2002 släppte de sitt första album som hette “Selfmade” med 15 låtar. Men just då kallade de sig för “Crack Speed Toys”, det var en parody på “Backstreet Boys”. De spelade någon slags skojpunk eller melodisk punk med lite influenser från skapunk, partymusik. 2004 släppte de en Ep som hette ”Tringle” med 3 låtar och ett videoklipp. I början av 2007 bestämde de sig för att ändra sitt namn. Det var före släppet av ”Comparing Scars” de tänkte: Nu eller aldrig. Nu har Andi svarat på en massa frågor angående den schweiziska punkgruppen When Came April(31/10-07)

Historia?

-Bandet bildades 1996 som jag redan har sagt under namnet  “Crack Speed Toys”. Under våra första år spelade vi en massa spelningar I vår region. Men snart så insåg vi att vårt område( det är en del av det södra av Schweiz) var för litet för oss och vår musikstil. Så vi bestämde oss för att spela i hela Schweiz. Nu hade vi äntligen hittat ett bolag som stödde oss när vi behövde det. I början av 2007 så ändrade vi vårt namn. Vi ville lämna det förgångna och vi ändrade på oss själva och på vår musik. 


Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, intressen , familj och något hemskt om varje medlem?

 

-          Michael  Bas, 31 år, maskintekniker, intresserad av motorcyklar, god mat, han är väldigt lugn, han är väldigt musikalisk. 

 

-          Andi: Gitarr/Bakgrundssång, 28 år, jurist, intresserad av fotboll, design, böcker, surfing, snowboarding 

 

-          Mathias : Sång, 30 år, jurist, intresserad av design, datorprogrammering, fotboll, är aldrig i tid.

 

-          Viktor : Trummor, 26 år, laboratoriearbetare i kemiindustrin, han är den yngste av oss men väldigt motiverad.


Den här typen av punk I Schweiz, hur är det att spela den?  

-Det finns en massa folk som lyssnar till den här typen av musik I Schweiz, helst I städerna där scenen är väldigt stor. Det finns en hel del folk som vill ha hårdare musik. De är trötta på popstjärnor, listettor och all den skiten. De vill ha musik utan en massa svårigheter.

 

Varifrån kommer ert namn?

-Förhoppningsvis betyder det olika för olika folk men låt mig förklara min förklaring med en kort textrad. :

 

“The end of all my sorrow

that shame and endless pain

my dreaming for tomorrow

that was when april came.”

 

Eller med andra ord: “Har någon märkt att vintern försvann?” Namnet har mycket att göra med tolkningar och bibetydelser att göra.
 

Ni gillar fotboll? Vilket lag(själv älskar jag ju laget GAIS från Göteborg och igår vann ju tyvärr det andra laget från Göteborg IFK guldet)?

-Ja, vi gillar fotboll. Mitt lag är “FC Sion”.
 

Har ni huliganproblem i Schweiz?

-Ja, det finns sådana problem. Men det är intressant att bara några lag har sådana problem, det finns en del folk från olika städer som bara inte tål varandra. Men allt som allt så är det väl så att fotboll enar folk i Schweiz än att det skiljer dem åt. Schweiz är  ett väldigt litet land.  

 

Tillbaks till musiken, ni gör musik både på engelska och tyska eller?

-Ne, våra texter är endast på engelska. Men faktum är att vårt första språk är Tyska eller en speciell dialekt av tyska(Schweizisk tyska)  
 

Min recension av er skiva låter såhär WHEN CAME APRIL-COMPARING SCARS(CD-808 RECORDS 808-041) Ännu ett schweiziskt och det har blivit några band från Schweiz det senaste och jag vet inte riktigt varför. When Came April spelar inte emo som jag trodde men visst finns det influenser från emorock också men det är egentligen mycket snabbare musik än så och jag blir riktigt glad när jag hör dem. Vad jag också gillar är bakgrundssången som finns på skivan och helst då när den blandas med den ordinarie sångarens röst.  Det finns influenser både från NOFX, Bad Religion likaväl som lite tuffare saker. Ett riktigt intressant band måste jag säga.(SJU) 29/10-07 Vad tycker ni om den?

-Jag hoppas att detta är santJ. Den är ok!

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig är det mer än ett ord, även mer än musik(Ja, jag vet att många säger så) Jag har växt upp med den stilen. Kanske inte med den ”riktiga-punkstilen”. Jag hade en normal uppväxt , en familj, gick i skolan, studerade på universitet…men ändå skulle jag nog säga att jag levde ett punkliv. Jag tycker att det finns några intellektuella aspekter på punk, inte bara den kaotiska, det är ju ofta den som kommer upp när folk tänker på punk. Att kritiskt ifrågasätta systemet, vårt samhälle är en del av att vara punk. Bara för det måste jag inte leva på gatan och betrakta andra folk som svikare eftersom de lever id et systemet. Tolerans är en väldigt viktig del av punk men det glömmer många.   

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Arg, emotionell,befriande.
 

Hur har recensionerna varit på er nya CD?

-Det är några på gång men just nu har vi ingen ännu, vårt bolag brukar oftast arrangera dem för oss. Men recensionerna från folk som lyssnat på skivan har varit väldigt positiva.Vi är överraskade och smickrade. De var väldigt överraskade hur vi hade växt och de trodde inte att vi hade ändrat vår stil så mycket.  
 

Bryr ni er om recensioner?

-Självklart. Men vi vet att det bara är EN åsikt. Men alla gillar att vara gillade. Men vi kan ta en dålig recension man måste se över de individuella åsikterna.
 

Hur är det att leva i Schweiz och då menar jag politiskt?

