Den här gruppen är en av de mest intressanta grupperna på Epitaph just nu. Sångaren Dave ringde upp mig sent en fredagskväll i april 2000 och det här är hur det blev, intervjun alltså.. 


Klockan är lite efter två i Minnesota när dave ringer upp mig. Han börjar att berätta historien om gruppen. de började att spela ihop 1987 och det var tre andra killar och Dave som startade gruppen just då. De spelade in sin första 7-tummare redan då.  -Det slutade med att jag gick isär från de grabbarna eftersom de ville spela Smithsliknande musik, mer laidback, säger Dave. Jag ville fortsätta att spela hardcore och punk. Jag behöll namnet på gruppen och återbildade bandet med Matt och Pete och vi seplade in ännu en 4-låtars 7-tummare 1988.  Vi fick ett skivkontrakt med Nemesis Records i Kalifornien och vi gjorde vår första fullängdare In the Blink of an eye 1991 och 1992 kontrakterades vi till New York-bolaget In Affect som gjorde de första inspelningarna med Sick of it All och när vi hade spelat in skivan och skulle släppa den gick de i konkurs. Vi fortsatte att leta efter små bolag som ville släppa skivan men de gjorde många ett dåligt jobb.  Så vi satt fast i skivindustrin i fyra år utan att göra någon skiva. Mellan 92 0ch 96 släppte vi ingen skiva. 1996 fick vi äntligen kontrakt med Corrupted Image och släppte ut miniskivan The one and the Same  och den kom ut på en CD-version med några livelåtar och äldre låtar. Vi fick kontrakt med Cargo som återutsläppte In the blink of an eye och de gav ut The kids still have a lot to say och den kom ut i början av 98 Efter det har vi turnerat så mycket vi kan ,helst efter 1996. Efter det att The One and the same kom ut har vi turnerat med en massa band. Sedan fick vi in foten hos Epitaph och på den vägen är det och nu är vi här. 

Dave,Pete och Matt har varit i samma band i 13 år. De har blivit riktigt goda vänner och de delar problem och de gillar varandras musiksmak och de har jätteroligt tillsammans ,det spelar ingen roll om de är ute och turnerar eller om de sitter och skriver låtar ihop.  De har varit på många skivbolag och det verkar som om varje gång de får ett kontrakt med ett bolag så försvinner det eller går i konkurs. Ibalnd vet ingen var skivorna finns  och när de spelade i Europa kunde ingen hitta deras skivor. De fanns inte att hitta i affärer heller. Men nu tror Dave att de har funnit ett hem och att de kommer att bli marknadsförda på rätt sätt.  Jag undrar vad det är för skillnad mellan Epitaph och mindre bolag.  -De låter oss göra sådana här intervjuer. Nu skall vi snart ut på Punk-O-Rama turnen och det blir stort. Det kommer att bli en massa reklam. de får ut skivan till alla skivaffärer för vi har sett den överallt. Det är första gången vi har sett att vår skiva finns tillgänglig. 

Dave är väldigt nöjd med nya skivan Watching the world burn och de spelade faktiskt in den inna de fick kontraktet med Epitaph. Många människor har frågat om det är för att de har kommit på Epitaph de låter som de gör nuförtiden.  -Vi skriver musik på det sättet som vi själva vill höra den så det har ingenting att göra med kontraktet. Vi har många bandkompisar på Epitaph som Bouncing Souls, Agnostic Front, H2O och en kille på I Scream records som heter Laurence Kuster vill återutsläppa The kids still have a lot to say och han hjälpte oss genom att visa upp vårt nya material för Brett Gurewitz och det var så det gick till när vi fick kontrakt.

Dave har inte hört några recensioner på nya skivan ännu för de har varit på enturné som varat en månad just idag. Men när de har blivit recenserade förr har de blivit jämförda med grupper som Pennywise, Dag Nasty och Sick of it all, även lite sydkalifornienvibbar . Men både jag och dave tycker att de är hårdare och aggressivare än Kaliforniengrejen. Dave skriver mesta delen av texterna men resten hjälps de åt med. Han tycker inte att det var lättare att skriva texter förr och det finns många kreativa krafter i gruppen. - När du får bollen att rulla börjar du att rocka och saker kommer ihop av sig själv och då blir man lugn,  det är roligt att skriva även om det blir lite frustrerande ibland men det är alltid ett tillfälle man minns. 

Dave tycker att det är riktigt roligt att spela nuförtiden.Han gillar det på samma sätt som han gjorde när de började att spela men han tycker scenen har ändrats mycket och de har turnéerna också gjort.Men de älskar att spela och när jag intervjuar Dave är de precis på turné med svenska Millencollin och det är ett band han gillar. Han tycker det är riktigt coola pojkar och han gillar deras nya skiva Pennybridge Pioneers mycket. Jag undrar hur den medelmåttige Visiondiggaren ser ut och han menar att de ser ut som alla andra HC/Punk/Skater-ungar men hananser att det är en väldigt mixad skara ungar de har i publiken.  -Åldrarna varierar mycket beroende på var vi spelar, spelar vi i närheten av hemma så är publiken mycket äldre. men efter nya skivan har vi en mycket yngre publik. Så har vi spelat med så många andra band och på det sättet fått en yngre publik.

