WESTERN ADDICTION har medlemmar som alla jobbar på Fat Wreck och et är väl ganska ovanligt. Jason är den som fick ansvaret att svara på frågorna jag ställde i november 2005. 

 

Historia?

-Western Addiction började 2003 med mig själv och Chad(trummor) I Chads garage. Chad och jag hade jobbat tillsammans och jag frågade honom om han ville spela ihop med mig. Det var lite konstigt. Det är lite som att fråga en vuxen man på en date. Chicken(basisten) jobbar med oss också och ha offrade sig för att spela med oss ett tag. Det var bara vi tre för ett litet tag och sedan frågade vi Ken om han kunde spela med oss. Han jobbar också med oss. Vi har släppt en sjua på Fat, en split Ep med  New Mexican Disaster Squad på No Idea Records och nu har vi släppt en fullängdare på Fat som heter Cognicide.

 

Snälla berätta något om varje medlem, ålder, jobb, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?  

-Jason (det är jag) – Jag är 31, Jag är gift och har familj och jag jobbar på Fat Wreck Chords. Jag har inte tid med så mycket för intressen utanför min familj och bandet, De flesta killar är med i 2,3 band men jag är bara med i ett. Jag tror detta gäller för oss alla men jag gillar musik mycket, se band live, hitta nya band osv. Jag insåg precis nyss att jag inte har någon aning om historiska författare så jag gick till bokaffären och köote några böcker som jag skall ha på min resa till Japan.Något hemskt om mig….Jag svär inte utanför våra låtar och det gör mina bandkompisar narr utav hela tiden. Jag skulle kunna säga att jag är orolig, neurotisk och lite OCD.

*Chad 28. Föräldrar och bror finns I Santa Barbara, där jag växte upp, retsen av familjen finns i Wisconsin där jag föddes. Jobb: and brother are in Santa Barbara, where I grew up, extended family is in Wisconsin, where I was born.  Work: Jag sitter motvilligt vid ett skrivbord och funderar om vår CD eller LP skall åka med någon order eftersom vi är efter i schemat. Förutom jobbet och bandet , köper jag och lyssnar mycket till punk(menar då DI/Blitz) och metal(menar då Slayer/Megadeth) skivor. Dåligt? En del människor tycker att jag är elak eftersom jag är brutalt ärlig angående allting. Jag tror att många människor har en sötsliskig attityd när de säger saker och det hatar jag.  

*Ken: Ålder: gammal skit men ser ut som 15

Familj: har en

Jobb: Fat anställd, gör saker

Intressen: allt som jag inte har gjort förut 

Något hemskt om varje medlem: Jason, slår och misshandlar mig när jag inte gör som han säger att jag skall göra. Chad: saker om honom bör inte komma i tryck. Chicken: bad jock itch.

*Chicken - 27, har en familj, han jobbar på Fat och han gillar att åka motorcykel och titta efter veganrestauranger. Nåt hemskt om Chicken….han röker.

 

Ni jobbar alla på Fat Wreck efter vad jag förstått, är det inte svårt att bade jobba och ha ett band ihop, jag menar att träffas varje dag, vad är det positiva respektive det negativa med detta? 

-Det är inte alls så dåligt som det verkar. Det är verkligen en fördel eftersom om vi skall diskutera något eller bestämma en spelning så går jag bara till min bandmedlems skrivbord. Jag tror vad som gör det Ok är att jag gillar mina bandkompisar. Jag bryr mig inte om hur mycket jag ser dem eftersom vi alltid har roligt och skrattar ofta. Det finns faktiskt mer tid nu eftersom vi kan fixa jobbsaker utanför den normala arbetstiden. Men det finns tillfällen man vill komma bort ifrån dessa dårar men man kan inte göra det.

 

Vad har ni gjort förutom Cognicide-CD och hur kan jag få tag på den?

-Vi har en sjua ute på Fat och du kan få tag på den via www.fatwreck.com och vi har gjort en splitsjua som du kan få tag på genom www.noidearecords.com 

Du kan sätta dig på ett plana och spendera alla dina pengar som din familj har och komma och se en av våra spelningar och köpa den från oss. Du kan bo med Ken. Ha sade att det var OK. 

 

Ni skall ut på turné i Japan, hur kommer det sig att ett ganska nytt band som ert får chansen till detta?  

-Vi får tydligen access till väldigt bra chanser när man kobbar på ett skivbolag och det kan jag inte ljuga om. Hursomhelst så frågade Mike oss om vi ville åka på turné till Japan och jag höll på att ramla av stolen. Jag är väldigt tacksam för allt som vi får och jag är fullt medveten om att vi inte förtjänar alla fördelar som vi får. Ibland känner jag att folk ögonblickligen betvivlar oss men hur kan vi säga nej till någon som vill ta med oss på turné till Japan med dem. Jag känner at just detta är en speciell tid och det kommer inte att vara för evigt så jag försöker att ha så skoj som möjligt och bryr mig inte om något av det folk säger om oss.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Mid-tempo, old-school, hardcore.  Jag fuskade lite eftersom jag använde sammansatta ord. Det är OK eller? 

