Wrong Band är en grupp med medlemmar som träffats på Tinder och de har precis släppt sin debutsingel på Grönpeppar Records och den är riktigt bra! Augusti 2021

 

Lite historia om gruppen? Ni fick ihop gruppen på lite udda sätt har jag för mig?

Hannah: Jesse och jag spelade i ett band tillsammans, men bestämde oss för att starta ett nytt musikprojekt. Samma vecka träffade jag Andy på Tinder(!!!). Jag frågade honom om han ville vara med i bandet efter första dejten. Han tog sen in John på trummor - och på den vägen är det!

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid? 

Hannah: Med risk för att få skit i DMs som jag inte vill ha så väljer jag att vara anonym och låta fokus ligga på bandet.

Andy: Gestapo kontrollerar vad jag skriver så inga kommentarer.

Jesse: Jag är singel.

 

Jag kan höra mycket mycket gammal punk? Var det bättre förr? 

Hannah: Jag älskade punken på 80- och 90-talet. Framför allt skatepunken rinner genom mitt blod. Men ingenting var bättre förr, allt är bättre nu och jag kämpar för att det ska bli ännu bättre imorgon.

Andy: Citerar texten från Niklas Strömstedts version av Magnus Ugglas ”Jag mår illa” (”Jag kan gilla”); ”Då var då, och nu är nu och var det inte bättre förr så ska det bli”.

Jesse: Av nostalgiska skäl; ja. Dock hade ju dåtidens punk the upper hand genom att vara i själva uppvaknandet av inte bara musikgenren utan även livsstilen. Politik, klädsel, rebellande.. nyhetens behag är över och därmed tror jag inte punken kan komma tillbaka till det den en gång var. Men den kan nyskapas och fortfarande chocka, så vi ska inte sörja alltför mycket.

 

Wrong Band, är ni nöjda med namnet? Vad tänkte ni med det namnet….någon bakomliggande mening?  Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, vilket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

Andy: Det bästa bandnamnet är ABBA, kort och jäkligt lätt att komma ihåg!

Jesse: Namnet är kravlöst, vi behöver inte ha några förväntningar på oss. Med andra ord kan ingen arrangör eller liknande klaga om de inte är nöjda. Det var ju ändå de som valde att boka fel band.

Skämt å sido så tycker jag nog ändå vi fick en jackpot med vårt bandnamn, så jag känner inget behov av att vara nåt annat än just ”the right person in the Wrong Band”.

 

Vad är det bästa med att spela live?  Har ni börjat spela live efter covid ännu? Vilken typ av band har ni spelningar ihop med?

Andy: Det bästa med att spela live är att få se responsen av publiken och hur dom förhoppningsvis börjar digga och sjunga med.

Jesse: ”Adrenaline kicks in while runnin’ and now we’re full agility” (en rad från vår låt ”Roadtrip”) reflekterar den känsla jag får av att stå på scen. Den finns ingen bättre ”high” än den känslan.

Vi har hittills spelat på livescen vid två tillfällen, på 4everrock Festival i Sthlm och en privat tillställning där vi blev inbjudna att spela tillsammans med rockbandet Liz Sipper.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

Hannah: Alla spelningar är bra spelningar.

Andy: Jag rekommenderar inte att spela i en vedeldad bastu.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

Hannah: Det är grymt att få spela i ett band med musik som jag verkligen själv gillar och tror på.

Jesse: Jag tror verkligen punken med subgenrer kommer göra ett uppsving, speciellt när restriktionerna börjar släppa och livescenerna dammas av. Oavsett om det gäller glad ”festa järnet” punk eller mer allvarsam politisk punk så tror jag behovet finns för folk att få skrika och hoppa av sig sina uppdämda frustrationer och då är ju punk helt rätt genre för det.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord? 

Andy: En fet smäll.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  

Hannah: Punk är både ett ord, en musikstil och en livsstil. Men jag är trött på att ”punkpolisen” får bestämma vad som är punk eller inte.  Att säga “det där är inte punk” är det mest o-punkiga jag vet.

Andy: Det är vad du gör det till. Kontentan av punk är ändå att gå sin egen väg och göra det du tror på, och det tycker jag vi gör i det här bandet.

