Ian Glasper spelar bas i den nya gruppen Zero Again, som snart släpper två singlar. Den här intervjun gjordes under julen 2020.

 

Zero Again, ett nytt band efter vad jag förstår, berätta om medlemmarna och era tidigare band?

-Hej Peter. Ja, det är ett helt nytt band - vi har Dean från Regret & Ephemeral Fetus på sång, Payney från Bring To Ruin & This System Kills på gitarr (han spelar för närvarande också i Social Experiment & System Of Slaves), Glen från Grand Collapse & Four Letter Word på trummor och jag själv Ian på bas, som brukade spela med Warwound, Stampin 'Ground och Decadence Within osv. Det är en ganska ny kemi mellan oss ... vi är glada över det.

 

Ni släpper två singlar under våren 2021, berätta om dem?

-Vi spelade in 13 låtar i oktober, varav tio är för två EP med fem låtar på varje, en som heter 'Out Of The Crooked Timber of Humanity', som släpps av den polska etiketten Sanctus Propaganda och den andra som heter 'Revert To Nothing' , som släpps som en gemensam insats mellan fyra etiketter: Kibou, Little Jan's Hammer, Cimex och Sick World. Omslagen för båda EP-skivorna är fantastiska - vi är spända på att folk ska se och lyssna på dessa utgåvor! De andra spåren vi spelade in finns på samlingar, inklusive den nya samlingen 'Birds of A Feather' för Grow Your Own Records.

 

Jag tycker att ert sound är någonstans mellan UK Subs och Exploited - hur är det, naturligtvis med många andra influenser och ert eget sound också ...?

-Det är ganska konstigt vad folk hör i sound från andra band, jag antar att det har att göra med dina egna referenspunkter, men förhoppningsvis gillar du Exploited och UK Subs, så det här är en komplimang, haha! Vi fyra lyssnar vi på MYCKET annan musik, och vi tar alla med något av det till bordet. När jag skriver några av baslinjerna tror jag att mitt Rudimentary Peni-inflytande verkligen hörs men när de andra har stämplat sin identitet på det låter det helt annorlunda. Men jag tror att några av våra största influenser kollektivt är Dead Kennedys, Neurosis, Killing Joke, Tragedy ...

 

När vi ändå pratar om UK Subs så blev ju Charlie 75 år för några månader sedan, vad ska du göra när du är 75?

-Jeezus, det är 22 år tills dess. Jag skulle vilja tro att jag fortfarande kommer att vara frisk och aktiv och älska punkmusik - förhoppningsvis till och med skapa musik och skriva om det - men det finns inga garantier i detta liv, så njut av det medan du kan.

 

Hur ser du på punk nu och om du jämför med när du först kom in i punken?

-Tja, ingenting är lika spännande som när du först kommer in i det när du är tonåring, och det är därför jag har en speciell känslomässig koppling till punkmusik från tidigt 80-tal, men det finns fortfarande hundratals fantastiska band som kommer nuförtiden och scenen känns fortfarande levande och spännande för mig. Musiken vi spelar med Zero Again känns fräsch, och vi har mycket att säga som är relevant ... det finns ingen brist på skitsnack i världen att möta, och det håller punk arg och intensiv (eller borde göra).

 

Du har gjort en ny bok nu också, berätta om den? Och hur kan vi tage på den?

-Det heter The Scene That Not Could Die: Twenty Years of Post-Millennial Punk In the UK ... yeah, en lite udda titel, eller hur?  Men det gör exakt vad det står på burken och täcker de senaste tjugo åren av punk här i Storbritannien i detalj ... det finns 650 sidor, över 350 bilder och över 200 flyers cirka 111 band - och det är i färg, så det är punk tabu också, haha! Du kan få tag i den direkt från Earth Island Books.

 

Tillbaka till bandet, hur tänkte ni när ni startade det, hur kom ni till det sound ni har nu ...?

-Warwound hade precis splittrats, och jag behövde ett utlopp för min musik och texter och ville ha ett annat band. Glenn och jag hade pratat om att jamma tillsammans ett tag, så vi började lägga ut krokarna för en lämplig sångare och gitarrist. Dean och Payney var högst upp på listan på grund av våra befintliga vänskap med dem, deras liknande syn på livet och deras musikaliska arv. Det verkar vara en bra passform, inga ego som skriker för position och sådan skit.

