TJ från Welch Boys var ivrig att göra en intervju och han svarade mig samma dag(1:e September) som jag hade skickat frågorna. Welch Boys har medlemmar från Blue Bloods och Slapshot I bandet…. 

 

Varför började du att spela och varför?

-Min pappa gav mig en gitarr när jag var tio. 1976 var jag ungefär tio år och jag lyssnade till en hel del punk och new wave i slutet av 70-talet/början av 80-talet och musiken inspirerade mig att spela. Jag tog ungefär tre lektioner och sedan tröttnade jag. Jag lärde mig det mesta jag vet från kompisar som också spelade gitarr. 

 

Är det fortfarande samma medlemmar som det var när ni började?

 -Medlemmarna har varit de samma året vi har varit tillsammans. Jag lämnade mitt förra band, Blue Bloods,, för några år sedan, Med dem skrev jag en hel del musik men jag kände mig aldrig bekväm med att inte få skriva texterna utan att man fick ge det till sångaren Tim. Jag ville skriva texter också och Welch Boys gav mig den möjligheten. Blue Bloods har fortsatt utan mig och vi är fortfarande vänner. Jag hörde nyss att de kanske skulle splittras. Det är ledsamt men jag vet att de kommer att gå tillbaks till varandra.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Ed Lalli är sångare. Han spelar gitarr i Slapshot också. Han spelar inte gitarr Jag träffade honom 2003 när vi gjorde 2003 års "Back on the Map" (

Slapshot, the Blue Bloods, Blood for Blood) The Blue Bloods brukade köra en

Bonecrusher song, och Ed kom upp och sjöng med oss och han hade en riktigt bra röst. När jag lämnade Blue Bloods så letade jag efter en sångare till mitt band och Tim från Blue Bloods föreslog att jag skulle kontakta Ed. Jag gjorde det och resten är historia. Jag tror att Ed är 27 år. Han jobbar I filmindustrin, han är singel men har en ganska seriös flickvän. Jag kan inte säga något hemskt om denne kille eftersom om jag gör det kommer han att döda mig. 

  Mark Powers spelar bas och han har skrivit några fantastiska tongångar. Jag mötte honom genom Mark Doherty från Bostonbandet No way USA. Han jobbar i försäkringsbranschen och han håller på att gifta sig. Jag tror att han är 28 år eller något sådant. Hans intressen inkluderar sport, tatueringar, skriva låtar och dricka en massa med öl. Det enda negativa jag kan säga om honom är att han hatar Pink Floyd. Hur någon kan hata Pink Floyd går över mitt förstånd. 

PJ, vår sologitarrist, är runt de 35, han jobbar på sjukhus. Han läser hjärnvågor. Han är gift, har en ljuvlig 2-årig dotter. Jag har spelat med honom från och till i omkring tio år och han är en skitbra sologitarrist. Han lyssnar inte så mycket på punk men det är det jag gillar med honom. Han gillar golf och han har en färdighet som gör att han bli mästare i allt han gör. Det jag inte gillar med honom är att varje gång jag försöker att sluta dricka så erbjuder han mig en ny öl. Den här killen har alltid en kylare med öl med sig.

 Ronnie är en skitbra trummis. Precis som PJ har jag spelat med honom från och till i en massa år och han lyssnar inte på punk och det är därför vårt sound är ganska unikt. Hans favoritband är Black Sabbath och han gillar en massa progressiv skit som Porcupine Tree. Han förstår rytmer bra och är inte rädd för att använda sitt stora John Bonham Ludwig trumset.  Ronnie är runt 35 och han är singel. Han har två underbara döttrar. Saken jag inte gillar med Ronnie är att han har långt hår. Ifall han däckar på vår buss kommer jag att raka honom.

 

Ni har band vid sidan av Welch Boys, snälla berätta(och hur kan jag få en mailintervju med Slapshot)?

-Jag kan inte garantera dig….men sand dina frågor till Slapshot och jag kommer att ge dem till Ed. Welch Boys är mitt enda band just nu….men ifall Tim från Blue Bloods frågade mig om vi skulle återförena Blue Bloods skulle jag göra det…men jag skulle bara kunna avvara en ganska liten tid för att hinna det.

