Mark Moots från Weight of the tide var så trevlig och tog sig lite tid att svara på många frågor från mig. Detta gjordes i september 2017 och jag hoppas att du gillar det så mycket som jag tyckte om albumet.

 

Snälla berätta en liten historia om gruppen?

-Bandet bildades i slutet av The Swamp Donkey. Jason och jag hade spelat ihop i December och han gick med i The Donkey när vi förberedde oss för att spela in uppföljaren till The Trouble With Crusades. Först på bas, sedan på trummor. Vi lade till Marcus och Jes till uppställningen och bestämde att det var dags att låta gruppen vara som egen enhet. Riktningen och stilen hade förändrats och fortsätter att utvecklas. Så det verkade som om det var rätt att göra så.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Vi är alla äldre killar tänker jag. Tre av oss har barn. Jag är en tatueringsartist. De andra killarna jobbar regelbundet med typ jobb.


Jag kan höra mycket olika influenser men jag tror att jag kan höra både Killing Joke på samma gång som Soundgarden etc? Favoriter från det förflutna?

-Jag skulle säga att det finns ett stort antal influenser. Jag är en stor fan av Killing Joke och Soundgarden faktiskt. Vi lyssnar alla på olika typer av musik och band som utgör alla genrer. Allt kommer ihop när vi kommer in i replokalen.

 

Weight of the Tide är ni nöjdamed namnet? Hur kom det upp? Var du inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Jag är nöjd med namnet. Det kom bara till mig en dag och fastnade. Jag gjorde en forskning online för att se om det fanns andra band med det namnet och inget kom upp, så vi tog det. Bästa bandnamn jag vet? Det finns så många. Ocean, Soundgarden, Converge ... det var de som kom upp först.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Mängden och energin i publiken och utbytet av det fram och tillbaka skulle jag säga. Det är verkligen en gammal kliché är det inte? Men det är sant för det. Det är den bästa känslan någonsin.


Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Det bästa stället jag någonsin har spelat måste vara U.K. i december när vi  turnerade där för ett tag sedan och jag älskade det. Värsta ställe? Vi har definitivt spelat i några mindre än tillräckliga rum genom åren. Men vi älskar att spela så det är värt det.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i ert hemland nu just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Metall är definitivt underground just nu och det är okej. Det kommer alltid att finnas ett segment av befolkningen som vill höra och se tunga band som inte spelas på radion. Vi brukar spela med stoner / doom band. Vi har också spelat med hardcore / metalcore, death metal och vilken som helst annan undergenre du kan tänka dig.


Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Tungt, melodiskt, tungt

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk på något sätt men jag gillar mycket i punk och jag undrar alltid vad andra tycker om det?

-precis som du sa, är vi verkligen inte ett punkband. Jag vill säga att jag tycker att punk är lite av en livsstil beroende på punken. Jag växte upp med att lyssna på Dead Kennedys och Fear och har sedan övergått till hardcore. Jag säger om det gör dig lycklig, lyssna på det och var det.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Det är bara vägen för världen nu. Jag är skyldig till att ladda ner själv. Jag stöder banden direkt så mycket som möjligt genom att köpa merch och gå till spelningar så mycket som möjligt.

 

Hur är det att bo i ditt hemland nu? Politiskt? Fascister?

-Jag är inte en fruktansvärd politisk kille. Men det är ingen hemlighet att saker är ganska galet här för närvarande. Mycket fulhet och uppdelning. Politiskt är det det värsta jag någonsin sett. Och uppkomsten av neo-nazi / nationalistiska / höger är äckligt. Jag är inte säker på hur det kan bli värre, men hur lågt saker kan sjunka fortsätter att överraska mig.

 

Finns det några bra band från er hemland? Är punkscenen/hardcorescen stor? Hur är det metallscenen? Hur är det i din hemstad?

-Jag tycker att det finns massor av bra amerikanska band från hela världen i alla genrer. Det verkar som om punkscenen alltid är konsekvent och hardcore har varit stort i vårt område i åratal. Den lokala scenen är ok. Bra band men brist på arenor och folk som kollar. Inte säker varför men det är nog bara slöhet.

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte mycket, tyvärr har jag aldrig varit i Sverige. Jag skulle gärna vilja besöka Sverige någon dag.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Självklart! December turnerade med The Haunted och Corporation 187 får några år sedan. Självklart är in Flames och At the Gates legendariska. Det verkar som om Sverige har en mängd talangfulla musiker och band.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när du var yngre? Ni har många långa låtar, är det svårt att avsluta dem eller är det så att ni bestämmer er innan du gör en låt att den måste "vara" lång?

-Jes och jag skriver båda texterna för våra låtar. Vi arbetar oberoende på våra enskilda delar och samarbetar sedan i slutet för att se till att det blir sammanhängande. Jag kan inte prata för Jes men jag får mest av min inspiration från låten. Hur det låter, melodin och vilket humör det skapar för mig, bildar de sista orden. Jag tror inte att det är annorlunda nu än när jag var yngre om jag ska vara ärlig. Jag försöker bara göra mitt bästa för att förmedla en känsla som matchar musiken.

