Windowsill är en holländsk grupp som förvånade mig med riktigt melodisk punk och jag var tvungen att göra en intervju med dem. September 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-När jag slutade i Apers 2007 så slutade jag aldrig att skriva denna slags punkrock låtar. Efter ett par år har jag fått till en massa och ville spela in dem, så jag frågade mina gamla bandkamrat Jerry Hormon (slutade i Apers 2005) och Ivo Backbreaker (fortfarande i Apers) om de kunde börja repetera med mig, så vi kunde spela. Senare så frågade jag Sander från Accelerators, eftersom jag behövde någon i bandet som verkligen kunde spela gitarr, och ännu viktigare, sjunga högre än mig .... Det handlar om det, vi bara gör det som en hobby, så vi äter middag varannan torsdag, repeterar några låtar, och så småningom spelar vi in dem.

Vi har 2 fullängdare ute, och en 3: e på väg, en 10 "-split med Deecracks och 3 split 7" s (Real fara, Murderburgers, New Rochelles)

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band?

-Vi är alla runt trettioårsstrecket, utom Sander som fortfarande är ung och vacker, vi arbetar alla, jagsjälv på en rikstidning, Ivo på ett tryckeri, är Jerry en självanställd författare / underhållare, och Sander arbetar för en komedietikett. Jag är den enda med barn, två pojkar.

Som jag sa, Jerry, Ivo och jag var alla med i Apers (Ivo fortfarande ) så vi är goda vänner, och Sander var i Accelaerators. Jag har ett annat band med Ivo heter Giant Eagles, som är mycket Ramone-esque, åtminstone försöker vi att vara det, och Jerry har sin egotripp, som är typ av sextiotalsstil. Ivo är också med i Batbites

 

Jag kan höra mycket olika influenser i musiken men det är det är en hel del Green Day, Ramones, McRackins, Screeching Weasel, Queers eller här i er musik? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Visst, ett band som Screeching Weasel påverkat mig som en författare av punklåtar, mycket så. Parasites också. Men jag har också alltid gillat Fountains of Wayne och Weezer, och massor av rock från sextiotalet som Byrds, Beatles, Kinks, och 70-tals rock som ACDC och Thin Lizzy. Stort inflytande är också Tom Petty eller Neil Diamond, som är rent och enkelt låtskrivande ..

 

Windowsill är du nöjd med namnet? Hur kom det kom upp? Finns det någon djupare mening med det? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Jag ville ha ett "W" i namnet, som Weezer har. Det är allt. Vet du vad en fönsterkarm är? Det har ingenting att göra med punkrock alls. Kanske jag ville det, eftersom när vi startade bandet, så var verkligen inte punkrock längre, jag menar, jag kör en ford focus familjebil ... Jag har en kontorsjobb. Det är inte på punk längre, det är

'officerock' ...

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Jag slutade faktiskt i Apers på grund av den ständiga raden av livespelningar. Jag bara inte njöt av dem så mycket som resten av killarna gjorde då. Jag ville göra som Brian Wilson 'jag stannar hemma och skriver några låtar? -grejen, Men de ville inte det, så ...

Nu när vi bara göra ett par per år så njuter jag av dem. Rolig semester med mina kompisar.

 
Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Bästa att spela i allmänhet är Italien, de gillar musiken och maten är god. Vädret hjälper också. Men åkinte under vintern ...

Bara för att jag inte gillar livespelningar så mycket betyder inte att jag inte uppskattar överallt jag någonsin har varit med alla band jag någonsin spelat i. Jag menar, även de värsta kvällarna, som kanske Nordirland 2003, eller Slovenien 2001 är fortfarande  riktigt bra historier och vi har fått vänner efteråt

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Nederländerna just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Jag vet inte, i Rotterdam har du oss,Accelerators, Batbites och ett par andra band, inte så mycket, men det finns en scen, men det skiljer sig från de tider som de Apers och STARDUMB Records fortfarande höll på , gjorde festivaler och gav ut skivor och grejer. Jag är bara lite upptagen just nu med arbete och familj för att verkligen följa den holländska musicscenen  (jag börjar bli gammal), så jag inte skulle veta vad som händer någon annanstans i Nederländerna, jag hörde att Travoltas skriver en ny skiva, det borde bli bra.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Fucking Fantastisk Dude


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk för mig betyder självständighet, gör saker för att du vill göra det, inte för att någon vill annan att, som street-smart, och har en hel del självreaktion. Jag tror att vara i ett band lär dig att vissa dalar är inte den lägsta av låga nivåer, och vissa toppar är inte den högsta topparna ... Det kommer verkligen till nytta i "verkliga livet".

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Jag tycker det är coolt. Jag gillar bra skivor på vinyl ändå, precis som alla andra tror jag så om musiken når någon genom en mp3 download eller någon annan digital form, så tycker jag det är bra. Jag är glad att vi finns på Spotify och sånt ...

 

Hur är det att bo i Nederländerna nu? Politiskt?

-Mycket stabilt, vår regering satt ut den mandatperiod de hade under finanskrisen, premiärministern i det största partiet omvaldes (som var ett liberalt / högerparti, ett av de enda i Europa som gjorde det under finanskrisen) .

Jag håller inte med om allt av vad de säger, men å andra sidan, det är bra arbetsvillkor, hemägande, stadig inkomst för medelklass människor som mig, så jag skulle vara en hycklare om jag skulle säga att de är dåliga, men jag skulle inte rösta på dem

 

Finns det några bra band från Nederländerna nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Ja, du har mer traditionella band som blir lite mer kända utomlands, kanske John Coffee och Blaudzun,men punkrock, så vet jag inte riktigt, jag är inte riktigt i punkscenen längre sedan jag köpte en Ford Focus familje bil. Punkarna sparkade ut mig


Vad vet du om Sverige?

