Wasted from Finland blev den första intervjun 2023 och det är en grupp som jag har velat intervjuat tidigare. Riktigt bra grupp och en av Finlands mest intressanta grupper. Ville har svarat på frågorna

 

Varför tog det 13 år mellan de två senaste fullängdarna?

-Det var faktiskt 9 år sedan vår förra fullängdare Here Comes The Darkness som kom ut 2013. Men vi spelade spelningar hela tiden och gav ut The Truth Will Not Be Televised 12" EP 2016. Förmodligen den främsta anledningen till att det tog så lång tid är att jag flyttade till Berlin i slutet av 2012 och jag är den främsta låtskrivaren, så saker och ting saktade ner när det gäller att öva in nya låtar. Jag hade också två band i Berlin, ett hardcoreprojekt och Beginnings och jag skrev alla låtar för dessa band också plus att jag spelade spelningar med dem. Vi spelade in en demo och ett fullängdsalbum med Beginnings 2018. Så för mig som låtskrivare har det aldrig varit en paus, jag har skrivit grejer nästan varje dag.Har ni spelat hela tiden tillsammans?

– Ja, vi har spelat mycket spelningar i Finland och turnerat i Europa nästan varje år. Vi har aldrig haft ett år utan spelning sedan 1996 då vi startade bandet. Mellan 2005-2010 spelade vi mindre eftersom vi var så upptagna med våra andra band.

 

Har du några andra grupper på sidan av Wasted?

– Vår basist Jamppa har ett band som heter Suosikki och han brukade spela i Abduktio. Trummisen Miikka sjunger i Korkkivika. Jag och Antti hade ett band som hette I Walk The Line och vi var riktigt aktiva mellan 2003-2010, vi gav ut 2 eps och 4 album och spelade runt 400 spelningar så det var också anledningen till att Wasted inte var så aktiva under de åren.Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete och något roligt om var och en?

-Jag är Ville sångaren, 48 år gammal, bor i Berlin i 10 år med min fru och en hund, jag skriver låtar och arbetar deltid i snickeri / deltid författtare.

Gitarristen Antti, som också är min bror är 45 år, jobbar som tatuerare i Tammerfors.

Basisten Jamppa, 40 år, bor i Tammerfors, han äger en bistrobar och är pappa till två barn. Trummisen Miikka, 45 år, bosatt i Helsingfors, jobbar som vitvarumontör och är pappa till en son. 

Roligt hmm, vi gillar att skämta men inget jag kan komma på så där direkt, förlåt.

 

Har det varit många lineupändringar?

-Bara en gång 2003. Originalbasisten Kalle lämnade bandet, så ett tag spelade jag bas och sjöng och sedan fyllde Jani från Manifesto Jukebox på med bas ett tag. Till slut hittade vi Jamppa från ett hardcoreband som heter Abduktio, han är fortfarande med i bandet.Jag tycker att trumljudet är lite speciellt, är det något ni har jobbat med speciellt eller blev det bara så här?

– Äh, jag tycker inte det är så speciellt haha. Men ja det är något vi arbetade med, vi ville inte ha ett typiskt överproducerat utlöst trumljud, utan något råare, råare, mer organiskt, mer garageaktigt ljud. Jag är inget fan av överproducerat ljud, varje träff på samma volym, spelas till ett klick, sedan korrigeras träffarna, kan lika gärna programmera trumspåret då.Ni firade 25 år som band förra året, var det något som ni firade med en stor fest eller något sådant?

-Ja, vi spelade en speciell jubileumsturné i Finland med våra vänner Manifesto Jukebox (som upplöstes 2010) vi spelade en speciell uppsättning med bara låtar från 1996-2000, det var fantastiskt, 3 av showerna var slutsålda. Hela Helsingforsshowen finns på YouTube, du hittar den om du söker efter Wasted 25-årsjubileumskonsert.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Finland i dag?

– Vi tänkte aldrig på vad som är trendigt eller populärt, vi gjorde bara alltid vår egen grej, som tur är vissa fortfarande inne på det vi gör. Det finns inte många band som har den här stilen, om någon. Och vi är ett av få punkband som sjunger på engelska, de flesta finska band sjunger på finska. 

Hur är det att bo i Finland annars, Vad sägs om Nato, rasister och politik överlag?

