Virus är ett jävla bra engelskt band där Jaz från gruppen svarade på en massa frågor om gruppen i slutet av november 2014.

 

Snälla berätta lite historia om er? Band före och så vidare ...

-Jaz - Virus ursprungligen bildades sommaren 1983 i Gillingham, Dorset, med en lineup som bestod av Des-sång, Jaz-bas / sång, Bowzer-gitarr och Rich-trummor. Denna lineup spelade in en demo som heter Infected i början 1984, men Des lämnade strax efteråt och ersattes av Dave. Den nya lineupen spelade in en demo You Can't Ignore It Forever i december '84. Des återkom på våren '85 för att till en femdelad lineup och bandet spelade en hel del spelningar i södra England ihop med band som Subhumans, Organised Chaos, Disorder, The Varukers, Conflict, Liberty, Culture Shock, etc och bidrog med ett spår på Mortarhates samlingsalbum We Won't Be Your Fucking Poor innan vi gick skilda vägar sommaren '86. Det fanns en hel del anledningar till splittringen men det är inte värt att gå in. Bandet reformerades 1996 med Charlie som ersatte Rich på trummor och Des beslutade att inte delta - tyvärr så gick återföreningsspelningen inte bra, men det berodde delvis på att Bowzer bor i Frankrike, Jaz bor i Reading och en publik som inte vill höra original punk låtar (de ville bara höra punk covers som huvudbandet körde).

Efter Ian Glasper hade med bandet i sin bok The Day The Country died, så beslutade jag och Dave att börja med  bandet tillsammans igen under 2007. Des, Bowzer och Rich var alla inbjudna att komma tillbaka men alla sade att de inte kunde göra det så vi fick med Des s yngre bror Rich på gitarr och Markus (en vän till Rich)som spelade trummor. Denna line-up var tillsammans tills 2013 när Mark lämnade och ersattes av Sam. Även om vi nyligen gjorde en singel för  All The Madmen och våra två sista album släpptes av Active Distribution, har vi inte någon label. Vi börjar med vår egen etikett mycket snart och den första utgåvan kommer att vara vår nya dubbel A sida 7 "singel. Tyvärr har Rich beslutat att lämna bandet de senaste dagarna så vi söker nu en ny gitarrist.
 

Influenser är gamla band som Crass, Conflict, Subhumans och anarko punk? Har jag rätt, några favoriter från förr?

-Till viss del ja, vi var influerade när vi först först bildades av många av anarko punk banden som Crass, Konflikt, Subhumans, Flux of Pink Indians, etc men även av band som Killing Joke, The Damned, The Ruts, etc

 

Virus är ett riktig punk namn men ju inte det en annan amerikansk band som kallas det?

-Det var ett amerikansk punk band som hette The Virus men vi är det ursprungliga bandet och vi bildades ungefär 10 år innan det amerikanska bandet. Det orsakar viss förvirring, men vi var aldrig "The" och alltid bara Virus - Jag antar att det är bara något vi måste leva med.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Mötalikasinnade, andra band och gå ut på olika ställen. Spelningar är ett bra sätt att sprida idéer och och snacka med människor om olika politiska händelser som kan inträffa. Det finns också den musikaliska njutningen i att spela och att  folk gillar vår musik.

 

Och var är bäst att spela?

 -Vi har inget emot att spela någonstans - vi har spelat på riktigt små ställen till etablerade musikscener (som Fleece och Firkin i Bristol). Vi är glada för att spela spelningar någonstans och i det förflutna har vi spelat på ett antal ovanliga platser.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i England?

-Punkscenen är väldigt underground, men det finns en hel del bra band fortfarande - massor av gamla anarko band från det sena 70-talet,tidigt 80-tal har reformerats under de senaste fem åren eller så och det är en ganska frisk liten scen som pågår. Band som vår spelar aldrig stora företagensarenor och det finns fortfarande en hel del DIY spelningar som pågår i landsbygdshallar, små pubar, etc.

 

 Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

 -Politisk, melodisk, oväsen

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är det sätt som du tänker - en inställning till allt i livet. Betyder att det spelar ingen roll vilka kläder du bär, om du har färgat hår eller om du har ett jobb eller inte, det är vad och hur du tänker.

Personligen fick jag in en massa anarko grejer i början av 80-talet, liksom vegetarianism, djurens rättigheter, miljöpolitik och jag tror fortfarande på alla samma saker som jag gjorde då.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Jag har inga problem med det - om det innebär att människor kan dela musik / idéer då är allt OK för min del.

 

Hur är det att bo England nu (var bor du)? Politiskt? Eller bryr du dig inte ge ett dugg?

