My old heroes

Vibrators har varit ett av mina favoritband sedan jag började att gilla punk någonstans 1976 och att Knox skulle svara på frågorna jag skickade honom var lite av en dröm som blev sann. Detta hände i december 2009.  

 

Ni har varit igång som band i ungefär 35 år, känns det som en lång tid eller har det gått riktigt fort?  

-Det har definitivt gått fort, och du undrar var tiden har tagit vägen, den bara kryper förbi, och det är det samma för alla andra.

 

I början spelade ni lite ihop med Chris Spedding, hur kom det sig?

-Vi blev tillfrågade att backa honom på 100 Club festivalen eftersom han av någon anledning inte hade något band, de satte bara hans namn på en poster för en spelning. Eftersom han gillade oss och fick Mickie Most(en stor producent)att komma och titta på oss och när vi gjorde en singel med honom och en själva och så gjorde vi en radiosession med honom och en spelning men vi hade för mycket att göra med Vibrators spelningar och han var upptagen med sitt band som han var tvungen att få ihop så då gick vi separata vägar

 

Vad gör den gubben idag?`

-Jag vet inte, jag vet att han turnerade ihop med Roxy Music för några år sedan och han brukade jobba ihop med Robert Gordon.

 

Före Vibrators , var ni i några andra band då?

-Jag var med i en massa band. Jag var nog med i mitt första band i skolan 1959 , kanske det var 1960 och vi hette The enegades, svart skjortor och solglasögon så inte mycket har ändrats. Jag gjorde en skiva med ett band som hette Despair (runt 1972-5) och den kommer ut på Cleopatra Records (Västkust USA bolag) tidigt nästa år. Den kommer att ha låtar som  Whips And Furs, Sweet Sweet Heart på skivan och det var ju låtar som vi senare gjorde på The Vibrators’ första skiva Pure Mania.

 

Du hade ett band vid sedan av ett tag: Fallen Angels, vad hände med dem?  

-Min manager var med och gjorde management till Hanoi Rocks. Jag hade en massa låtar och satt bara still och så fick min manager den stora ideén att sätta mig i en studio med de flesta av Hanoi Rocks som band och gjorde ett album Så det var precis vad vi gjorde och skivan blev riktigt bra. Den sättningen kunde inte spela live så jag fick ta in lite andra folk för att kunna spela live och jag gjorde spelningar i ett och halvt år men sedan återbildades Vibrators och det var slutet för Fallen Angels liveuppträdanden. Men Fallen Angels gjorde två till studioalbum.

 

Har någonsin Fallen Angels kommit ut på CD?

-Ja, det första albumen har kommit ut några gånger och finns just nu på Jungle Records, det får ofta fyra eller fem stjärnor. Jag tror att andra skivan också finns på CD.  

 

Vad driver dig till att fortsätta med detta?

-Jag älskar att göra detta, det är synd att vi inte gör lite mer pengar på detta men det är fortfarande spännande att hålla på.

 

NI hade ett break i början av 80-talet, vad fick er att återvända till Vibrators?

-Jag kickade lite folk från Vibrators i slutet av 1978 och sedan kickade jag mig själv. Jag tror det var ett konstant turnerande och jag trodde att det var fel på sättningarna. Ibland lät det för säkert eller för vilt med folk som inte kunde spela allting rätt. Så sedan hade jag inte något band så jag skaffade ett soloband och gjorde en massa andra saker, inkluderat Fallen Angels. Det var både bra och dåliga tider. Jag gjorde några singlar som fick radiotid och nästan kom någonstans. Plus att jag gjorde en massa målande. Sedan återbildades The Vibrators. Pat Collier(originalbasisten) och han sa att det vår återfött intresse för punken och tyckte vi skulle återbildas och göra en ny skiva. Så det gjorde vi

 

Du och Eddie har varit med i gruppen hela tiden, vilka är medlemmarna idag, berätta om varje medlem, familj, ålder, intressen och något hemskt om varje medlem? Föregående band för de nya?

-Eddie startade bandet och jag var också en av originalmedlemmarna. Just nu har vi Pete från Finland på bas och han hade ett band som hette No Direction och vi fick honom på bas när vi behövde en ny basist. Han började precis hjälpa UK Subs också. Nigel Bennett spelade gitarr i The Members och var med i Vibrators för några år sedan. Han kom in temporärt när jag hade skadat min axel(en olycka) och jag kunde inte spela på ett tag och sedan hände andra saker med mig(mitt hjärta) så jag var utanför bandet i 15 månader men nu är jag rätt okej och hoppas att jag skall vara tillbaks och spela några låtar när vi åker runt Europa med UK Subs i Jan/Feb 2010.

 

Ni skall ut på en lång turné nu, var ska ni åka?  Många olika länder?

