YORKSHIRE RATS

Yorkshire Rats är ett ungt band där Rob är den äldste killen med sina 24 år. Jag tycker de låter riktigt bra och här har de svarat på en massa frågor och man kan se nedan på de olika färgerna vem som har svarat vad/februari 2006. 

 

Historia?

-Rob och Don var med i ett annat band som hette ‘The Faded’ som de lämnade. Don har varit god vän med Bruins i många år och de mötte Eddie och John på det lokala  Watering Hole

 

Snälla berätta något om varje medlem, ålder, intressen, familj och något hemskt om varje medlem? 

-Rob- 24 – Gitarr och sång, Universitetsutbildad i Sport, kvalificerad coach i en massa sporter och kanske verkar framstå som den mest opunkige personen och förutom musiken är mina huvudintressen cricket, har spelat i 13 år och är steg 2 utbildad. Jag är också ICT-Whizz i gruppen och har en massa PC-delar i mitt hus och hemsidan är det jag som gör även om den är dålig eller bra.

Resten av gruppen skulle nog saga att det värsta med mig är att jag är “straight edge” och de kan inte uppskatta att jag varken röker/dricker/drogar och att jag har roligt ändå.  

Don- 18, sologitarr, mandolin, och tin whistle, mina favoritintressen är att dricka Guinness, röka, spela I bandet och Dropkick Murphys. Jag är definitivt den med minst tålamod i bandet och perfektionisten.

John – 19, Bas, och sjunger lite. Spela i detta band, dricka med grabbarna och att njuta av livet och ha kul. Familj….erm……det är tråkigt….inget att säga här egentligen. Erm dålig sak…..har temperament när jag blir dåligt behandlad men det brukar ta tid…..tror jag.. .

Eddie- 19, jag slår på trummorna . Intressen?? Erm….ta det lugnt ….spela spelningar och det är något jag gillar.

Bruins- 19, Sång, dricka, röka, slappa och spela i bandet och äta all Don´s mat.

 

Att vara så många i bandet, är inte det svårt?

-Beror på hur man ser på det, med 5 röster är det alltid svårt att få igenom sin egen åsikt men de fungerar båda vägarna med att de gamla säger att två huvuden är bättre än ett men det hjälper med 5 huvuden som skriver låtar. Replokalen är billigare eftersom man kan dela det på mer folk men en ölrunda är mycket dyrare helst om du är först själv.

Det är bara 5 i bandet, inte så många egentligen.  Sången live kanske låter piss men det är svårt att få dem alla rätt.

 

Det känns som om ni är ganska unga om man kollar bilderna, vad tycker ni om gammal punk? Och om gamla band som återbildas?

-Ålder spelar egentligen ingen roll och vi bor på ett ställe där det finns en massa skit att skriva om. Jag hörde att Tim Armstrong skall turnera med Clash men det kanske bara är ett rykte.

Kan inte slå ett beat av Clash och det kan verkligen bevisa att gamla punkare är bättre än det nya. … allt av detta emo eller om lovemusik…..men fortfarande kan en del av nya Rancid inte vara dåligt och fel. Som att återbilda band…..mer band som finns desto bättre. Old skool punk is good, if they can still do it, why not?

Gammal punk är bra , mycket bättre än all denna emoskit som finns häromkring nuförtiden. 

 

När ni gör musik, vad är viktigast, musiken, texten eller att ha en refräng?

-Jag tanker att när vi skriver en låt skall allt passa, vi börjar med att skriva riffen och Ifall alla gillar den så följer resten ganska bra efter. Troligtvis är ingen viktigare än någon annan. Ta Yorkshire Bastard som exempel, den har bara en vers som repeteras och bara tre accord men den verkar vara en favorit. 

Varje del av en låt är viktig, allting måste vara rätt för att funka. Det börjar oftast med att John eller jag skriver några trevliga riff och sedan tar vi det därifrån

Den snabba biten! 

 

Har ni gjort något annat än For queen and country??

-Nej, detta är vår första  EP, vi planerar att släppa en fullängdare på vårt bolag  (Malicious Intent Records UK) i slutet av året

 

Ni har ett nytt bolag nu eller hur är det?

-Vi har bara kommit överens muntligt så vi har inte signerat något ännu. Men vi är alla spända på vad som har lagts fram. Vi måste utnyttja alla chanser vi får. 

 

Går alltid musik hand i hand?

-Jag tycker egentligen inte att musik går ihop alls. När dessa politiska band började att spela hade de något att saga men nuförtiden är de bara löjliga. Till exempel när Anti Flag spelade i Leeds de spelade några låtar angående hur dåligt England är. Men tydligen är politik en stor del av punken men för att vara ärlig men jag vill inte betala för att se ett gäng straightedgeidioter stå och slå ner på mitt land. Men när jag ändå säger något så är George Bush en skit. 

Jag tycker det beror på vilken typ av politik vi snackar om här. Min personliga åsikt är att det är för mycket material runt omkring som handlar om George Bush och amerikansk politik. Det är samma alltihop. Jag tror om det inte vore så många band som sjöng om politik hade det varit ett bra ämne att sjunga om(ifall det verkar vettigt..) 