-Jo, vintrarna är riktigt långa, kalla och mörka, sommaren är riktigt kort men solen är uppe nästan hela tiden haha. Det jag gillar mest med Finland är naturen. Det är riktigt rent och vackert och det finns nästan 200 000 sjöar. I Finland är allt ganska dyrt, speciellt alkohol haha. Å andra sidan är utbildning och hälsovård gratis, det finns ett socialförsäkringssystem, allt låter bra men det har naturligtvis många brister. Finland har fortfarande obligatorisk värnplikt men alla vi i bandet vägrade göra det, vi gjorde civiltjänst istället. Om du vägrar offentlig tjänst kommer du i fängelse, Finland måste verkligen sluta med den skiten. visst är vi inte fans av Nato men jag antar att majoriteten av finländarna ville gå med i Nato eftersom vi är grannar med Ryssland. I en ideal värld skulle man såklart inte behöva och vilja ha saker som Nato, gränser etc. men man kan inte lita alla psykoledare. Det finns ingen rätt lösning här antar jag, kanske en dag kommer folk att inse att krig är fel och värdelöst men jag tvivlar det ...

 

Är det bra eller dåligt att lägga in politik i texterna? Vilken är ern mest politiska låt?

– Det är bra helt klart! Vi har alltid varit politiska och öppet antifascistiska. Det finns aldrig för många politiska låtar, världen är redan full av kärlekssånger. Jag har alltid varit inne på texter som tar ställning och har något meningsfullt att säga, just nu känner jag att det inte händer så mycket av punken i punken, så jag har inspirerats av hiphoptexter mer, rakt på sak, inga metaforer, inget behov av att lyssna på en låt 10 gånger för att veta vad det handlar om haha. Och världen är verkligen fucked up just nu och det gör dig förbannad så du måste skriva om det. Jag skulle nog vara på mentalsjukhus om jag inte hade det här utloppet för att skrika ut lungorna om all den här skiten. Svårt att säga vilken som är den mest politiska låten, det finns så många men till exempel "These Streets" på nya albumet är en rätt i ansiktet antinazistisk hymn.

 

Vad betyder punken för dig om du jämför när ni startade bandet?

– Det har egentligen inte förändrats. Även om vi är äldre känner vi fortfarande på samma sätt om saker och ting, ännu starkare. Det är inte bara musik, för mig har punken alltid varit den övergripande inställningen till livet och det är bra att vara en del av den världsomspännande punkgemenskapen.  Spelar ingen roll vart i världen du är, du hittar band och vänner, spelar ingen roll om du talar samma språk. Vi turnerade i Japan med vårt andra band, vi förstod inte vad folk sa men vi var fortfarande som samma familj, fick fortfarande några nya vänner genom att bara se ett bandnamn på en t-shirt eller något så vet du att du delar samma värderingar och kommer överens och dricker några öl tillsammans. När vi startade bandet brukade jag lyssna på i stort sett bara punk, hardcore och hiphop men numera lyssnar jag på all slags bra musik. Punken är mer i hur du gör saker snarare än att faktiskt lyssna på punk.

 

Vilka andra saker är annorlunda om du jämför när ni började som band 1996?

– Jo, en sak är säkert annorlunda att folk i "scenen" är äldre. 1996 var folk riktigt unga. Numera är det en bra blandning av yngre och äldre. På våra spelningar består publiken av alla typer av människor mellan 18 och 60 år. Allt har också blivit lite mer professionellt och organiserat. Det kan vara bra i vissa fall men på ett sätt kan det också vara dåligt, bara urvattnar det, ibland känns det som att det inte skiljer sig från någon annan musikscen. För mig har punken aldrig handlat om en viss musikstil eller look, det har alltid handlat om diy, att ha ett öppet sinne, göra saker på sitt sätt och stå upp mot alla fel i världen. Punken talar om enhet men i verkligheten är den ganska elitistisk och uppdelad i små klick och scener. Vi kommer från en liten stad där det inte spelade någon roll vilken musik du håller på med eller hur du ser ut, så länge du är emot nazister var vi alla tillsammans. Vi har alltid gillat att spela alla typer av spelningar, ibland är det hardcore, punkrock, ska och hiphop på samma räkning.Finns det något bra band i Finland just nu?

