danska punk rock historia)

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

- You really can’t do that can you??.............. O.K. I will give it a shot!!

Favoritskivor:

1.: SEX PISTOLS: NEVER MIND THE BOLLOCKS

2.: RAMONES: ROCKET TO RUSSIA

3.: THE DAMNED: MACHINE GUN ETIQUETTE

4.: THE CLASH: THE CLASH

5.: U.K. SUBS: ANOTHER KIND OF BLUES / DEAD BOYS: YOUNG, LOUD AND SNOTTY

 

Favoritkonserter:

1.: SEX PISTOLS: 13.07.96 MUNSTER FESTIVAL TYSKLAND

2.: RAMONES: END OF THE CENTURY TOUR 1. SEPTEMBER 1980 ODD FELLOW KÖPENHAMN

3.: GENERATION X: MARQUEE CLUB LONDON SOMMAREN 1979

4.: STRANGLERS: THE RAVEN TOUR 1979-80 ?? LYCEUM LONDON

5.: SLAUGHTER AND THE DOGS: HOLIDAYS IN THE SMOKE 2002 LONDON

 

Viktiga saker I livet:

1.: Kärlek

2.: En god hälsa.

3.: Mat och någonstans att bo

4.: Musik

5.: Single malt Whisky

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

- Den första skivan jag någonsin köpte måste ha varit SLADE..... Jag kommer inte ihåg riktigt men den första skivan jag fick var  THE BEATLES: PLEASE PLEASE ME. Jag fick den som present av min mamma och pappa tillsammans med min första skivspelare. 

Det senaste albumet jag köpte var THE REAL MCKENZIES: 10.000 SHOTS Jag gillar de verkligen och deras stil av “Gaelic Punk Rock”. Vi spelade på WASTED FESTIVAL i Amsterdam tillsammans 2005 och njöt av varje minut av deras framträdande. 

Den dyraste?? Jag vet inte...... kanske det är min kopia av ANARCHY IN THE UK på EMI l ?? Någon erbjöd mig 30 pund för den….Jag har betalt mer för ......... WEIRD TALES OF THE RAMONES box set och det släpptes précis. Alla skivor jag har I min samling nu kostar en jävla massa pengar nu men när jag köpte dem var det till normalpris….samlarpriserna på gammal punkrock har gått i höjden. !!  

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

- Jag tror faktiskt inte att jag har någon pinsam skiva I samlingen….Det tycker min flickvän!!…..Jag tycker att den mest konstiga/roliga skivan jag har är  : THE PASADENA ROOF ORCHESTRA playing twenties and thirties “hot dance music”........... men jag gillar den !!!

 

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

- Ha! Ha! Ja det är några stycken……som tur är!!

Men jag gillar att göra dem och vi försöker alltid att göra vårt bästa….jag menar: vi försöker att ge dig samma tid och göra samma jobb…..ifall du kommer från en stor tidning eller om du gör 50 ex av din tidning!!

Bra intervjuare får mig att tänka till….och jag gillar det!!…..så FORTSÄTT ATT LÅTA DEM KOMMA!

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, stall de och besvara den

-Fråga: Vill ni få 6 flaskor av ARDBEG PROVENANCE som betalning för denna intervjun??

Svarr: JA GÄRNA!!!

(Skojade bara!!........... jag kan inte komma på något allvarligt........... men jag skulle gäärna få dem)

 

Några nya låtar på gång? Hur låter dem?

- Ja, massor!! Just nu jobbar vi ganska hart på nytt material och vi har gjort 4 låtar redan…..De behöver bara en sista putsning! Vid sidan av det så har vi en massa lösa riff och ideér som hanger här och där. Vi är ganska produktiva just nu….så att säga. Vi hoppas att vi kan släppa en helt ny fullängdare detta året…..Det är vad vi jobbar på i alla fall

Hur de låter?.......... Som THE ZERO POINT 2006!! 
Det finns en hardcorelåt, en punk n roll låt…..det finns en hillbilly/gaelisk/jag dricker whiskey-låt. Var inte orolig , vi kommer fortfarande att spela samma gamlaPunk Rock/Street Rock´N´Roll/Hard Core som vi alltid har gjort............fast i en uppdaterad 2006 version!!!     

 

Det känns som om ni låter lite hårdare nuförtiden än vad ni gjorde på 80-talet?