 

Ni är från Boston, många andra punkband har kommit från Boston också, vilka är de bästa från nu och då? 

-Min absoluta favoritband från Boston alla tider är Boston was SS Decontrol. De var kraftfulla och väldigt unika. De lyfte hardcoren till en högre nivå. Jag brukade att se dem live när jag var en liten punkrockare i det tidiga 80-talet. Jag hade nöjet att spela i ett band på 90-talet som hette Gage med Al Barile. Al var låtskrivaren och gitarristen i SS Decontrol. Jag pratar fortfarande med honom och får några år sedan så spelade vi med Blue Bloods ett set med sex-sju SS Decontrol-låtar. Springa, sångaren i SS Decontrol kom också upp med oss på scenen ibland. Blue Bloods gjorde en cover på ”Glue” och han brukade gilla att sjunga den. Just nu är mitt favoritband Darkbuster. Den nya CD.n "Weakness for the Spirits" är briljant. Eric från Darkbuster hjälpte till med produktionen på Welch Boys CD:n.

 

Var det inte Boston som planen lyfte ifrån den 11:e September? Har detta färgat ditt liv? 

-Ja, den tragedin har påverkat oss mycket. Den här staden har en rik historia av frihet. Pilgrimerna kom först till Boston 1620 för att få religiös frihet. Boston är födelseplatsen för den amerikanska revolutionen.

Vi lever i en värld där frihet kan vara värt att slåss för. Jag har en låt på nya CD:n som heter ”United” som summerar vad jag känner.  , "Live free or Die"

Det kommer alltid att finns opponenter till frihet, om det är nazis, kommunister eller de kukhuvuden. Vi kommer alltid att besegra dem. Det är försenat att stoppa friheten. Den är infekterad och det kommer kanske att påverka hela världen.. Vi vill alla ha fred men vi kan inte bara stoppa huvudet i sanden och vara neutrala. Jag säger inte att det var befogat att vi skulle ner till Irak men förr eller senare måste förtryck och fascism fram till ytan. 11/9 var Pearl Harbour för vår generation. Det är ett larm för upprustning. Lura inte dig själv. De hatar Sverige precis lika mycket som de hatar USA. USA är bara en tydligare träffyta.

 

Är folk rädda för at det skall hända igen?

-Det komemr att hända igen, både här och där du bor. De vill att vi skall vara rädda.Vi är inte rädda. Theo Van Gogh var en konstnär med stake och han pratade emot dem. De dödade honom för vad han sade. Theo Van Gogh var inte rädd? De kanske kommer att döda mig eller dig för vad vi säger men vi kan inte leva i rädsla varje dag.

 

Skivan ni skickade mig har ni släppt själva, fanns det inget bolag som ville släppa den?

-Jo, just nu snackar vi med Thorp Recordsi USA och med I Scream I Europa. En hel del andra bolag är intresserade men det är de här två jag gillar mest. Den borde vara ute i januari. 

 

Vad tycker du om att Bush vann valet? Är folk dumma eller vad är fel? 

-Jag gillade inte någon av kandidaterna . Min mor var John Kerrys sekreterare på 80-talet och jag vet att han är hög med skit. Bush är inte så dum han heller. Han lyckades att göra skit med vår ekonomi och han har verkligen ställt till det Irak. Jag ser framemot nästa val 2008. Jag gillar senator John McCain och inte bara för att han är irländare. Den här killen överlevda en jävla massa år i Vietnam Jag vet att han skulle bli en bra ledare och det är vad vi behöver nu. Jag tror han kan handha vår vänskap med resten av världen bättre än vad Bush har gjort.

 

Musik och politik, hör det ihop?

-Ibland gör det det. Politik är livet och musiken reflektion över livet Det är svårt att inte skriva låtar om saker som vi känner , även om jag vet att inte musikers åsikter är mer korrekta än någon annans….vi har bara större chans att få folks uppmärksamhet.

 

Bästa politiska band?

