Weekend Cigraettes knockade mig och det speciellt med deras senaste CD The Chosen one....good poppy punk redo för de stora arenorna. Francesco Santo är den som talar för gruppen och gör detta i mars 2023.

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i?

-Weekend Cigarettes är ett punkrockband från Italien, vi finns i nordväst nära Genua och Turin, i mitten! Vi har spelat punkrockmusik sedan 2016. Vi gjorde en EP som heter EUREKA och har gjort två LP som heter HOW DO YOU FEEL och THE CHOSEN ONE som släpps den här månaden. Medlemmar i bandet är:

Francesco Santo - Sångare och basist 35 år - Lärare Matematik och teknik

Alessandro Suffia - Trummis och bakgrundssång - 38 år gammal - Advokat

Daniele Noto - gitarr och bakgrundssång - 38 år - Quality Manager

Giacomo Dito - sologitarr - 24 år - Student

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar?

– Vi hade ett annan sologitarrist som lämnade på grund av jobbet. Han heter Matteo Zecchin. Han gjorde LP:n HOW DO YOU FEEL med oss

 

Weekend Cigarettes är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda att någon annan grupp skulle heta så? Vad menar ni med det namnet? Är det ni som röker på helgerna när det är fest?

-Helgcigaretter betyder inte att röka under fester eller röka på helgen. Namnet är en idiomform för att förklara ångesten. Vi föreställer oss bara söndag kväll, sitter i soffan och röker cigaretter och tänker på måndagen och tänker på all stress vi kommer att få. Så vi röker på grund av det.

 

Ni skickade mig två skivor HOW DO YOU FEEL och THE CHOSEN? Har ni gjort något mer?

– Vi gjorde en EP som hette EUREKA! Du hittar den på Spotify. Fem låtar, 15 minuter ren punkrock!

 

Är det viktigt att ge ut skivor som fysiska släpp? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

– Det är viktigt för alla människor som tar hand om musiken. Och för alla människor som vill ta rockmusiken utomlands. Jag håller med om digitala utgåvor eftersom vi måste fokusera på den moderna tidsåldern. Men jag kan bekräfta att det alltid är ett nöje att ha en vinyl eller en release hemma i ditt rum.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

-Två typer av covers: om vi spelar med hela bandet brukar vi göra covers som NOFX, MILLENCOLIN, NO USE FOR A NAME och RANCID när jag spelar ensam i akustiskt brukar jag göra FOO FIGHTERS, NIRVANA och LINKIN PARK-covers.

 

Berätta gärna lite om följande låtar:

a) Goodbye Boobies: Handlar om ett förhållande gick dåligt med en man och kvinna

b) Replace: Handlar om att ge upp folket och börja tänka själv

c) Letter to a giant: Handlar om dina drömmar

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också? Politik? Vilken är er mest politiska låt eller ska du inte lägga politik i musik?

– Vi borde lägga in politik i våra låtar för punkrocken talar om samhället och vi måste vara rebeller. Jag föreslår den italienska låten som kommer från MINISTRI - TEMPI BUI eller NOFX The Decline.

 

Tror du att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har de ändrat dig?

-Jag skulle vilja det! Jag kan säga är en av de bästa drömbilderna att människor fick effekter av mina låtar. Men just nu ändrar jag mig inte.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Italien och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

-I grund och botten punkrockband speciellt The Crooks, The Rubber Room, Coconut Planters och Quarantena.

 

Har du något fotbollslag som du supportar?

-Självklart! Juventus fotbollslag!

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord för människor som inte har hört er? Kallar ni det punk eller hardcore eller bara punkrock?

-Vår musik är: Adrenalin, Energi och Frihet. Jag kallar det Punk Rock.

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Weekend Cigarettes skulle göra en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

-Om Weekend Cigarettes vore en öl skulle heta LA CHOUFFE!

 

Och hur är det att bo i Italien nu? Rasister, covid, levnadskostnader och hur är det med människors reaktion på Ukraina-kriget?

– Nu i Italien är det jättejobbigt, varje år ökar skatterna och levnadskostnaderna är riktigt höga. Att tro på lycka blir riktigt dyrt. Vi besegrar inte rasister just nu men vi godkänner inte kriget i Ukraina. Vi tror på frihet och vi hoppas att Ukraina finner lycka och frihet med det bästa stödet som vi gjorde under andra världskriget.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

– Min favoritlåt är See The Sundown. Jag gillar den här frasen: : “Please go back, bring my hand and play until the sun goes down” Folk älskar låten TIME så mycket.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band?

– Det är stor skillnad. För tjugo år sedan spelade jag för att framstå som en rebellkille. Efter tjugo år upptäckte jag att musik är ett verktyg för att besegra världen från mörkret

 

Ni gör era låtar på engelska, aldrig på italienska?

– Vi planerar att göra en hel LP på italienska de närmaste åren, det är nyheten!

 

Rocketman Records släpper den senaste cd:n, är det ert eget bolag eller finns det några andra band på den?

-För många band på RocketMan Records som jag egentligen kan jag inte minnas men jag vill tacka managern Ettore Gilardoni som ständigt tror på oss!

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt italienskt?

-Jag skulle vilja se i Sverige solnedgången vid midnatt! Naturligtvis är de mest typiska grejerna i Italien som mat!!

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

– Vi skulle vilja komma till Sverige för att spela vår musik, vore en dröm! Bra band i Sverige? MILLENCOLIN!!!

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

-Mestadels från 30 till 40 år

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det bästa är att se många människor framför dig som uppskattar det du gör!

 

Finns det några bra band i Italien idag? Nya band vilket är bra? Gamla band som fortfarande är bra? Och gamla favoriter? Har du lyssnat på gamla italienska HC-band något?

– Jag tycker att italienska band gör ett bra jobb. Alltför många underbara band kommer upp som Coconut Planters, Tht, The Rubber Room, Alibi, Quarantena, Millennial Daze och Still no one.

 

Vilket är skivan som ni alltid måste ha med i turnébussen?

-Svårt att tänka. Jag har många skivor i min bil och skulle vara svårt att ta med i turnébussen. Men jag kan ta med mig hel MILLENCOLIN-albumet Pennybridge Pioneers

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

– Jag köper mycket skivor, jag har minst 500 skivor hemma! Ja, i min hemstad föreslår jag Coconut Planters!

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har med i?

– Jag tar hand om recensionerna så att vi kan växa upp! Den mest spektakulära kom från sidan Dying Scene

 

Något mer att tillägga till intervjun?

– Vi hoppas kunna visa upp vår musik i Sverige för ni är ett fantastiskt land!