 

Er musik är lite tuffare än de vanliga Fat Wreck-banden, hur kommer det sig? Tycker ni att de andra Fat Wreck banden är för tama? 

-Jag gillar mer band som Tragedy, Botch, Sleeper Cell, Direct Control, Tear It Up, Mastodon, etc. Jag gillar de flesta hårdare banden på Fat Propagandhi, Good Riddance, etc.  Det är mestadels den stilen av band som jag gillar. Jag tycker inte att de andra banden å Fat är tama men det är inget för mig. Hursomhelst, jag har jobbat med musik länge så jag har kommit på att jag många gånger gillar medlemmarna i bandet mer än bandens musik. Det gör mitt jobb lättare när en person är trevlig även om jag inte gillar deras band. Vara snälla satkärringar.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag känner att det är en framgångsrik, vital punkascen just nu även om den är väldigt underground. Detta händer mycket längre ner än Epitaph, Fat osv. Jag klagar inte på de bolagen eller banden för de har gjort det möjligt för mig att upptäcka så många andra typer av band. Jag gillar inte att säga vad som är punk eller inte eftersom jag tycker att de flesta människor är hycklare och när du börjar att berätta för folk vad som är och inte är är inte detta sättet att öppna dörrar utan säger emot dig själv. Jag mötte en kille här en dag som sade till mig ” Wow, jag trodde inte att ni skulle se ut på detta sättet, jag trodde att ni skulle ha tatueringar och piercings överallt” Jag brydde mig inte om detta eftersom jag tycker att punkideologin är öppen i sitt sinne.Titta på gamla videos med Bad Religion….de ser ut som om de har handlat på Miller's Outpost!*

 

 

Vad vet du om Sverige? Har ni hört några bra svenska band? Vad är typiskt svenskt? 

-Jag vet inte så mycket om Sverige förutom att jag har en svensk vän som heter Ingemar. Vi jobbar ihop på helgerna och han har lärt mig några fula svenska ord. Jag tror at han åt blodpudding som barn. Det är verkligen goth. Band…vi gillar Refused och tycker att INC är ett radikalt liveband. Jag gillar er gummifisk också(menar han sill???). Jag låter som en ful amerikan….typiskt. Ken gillar Cardigans och skit också, jag gillar DS13. Jag älskar Randy och Victims också. Den nya Regulations LP är skitbra också och jag gillar Skitsystem också. 

 

Är det viktigt att ha viktiga texter. Går alltid politik och musik hand i hand? Den bästa politiska artisten/gruppen? 

-Jag lyssnar till texterna mycket när jag lyssnar på en låt och jag tycker att den är VÄLDIGT viktig. Jag är inget större fan till låtar om drickande och tjejer. Det låter roligt när det kommer från min mun. Det finns grupper som gör det bra men om jag skulle sjunga om att festa på och min "red hot mama" eller annan skit så skulle jag bara känna mig löjlig.  Jag vet inte om politik och musik måste gå hand i hand alltid. Vi älskar Descendents och de har några fantastiska tjejlåtar. Det bästa politiska bandet….hmmm, vad säger du om Fugazi eller Dead Kennedys. 

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni någonsin har fått? Bryr ni er om recensioner? 

-Den konstigaste recensionen vi har fått är när någon liknade oss med Descendents. Jag hör verkligen inte deras sound i vår musik. Jag skulle vilja skita i recensioner men det finns en slags morbid nyfikenhet som gör att jag vill veta vad folk tycker om mitt band. Jag tittar inte officiellt igenom några messageboards för de får mig bara att känna mig dålig. Du skulle läsa allt som folk skriver om vårt band. Jag vill hålla dessa saker så rena som möjligt så jag försöker att undvika det.  

 

Bra band i USA just nu?

-Det finns MASSA bra band överallt just nu.. Jag gillar inte när folk säger att ”musikscenen är död…..punken är död……det finns inga bra band just nu. Jag känner att de inte diggar tillräckligt bara. ….Några band jag gillar just nu är Direct Control, Sleeper Cell, Propagandhi (Kanadensiska men jag bryr mig inte eftersom deras nya LP är så jävla bra att man bara vill gråta), Against Me!, Coliseum, the Bronx, Dangerdoom, Atmosphere, Dead To Me, Doomriders, The Holy Mountain, Lords, Mastodon, New Mexican Disaster Squad, Pelican, Warcry...jag skulle kunna tråka ut dig i evighet med bra band. 

