Historia, ni har varit med ett tag?

-The Whisky Priests bildades 1985 av mig och min tvillingbror Glenn så vi har verkligen varit med ett tag, vi har spelat en massa konserter i en massa olika länder. Våran jobbigaste period var mellan 92 och 96 för då spelade vi över 600 konserter på fem år, släppte fem album med nytt material och återutsläppte våra första tre album, allt på vårt eget bolag Whippet Records.

Har ni haft många medlemsbyten, varför eller varför inte?

-Ja, vi har haft enorma personaländringar, ganska regelbundet. Glenn och jag är Whisky Priests, det är vårt koncept och vi har varit ständiga medlemmar i vårt bands historia. På 17 år uppskattar jag att vi har haft ungefär 50 olika människor med i vår line-up. Den enda riktigt långa medlemstiden står Mick Tyas för som var med från 1989 till 95. Han har återvänt i perioder och han spelade med oss nyligen. En massa folk har gått med i gruppen utan någon erfarenhet och utan att förstå att det ligger mycket jobb bakom gruppen och därför inte orkat med riktigt. Att ha haft så många medlemmar kan självklart göra så att vår utveckling stått still ett tag eftersom vi inte kan hålla samma kontinuitet inom gruppen.

 

Jag har alltid tyckt att band som Pogues, MTCH och liknande alltid har haft en punknerv i sin musik, vad betyder punk för er?

När man tänker på Whisky Priests , Glenn och jag har alltid fortsatt vara independent genom vår karriär och inte böjt oss för det kommersiella så det skulle man ju kunna kalla en punkattityd. Vi har säkert gjort en massa misstag i och med detta när vi inte haft professionell hjälp, guidning eller backup som skulle kunna hjälpa skivorna att sälja. På samma gång har detta gjort oss till vad vi är. Jag har alltid varit stolt över faktumet att vi kommit så här långt på grund av hårt jobb

 

Jag har två liveskivor, Think positive och Life Tapestry from you. Hur kan jag få tag på de andra skivorna som ni har gjort?

-det finns ungefär 5 till studioskivor förutom Life’s Tapestry och Think Positive! Plus att vi nyss gjorde en skiva tillsammans med Joseph Porter från Blyth Power under ‘Mad Dogs and Englishmen’. Ett av livealbumen släpptes som video och alla våra skivor finns tillgängliga från vår affär på nätet.: www.townsend-records.co.uk/whiskypriests

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-jag kan inte komma på fem skivor eller fem bästa konserterna men under åren har jag uppskattat de mest fundamentala sakerna i livet som familj, hälsa och glädje. Jag har aldrig varit motiverad för de finansiella eller materiella. Jag tycker också att det är viktigt att ha fokus och ha mål som är satta för att inspirera till personlig utveckling men jag är också medveten om hur destruktiv ambition och egoism kan vara.

 

Jag skrev någonting om att ni lät lite som Blyth Power, kommentar( det var om Life Tapestry)?

-Visst det har varit en massa kopplinga mellan Whisky Priests och Blyth Power de senaste åren men personligen känner jag att bägge banden har unika och distinkta sound och stilar. Vi har aldrig gjort några försök att låta som Blyth Power eller tvärtom att de har föröskt att låta som oss och jag har aldrig ansett att vår skiva Life´s tapestry låter som de alls.Jag har alltid tyckt att Life´s Tapestry har varit vårt mest originella album och mest distinkta album. 

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Jag köpte ne massa skivor när jag var tonåring med grupper XTC, The Jam, The Clash, Bob Dylan, Tom Waits, Madness, The Stranglers, Elvis Costello, The Smiths, The Undertones, etc, och så en hel del gammalt också. Jag kommer inte ihåg min första skiva eller den dyraste. Jag köper inte mycket CD-skivor nu eftersom jag har familj och inte har råd och jag har inte tid heller att lyssna till musik på det sättet jag gjorde förut men jag har en väldigt bred smak.

 

Jag förstår om många människor tycker att ni låte lite som Pogues?

-Folk sade det i början av vår karriär när Pogues var som bäst. Folk sade det när de behövde något att jämföra med och inte hade något bättre att jämföra med. Det var på den tiden som det var lätt att jämföra med Pogues eftersom vi hade ungefär samma sättning., speciellt dragspel, plus att vi inkluderade en hel del traditionella låtar i vår repertoar, på samma sätt som Pogues gjorde men låtarna som vi spelade kom mer från Nordöstra England mer än de kom från Irland. Vi har aldrig känt oss delaktiga i någon scen som många har försökt att få oss till. Vi har bara varit intresserade av att följa vår egen riktning och vi brydde inte oss så mycket om hur andra band lät. Efter ett tag hängde det oss om halsen och färgade folks tankar om oss och detta ledde till många missförstånd.