 

Bästa politiska bandet i världen?

-Billy Bragg + Bad Religion

Bad religion

Hmmm…. Håller troligen med Rob n Don

Rage against the machine

Rage against the machine

 

Kan ni sjunga om en sådan enkel sak som kärlek(jag vet att inte kärlek är enkelt men ni fattar vad jag menar)?

Ifall du har känslor I detta och musiken passar texten så förstår jag inte varför man inte skulle kunna göra det. En kärlekssång behöver inte alltid vara melodiösa och ha ”mjuka” texter. Ta Radio med Rancid som exempel på en skitbra låt som tacklar ämnet kärlek bra

Erm’, Personligen gillar jag inte skriva kärlekssånger musiken är en såpass kraftfullt verktyg nuförtiden och jag sjunger hellre om relativa ämnen. Jag gillar inte att oroa mig så mycket för mitt kärleksliv. Då hade jag gått med i ett emoband istället.

 

Yorkshire Rats, varför namnet?

-Vi ville visa vår kärlek för våra rötter, vi är alla stolta over att vara från vårt vita ros landskap och vi ville skriva låtar som reflekterade vårt sätt att leva. 

Bara för att det är ett namn som står ut… plus att vi är från u-erk-sh (Yorkshire) det är sättet vi uttalar det här borta ))

 

Jag jämför er med Sultans of Ping och Angelic Upstarts, vad tycker ni om det?

-Jag tycker inte att vi later som något av dessa band. Sultans lät som något man associerade med 80-tals punkband. Jag antar att vi låter närmare Upstarts med tanke på att våra låtar börjar med ett sologitarrintro men de är mer åt skahållet och lite långsammare om man jämför med oss.

Em’ jag antar…., troligen med mer keltiska influenser. 

 

Andra band ni har blivit jämförda med ?

-De flesta jämför oss med The Dropkick Murphys och the Real Mckenzies, vilket är förståeligt och en ära på samma gång. Vi använder instrument associerade med den keltiska bakgrunden och de jämförelserna är självklara

Någon sade till mig at vi lät som Husker Du idag…

 

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller en livsstil? 

-Rob -Jag skulle vilja säga att det betyder vad du vill att det skall betyda, det kan vara att vara så extrem som möjligt med så många piercing så att det inte går att räkna, rött hår, att ha bandtröjor( vilket är väldigt stereotypt)  eller något så onoterbart att du lyssnar på band från den genren. Ifall du såg mig i mitt dagliga job så skulle du inte kunna säga att jag spelade i ett punkband och jag kan inte undervisa i sport i jeans och läderjacka. För mig är punk vad du vill ha det till och ingen annan kan tala om för dig vad som är rätt och fel.  

Don- Det handlar om vilken syn du har på livet, du måste inte klä dig som en fitta, bli full osv. Men det måste finna viss form av rebellhet också.

John- Det handlar om att ifrågasätta saker… och inte bara följa vad folk säger är rätt. Du måste använda ditt huvud och ditt hjärta i denna värld. Jag tycker att det betyder olika för olika personer.…

Eddie- Det finns redan en massa skit i det. Det betyder en massa olika saker för olika människor så det är omöjligt att säga något speciellt.

Bruins- Allt du vill att det ska betyda, bara för att du är punk betyder det inte att du måste ha läder och nitar , för mig är det vad som finns inuti människan. 

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att få ut dina känslor på en gång, fri från all skit man får ifrån människor och det känns bra när folk ser upp till en på scen. 

Ha det bra och inte tänka på vad som oroar dig….familjeproblem osv….i den halvtimmen man spelar så är det bara du och bandet och publiken…..inga problem.

 

Hur ser era fans ut?

-De kommer i alla möjliga förklädningar; det är svårt att beskriva en och vi är glada för att vi har ett brett spektrum av folk som gillar vår musik men vi har några riktiga skitstövlar som kommer till spelningarna. 

Som oss.

Massor av jeans klädda fulla fittor.

 

Hur är det att bo i England idag? Jag menar politiskt?? Political I mean?

-England är lite dåligt just nu, vi är ett väldigt antirasistiskt band men när man säger något om invandring här i England eller den asiatiska levnadsstilen så är man en rasist även om de säger samma saker om dig. Den asiatiska levnadsstilen har fått ett dåligt namn hos de nationella britterna, helst nu efter terrorattackerna. 

Jag tror att de två mest politiska sakerna I England just nu är den brittiska närvaron I Irak och rasism/multikulturella saker…..troligtvis den andra mer , det är svårt att säga  just nu…..för precis som Don sade allt du säger som vit engelsk man idag som  man säger om en annan ras gör att du blir klassad som rasist av din egen regering. Min personliga åsikt är att jag inte gillar rasism men vad jag inte gillar heller är att mitt land blir som en öppen grind för alla som vill komma in  . Jag hatar att säga det men det utblottar vårt samhälle. Det är regerings fel egentligen….jag menar att de inte kan arbeta för , jag tror att det tar två år innan de kan jobba och då lever de på bidrag som kommer från skatter från mig och min familj och alla andra som jobbar som skam för att klara av de alltid stigande skatterna för att försörja dessa människor.(Märk väl att detta är deras ord och inget jag står för/RED) 

 

Ser ni framemot nästa års världsmästerskap I fotboll I Tyskland?
Hur kommer det att gå för England där?