- Konstigt........ Du är inte den första som sager det...... men det är inte min uppfattning!! ..........men det klart, vem är jag att döma? Du har troligen rätt. Men det är inget vi har satt oss ner och diskuterat och haft en plan för och sagt:Vi skall göra detta…..men denna gång skall det vara hårdare. Det är inget som bandet bestämt, det är bara så som låtarna har blivit när vi har komponerat och gjort låtarna. Jag menar: tiderna är annolrunda och 3 av killarna är nya i gruppen…..det måste vara skillnad. Men jag måste säga att jag är väldigt väldigt nöjd med de nya låtarna och helst med den nya lineupen.

 again: who am I to judge? You are probably right!!
 

 

 

TV Smith sade något om er som är skrivet på er hemsida, vad var det för något?

- ".....good to hear something different instead of the usual cliché punk rock!"

Vi hade turen att möta Mr Smith när vi båda spelade på PUNK AID 2004 FESTIVAL I England. Vi blev bundis med varandra och TV frågade efter min mailadress så vi kunde hålla kontakt efter detta. ….Han är verkligen en kille med båda fötterna på jorden…..för mig var det stort att hänga runt med TV och ta några öl med honom. Dagen efter vi hade kommit hem mailade han mig och undrade om jag kunde skicka lite TZP saker och det gjorde jag och detta var vad han sa!!

Förutom det gick han med att komma på vår 25-årsfest och spela med oss. Han skulle göra sin soloshow och i slutet skulle han vara med oss på scen och spela några ADVERTS-klassiker ihop. Men….han var tvungen att ändra sina planer och var tvungen till att göra en turné i Tyskland hela månaden istället…..Vi kunde inte tävla emot det!!  

 

Har ni hört några bra svenska band?

- Absolute!! De fantastiska EBBA GRöN när de var ett punkband..... Jag har HÄNG GUD en riktig klassiker!! GRISEN SKRIKER, TRAVOLTA KIDS, ANTI CIMEX och så mina personliga favoriter såklart: ASTA KASK Jag har vad jag tror är deras första tre ep:s och sedan har jag inte lyckats att hitt något mer med dem och jag förstår att de har börjat att lira igen…..jag skulle verkligen vilja spela med dem!! 

 

Framtidsplaner för bandet?

- Att bli full och spela hög punk rock!!!……nej egentligen inte…..skojade bara!! Som jag berättade för dig jobbar vi på nytt material till en ny CD och lite grand av det är inspelat(du kan kolla in min MYSpace sida för att höra lite: http://www.myspace.com/thezeropoint) resten håller vi på och jobbar och komponerar just nu!!…..Vi jobbar fortfarande för att få ett bolag som vill släppa det.

Förutom det som kommer GTA att släppa hela vår gamla katalog(som vi pratade om förut)

Det kommer att bli en BOX SET som släpps av något italienskt bolag med 2 CD och en DVD. Mest gamla liveinspelningar men även några nya låtar(bade audio och video)…..saker som inte kom med på GTA släppet. 
Det kommer att bli en vinyl också från ett bolag i Belgien.

Vi skall ha med några låtar på CultJam samlingsCD:n tillsammans med band som: BROKEN BONES, FOREIGN LEGION, PARTISANS, PICTURE FRAME SEDUCTION och så vidare.

  Och förutom detta så jobbar folk på att få till spelningar och turnéer i England, Skottland, Holland, Belgien och Tyskland för oss just nu…..lustigt och typiskt nog….inget i Danmark

Vi skulle ÄLSKA att åka till Sverige!!!!Ifall någon vill sätta upp något SNÄLLA kontakta oss!!
Vi har aldrig spelat I Sverige......... vi har bara blivit trakasserade av polisen när vi skulle åka igenom för att komma till Norge på 80-talet.

 

Framtidsplaner för dig själv?

Jag hoppas verkligen att jag kan vara med bandet och  Punk Rock/Oi!/Street Rock/Hard Core scenen tills de får bära bort mig. It´s my life…….OCH JAG ÄLSKAR DET FANIMEJ!!!!

 

Visdomsord?

-En sup på morgonen håller doktorn borta!!
Var ärlig mot scenen!!

 

Nåt att tillägga?
- Tack så mycket för att du gjorde intervjun!! Saker som detta får oss att fortsätta!!

 

Kolla vår hemsida:
http://wwwthezeropoint.8k.com

 

Och min MySpace sida(och adda oss som vänner):

http://www.myspace.com/thezeropoint

 

Vi hoppas vi kan komma till Sverige snart!!
TACK FÖR DITT STÖD!!!

 

Fortsätt att göra ditt fanzine!!