-I vårt land är det en massa olika åsikter om politik. Det finns radikala på bägge sidor. Det beror mycket på vilken region man bor.I städer är folk mer liberala På landet är folk mer konservativa. Parlamentet består av 5 till 7 partier, från väldigt höger till vänster, Men jag är ingen anhängare av partipolitik. Politik är något man kan diskutera men det finns aldrig någon lösning på en åsikt.  
 

Många folk blandar ihop Schweiz och Sverige? Vilka är likheterna tycker du mellan länderna förutom namnet?

-Tyvärr känner jag inte till Sverige. Ifall jag skulle svara på den frågan skulle svaret bara bli att jag har hört talas om Sverige. Ifall jag gör fria associationer, vädret i Sverige är kallt, folket är vänligt men jag tror att det är lite skeptiska, lite mystiska. Och en hel del bra musiker kommer från Sverige!
 

Vad är typiskt schweiziskt?

-Typiskt schweiziskt är den exakta organisationen och precisionen.De är inte så kalla som de verkar att vara. 
 

Finns det några bra band från Sverige som du gillar?

-Visst, det finns en massa: ABBA, The Hives, No fun at all, Refused, Venerea, Sophie Zelmani, Millencolin och en massa bra metalband…
 

Finns det några bra band i Schweiz just nu?

-Det band jag tycker är bäst I Schweiz just nu är “Cataract”, de är på ett stort bolag och de spelar en typ av hardcore som “Hatebreed” gör. När du ser dem live, vil du nästan gråta! Ett schweisiskt band jag gillar är Favez. Ett band som kommer från de franska delarna av Schweiz och de är väldigt framgångsrika.

Jag tycker också det finns en massa bra punk och skaband i Schweiz. De flesta av dem finns på bolaget “Leech*Redda” eller deras underbolag “808 Records” eller “Colibri Records”: A.F, Grannysmith, Punkrott, Erinmore, Snitch, Nguru, Peacocks…

Det finns en del andra band som har internationell framgång, band som Samael, Gotthard, Lovebugs, Stephan Eicher,…
 

Mycket intervjuer?Är det tråkigt?

-Nej, det är inte tråkigt, men jag föredrar att prata(inte skriva). Jag tycker intervjuer tvingar dig att tänka till om dig själv och om vad du gör, det är en aspekt som ofta glöms.  
 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor:

 1. Rage Against the Machine, Rage Against the Machine

 2. Foo Fighters, one by one

 3. Nirvana, nevermind

 4. Rise Against, Siren Song of the Counter Culture

 5. Sepultura, Chaos AD

Konserter:

 1. Cataract at Greenfield-Festival Interlaken

 2. Rise Against på Abart/ZH

 3. Beatsteaks på Volkshaus/ZH

 4. Boysetsfire på Deconstruction Tour

 5. Foo Fighters på Winterthur

Saker:

 1. Sanna vänner

 2. Musik

 3. Att man kan lita på någon

 4. Ärlighet

 5. Erfarenhet


Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första: David Hasselhoff, Looking for freedom

Senaste: Atreyu, Lead Sails And A Paper Anchor

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-J Looking for freedom, David Hasselhoff. Lustigt att det var den första.

 

808 records , är det ett bra bolag, vad har de släppt mer?

-För vår del är det väldigt bra. Det är ett underbolag till vårt viktigaste punk och skabolaget i Schweiz (Leech*Redda). Vi känner folket som jobbar där och vi gillar att jobba ihop med dem. Ifall du vill se och höra alla fantastiska band där så får du besöka: www.myspace.com/leechredda

 

 

Nya saker som My space, Facebook och så vidare…är det bra eller hur ser ni på de sakerna?

-Myspace är väldigt viktigt för band. Man kan göra sitt band publik och sprida musiken. Med den där bjuda in-saken kan man tvinga folk att titta på din profil och höra något med bandet, Dem som är intresserade av din musik kan kontakta dig. Det är en mjukare stil av spamming.

Facebook är ett bra sätt att hålla kontakten med folk som du har mött, på semester och liknande. Det är ett lätt sätt att kommunicera men inte nödvändigt.

Men jag ser problem med dessa saker också, det finns folk som tappar sig själv i en virtuell värld av vänner. Jag ser problemet med anonymitet och att vara någon du vill vara(och inte vara det). 

 

Hur ser du på Mp3 och nedladdning? Är det bra eller dåligt för mindre band?  

-Det är svårt att saga om det är bra eller dåligt för mindre band. Faktum är ju att folk köper mindre antal CD. Men det är troligt så att när du laddar ner ett album med en grupp du inte känner till så kanske du inte hade köpt den CD ändå. Bra(men väldigt idealistiskt) vore om när du laddar ner ett okänt band och sedan går du till affären och köper skivan eftersom du gillar den.

 

Och vilka band skulle ni vilja spela med om ni fick möjlighet?  

-Det finns en massa. Min dröm är  Rise Against. Men också Billy Talent, My Chemical Romance, Atreyu, Saosin...

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela konserter, några stora spelningar, jobba med nya låtar och spela in en ny skiva så fort som möjligt.

 

För dig själv?

-Att kombinera mitt jobb(jurist) med min hobby „“musik”.


Visdomsord?

-Låt inte ditt hopp dödas, Kom igen och gå vidare.


Nåt att tillägga?

-Tack för ditt intresse. Fortsätt vara rebell och skrik ut allt. .

 

Kolla in hemsidorna:

 

www.whencameapril.ch

www.myspace.com/whencameapril

 

Vårt bolag:

 

www.leechredda.com

www.808records.ch

 
 

 
 

.