Vindicate This spelar streetpunk, oipuinkm, bra punk eller vad som helst…skit samma. Papa Franz och Turbo har i alla fall svarat på frågorna i början av maj 2010.

 

Historia?

-Franz: Vi drog igång sommaren/hösten 2008, alla var då lite rastlösa och spelsugna eftersom våra respektive tidigare band låg på is eller bodde i andra städer. Vi gjorde en inspelning med ett gäng låtar som ganska snabbt fick en del uppmärksamhet och beröm, bland annat upptäckte gabbe och Simon på At The Poor House, som sedemera  släppte vårt allbum, oss. Sommaren 2009 medverkade vi på samlingsplattan ”Chaos in Sweden” och i december förra året släpptes fullängdsCD:n ”Stronger than yesterday”. Vi har väl inte legat i så där extermt mycket på spelningsfronten men ändå hunnit med ett gäng gigs i de större städerna samt en del här i Malmö och övriga skåne.


Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb och något hemskt om varje medlem?

-Franz: Papa Franz, sjunger och utbildar mig till socialarbetare. Arrar lite spelningar ibland (Klubb Pogo). Har kärring. Turbo, gitarr, rockar även i A good deed.  Svetsare som för tillfället lever a-kassedrömmen. Har kärring. Tobbe, bas, lokförare. Har kärring. Gus, trummor, för tillfället arbetsbefriad stjärnkock. Har kärring... Vi är inte så hemska...

 
Har det varit många medlemsbyten?

-Franz: Bara ett, Erik spelade bas från början.


Är detta er första release eller har sni släppt mer saker...isåfall hur får jag tag på det?

-Franz: Ja albumet är vårt första och hittils enda släpp. Sen har vi varit med på samlingen då, ska medverka på någon samling till snart och snart ska vi in i studion igen, vet inte vart det materialet hamnar än dock.

 
Er musik är inspirerad av oi/streetpunk kan jag tänka...några andra influenser?

-Franz: Ja det är den ju... men en massa punk och rock överhuvudtaget egentligen. Och gällande streetpunk så beror det på vad du menar, Rancid/Dropkick/Bombshell rocks-stuket är inget vi inspireras av eller vill förknippas med.


Vad jämförs ni oftast med? 

-Franz: Oftast med klassisk Oi! men även med annat som t ex Templars. En komplimang såklart eftersom vi gillar dem men ja vet i fan om vi låter så mycket som dem egentligen, vissa låtar möjligtvis. Jag tycker väl egentligen att det hörs rätt tydlig skillnad på oss o de klassiska Oi!-gängen också, vårt sound är ju oundvikligen filtrerat genom allt som hänt sen dess och allt vi lyssnat på.


Hur är det att spela sådan här musik i Skåne och i Sverige?

-Franz: Det är trevligt, Malmö har en mycket levande punkscen om man  har ett öppet sinne för de olika subgenrerna.


Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Franz: Tja, det är väl både bara ett ord och en livsstil antar jag. Vet dock inte om jag kan påstå att det är en livsstil jag lever, eller ja, det beror ju återigen på vad man menar med det. Kan personligen tycka att saker ”är punk” eller ”inte punk” och då menar jag oftast att det har en viss attityd och är gjort på ett visst sätt på en gräsrotsnivå. Däremot är man ju inte punkare bara för att man ”är lite punk”, utan punkare är man väl om man lyssnar på den musiken, har stilen och lever det livet ihop med andra punks. Usch det blir sån sandlåda att gegga i detta. För mig har det alltid varit den suveräna musiken, diy-prylen och allt kul folk man lär känna som varit det som kännts intressant.


Eller är ni enbart skinheads?

-Franz: Nej det är jag och Gustaf som är bollar i bandet, Turbo och Tobbe är mest goa gubbar som gillar att blurra.

 
Skinheads har ju ofta blivit intimt förknippade med nazism...hur ser ni på det?

-Franz: Tja hur ska vi se på det? Media gillar ju att fokusera på och förstora upp det som är ”farligt” och folk gillar ju att dela in mäniskor i tämligen svart/vita kategorier. Och en hyffsad bunt skins världen över har ju varit nazis. Dock aldrig alla eller ens en majoritet. Svårt att bry sig så mycket om det faktiskt, den skiten har inget med oss att göra. Nazis är jävla muppar.


Det som händer i Landskrona nu,,,hur ser ni på det?

-Händer det något i Landskrona!? Knappt aldrig varit i hålan... Skämt åsido, det är väl en stad som typ inte återhämtat sig sen 90-talskrisen, mycket arbetslöshet och kriminalitet...om man får tro media i alla fall. SD har ju växt sig starka där, vilket ju oftast är ett resultat av att det inte finns en stark arbetarrörelse som kan erbjuda en annan förklaringsmodell till samhällsproblemen och ett trovärdigt politiskt alternativ.  SD är muppar.


Era texter är tagna från det verkliga livet, är det viktigt med texter om något iktitigt och inte bara om öl eller kärlek(inte för att det inte är viktigt ) men ni förstår vad jag menar?

-Franz: Det viktigaste är väl att man skriver texter som man kan stå för och som funkar bra med musiken. I vår musik tycker jag att det passar bäst med texter som behandlar vardagen, samhället eller ”verkligheten” om man så vill. Men vi har en del texter om hjärta och smärta också, hehe.


Vad influeras ni textmässigt av?

-Franz: Ja det är väl främst all punk och oi! man lyssnat på, men säkert en del annat också. Har inga specifika favoriter som bidragit just till mina texter i VT! sådär men det jag gillar mest är de som kan formulera sig snitsigt och få det att funka ba till musiken snarare än några särskilda typer av ämnen.