-Allt Jag jobbar på en tidning, därför vet jag en hel del skit

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja, Jag gillar verkligen de High hats, de är skitbra, Soundtrack of our Lives gillar jag, jag gillar "paper Tigers" från Ceasars, jag spelar den mycket ännu ..

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar? Kan ni sjunga om en sådan "enkel" sak som kärlek och komma runt med det?

-Jag skriver alla texter. Mina huvudsakliga påverkan är vanligtvis "She´s leaving home" av Beatles, och de första episoderna av Twin Peaks, där James berättar om Laura och hur han körde på sin motorcykel hela tiden.

Jag gillar hur Phil Lynott (Thin Lizzy) rimmar och mindre saker i livet som Ray Davies (Kinks) skriver om som låtskrivare.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om ??

-Jag brukar skriva enkla kärlekssånger, med en lite sorglig vändning i slutet helst. Jag skulle älska att skriva lite mer politiska saker någon gång, men jag har svårt för när engelska inte är ditt första språk så saknas vissa nyanser eller detaljer och man kan verkligen gå vilse i översättningen, och du slutar med några Frankensteinmonster typ av texter som gör att det blir ingen riktig känsla.

Det är en hel del enklare och säkrare att bara göra kärlekssånger, även om jag skrev nyligen en låt som heter "It´s only water" om den senaste flyktingkrisen. Vi ska spela in den på fjärde albumet antar jag.


Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Ja, varför inte, om du gör det rätt, det är måste vara bra. Jag gillar Bob Dylan

 

Bästa politiska band / artist?

-Inga favoriter

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Javisst, Oliver Sacks sa en massa smarta saker om musik. Det är den mest uppskattade konstformen och alla har lite musik i huvudet åtminstone. Så jag antar att det kan förändra liv, eller får folk att gå galet

 

Era omslag på era CD ser riktigt bra ut är det viktigt att ha ett skivomslag som visar människor vilken typ av musik du spelar? Din favorit skivomslag? Vem gör era omslag?

-Tack! Det första skivomslaget gjordes av Stefan "STARDUMB" Tijs. Det andra av mig och Ivo. Jag tycker det är viktigt att ha ett snyggt omslag, en bra känsla, eller något smart. Stefan är en välkänd designer, och han gör alla omslag till sin egen etikett, STARDUMB Records, där den första fullängdaren kom ut . För det andra, i sann punkrock anda, vi gjorde det själva, och det fungerade ganska bra också. Jag har en ganska god uppfattning om hur det 3: e albumet kommer att se ut.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Är Monster Zero ett bra bolag?

-Det är mycket viktigt. Våra etiketter för tillfället är Shield Recordings från Nederländerna och Monster Zero från Österrike. De stöder oss mycket  med klistermärken och labelsamlingar. Allt är också utsläppt på vinyl, ett stort plus för oss, eftersom det är något som vi alla tycker är viktigt. Helt enkelt därför att det är vackert och coolt. En dag hoppas jag att vi kan släppa en gatefold LP-omslag. Det skulle vara häftigt


Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Ha, Jösses ... Jerry Hormon skriver en bok (han gör verkligen det) kanske vissa berättelser kommer att hamna i den

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?

-De ser lyckliga ut. Jag vet inte riktigt om jag saknar folk på våra spelningar, jag är glad för de som kom. Vi gjorde ett par spel ingar där vi öppnade för Therapy?  med Apers. De var riktigt trevliga killar. Vi gjorde ett par Stiff Little Fingers låtar med dem efter deras spelning som en avslutande överraskning, det var kul.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Alla utan inbördes ordning:

1. Jailbreak – Thin Lizzy

2. Road to Ruin – Ramones

3. Blue Album – Weezer

4. Rubber Soul – Beatles

5. Simon & Garfunkel – Sound of Silence

(och en massa mer)

 

Konserter:

Ramones – 96 Paradiso Amsterdam

Rooney – 07 Rotown Rotterdam

Screeching Weasel -15 Groezrock

Paul McCartney – 15 Ziggodome Amsterdam

Dictators – 14 Rotown Rotterdam

 

Livet:

Förbli glad


Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Vi får verkligen inte så mycket intervjuer, så jag tycker att de är roliga att göra.

 

Om Du kunde välja fem band från det förflutna och historiskt och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Ramones

Thin Lizzy

Beatles

Fountains of Wayne

Buddy Holly


Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken ??

-Det är faktiskt ett riktigt bra sätt att bara slappna av. När jag kommer hem från jobbet så brukar jag bara spela 15 minuter på en akustisk gitarr, kanske skriver en början av  ensång, eller bara försöka avsluta en. När du försöker skriva en text eller en sång under dagen (eftersom musik är verkligen representerad hela tiden någonstans i hjärnan) kan du försöka fylla det, och spänningar och stress av dagen lämnar också kroppen ... det låter nästan som terapi?

 

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?

-Är det sant att du brukade vara med i franska indiefilmer?

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Paul Eller John? Paul

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi arbetar på ett 3: e album just nu. Som kommer verkligen långsamt eftersom jag köpte ett nytt hus i början av detta år, där det behövs målning, göra golv och dekorera först. Men nu är det nästan klart, då kan vi koncentrera oss på att avsluta skivan igen. Efter det kan vi förhoppningsvis göra några spelningar i Italien och efter det vet jag inte ...


För dig själv?

-Jag skulle vilja skriva ett filmmanuskript ... Jag vill sätta Forever av Beach Boys i öppningscenen ... Jag vet inte vad det kommer att handla om

 

Visdomsord?

-Låt det vara

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun, och ta hand om er