-Jag bryr mig inte om det är coolt eller inte, jag gillar U2, inte bara för att de är irländare. Jag tycker Bono har gjort mer positiva saker för världen och gjort mer för orättvisan än något annat band i världen. Han är också försiktig med att inte låta hans personliga politiska och religiösa tankar överskugga hans budskap. Jag är inspirerad av honom.

 

Vad vet du om Sverige, vad är typiskt svenskt?

-Jag har aldrig varit där men jag skulle älska att åka dit. Jag avgudar er historia, helst vikingakulturen. Jag blir ledsen när jag hör talas om kyrkobränning, men jag tror att det är mer ett arbete från idioter och att de flesta svenskar är toleranta mot olika religioner. Jag tror också att ni har en ovanligt stor skara vackra kvinnor och ni skall inte ta dem för givet.

 

Har du hört några bra svenska band, värda att nämna?

-Ja, Sverige är ett fertilt område för bra rock and roll av alla typer. Soundtrack of our Lives är underbara. De påminner mig om The Who. Jag gillar en hel del svensk Black metal men jag skrattar bara åt texterna. Jag är säker på att de skrattar åt mina texter. Anti Cimex är ett skitbra band, Hives är coola de med. Cardigans är talangfulla och ABBA var riktigt bra de också. Jag gillar ABBA, gör det mig till en tönt?

 

Har ni gjort något mer än skivan ni skickade till mig?

-Inte ännu men jag skriver låtar hela tiden och jag har min anteckningsbok en armlängd ifrån mig när jag är på toan. Varje gång jag skiter gör jag en ny text. Jag har nästan skrivit hela nya skivan. Jag tar med mig de här idéerna till de andra killarna och så skapar ni något bra av detta.

 

Vad är du mest nöjd med när vi snackar om skivan?

-Jag gillar sättet Jim Seigal spelade in oss och han fångade vår styrka. Han har gjort en massa bra saker genom åren med nästan alla Bostonband. Han är en stor del av varför den här stan har fått fram så många punkband

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är väldigt mycket en livsstil Jag kunde inte bry mig mindre än jag gör när vi snackar om modet som det har blivit till. Jag tycker att punk representerar ett sätt av fritt tänkande. Det är mer rotat i arbetarklassen än hiphopgrejen . det har mer integritet, Det beror på att de flesta band som spelar punkmusik älskar punk. För det mesta vi är inte motiverade att göra detta till en karriär. Slapshot är ett de största banden i punken men de jobbar allihop med vanliga jobb. Du kan höra detta på deras integritet i musiken. Både punk och rap reflekterar kampen för arbetarklassen….kampen och glädjen. 

 

Är punk något du kommer att uppfostra dina barn med(ifall du har/skall ha) ?

-Ja, mina två pojkar gillar punk men jag vill att de skall vara individualister och hitta sin egen favoritmusik. Jag förösker att visa de allt, från jazz till bluegrass.

 

Hur har scenen ändrats sedan du började att spela?

-Jag ahde tur att vara med på tidigt 80-tal. Jag såg  Black Flag,

the Bad Brains, the Dead Kennedy’s. Det var galet på den tiden. Alla dansade och stagedivade på den tiden. Men jag är glad att punk fortfarande finns runt oss även om jag tycker den har tagit en vuxnare form och en annorlunda form senare år. Folk är inte lika vilda längre på spelningarna  och jag saknar det lite grand trots att jag är 39 år, så jag kommer inte att stagediva mer.

 

Hur ser den medelmåttige Welch Boys-diggaren ut?

-Oftast, har de en Red Sox shirt, med en öl I varje näve. De skriker texterna till låtarna och det eggar oss. Vi älskar alla våra fans som dyker upp på våra spelningar

 

Har ni bra kontakt med era fans? På vilket sätt?

-Ja. Vi har regelbundet folk uppe på scen på våra spelningar och vi får email på vår hemsida. Det är alltid roligt att prata med folk som vi inspirerat.

 

Hur är en bra konsert med Welch Boys? Är den våldsam?