Politik och musik, hör det ihop?

-Franz: Det kan det absolut göra, känner man att man har ett budskap som man vill få ut så är det väl inte fel att använda sig av musik för det. Men det kan bli ganska skitnödigt också ibland, särskilt om man inte har koll på vad man babblar om. Jag gillar en hel del väldigt politiska band men även mycket opolitiskt. Det kan vara ganska befriande med musik utan politik och budskap tycker jag. Och ingen gillar väl nån som tokpredikar? Jag tycker det är intressant att många rynkar pannan misstänksamt när exempelvis skinheadband vill vara opolistiska. Varför måste det alltid finnas politiska ställningstagande med när det handlar om skins som gör musik? Vem bryr sig exempelvis om vart Entombed eller Backyard Babies står politiskt? Där är det ingen issue överhuvudtaget av någon anledning. Vi är ett band och vi gör musik, sen kan var och en ha sina åsikter, och en del låtar kan behandla politiska grejor.

 

Bästa politiska bandet?

-Franz: Blaggers ITA tycker jag personligen, sen finns det ju massor av punk och hardcoreband som både gör bra musik och har vettiga åsikter (och även en hel massa som inte har det).


Kan man förändra något med sin musik?

-Franz: Nej inte särskilt mycket egentligen. Men man kan ju ge olika frågor upmärksamhet, vilket i sin tur kan göra att någon engagerar sig och sen i sin tur kanske tillsammans med en massa andra kan åstadkomma en förändring. Jag tror inte man ska översatta musikens roll i det där. Men det kan ju vara ett schysst soundtrack till iaf!


Kommer ni att rösta i höst? Hur kommer det att gå i valet tror ni?

-Franz: Kan bara svara för mig själv, och ja, jag kommer rösta. Tror de rödgröna tar en knapp seger, men förväntar mig ingen större förändring om jag ska vara ärlig.


Är det viktigt att ta ställning politiskt?

-Franz: ja generellt  sett tyckar jag nog att det är det, som person. Men det beror ju på vad man gör av ställningstagandet. Betydligt viktigare än att bara säga att ”jag tar ställning för/emot ditt eller datt” är väl hur man agerar,  att man faktiskt agerar för att förändra eller försvara vad det nu är man vill förändra eller inte. Det är väldigt lätt at tala stort om att man minsann är det ena och anti det andra och sen sitter man mest hemma och spelar TV-spel iaf. Vad gäller band så är det som jag svarade ovan, vill man ta ställning för något politiskt genom sitt band så är det helt okej, vill man bara rocka måste det också få vara okej.


Kan ni tänka er att ställa upp på en skiva, spelning eller liknande för något ni tror på riktigt mycket? Har ni redan gjort det kanske?

-Franz: Nej det har vi inte gjort men skulle det dyka upp något som vi alla fyra kan ställa oss bakom så skulle det väl inte vara några problem. Men generellt så vill jag nog vara kanska restriktiv med sånt, blir så lätt att man blir kidnappad som posterboys åt olika politiska grupperingar och så får man fans eller fiender pga det istället för ens musik.


Skinheads brukar ju gilla öl och fotboll...vilket favoritlag har ni(själv har jag GAIS)? eller skiter ni i fotboll helt?
-Turbo: Jag och Franz håller på Mjällby, Tobbe på Bajen, och Gustaf följer Arsenal stenhårt

Hur tycker ni annars det är att bo i Sverige idag?
-Turbo: Det är väl ok, det har ju ändå blivit jävligt hårdare dom senaste åren med stora varsel inom industrin och att man sparkar på dom som redan ligger, förhoppnings vänder det nån gång.

Finns det några bra band i Sverige idag?
-Turbo:Massor! Antipati, Lowlifes, Saturdays heroes, Clichés, CDCP och Nobelkommittén för att nämna ett fåtal.

Snälla räkna upp fem favoritskivor just nu?

-Franz: Som vanligt för många för att göra en lista på fem, men plattor med banden nämda ovan samt Masshysteri, Bäddat för trubbel (CD-r), SuperYob samt vår egen fantastiska skiva. Nya Antipati ska bli spännande. Sen är det ju allt det gamla vanliga som snurrar också.


Skivan du tycker är glömd av många men borde upp i ljuset igen?

-Franz: Agent Bulldogg – Ett tusen glas. Är väl kanske inte bortglömt bland svenska skins men borde egentligen kunna uppskattas av rätt många punkare och andra också om de bara gav den en chans, top notch jävla punk-platta!

Var står du i mp3 debatten?
-Turbo: Jag bryr mig egentligen inte om ifall folk laddar ner Rihanna eller Lady Gaga´s senaste platta.
Däremot vill man ju att punkbolag som fortfarande vill ge ut plattor kan sälja tillräckligt för att gå runt och kunna fortsätta sin verksamhet, vilket bidrar till att hålla scenen levande.

Vilken typ av människor kommer på era spelningar?
-Rätt mycket skins, en del punkare och en hel del gubbar
 

Framtidsplaner för bandet?

-Turbo: Göra spelningar, spela in lite nya låtar... Det vanliga alltså.

Franz: Franz: Få ut plattan på vinyl. En sjua hade varit kul att få ut nån jävla gång innan jag dör också...


För dig själv?

-Franz: För oss alla: skaffa jobb igen, bli klara med utbildningar, bilda familj.
 

Visdomsord?

-Franz: Vår skiva är full av visdomsord. Köp den!
 

Nåt att tillägga?

-NOPE!