 -Tyvärr, I England har vi en höger koalitionsregering som i grunden drivs av det konservativa partiet. De är väldigt mycket en fest för de rika och de har skurit de högsta skattesatser men gjorde stora nedskärningar i välfärden, vilket innebär att de fattiga i detta land har det sämre än de hade det innan de kom till makten. Politik i England är mycket korrupt - det körs av de privata skoleliten och representerar inte på något sätt  den vanliga människa på gatan. Tyvärr tror jag att det kommer att bli värre eftersom det är en anti-europeiskt högerparti som heter UKIP som är väldigt mycket på uppgång - de skyller allt på invandrare och EU för alla problem i England och pressen främjar dem och de vinner stolar. Om ca 6 månader har vi ett val här och jag misstänker att det kommer att sluta med en mycket stark högerregering som är för krärnkraft, pro-fracking, och kommer att privatisera National Health Service, dra England från EU, etc.

 

Finns det några bra band från England nu?

-Det finns många, många bra band, en hel del av dem är goda vänner - band som The Mob, Anthrax, Hagar The Womb, Zounds, 51st State, Liberty, A-Heads, Subhumans och många mer.

Vad vet du om Sverige?

-Jag hade en svenskt flickvän för några år sedan så jag vet faktiskt ganska mycket. Hon kom från Umeå och var mycket för alternativ musik ... glada dagar!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Ja, En hel del band från de mer poppiga saker som The Wannadies till punk saker som The Nomads, senare saker som The Hives, etc så en hel del och det finns några bra grejor.

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig?

-Dave skriver de flesta av texterna just nu, kanske jag skriver enstaka låt men kan bidra med en rad här eller där till Daves texter. Jag börjar ibland med en låt med bara ett par rader och skickar den vidare till Dave med ämnet och han ska ta det därifrån. Massor av saker påverkar oss, särskilt det nuvarande politiska klimatet i Storbritannien.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Jag tror att vi skulle kunna skriva om vad som helst som gör oss förbannade.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Alla våra låtar är väldigt politiska - vi har inte riktigt fått till en låt som inte är politiskt.

 

Bästa politiska bandet / artisent?

 -Historiskt, Crass var enormt inflytelserika för oss, det var Conflict, Flux of Pink Indians, The Mob, Rudimentary Peni, Icons of Filth, etc också.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag folk som lyssnar på musik?

-Ja, Absolut - jag blev vegetarian efter att ha lyssnat på och läst texter av Flux of Pink Indians sång Sick Butchers. Politisk punk musik kan vara enormt inflytelserik - det är därför de myndigheter i många länder försöker undertrycka den.

 

Er logotyp ser ut ungefär som Crass, Conflcit och så vidare, vad är en djupare mening med det?

-Den logotypen betyder helt enkelt anarki / autonomi i vår egen uppfattning därför mixen av ett V och ett A

 

Är det viktigt för dig att få ut fysiska skivor? Hur är Active Rebellion?

-Ja, det är oerhört viktigt för oss att få ut fysiska skivor . Det är fortfarande ett bra sätt att sprida vår musik och budskap. Nedladdningar är ok men inte riktigt för mig personligen eftersom jag inte lyssnar på musik på det sättet. Vi gjorde två album påd Active och de var bra - vi fick full kontroll över musiken och omslag, etc. De lät oss göra vad vi vilel - kunde inte ha varit bättre.


Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning? Jag kan tänka mig att det är vilt på era konserter.

 -Vi spelade en spelning på toppen av Westbury White Horse hill 1985, det år då Stonehenge festivalen stoppades och en del människor hamnade på Westbury. Polisen var på botten av backen beslutsamma om vad de ska göra, Armérekryter var på manöver på toppen och vi var där skrikande och ropade punkoväsen efter dem. Vi stoppades alltid av polisen och jag alltid var tvungen att prata oss ur att bli anhållna som vanligtvis betydde för mig att berätta att vi var ett psykedeliskt band eller något liknande. Det har varit en hel del saker som det och det har varit väldigt vilt ibland men du bör verkligen be vår ursprungliga trummis som han var tvungen att köra oss till spelningarna och han minns saker bättre än jag kan.


Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Är det samma typ av människor som på era gamla konserter?

-DetfFinns en massa gamla punkare, liksom vi, typ 45 och uppåt men det finns också ett bra gäng yngre punkare runt scenen. Punk spelningar är generellt bra i Storbritannien och publiken är väldigt likasinnade med banden.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

 -1 - 5 - Alla låtar inspelade av The Damned mellan 1976-1984!


När ni spelar denna arga musik, tror du att folk som spelar arg musik som denna är lugnare folk annars eftersom du kan få ut sin ilska i musiken?

-Jag är inte säker på det - att spela högt, snabbt, bullrig musik är vad vi vill göra och texterna matchar intensiteten i musiken, så kanske ilskan kommer ut i det.

 

Fråga de frågor du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Varför är det några band som har sådana fruktansvärda egon? Det borde inte vara fallet i punkrock men tyvärr kan det vara det ibland.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Fler vinylsinglar i 2015 - några fler spelningar längre bort också och förhoppningsvis en permanent ny gitarrist.

 

För dig själv?

 -Jag är inte säker för tillfället. Mer odling av min egen frukt och grönsaker kanske.

 

Visdomord?

-Var din övertygelse trogen.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för visat intresse för bandet. Hoppas mina svar var inte alltför tråkiga! Om folk vill ha mer information kan de maila mig, Jaz, virus838606@yahoo.co.uk