– Det finns gott om bra band men till exempel Lapsuus och Custody som är ganska bra melodisk punkrock, sedan för bra postpunk Dragsvik. Sedan lite bra hardcore Foreseen, Kohti Tuhoa. Melodic hardcore: One Hidden Frame, Tryer

 

Har ni spelat i många andra länder än Finland, var är bäst?

– Vi har spelat i runt 16-18 länder. Den galnaste och mest välkomnande publiken är vanligtvis i mindre städer eller länder där inte så många band spelar, som Polen, Tjeckien, Vitryssland. Vi spelar mest i Finland nuförtiden, så visst är publiken stor där också, det är där har vi nog den största publiken.

Bra svenska band som du gillar?

-Abba och Herreys såklart haha! Vi turnerade i Finland med Rotten Mind, de är fantastiska och trevliga killar. Vi spelade också några shower med Vånna Inget, jag gillar dem också. Masshysteri och Hurula är riktigt bra. True Moon är också häftiga, med folk från Vånna inget. Sedan såklart Ebba Grön och Anti-Cimex.Ni har aldrig tänkt på att sjunga på finska, eller har ni gjort det någon gång?

– Jag har alltid skrivit låtar på engelska, till och med med mitt första band 1993 hade bara engelska låtar. Jag har dock spelat trummor i band som sjungit på finska. Egentligen var den enda gången jag har spelat in sång på finska en låt på ett Berlinband Gulag Beachs skiva, det var ett samarbete mellan många sångare från olika länder som sjöng på sitt modersmål, låten var en cover på Nick Caves Death is not the end.

 

Kan ni tänka er att göra en låt till något speciellt, som något politiskt, hockeylag eller något liknande?

– Vi har haft låtar i snowboard- och skateboardfilmer. Vi var glada för dem använde våra låtar eftersom 3 av oss har åkt skateboard aktivt under väldigt lång tid. Det skulle inte vara Wasted utan skateboard, i slutet av 80-talet fick jag reda på alla de bästa banden i skatevideor och i tidningen Thrasher. Ett finskt skateföretag gjorde till och med ett Wasted skateboardbräda. En gång skrev jag en låt till en snowboardvideo. Men jag kan inte tänka mig att skriva en låt för några andra "sport" -videos.Jag läste någonstans att ni bor i Tammerfors/Helsingfors och Berlin, är det så och hur gör man när man repeterar och gör nya låtar?

– Jag sjunger bara så killarna kan repa utan mig och innan spelningar brukar jag flyga in en dag tidigare och vi repar då. När det gäller nya låtar skickar jag några demos, Antti skickar några riff  och sedan väljer vi de bästa och pratar om arrangemangen och sånt, så det är mycket att skicka filer och videosamtal. Sedan när vi spelar in ett album flyger jag över några gånger för några intensiva övningsrep.

 

Berätta gärna lite om följande låtar

a.Rich mans war

Låten skrevs ett år före kriget i Ukraina så det handlar inte om det, bara meningslösheten och grymheten i krig i allmänhet. Rik mans krig, fattigmans blod.

b.Gentrifucked

Jag skrev den här låten om vad jag har bevittnat i Berlin under de senaste 10 åren jag har bott här. Det har förändrats mycket till det sämre, gentrifieringen är på full kraft nu. Squats som blir vräkta, gamla spelställenoch barer likaså. Människor som bott här hela sitt liv måste flytta ut eftersom de inte har råd med hyran. Självklart gäller samma skit i vilken större stad som helst i världen också.

c.True colors

Den här låten handlar om konspirationsteoretiker, covid/vax-förnekare, fake news och desinformation. Jag antar att människors sanna färger kom ut under pandemin, deras själviska okunniga attityder.

d. Abuser

Den här låten handlar om #metoo / #punkstoo fall av sexuella övergrepp som kom ut 2020 i den finska punkscenen. Det var chockerande att se hur många kvinnor som hade misshandlats i punkscenen, också av människor vi trodde att vi kände väl. Tro på offren snarare än någon rövhålsförövare som bagatelliserar någons traumatiska upplevelse.

 

Ni kallar nya albumet Modern Lie, är det något speciellt ni tänker på?