 

Hur är det att bo i USA just nu ?

-Jag tror att jag aldrig kan klaga så länge jag har tak over huvudet och mat att äta men jag gillar inte det politiska klimatet. Jag känner att om någon att om någon på det offentliga kontoret gör något hemskt och illegalt så behöver det inte betyda att de blir avrättade eller tagna av rättvisan. Jag känner bara att vemsomhelst kan komma undan med att göra något och att göra det rätta verkar hopplöst. Jag är inte någon våldsam person men när jag ser vår president blir jag arg automatiskt. Det är lite som Pavlovs svar. Jag hatar nyheterna och televisionen och de stora tidningarna. Det är inte ärligt.

 

Är folk rädda för att det kommer at bli en ny terrorattack?

-Jag vari NYC förra månaden och trafiken var fruktansvärd och jag pratade med några människor om det. Trafiken var så dålig eftersom presidenten var i staden med FN-möten och folk var rädda för att använda tunnelbanan. Min mamma var också i NYC och det var ett nytt tunnelbanehot så min naturliga reaktion var att jag skulle ringa henne men det var bara en falsk varning. Jag vet inte vad man ska tro och vad som man inte ska tro på. Lika mycket som jag inte vill lyssna på TV:n som de får mig till ibland

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Det här är tufft eftersom jag gillar tonvis med CD men jag skall ge dig de 5 som är mina favoirter utan att sätta de I någon speciell ordning….det vore orättvist..

Misfits - Walk Among Us*

Jawbreaker - Dear You*

Johnny Cash - Anything

Tri-State Killing Spree - Some Words on the Subject of Being Alive

Morrissey - Anything

Mina 5 favoritspelningar:

-Botch på the Great American Music Hall i SF

-Zeke @ Bottom of the Hill

-Green Day på deras hemliga varuhuspartaj i Oakland

-International Noise Conspiracy @ the Great American Music Hall i SF

-The Bronx, varje gång jag ser dem i SF

De fem viktigaste sakerna i livet är min fru, min dotter, min familj, mina katter och mina gitarrer oh mina CD,s , det är 6….fan också. 

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt ?

-Första – Det var troligen en Weird Al kassett som jag fick när jag var liten.

Senaste - Fiona Apple - Extraordinary Machine.  Kom igen och gör narr av mig . Jag ger dig två strålar om ni gör narr av mig. 

Dyraste – Troligtvis någon box med , Misfits, Willie Nelson, Clash eller Johnny Cash

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag har en CD med några Neurosis snubbar släppte ut med en massa ljud. Ibland går jag till det yttersta med vad jag tycker är coolt. Jag har några CD.n till som jag inte heller vill berätta för folk att jag har men när jag är med i ett band själv så har jag fått en ny slags respekt för att uppträda så jag lyssnar på musik på ett annat sätt nu. Min dotter har en Kelly Clarkson CD och jag tycker att låten, "Since You Been Gone" är en riktigt välskriven låt.

 

En bra konsert med er- hur är den? Vilken typ av människor kommer till era konserter?

-Jag vet inte exakt om vi har hittat våra fans om de ens existerar.

Oftast är det läskiga, svettiga gamla gubbar. 

 

Hur skulle du beskriva/recensera er skiva?

-Jag skulle inte göra något bra jobb där. Jag har alltid en motvilja mot mig själv och jag skulle aldrig tro att vi är bra. Den minuten jag tror att vi äger så är det den minuten jag kommer att falla. Du kan inte förstöra utan desperation. Vår skiva är kort och snabb

 

Vilka band har ni blivit jämförda med?

-Discharge, Black Flag

 

Western Addiction, var kommer namnet ifrån?

-Det finns et ställe i San Francisco som heter Western Addition och det är där det kommer ifrån. Jag ville ha ett annat namn på gruppen Polterchrist eller Family of Boys eller Terciopelo...jag blev utröstad.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Inte ännu. Jag är bara smickrad av att folk vill prata med oss. Jag har en känsla av att inom två veckor bryr sig ingen.

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Jag har inte gjort så många intervjuer ännu så jag vet inte. 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi vill verkligen komma till Europa och spela. Det är vårt närmaste mål. 

 

För dig själv?

-Hitta på ett sätt så man inte behöver jobba varje dag, hela dagarna och bara vara glad. Jag skulle vilja ha ett barn till. 

 

Visdomsord?

-De enda visdomsorden som min pappa har sagt till mig har kommit till sanning till 100 procent. “gift dig inte med första möjliga arsle”. Holy shit, det låter hemskt och väldigt redneck men det är verkligen sant. 

 

Nåt att tillägga?

-Tack så mycket för att du intervjuade oss. Jag uppskattar det verkligen.