-Nej, som tur är så ser jag inte mycket våld. Vår musik har ett positivt budskap och vi får tillbaks det från folk som vet var vi kommer ifrån. Som alltid annars i livet , du får tillbaka det du själv ger. Allt du gör kommer tillbaka till dig.

 

Är det roligast att spela I USA eller utanför USA? Vilket är det bästa landet? 

-Jag gillar at spela I Boston eftersom vi känner alla. Jag skrev en låt ”617” om Boston. Jag bara älskar detta stället. Jag har haft roligt med turnéer i Europa också. Jag gillade verkligen Tyskland och Belgien. Jag kommer inte ihåg Amsterdam. 

 

Ni har en egen hemsida , är det viktigt för ett band idag att ha det?

-Ja, det är www.thewelchboys.com  Internet är det bästa som har hänt musiken, Det exponerar undergroundband för resten av världen och ger oss alla chans att få ut vår musik utan att behöva använda kommersiella rock and roll maskiner.

 

Är det många besökare från annorlunda länder där?

-Ja, folk i Europa verkar gilla oss.

 

Welch Boys, var kommer namnet ifrån, jag förstår att det är ditt efternamn men varför tog ni ditt namn?

-Jag är stolt over mitt irländska arv och mitt blod. Det är kanske egoistiskt men jag bestämde mig för att uppkalla bandet efter min familjs namn.

 

Är det viktigt att ha ett bra bandnamn, vilket är det bästa punkbandsnamnet? 

-Ja, det finns några dumma bandnamn därute som Loverboy eller Audioslave , jag gillar mer rebellnamn som Minor Threat.

 

Vad är det viktigaste när ni gör musik, är det att ah en bra text, en bra melodi eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

-Bra melodi är viktigt.Det är det som lockar folk att lyssna på en låt. Endast efter det kan man få ett budskap med i dina texter

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Album

1. SS Decontrol - Get it Away

2. Black Flag - Damaged

3. Minor Threat - Minor Threat

4. John Coltrane - A Love Supreme

5. The Beatles - Seargent Pepper's Lonely Hearts Club band

Konserter

1. Nirvana på Club Man Ray. Jag tror det var 1990

2. The Bad Brains på Lupo's in Providence 1985

3. Sonny Rollins på the Berkely i Boston précis efter den 11/9 

4. The Rolling stones på Wembley Stadium, jag tror det var 1996

5. The Grateful Dead på Highgate i Vermont 1995

Livet

1. Gud

2. Familj

3. Vänner

4. Mitt land

5. Rock and Roll

 

Första ,senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första - Gary Numan - The Pleasure Principle

Senaste - Sun Ra - Heliocentric Worlds

Den dyraste - Klaus Nomi - Simple man. Jag betalade 30 dollar för en importvinyl.

 

Den mest pinsamma skivan I din samling?

-Loverboy - Get Lucky   Audioslave - Out of Exile

 

Den bästa skivan att ha sex till?

-Barry White är mästare av sovrumsmusik. Alla borde knulla till Barry.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Jag vill göra en CD detta år med dessa killar innan artriten hindrar mig från att spela. Jag tror i alla fall att jag 15 till 20 år kvar

 

För dig själv?

-Jag skall försöka uppfostra mina barn så bra jag kan och fortsätta att skriva musik och spela in den. 

 

Hur har recensionerna hittills varit på skivan?

-Inga alls. Den kommer inte ut förrän i januari. Thorp vill släppa den i USA och kanske I Scream i Europa. Vi gillar Onno Cromag från I Scream. Han är gudfadern av punk i Europa och han hjälpte mig i mitt förra band en hel del(Blue Bloods

 

Bryr ni er om recensioner?

-Ja, alla artister som inte gör det är fulla av skitsnack. Recensioner kan både uppmuntra och göra artisten besviken. Jag försöker bara vara ärlig I mitt material även om jag får dåliga recensioner.  

 

Visdomsord?

-Hopp

 

Nåt att tillägga?

-Ibland, hursomhelst, jag har märkt att det har blivit en hettande smärta på min pung.