 

Vilka andra band har ni jämförts med?

-Well, du jämförde oss nyss med Blyth Power, jag har hört en massa olika och varierande band nämnda i jämförelser över åren som har gått vilket kan vara roande ibland men jag bryr mig aldrig om det  egentligen.

 

 

 


Hur är det att bo i England just nu? Förstår någon er musik där?

-Det är väldigt svårt för artister som oss och det börjar bli tuffare och tuffare.  Det finns mindre respekt för kreativa artister med originella ideér. Jag tror att mer folk missförstår vår musik än förstår den.
 

Politiskt i England?

-Vi har just nu en regering som är maskerade till Labour men att kalla sig själva en Labourregering så kommer de undan men attityder och en policy som den konservativa regeringen inte kunde komma undan med eftersom de skulle varit för mycket vänster då. Det är en deprimerande situation.

 

Har ni varit mycket utanför England och spelat, var är bäst?

-Vi har spelat hundratals konserter utanför England i 17 eller 18 länder, för att ta ett exempel så har vi spelat ungefär 300 spelningar i Tyskland. Vi har haft mycket trevligt genom åren genom att spela på en massa olika arenor och ställen och festivaler och vi har haft en massa olika typer av människor på våra konserter. Det är svårt att säga ett speciellt land eller ställe för vi har haft förmånen att spela på så många ställen..

 

Hur reagerade du när terroristattacken ägde rum, med rädsla, ilska eller vad?

-Jag kommer ihåg att jag reagerade med chock och trodde inte det var sant.  Jag kan inte säga att det har ändrat mitt liv på något sätt. Vi måste försöka att leva vidare som vi gjorde före på det bästa sätt vi kan.


Vad vet du om Sverige?

-Jag har aldrig varit i Sverige så jag vet nästan ingenting om Sverige.

 

Varför har jag inte hört er förut, jag trodde jag visste allt om musik, har ni ingen distribution i Sverige eller?

-Trots att vi turnerat mycket och etablerat ett rykte och följe nästan i hela Europa så har vi aldrig uppträtt live i Sverige, eller i hela Skandinavien(förutom på Skagen Festival 1994). Vi har ingen distribution för våra skivor i Sverige. Vi har också fått väldigt lite media i Sverige om vi jämför med andra länder. Så om vi jämför med andra länder i Europa så verkar Whisky Priests väldigt okända i Sverige. Vi skulle turnerat i Sverige för 12 år sedan men turnén blev inställd med väldigt kort varsel och det berodde på en turnepromotor och inte på oss.


 

 

Har ni hört några svenska band?

-Nej,tyvärr inte, jag känner inte till något om den svenska musikscenen


Har ni några planer på att komma hit?

-Inte just för tillfället men vi skulle gärna komma. Förhoppningsvis kommer chansen att göra det så snart som möjligt och då inom en inte för avlägsen framtid

 

Whisky Priests, vilken Whiskey är den bästa och vad skall jag göra när jag inte gillar Whiskey? Är det så att folk som sjunger om det dricker mer än andra människor?

-Det finns en massa olika sorters whiskey och folk har ju självklart olika åsikter om vilken som är bäst. Ifall du inte gillar whiskey är mitt råd, drick det inte. Jag tycker verkligen inte att man behöver dricka en massa alkohol för att spela en speciell sorts musik. Jag dricker inte alkohol längre och jag tycker fortfarande väldigt mycket om att spela musik och det har inte stoppat in kreativitet på något sätt.

 

Vad driver er till att spela musik?

-Jag är en kreativ person med visioner och musik är en vital form av uttryck för mig. Jag känner inte att jag måste fullfölja min sanna kreativa potential och det är mitt huvudsakliga bränsle för att behålla min motivaton.

 


Har ni några planer på att släppa en ny skiva?

-Inte just nu. Vi har tagit en paus från Whisky Priests just nu och vi väntar på vad som vi kan kalla den rätta tiden och då kommer vi att överväga att göra en ny skiva. Under tiden har jag en massa andra idéer och andra projekt att ta upp min tid med.

 

 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Glenn och jag tar just nu en lång paus från bandaktiviteter. Det är viktigt att göra det för oss efter så många års spelande. För Whisky Priests har totalt dominerat våra liv. Vi laddar om våra batterier efter år av konstant turnerande och vi har kommit på att det finns mycket annat i livet som familj till exempel. Så framtiden kan vi inte sia om. Det har varit naturligt för oss i gruppen att inte planera mer än ett år framåt...

 

Hur mycket säljer ni ungefär?