 

Tycker du att det är viktigt att släppa fysiska skivor av er musik? Tycker du att ni har släppt en skiva om den bara finns på Spotify till exempel?

-Dethandlar mycket om att släppa fysisk produkt som finns i den verkliga världen, så människor har något konkret att interagera med - konstverk att titta på, texter att läsa, ett omslag för att spilla kaffe på etc. Internet är bra för att få ut din musik och du måste anamma nuvarande möjligheter och format, men vi är inte intresserade av att släppa någonting i bara ett digitalt format. Vi är lite av den ganska gamla skolan genom att vi vill göra 7 "EP, en 10", och sedan vårt första album, och introducera människor till de olika aspekterna av bandet bit för bit.

 

Att spela den här typen av musik i England just nu, hur är det?

-Jag vet inte, för ingen av oss har spelat spelningar sedan början av 2020. Vilket är frustrerande som fan, för punk lever bara riktigt i den levande miljön, i det delade ögonblicket mellan band och publik när vi alla blir en och omvärlden spelar ingen roll.

 

Vad säger du om England, covid, brexit, rascists?

-Storbritannien är ganska åt helvete just nu, men tyvärr är vi inte de enda. COVID sprider sig över hela världen, och högerregeringar tar sin arm  hur långt de genom att undertrycka medborgerliga friheter, medan deras politik och ett starkt partiskt media uppmuntrar fascister och rasister. Brexit är emellertid något vi får skämmas för i många år framöver, och en särskilt dåligt hanterad clusterfuck. Vår regering älskar till synes att utrota oss från resten av världen, troligen för att de har minst att förlora personligen.

 

Jag har nyligen tittat på filmen White Riot och de jävla rasisterna då, är England på väg  tillbaka till den tiden nu?

-Jag hoppas verkligen inte det men det känns som att landet upprättar stridslinjer igen. Det är finns inte tid att sitta på staketet. Det finns många arga människor som letar efter syndabockar för mycket uppdämd frustration. Sunt förnuft och tolerans måste råda, annars skär vi oss i sömmen.

 

Har ni planerat några live-spelningar än, jag tänker på covid-skiten?

-Vi har inget planerat än. Det är frustrerande, men många människor har det mycket värre. Vi förlitar oss inte på vår konst för att försörja oss, men miljontals människor gör det, och det gör verkligen ont. Våra tankar går till dem och när tiden kommer kommer vi att spela så många supportspelningar för dessa småställen och promotors som vi kan.

 

Jag älskar öl och jag vet inte om du dricker men om du gjorde en egen öl kunde det kallas Zero Again och kunde ha varit en alkoholfree öl? Eller vad skulle den heta och vilken typ av öl skulle det vara?

-Du frågar fel bandmedlem eftersom jag inte har druckit alkohol på över trettio år, haha! Men resten av bandet är  kända för att njuta av ... er ... enstaka trippel.

 

Snälla berätta några av titlarna era dina låtar?

-Tja, den första EP har följande låtar - 'Tragedy Death Pain', 'No One To Mourn,' Husk ',' Hope You’re Proud 'och' Covid Dreams '. Den andra har 'My World Now', 'Tomorrow Disappears', 'Making Sense of Reality', 'Not As I Do' och 'Angry Corpses' ... alla glada grejer, haha!

 

Hur gör nimusiken till Zero Again, är det så att någon kommer med en idé eller gör ni dem tillsammans eller hur gör ni nya låtar?

-Jag presenterar många av de första idéerna för Payney, som lägger till all sin gitarrblomstring till dem, och sedan slår vi ut dem i replokalen - Glenn känner in sig  i riffen och lägger till sin magi, det är när låtarna vanligtvis börjar verkligen ta form, och vi har alla en hand i arrangemangen, och sedan räknar Dean ut hur sången kommer att passa bäst.

 

Spelar ni några covers med Zero Again? Om ni gör det vilka är det?

-Ingen ännu, men vi har pratat om några ... utan tvekan kommer "Zero Again" av Rudimentär Peni att dyka upp någon gång!