Jesse: För mig är det en livsstil, men som är jävligt svår att leva upp till. Punk är ju i grunden DIY och jag har alltid varit en loppis/skräpletare som hittar nya användningsområden för allt istället för att slänga. MEN det händer absolut att jag hamnar i klorna för det kommersiella, speciellt under pandemin när mycket av handeln skett digitalt.

Det är inte viktigt för mig att inneha en etikett, som i det här fallet punkare, folk kommer ändå kalla en vad de vill.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Gagnar det mindre band? 

Andy: Jag tror inte att nedladdning är ett problem längre. Men dessvärre gynnar inte de nya seriösa streamingtjänsterna banden heller, om du inte är ett band eller en artist med miljontals streams förstås.

Jesse: Jag tror många som lyssnar på vår genre föredrar vinyl och livespelningar och det gagnar ju banden.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?  SD-KD-M?

Jesse: Jag har sen länge oroat mig för de bruna vindarna som blåser in över Sverige. Det som är extra obehagligt nu är att SD fått så stort inflytande, inte bara genom att de växer när de drar med sig följare från andra partier på högerflanken, utan att andra partier börjar apa efter för att locka tillbaka sina följare. Det normaliserar i längden rasismen, något som de flesta partier tidigare (iaf uttalat) sparkat bakut åt. Det känns obehagligt likt hur det såg ut på mellankrigstiden när NSDAP växte fram.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

Hannah: Jag är ju från Stockholm, så massor! Världen brinner, Baboon show, Besserbitch. Där har du tre stockholmsbaserade punkband som alla borde lyssna på.

Andy: Som infödd Sollentunabo får jag ju säga Europe, även om dom är från grannkommunen Lapplands Väsby. Annars måste jag nog ge Göteborg cred för att spotta ur sig bra band.

 

Spelar ni något utanför Sverige?   

Hannah: Vi drar till Tyskland och eventuellt Polen nästa år, när får vi se, beror lite på Corona såklart. Men svaret är ja, vi kommer åka iväg så snart vi kan.

Andy: Kommer vi till Borås är jag nöjd.

 

Andra bra band från utlandet?

Hannah: NOFX, Bad Religion, Interrupters.

Andy: Bad Religion, Extreme, The Offspring

Jesse: System of a Down, Gogol Bordello, Nick Cave and the Bad Seeds

 

Era texter, vad influeras ni av? Kommer ni aldrig att sjunga på svenska?

Jesse: Jag vet inte riktigt om jag har någon influens när det kommer till mina texter. Jag älskar att skriva i metaforer och använda dubbelbetydelser och liknande, vilket man säkert kan märka om man lyssnar in sig. Huruvida det blir något på svenska får nog framtiden utvisa. En stor del av våra följare är från andra länder, så det skulle inte bli mer än någon enstaka låt i så fall.

 

Grönpeppar Records släppte ut er…kommer det att bli mer där? Vad gillar ni det andra de släppt? 

Andy: Det jag har hört gillar jag och jag är otroligt tacksam över att de trodde på oss som dom gjorde.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt?

Jesse: Jag är inte en person som skulle skriva om kärlek i första taget (bortsett från vänskap). Men känner jag mig själv rätt kommer jag nu ta det som en utmaning, så dyker det upp en låt om kärlek i vår repertoar så har ni den här intervjun att skylla. Nödrim á la ”hjärta-smärta” har däremot inget i min textbok att göra.

Jag tror i övrigt att jag skulle kunna skriva om det mesta, så länge det inte går emot mina värderingar.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Eller ska man inte blanda dessa?

Hannah: Politik och musik kan såklart höra ihop, men vi vill inte vara ett politiskt bundet band. Däremot står vi upp för lite allmänt folkvett som att rasism är skit, feminism är bra och konsumtion kan vara problematisk.

Jesse: Jag skulle säga att vi är partipolitiskt obundna, men politiska är vi ju iom att vi inte hymlar om våra värderingar som förmedlas i vissa av våra låtar. En av våra nyaste låtar ”Sell anything” tex handlar, som man nog hör på namnet, om konsumtionssamhället.

 

Bästa politiska band/artist?

Hannah: The Baboon Show.

Andy: Bad Religion

Hannah: fan det borde jag ju ha sagt, Bad Religion…

Andy: too slow

Jesse: System of a Down

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Har du något exempel på det?