-Det varierar från album till album och det är en massa faktorer involverade. Den skiva som sålt mest tills nu är ”Bloody Well live!” som har sålt ungefär 10.000 kopior, vilket inte låter mycket jämfört med andra artister med skivkontrakt men med tanke på att våra skivor släpps av oss själva på vårt eget bolag med väldigt liten promotionbudget, media utrymme och distribution så är det mycket bra.


Hur är en bra konsert med er?

–Jag dömer alltid efter min egen insats. Känner jag att jag gjort mitt bästa och publiken har svarat på mina försök är det väldigt tillfredsställande , mer än någonting annat som storleken på publiken eller liknande..

 


För dej själv?

-Alla framtidsplaner för mig själv rör endast min familj nuförtiden. Mina musikaliska planer just nu inkluderar att göra låtar till ett projekt som vi kallar ”,Mad Martins” som jag har ihop med Keith Armstrong, som är en poet från Tyneside som vi har jobbat ihop med förut(på Bleeding Sketches från 1995) och en säckpipeblåsare från Northumbrian som heter Christ ormston, Glenn och jag själv. ‘Mad Martins’ är en kombination  av musik, sånger,poesi och de är baserad på en sann berättelse om tre bröder som föddes på 1700-talet under den industriella revolutionen i Nothumberland i nordöstra England nära gränsen till Skottland. Vi har gjort en hel del livespelningar och med lite tur kommer vi att spelad in material för en Cdrelease. Jag har också en hel del andra musikaliska idéer som jag hoppas att jag finner tid för i framtiden.

 

Hur ser den medelmåttige Whisky Priests diggaren ut?

-Det finns ingen speciell Whisky Priests stil. Vår publik täcker allt i fråga om ålder och typer av människor.

 

Snälla berätta nåt om er själva?

-Jag och Glenn är 35. Båda är gifta och Glenn har en 5 år gammal son och de väntar ett andra barn i november. Min son blir 2 år i januari

 

Det verkar som om era texter är viktiga för er, vad får dej att skriva en text?

-Mina texter är väldigt viktiga och vilket ämne som helst kan inspirera mig. Jag lever ett ganska intensivt liv så jag skriver bäst texter när jag lyckats att stänga av min hjärna från andra saker och totalt fokusera på vad jag gör vilket jag gör bäst när det är sent eller jag ligger i min säng. Å andra sidan får jag väldigt skarpa idéer när jag gör icke-relaterade saker och då måste jag skriva ner de med en gång så de inte försvinner från min hjärna.

Visdomsord?

-Tänk positivt!


Nåt mer att tillägga?

-Jag hoppas vi träffas i Sverige någon gång.

 

 

Är det bästa att skriva texter när du är arg eller när du är glad?

-Hur du känner dig kan självklart påverka låten du skriver, ju mer extrem din känsla är just då, ju mer passionerad blir texten. Det är väldigt lätt att skriva en arg låt till exempel, ifall du känner dig arg eller bitter. Men det viktigaste är att du är i en kreativ fas i din hjärna annars är det väldigt svårt att framtvinga en låt ut ur tomma luften.

 

 

Vad är viktigast för dej när du gör en låt, text, musik eller en refräng som folk kommer ihåg?

-Både text och melodi är lika viktiga för mig på sitt eget lilla sätt. De skall vara ett komplement till varandra och sitta ihop som en enhet. När jag skriver texter passar de ihop på samma gång så de blir en symbios kan man säga. Men det klart en speciell refräng hjälper folk att komma ihåg en låt, men jag föredrar att se hela låten som en hel struktur. Ganska ofta kan en låt med en bra refräng vara en dålig låt över det hela så därför behöver inte en bra låt ha en bra refräng.

 

 

Ni gör både egna och traditionella låtar, hur gör ni för att få de traditionella att låta egna?

-Vi har alltid spelat en mix av egna och traditionella låtar sedan vi startade men vi har aldrig planerat att de traditionella skall  låta som egna men vi har oftast spelat de på ett eget sätt. På den tiden när vi startade var de traditionella låtarna väldigt viktiga för vad vi försökte uppnå så därför gjorde vi dem på ett eget sätt. Ett exempel är  ‘Dol-Li-A’ som vi bara tidigare hade hört med en annan artist och då sjungen på accapella. Vi gav därför låten ett eget arrangemang från scratch och gjorde vår egen unika version. Jag har efter det hört en hel del tyska band som gjort covers på vår version och kopierat vårt arrangemang totalt.

 

 

Har ni gjort några covers av kända låtar, inga punklåtar?

-Nej. Förutom de traditionella låtarna i början av vår karriär så har vi alltid tyckt att det är viktigt att spela vårt eget material. Vi har bara haft två covers och de har varit skrivna av folksångare från vår hemregion och vi kände för att spela låtarna för att vi kände att de hade lite av vårt eget sound i sig, ungefär som en ny låt med Whisky Priests.