 

Om någon betalade er för att göra en femspårig ep med covers, vilka fem hade ni gjort då?

-Personligen skulle min innehålla 'Sea of ​​Desecration' av Legion of Parasites, 'Black Horse of Hunger' av Onslaught, 'Azmeroth' av Sacrilege BC, 'Ballykelly Disco' av Exit-Stance och troligen 'Bleed For Me av Dead Kennedys ...

 

Fem favoritskivor just nu?

-De fem senaste CD-skivorna jag spelade i min bil var 'Revelations of Oblivion' av Possessed, 'Immaculate Deception' av Ludichrist, 'Mutiny At Muscle Beach' av Night Birds, 'Horse Bites Dog Cries' av D.I. och 'The Best Of The Partisans' ... Jag skulle inte säga att de är mina fem favoritskivor just nu, eftersom jag har också spelat den nya Mr Bungle mycket, och live-CD: n från den senaste Good Riddance-spelningen, haha ! Men du fattar ... imorgon blir det något annorlunda.

 

Saknar ni att spela live?

-Ja, det gör jag verkligen.

 

Vilken var den senaste konserten ni gjorde? Och vilken var den senaste konserten du såg live?

-Den sista spelningen jag var på var Testament, Exodus och Death Angel i Bristol,  i februari eller mars 2020, men den senaste jag faktiskt spelade måste ha varit med Warwound i London, i oktober eller november 2019 ... jävla, det känns som en evighet sedan när jag skrivit ner det.

 

Om du kunde välja fem band (levande och döda band) för att ha en stor konsert med Zero Again, vilka fem skulle ni då vilja ha?

-Rudimentary Peni

Dead Kennedys – medJello

Crass

Cro-Mags – ‘Age of Quarrel’ line-up

Voivod – med Piggy

Och Metallica med Cliff på bas om något av de andra banden inte kunde!

 

Finns det några andra bra nya punk/hardcore band i England just nu?

-Det finns så många fantastiska band här just nu, det är svårt att lista dem alla, men kolla in Grand Collapse, Drunken Marksman, Blind Eye, Pizza Tramp, Burning Flag, In Evil Hour, System of Slaves, Coughin Vicars, Attestor, The Domestics, Bratakus, Jaded Eyes, Natterers, Rash Decision, Bad Sam, Bad Breeding, Rat Cage, Unholy Alliance ... listan är oändlig, kompis. Och naturligtvis kan du läsa om de flesta av dem i min nya bok, haha!

 

Några av de gamla som har gjort några riktigt bra skivor nyligen?

-Ja, det finns gott om etablerade band som fortfarande gör det bra, inte minst Discharge, GBH, Omega Tribe, The Inner Terrestrials, Subhumans, Exit-Stance, Agnosy, Social Insecurity, The Fiend ... alla gör fortfarande ny musik också, inte bara spelar gamla låtar vid återföreningsspelningar etc.

 

Zero Again, hur kom namnet upp?

-Det finns flera lager av mening med det. Jag har haft bandnamnsidén i mitt huvud i flera år, för det känns lämpligt när du lämnar väletablerade band och fortsätter med något nytt, så du går tillbaka till början. Och jag ville att det inte skulle finnas några förväntningar, inga egon, bara musiken och texterna. Men också, jag är i en ålder nu där många av mina vänner tyvärr går bort och jag är mycket medveten om min egen dödlighet, så det är också en reflektion över det, om att återvända till ingenting och vad vi lämnar . Och det är naturligtvis en av mina favoritlåtar av ett av mina favoritband också!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi har två EP-skivor som kommer ut i början av 2021, men hoppas kunna ha ytterligare en 7 ”och 10” senare under året innan vi skriver och spelar in vårt debutalbum. Vi har redan de flesta låtar skrivna för dessa. Och vi hoppas kunna spela några spelningar en dag snart också!

 

För dig själv?

-Jag har några fler bokidéer på gång, så jag planerar att hålla mig så upptagen som möjligt.

 

Dagens visdomsord?

-Tro inte på allt du ser, hör och läser i media. Sanningen är där ute, men du måste söka efter den. Och ta hand om varandra i dessa galna tider.

 

Något att lägga till?

-Tack för intervjun, Peter, det uppskattas mycket.