Jesse: Helt klart. Om jag ser småskaligt och utgår från mig själv så har musiken räddat mig många gånger. Jag har även kunnat ta hjälp att lösa och grotta i mina egna problem och tillkortakommanden genom att skriva låttexter av det. Till exempel skrev jag och tillägnade en låt till en vän som gick bort. För varje gång vi spelade den live kände jag att jag fick bearbeta sorgen.

 

Ert omslag är riktigt snyggt på er skiva, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

Jesse: Man tackar och bockar! Jag är endast en glad amatör och det här är första gången jag gör något liknande, men jag är riktigt nöjd med slutresultatet.

Jag tycker inte skivomslag behöver hinta om genren. Man äter med ögonen som det heter, även om någon som redan ätit rätten tidigare och gillar den antagligen kommer fortsätta köpa oavsett. Men för de utan tidigare erfarenhet är det viktigaste att det lockar på något sätt;  antingen rent estetiskt tilltalande eller att det fångar ens uppmärksamhet. Skulle någon sedan visa sig vara allergisk mot innehållet får de skylla sig själva som inte läst innehållsförteckningen först.

Hannah: Jag är så otroligt imponerad över att Jesse fick ihop vårt skivomslag. Det är mitt favoritomslag. Annars älskar jag Bad Religion the Empire strikes back. Tycker rött och vitt och svart i kombination är så galet snyggt.

Andy: Jesse gjorde ett grymt jobb!                 Green Days ”Dookie” är en favorit.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

Jesse: Inom genren vi spelar är det stor efterfrågan på just vinyler. CDs tror jag inte vi fått någon förfrågan om. Det är ju något speciellt med just vinyl också; soundet, känslan och att inneha en liten bit konst man kan ställa framme. Det är så jag själv fungerar i alla fall.

I Stockholm är jag tyvärr inte så insatt på skivaffärer, men jag brukar kika runt i vinylhörnan när jag är i second hand-butiker och på loppis.

Andy: Nostalgipalatset, Mad Records och Record Hunter är bra ställen i Stockholm.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? I detta band eller något annat band om ni inte hunnit spela ute så mycket ännu…

Hannah: Nu senast på 4everrock så kom vi på att vi skulle buga med ryggen mot publiken också, vilket blev lite oväntat roligt eftersom jag hade en väldigt kort kjol. Extra kul att min trosröv finns dokumenterad överallt också…skämskudde på den, haha. 

Jesse: På en spelning med ett tidigare band gjorde jag en tjusig luftkick i en låt och min sko for av och träffade en karl rätt mellan ögonen.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk? Ni hade väl er första konsert för bara ett tag sedan?

Jesse: Det är nog för tidigt att säga än så länge i och med att vi bara haft två livespelningar. Men den publik vi haft hittills har varit roligt folk och sådant folk gillar vi.

Andy: Ska man se till följarna på sociala medier är det högt och lågt, gamla som unga.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? Den mest pinsamma skivan i samlingen?

Hannah:

Favoritskivor

        Bad Religion - Stranger than fiction

        Rancid - ...And out come the wolves

        Interrupters - Fight the Good Fight

        NOFX - The war on errorism

        Green Day - Dookie

Konserter

        Bad religion - Gröna lund 2013

        NOFX - Fryshuset Klubben 2014

        Offspring - Gröna lund 2018

        Interrupters - London 2018

        Weezer - Gröna lund 2018

 

Andy:

Favoritskivor

        Bad Religion - Stranger than fiction

        Mr Big - Lean into it

        Extreme - Pornografitti

        Weezer - Pinkerton

        Green Day - Insomniac

Konserter

        Bad religion - Gröna lund 2013

        Mr Big - Cirkus 2017

        Green Day - Globen 2017

        Twenty One Pilots - Hovet 2016

        Weezer - Gröna Lund 2018

Pinsamma skivan

Black Ingvars - Sjung och var glad

 

Jesse:

Favoritskivor

        System of a Down - Steal this album

        System of a Down - Toxicity

        Pink Floyd - The Dark side of the moon

        David Bowie - Diamond Dogs

        Thin Lizzy - China Town

Konserter

        Roger Waters The Wall - Globen 2011 + 2018

        Peter Gabriel - Globen 2014

        Gogol Bordello - Debaser Medis 2007

        Alice Cooper - Fryshuset 2005

        Nazareth - Träffen 2004

Pinsamma skivan

Jag har lite svårt att sätta stämpeln pinsamt då jag känner att allt i min samling har en ”funktion”. Jag har skivor som kanske inte alls reflekterar min egen musikstil men de kan fortfarande ha en upplyftande effekt, spelas som ”en rolig grej” eller passa till ett visst humör.