-Eftersom jag är den ende som är intresserad av sport så är det väl bäst att jag besvarar denna. Fotbollslaget har mycket att leva upp till helst med England som får skrapa upp askan(var tvungen till detta , för de australiensiska fansen). Med allt störande som att managern lämnar laget efter VM så kommer det att bli intressant och se om det påverkar laget. På pappret har vi ett starkt lag som har möjlighet att vinna alltihop: det beror på om vi kan bibehålla koncentrationen hela turneringen.

 

Varifrån får ni inspiration till texter?

-Massa olika ställen, gamla folksägner, saker på nyheterna, saker som har hänt oss eller andra familjemedlemmar. 

 

Vad driver er till att spela musik?

-Glädjen med att spela

Samma som Rob och att göra en show som publiken kommer ihåg….det är en bra känsla när man précis har varit på en bra spelning.

Det är det enda jag är bra på. Vad skall jag annars ta vägen!

 

Snälla ranka era fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

-Rob- 5 viktigaste sakerna i livet- Kärlek, bra vänner, Musik, Sport/Hälsa, pengar 

Don- Fem bästa skivor, 1- Blackout- Dropkicks, 2- Too little, too late- Deadpets, 3-Sing, loud, sing proud- Dropkicks,  4- Punk singles collection- Abrasive Wheels, 5- Best of – The Pogues

John – 5 skivor… jag vet inte… det finns för många… som spelningar… erm… antingen Lars n bastards i Leeds de var fantastiska. Eller Dropkicks i Sheffield. Det måste vara mina favoriter.  

Eddie- Röka, dricka, familj, vänner och musik , inte i någon speciell ordning.

Bruins- Håller med John, Lars and the Bastards var jävligt bra

 

Första, senaste och dyraste skivan ni har köpt?

-Första- erm är kanske Greenday- Nimrodden första jag aged men inte köpte var Michael Jackson- Bad. senaste- US Bombs Covert Action, Jag laddar ner det mesta så jag köper inte mycket, dyrast var nog  - Best of Motorhead, som kostade ungefär £20

De dyraste skivan jag köpt är nog Warriors Code med Murphys på vinyl. 

Vet inte den dyraste… jag tror nog inte att jag lagt så mycket på en skiva. Senaste skivan jag köte var inte en CD, det var en DVD och det är Give em the bot DVD….och det är en hel del bra saker där (Tiger army, Nekromantix… och självklart Rancid)

Den första var Punkorama 2, Den senaste var… Me first and the gimme gimmes Ruin Johnnys barmitzvah; Betale ungefär 17 pund för Earth AD.

Vet inte-har för många.

 

Den mest pinsamma skivan I samlingen?

-Rob- en av Pinks album; jag nämnde för min flickvän att jag gillade singlarna och från det blev det en julklapp. 

Det mest pinsamma måste vara Panpipe Moons, det är skit.

Har inte egentligen något pinsamt I min samling men jag köpte ett Darkness-album till hans födelsedag för något år sedan….de suger..

Har ingen. Inte ännu
Samma som det senaste svaret

 

Framtidsplaner för bandet?

-Turnera, skriva musik, turnera, spela in en fullängdare, turnera och det är allt för detta året.

 

För dig själv?

-Rob- Gifta mig någon gång i framtiden, inte säkert när.

Don- Vara glad, se efter mina kompisar och ha det trevligt.

John – försvinna från Morrisons (det är där jag jobbar – just nu I alla fall) ha kul med kompisar och bandet.

Gilalr inte att planera saker, hellre later jag de bara hända. 

Bli över 30

 

Vad vet ni om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Victoria Silvstedt- En Stereotyp vet jag men min kunskap om Skandinavien är ganska dålig. 

Jag vet ingenting om Sverige tyvärr, min faster är från Slovakien, de har bra sprit. Förhoppningsvis ifall vi turnerar där någon gång kan vi ta frågan en andra gång.

John – erm… det är kallt är det inte det? … i alla fall kallare än här…

Är det nära till Amsterdam?

Snygga tjejer, blont hår, blå ögon.

 

Har ni hört några svenska band?

-Millencolin… såg dem med Flogging Molly i Leeds… kan inte saga att jag var imponerad… förutom det vet jag inget… vill du rekommendera något för oss?

 

Nåt att tillägga?

-York - sh, York – sh, York – Sh!!!

Kom inte på något annat… oh yeah

Kolla in hemsidan: www.theyorkshirerats.co.uk

Tack till Peter för denna chans till exponering
erm… yeah tack…. Jag skall bli full nu