Vi brukar skriva långa låtar haha. Jag kan inte säga att det är avsiktligt. Vi låter bara låtarna berätta för oss vart de ska gå och när de är klara. Jag ser ingen anledning att känna att man måste skriva 3-4 minuters låtar. Det finns inga regler här. Vi vill bara att låtarna ska vara det bästa de kan oavsett hur långa de behöver vara.


Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Jag skriver inte politiska låtar. Kan inte säga att jag aldrig skulle såklart. Det känns bara inte rätt för mig. Jag brukar skriva om saker mer tvetydigt. Jag är inte en kille med ett meddelande.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

-Jag tror att musik och politik har en lång historia tillsammans. Protestlåtar har funnits i åratal. Jag har aldrig velat gå i dessa banor personligen. Men jag respekterar band som känner så starkt om saker så att de använder den plattformen för att förmedla sin position.

 

Bästa politiska band/artist?

-Det är en tuff. Public Enemy skulle förmodligen vara min favorit. Chuck D pratade med sådan intelligens och auktoritet och gör det fortfarande. Och de frågor han berörde var främmande för mig. Jag känner att jag lärde mig mycket av dessa album.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv,  då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Absolut. Det finns låtar och album som jag ser tillbaka som livsdefinierande stunder och ljudspåret i mitt liv.

 

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem har gjort ert? Och har ni några bra skivaffärer i er hemstad?

-Tack! Vår gode vän Jay Bailey gjorde all konst för oss. Jag tycker att albumkonst ska ge dig en uppfattning om hur albumet ska låta. Ser tillbaka på alla album jag köpte, uteslutande baserat på konstverk och hur jag upptäckte så många otroliga, inflytelserika band. Iron Maiden, Anthrax, Celtic Frost, listan fortsätter och fortsätter.

Vi har en skivaffär här i Reno. Recycled Records har varit i branschen i ungefär 30 år tror jag? Det är en begagnad skivaffär och den är fantastisk.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad?

-Jag antar att det har blivit mindre viktigt under åren för många människor. Jag tycker att återförandet av vinyl är en fantastisk sak. Jag saknade dagarna med att hålla ett skivomslagi mina händer och läsa på omslaget medanskivan rullade runt på skivspelaren. Mycket glad att se det mediet återkomma och att folk omfamnar det.

Snälla berätta för mig en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Ja, för år sedan när December och Cephailc Carnage var på turnéstart för Destruction och Kreator, klädde vi och de cephaliska killarna alla i monstermasker och rusade in på scenen under Bestial Invasion.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på dina konserter? Vilket är det största bandet du någonsin har spelat tillsammans med?

-Det är mestadels killar på våra spelningar. Det är OK. Vi är bara glada att folk kommer ut och ser showen.

Vi har spelat med ett antal band. Diamond Head, Raven, A pale Horse named death, Eyehategod, North, Crowbar, 36 crazyfists och mer som jag inte kommer på just nu.


Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Records - Rush/Moving pictures, Kiss/Dressed to kill, Anthrax/Among the living, crowbar/Odd fellows rest, Marillion/Misplaced childhood.

Konserter - Rush, Fleetwood Mac, Pantera, King Diamond, Buddy Guy

Liv - familj, musik, mat, lycka, vänner


Första, sista och dyraste skivan du någonsin köpt?

-Min första skiva var Kiss Alive 2. Senaste skivan var den nya Afghan Whigs. Den dyraste var en begagnad kopia av Kiss Originals.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Jag tycker inte att det är tråkigt alls. Jag är glad att prata om vår musik och sprida ordet till så många som möjligt.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nuförtiden och både döda och levande band som ska ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Svårt.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

-Jag tycker att musik är en fantastisk release. Tung musik känns väldigt katartisk att spela för mig, personligen. Jag kan få ut all min skit ur mitt system och förbli den mjuka, lugna, lätta killen jag självklart är. Haha

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Jag kan inte komma på något med en gång så där. Jag ser intervjuer som ett samtal. De kan gå i alla riktningar. Det håller det intressant.

 

Framtida planer för bandet?

-Vi är mycket glada att släppa All Told ute i världen och se hur det går. Vi har börjat skriva nya låtar för nästa utgåva som det kan bli. Vi fortsätter att spela spelningar och sprida våra ljud så långt vi kan.

 

För dig själv?

-För mig? Jag ska bara leva mitt liv så gott jag kan. Fortsätta att tatuera, njuta av mitt fantastiska hemliv, familj och vänner.

 

Visdomsord?

-Var snälla mot varandra.

 

Något att lägga till?

-Tack för att du tar dig tid att prata om Weight of the Tide. Jag hoppas du tycker om albumet.