VOICE OF A GENERATION
Sveriges bästa punkband?

Jonny Stalker blev den som svarade på min intervju med Sveriges just nu bästa punkgrupp. Han har "bara" varit med i VOAG ett och ett halvt år men det hela visade sig bli en intressant intervju ändå.

Det var 6 år sedan sist som jag intervjuade, det har hänt en hel del sedan dess elelr hur, berätta en del?
Sex år sedan? Jävlar. Hmm…då ska vi se… Sedan dess har ”Hollywodd Rebels” och nu nya plattan ”The Final Oddition” släppts, båda på Burning Heart, oändligt turnérande, samt en jävla massa medlemsbyten.

Många medlemsbyten?
Som sagt; en hel del. Till Hollywood Rebels ersattes gamla trummisen med Molotov Mike, Simon Riddle ersattes av Danny Violence och Charlie Voice ersattes av Marky Madness och nu senast blev även han ersatt av mig. Kim Belly är numera den enda originalmedlemmen från det ursprungliga Voice.

Hur har ni utvecklats tycker du?

Det har lutat lite mer åt street- än oi-punk hållet under de senaste åren och på Final Oddition även lite hårdare saker. Rent musikaliskt så är den nya uppsättningen VOAG klart den bästa någonsin vilket (förhoppningsvis) hörs på senaste plattan.

 
Jag tycker nästan att Itching Fingers har lite Misfits över sig, vad jämförs ni med annars?

Självklart låter Itching Fingers som Misfits, det är ju en hyllningslåt till ett av världens bästa punkband! Annars så blir vi jämförda med det mesta inom punkvärlden, allt från 77-banden till ”nya” band som Rancid och Green Day (?).


Är ni nöjda med nya skivan, vad kunde gjorts bättre?

Vi är jävligt nöjda med nya plattan! Kommer inte på något särskilt som vi skulle kunna ha gjort bättre…


Titeln, The final oddition, vad menar ni med det, det är inte sista skivan hoppas jag?

Titeln syftar väl både på att det här mycket väl kan vara den sista plattan men också på att det här den slutgiltiga uppsättningen av Voice. Å andra sidan ska man aldrig säga aldrig. Responsen på nya plattan har vart jävligt bra så vi får se vad som händer i framtiden.

 
Vilka är favoritbanden annars där?

Favoritband på Burning Heart? Svårt att välja, men personligen får jag väl säga Turbonegro, Nine, Millencolin, Bombshell Rocks och det avlagda Monster.


I Sverige?
Det är väl ungefär som ovan (bortsett från Turbo, då) +Hellacopters och Backyard Babies.


 


Är det lättare att få framgång med sådan här musik utanför Sverige? Var säljer ni mest och hur mycket säljer ni sammanlagt?

Sverige är ju så jävla trendkänsligt så självklart är det lättar att nå större framgångar utomlands. Här hemma gäller det oftast att spela och spelas på rätt ställe vid rätt tillfälle kontra utomlands där det oftast finns mer etablerade och hängivna punkkretsar. Försäljningsmässigt så tippar jag på att vi säljer mest i Tyskland men hur mycket har jag ingen aning om…


Det är väldigt många band från utlandet som nämner er som bästa svenska punkband, både kända och okända band, hur känns det?

Ja, vad ska man säga? Klart att det känns hedrande som fan om än lite svårt att ta till sig när det finns så många bra andra band.


Bryr ni er om recensioner?

Både och. Det känns ju alltid kul att få bra recensioner men samtidigt så är det inte livsavgörande om Leffa på Expressbladet tycker att vi suger. I slutändan gör vi ju musik för publiken och vår egen saks skull.


Vilken är den konstigaste ni har fått?

Det var en rätt kul recension i engelska NME nyligen där dom kallade oss för hustrumisshandlare och sådana saker. Helt sjukt! Men det var bara att skratta åt, jag menar, vad fan?


Jag tycker nästan att ni gått ifrån streetpunken lite, det är mer rockigt på ett poppigt sätt om du förstår vad jag menar, vad tycker ni själva?

Jag vet inte… Jag tycker nog att vi isådanafall är mer streetpunk än oi-punk som dominerar de äldre plattorna, men det känns som en naturlig utveckling då 212 stått för det mesta av låtskrivandet på de senaste skivorna och det är mest sådant han lyssnar på.


Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Förbannat. Bra. Punk.


Om ni fick välja fem band att ah en jättekonsert med, både döda och levande vilka fem skulle ni välja att spela ihop med VOAG?

Fan, vad svårt… Okej, då blir det nog Ramones, Misfits, Blitz, Rancid och den retarderade pojken med uckelelen i ”Den Sista Färden” (kanske inte räknas som ett band men ändå…).


Hur är en bra konsert med er? Mycket folk på scen?

En bra konsert med oss är varje gång vi spelar. Ösigt, punkigt med en massa alkohol och allsång.

 

Hur ser den medelmåttige VOAG-diggaren ut?

Två armar, två ben, oftast ett huvud och en massa jävla ärr från allt röjande framför scen.

 

Vad är skillnaden på att spela i Sverige och i andra länder och var är det mest skillnad?

Sverige är oftast svårare att få igång. Utomlands räcker det ibland med att bara gå ut på scen så är folk igång och vill röja loss, och främst så i Tyskland och Österrike.


Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
I samband med ny skiva så blir det alltid mycket intervjuer men vi är bara tacksamma för att folk visar intresse för vårt band.

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

”Är Danny Violence verkligen större än Hulken?” Och svaret är onekligen: "Ja."


Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigatse sakerna i livet?

Oj. Det var alldeles för svårt att svara på så jag nöjer mig med att säga EN BRA sak från alla kategorier…

 

Bra skiva: Rocket From The Crypt ”Scream Dracula Scream”

Bra konsert: Rancid, nu senast på Riddarholmen.

Bra sak: En varm tröja på vintern.


Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

Första skivan var nog Alphaville’s ”Forever Young” i början av tidens begynnelse. Senaste skivan är AFI’s ”Sing The Sorrow”. Jag köper aldrig dyra, limited edition skivor eftersom jag är pank mest hela tiden, så det blir nog någon import skiva för trehundra spänn eller något sånt.


Ni har släppt lite material på andra bolag samtidigt som ni legat på Burning heart , hur har det gått till och hur ställer sig Burning Heart till det?

(Återigen så är det här Kimmos grej…har ingen aning)


Vad driver er till att spela musik?

Kärleken till punkrocken.


Vad är viktigast när ni gör en låt, är det att ha en bra text, bra melodi eller att ha en refräng som folk kommer ihåg?

Huvudsakligen så gäller det att ha en bra mix av allt, men oftast börjar det med en bra melodi som man skriver text till som till slut och förhoppningsvis blir en bra låt.


Vad är era råd till ett nytt band, vad skall de tänka på för att få eventuellt kontrakt osv?

Ligg på hela tiden och ge aldrig upp. Låter kanske lite klyschigt men det är sant. Våga sticka ut också, ingen har fått kontrakt av att hålla sig i bakgrunden.

 
Framtidsplanerna för bandet?

Turnéra som fan hela våren och promota ”The Final Oddition”. Efter det vet ingen vad som händer.


För dig själv?

Mycket turnerande som sagt. Annars så ska jag försöka hinna spela med mitt andra band, Action 69.


Visdomsord?

Slå ett slag för punkrocken!


Nåt att tillägga?

Nej, inte mer än att tacka för en kul intervju och hoppas att vi får se er alla på framtida spelningar!