Dave tycker inte det är någon större skillnad på ungarna i Europa om man jämför med USAs ungar.Han tycker det är ungefär samma scen på båda kontinterna men det kanske är så att ungarna i Europa är lite mer ivriga att se dem eftersom de i USA kan se de varje vecka. Det finns ingen barriär mellan Vision och publiken och de vill att publiken skall vara vilda. De har inget våld på sina konserter och de har inte haft det sedan i mitten av 90-talet- Det verkar som omm scenen har delats sedan dess för de har nästan inte varit något våld sedan dess. I mitten av 90-talet spelade det ingen roll vem som spelade det var våld ändå. Men nu går de till de spelningarna där man kan slåss och de bryr sig inte om att komma till en Vision/Millencollin konsert för att slåss.  En hel del band spelar inte med de "tuffa" banden på grund av allt våld

Livet i USA är inte dåligt anser Dave. Ekonomin börjar gå uppåt och för Vision leker livet eftersom de äntligen fått ett riktigt skivkontrakt. Deras trummis skall ha barn snart så alla är glada. Dave är trettio år men han har inga barn ännu men hans flickvän har en flicka som är fyra år. Han har svårt att bärga sig för att komma hem och träffa den flickan och de kommer bara att vara hemma tre dagar innan de ger sig ut på en Europaturné igen. Men det blir bara två veckor efter som trummisen skall ha barn snart. De skall spela några gigs i London, ett i Holland, ett i Polen och resten av dem i Tyskland. Sedan kommer de tillbaka framåt hösten för en stor turné i Europa. 

Vision har aldrig varit i Sverige och spelat men de hoppas att kunna komma hit och spela lite med  Millencollin när de kommer tillbaka till hösten. Dave vet inte mycket om Sverige även om grabbarna i Millencollin kör skämt om Sverige varje dag och säger att det springer omkring björnar och pingviner på gatorna. Dave gillar Refused, 59 Times The Pain, Millencollin och de lyssnade till Kent för några dagar sedan(han tycker att de låter som Radiohead) och Millencollingrabbarna spelar svensk musik varje dag som de skall lyssna till. . -Yeah, det var en grupp till jag gillade, The Peepshows,säger Dave.

Dave har gjort många intervjuer under turnén och han gjorde en hel del intervjuer med Europa innan de åkte ut på turné. Dave tycker inte det är tråkigt eftersom det är så här han vill att livet skall vara. Det är mestadels fanzines som gör intervjuer och även om inte folk läser hela intervjun så kanske de läser en del och får en bild av hur Vision tänker, anser Dave  Kanske de kollar in skivan i affären när gruppen är i stan och spelar och kanske får de då med sig några ord på vägen. Dave gillar det nya sättet att kommunicera eftersom det är så snabbt. - Ungarna sänder oss mail och det tar bara några sekunder så kan de få svar. De behöver inte sätta på något frimärke och inte behöver de posta det. Det är ett bra verktyg för reklam och kommunikation. Ungarna kan klicka sig in på ett band och kolla in var de spelar just nu utan att behöva höra det ryktesvägen. 

Deras första hemsida gjordes av en kompis men när Epitaph kom in i bilden så ville de ha det lite annorlunda så de hyrde in en kille som gjorde den. de gör ingenting på hemsidan själva, de skriver bara texten på den och bestämmer vad som skall stå den. Den har haft över 20.000 besökare och han tror att den helt klart kommer att växa nu när de är på Epitaph. Han vet inte hur mycket de säljer men när skivan hade varit ute två veckor var den slut..-Vi behövde mer för att ha med oss på turnen. Men då var Epitaph tvungna att dra tillbaka skivor från vår distributör för att vi skulle kunna få med dem på turnén

Punk(HC-scenen i USA är väldigt bra just nu säger Dave. Varje spelning har varit utsåld på deras turne och då handlar det om 400-2000 i publiken varje dag. Dave vet inte så mycket om några nya band i USA eftersom han inte har tid att lyssna så mycket men han gillar engelsk gammal punkrock spm Exploited, GBH, Business, Clash och allt sådant. De nya skivor han lyssnat till och gillar är Sick of It All och Pennywise. Dave´s idoler när han var lite var The Clah även om han inte ser de som idoler utan mer som favoriter. Han köper inte mycket skivor men han får en hel del eftersom folk skickar nya skivor till honom.  

VISION HOMEPAGE

Deras framtidsplaner är att spela mycket och de kommer att ta ett break i sommar beroende på trummisens barn. De hoppas att komma tillbaka till Europa i höst(2000) och även komma ut på vägarna i USA snart igen- De skall börja skriva nya låtar för nya skivan.