– Nästan alla låtar på nya albumet handlar om vad som händer i världen just nu, det moderna livet. I en låt som heter No Time finns det en rad: "är detta vad vi kallar evolution eller är det bara en modern lögn "Är det möjligt för er att bara ge ut en skiva digitalt eller måste det vara en fysisk release(hoppas jag). Kan du känna att ni har släppt något om det bara är digitalt?

– Vi har alltid släppt en vinylversion av allt vi har gjort. Svårt att tänka sig bara digitalt. Även om det också blir riktigt irriterande att släppa en LP nuförtiden, du måste vänta i 9 månader till ett år för att få dina LP-skivor från pressanläggningen.Finns det många låtar som inte har spelats in eller inte har kommit till en skiva? Kanske kan ni lägga allt i en box och släppa varje låt du har gjort?

-Ja, det finns massor av outgivna låtar, för varje album brukar jag göra runt 20-30 demos och vi väljer 10-12 bästa.  Eller inte nödvändigtvis eller alltid de bästa låtarna utan de som passar bra ihop. För förra albumet fanns det nog 10 ganska melodiska skate punklåtar men de passade inte på det här albumet.


Ni har gjort en ny skiva nu, vad händer nu, turnera eller vad?

– Det nya albumet kom ut i april, vi spelade en releaseturné i år i Finland och Tyskland. Främst Finland även om och att turnerarutomlands är för dyrt just nu... flygpriserna fördubblades eller tredubblades och andra kostnader också.Planerar ni för en ny skiva snart?

– Jag har spelat in några demos men vi har inte övat på några än. Förhoppningsvis någon dag! Vi planerar inte de här sakerna, vi går bara med flödet, när det finns en massa bra låtar och tycker vi fortfarande att de är relevanta och fortfarande har något att säga, då spelar vi in dem. Vi har hållit på i 26 år nu, det skulle vara coolt att ge ut ett album och fira 30 år Wasted :)

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Det är alltid coolt att spela några favoriter som Fuel, Disconnected, Shopping Cart. Nyare kanske Here Comes the darkness, Concrete Wasteland.  Från nya albumet är min favorit Break You.Vilket är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

-Ingen musik i skåpbilen. Vi träffar inte varandra så ofta så vi bara pratar och kommer ikapp.Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

– Jag streamar mest musik med hörlurar eftersom jag lyssnar mest på musik på jobbet, hemma spelar jag gitarr eller trummor, och när jag till exempel lagar mat snurrar en 70-tals soulskiva eller något. Jag köper och lyssnar fortfarande på LP-skivor men mindre än tidigare. Static Shock är en bra skivaffär i Berlin. I Tammerfors Sammakka-pop och Swamp Music. I Helsingfors hade vårt skivbolag Combat Rock Industry en skivaffär men de slutade 2016.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

– Det första albumet jag köpte var Kiss: Destroyer. Senaste albumet som köptes var Iconaclass – Changing culture with revolvers. På senare tid har jag hållit på med hiphop mer och mer. Jag har aldrig köpt några dyra skivor. Jag är ingen vinylsamlare och specialutgåvor intresserar mig inte, skivorna är tänkta att lyssnas på, inte läggas på hyllan med omslagen på och sedan säljas för vinst.Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

– Jag läser recensionerna, det är intressant att läsa hur andra hör låtarna. Åtminstone de som faktiskt gräver i och inte bara kopierar den info/promotext vi skrivit haha. Kan inte komma på några konstiga recensioner. På några av recensionerna av det nya albumet skrev någon hur de 2 gitarrerna fungerar fint tillsammans och keyboardmelodierna är coola trots att det bara finns en gitarr inspelad och knappt några keyboards, kanske i 2 låtar tyst i bakgrunden men man kan inte riktigt höra det.

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

– Om jag fick ta tidsmaskinen och gå tillbaka till början av 80-talet hade det varit ganska häftigt att spela med de här banden: Agent Orange, Black Flag (pre-Rollins), Descendents, Wipers, The Clash.Framtidsplaner för bandet?

-Försöker fylla 30 år som band! Så det är bara att fortsätta spela och ha kul. Förhoppningsvis ett nytt album någon dag.Visdomsord?

-Knulla nazister, avsluta krig. Var inte en skitstövel och döda ditt ego.Något mer att tillägga till intervjun?

– Jag tror att det är allt. Tack för intervjun!