 

Intervjuer? Nödvändigt ont eller skoj att göra?

Andy: Kul!

Jesse: Jag gillar det, sen om jag gör bra ifrån mig eller inte är en annan femma.

 

Hur har recensionerna varit på skivan? Vilka band jämförs ni med? Irriterande eller skoj att bli jämför med andra band?

Jesse: Jag är helt golvad över responsen vi fått, jag tror aldrig jag fått så bra recensioner tidigare och så lite kritik. Det är nästan så att det känns lite obehagligt för jag kommer säkert ta åt mig ännu mer när kritiken väl kommer.

Vi har jämförts främst med band som The Offspring och en trashigare version av No Doubt. Tydligen påminner min röst en del om Gwen Stefanis, men det är inget jag själv lagt märke till. Jag tycker de är bra och talangfulla band, så jag har absolut inget emot jämförelsen. Sen har de flesta lagt till att vårt sound ändå är väldigt eget, så det är ju skönt att veta att vi ändå sticker ut lite.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

Hannah: En dröm för mig är att lira förband till the Baboon show någon gång, dels är de sjukt duktiga musiker, dels Sveriges bästa liveband, men framför allt så verkar de så jäkla snälla, roliga och ödmjuka hela bunten.

Andy: Då vill jag att vi ska åka på turné med Hardcore Superstar, för DET är Sveriges bästa liveband.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre?

Jesse: JajaJA! När jag inte musicerat på länge märks det, och inte så lite. Musiken är min terapi och har nog skonat många från att möta min onda tvilling. Jag är nog precis lika arg, om inte mer idag. Nu är jag mer insatt i vad som händer om och kring mig än vad jag var då och det finns så mycket skit i världen att känna ilska för. Skillnaden är väl att jag inte agerar lika impulsivt och styrs lika mycket av mina känslor nu som då.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?(Förutom denna då)

Jesse: Jag kan inte minnas att jag fått någon konstig fråga, det brukar mer röra sig om konstiga svar.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

Jesse: Hur mycket tar du i bänkpress? Har dock aldrig testat, så får återkomma med svaret.

Andy: Kan du rapa? - Nej...jag har ett syndrom.

Hannah: Det där Andy säger är faktiskt sant, det är en grej på riktigt som han har.

Andy: Och Hannah kan inte hoppa...fråga henne.

Hannah: Nej, jag är helt hopplös.

 

Framtidsplaner för bandet?

Hannah: Släppa en fullängdare och åka utomlands på något slags turné. Hade varit fett att spela på en stor festival också, oavsett scenens storlek. Kan spela i ett hörn på festivalen för fem personer också, det kanske är en idé faktiskt…

Jesse: Ta över världen! Och släppa en fullängdare.

Andy: BORÅS!

 

För dig själv?

Hannah: Jag vill bli bättre på att lira mitt instrument. Har precis börjat ta baslektioner och tänker sikta mig på att lära mig 100 Beatleslåtar.

Jesse: Fler spelningar, fler tatueringar, fler möten med roligt folk! Fler och mer av allt!

Andy: Köpa en gitarr till kanske…

 

Visdomsord?

Hannah: Alltid vara snäll. Att vara snäll är den mest underskattade egenskapen som finns i världen.

Andy: Always look on the bright side of life

Jesse: ”Fel, falskt och fult- men aldrig fis-sång”. Ett citat från en sånglärarinna jag hade på gymnasiet och det är något som går att implementera på vad som helst, bara att byta ut ordet ”sång”. Jag säger det till bandet innan vi kört live för att sänka eventuell prestationsångest och peppa igång ”give it your all”-känslan. Funkar för mig i alla fall.

 

Nåt att tillägga?

Jesse: Jag är singel.