-Belgien, Tyskland, Sverige, Finland, Lettland, Polen, Tjeckien etc. Många mer, och allt finns på vår gigsida på vår hemsida:

 www.thevibrators.com/gigs.html

 

Ni kommer att spela ihop med UK Subs många av dessa spelningar, ni gillar dem förstår jag?

-Ja, de är gamla vänner till oss och det har alltid varit framgångsrikt paket att spela ihop. Det har hållit på så länge du så det har blivit en tradition och jag gjorde inte förra årets turné men kommer att vara OK till denna.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag tror att det har en avslappnad attityd till att göra saker men musiken måste vara fullt ställ. Det behöver inte vara fantastiskt bra spelat eller inspelat(men det hjälper såklart) bara de har en känsla.

 

Ni har aldrig sett ut som ett punkband med tuppkammar och sådana saker men alltid låtit som ett, er public är det mestadels punkare eller?  

-När vi började fanns det inga konstiga frisyrer(bara hippies) eller kläder, allt det kom efter att Mclaren med Pistols gjorde detta. Det kanske har varit en del läderjackpor men sedan blev det mer och mer sönderslitna kläder och svarta saker..

 

Jag har sett er en gång tidigare och det var 1984 på en klubb som hette Octagon och ni spelade två spelningar den gången en gång 1.00 och en gång 3.00 på natten. Kommer ni håg den spelningen?  

-Jag har för mig att det var med Chelsea? Det verkar sent att spela 3.00 och jag tror inte att så många ville stanna ute så sent!

 

Hur många spelningar gör ni per år?

-Runt hundra, året som kommer så verkar det bli en hel del mer.

 

Var är bäst att spela, vilket land?

-Överallt är bra men jag gillar USA eftersom de kan prata engelska men ändå kan jag inte förstå vad de sager på en del plaster. Annars är det överallt där de har sprit och elektricitet!

 

 

 

Vilket är det största bandet ni haft som support?

-Vi har haft The Jam, The Damned, Sham 69. Jag tror att Marc Almond var gogodansare när vi spelade.  

 

Vilket är det roligaste eller konstigaste som har hänt under er långa karriär?

-För många små saker för att komma ihåg.

 

Var bor ni idag, är det i England var är det?

-Jag bor i London. Jag gillar det här plus att det är omvälvning att flytta men händer något så kanske jag gör

 

Finns det några bra band där nu?

-Jag tror det finns det. Men jag tror inte det finns så mycket originalitet det finns för många band som låter lika, Kanske inte så mycket känsla för att få en karriär mer att få spela i sin hemstad. Men jag gillar att tänka att det är en ensam kille i ett sovrum just nu som skriver några låtar och som kommer att få musikvärlden på huvudet, eller någon annan som Lady Gaga som även om du inte gillar henne så kom hon från ingenstans och blev en stor stjärna med sina galna saker och det betyder att det fortfarande är möjligt.

 

Hur tycker du att punken är, lever den fortfarande?

-Jag tycker det är en fantastisk form av musik. Men jag tycker att den är i en återvändsgränd, kommer ingenstans, jag blir förvirrad, jag menar att Ramones gjorde sin stil av punkrock men de ändrade ingenting av den. Dee Dee gick över till rap, troligtvis utan framgång men han försökte i alla fall. Men man måste ha någonting om man skall ändra det. Kanske det är jobbet att göra för de ungarna att göra ny musik.

 

Alla nya saker som My Space, Facebook etc, är det något som ni håller på med?

-Jag har kollat på det och gör lite grand. Vi har en Myspace sida: www.myspac.com/thevibrators. Jag tror att du måste hålla på med de sakerna, det är så världen är idag och sättet att göra det på.

 

Den nya CD:n är fantastiskt bra tycker jag, den bästa på många år. Hur kom det sig att det blev så bra?

-Troligtvis för att vi inte har gjort något CD med eget material på ett tag så vi hade låtarna och även på skivbolaget så sade de att de ville ha mina punklåtar, inte mina Lou Reed influerade låtar(vilka är mer rocklåtar). Jag har en massa sparade och jag kommer troligen att göra ett rockalbum själv för många av de låtarna är riktigt bra.

 

Ni gjorde en Cd för några år sedan med gamla punklåtar, varför gjorde ni det?  

-Skivbolagen frågar ofta om man kan göra det eftersom det är intressant för fansen och från deras sätt att tänka så får de mer att sälja. Hur det är så är det de som är I frontlinjen och det är deras pengar. Det är intressant att göra andras låtar men du måste göra dina låtar annars annars tar vägen slut för dig.

 

Captain Oi är skivbolaget nu, var det enda gången eller kommer det att bli mer?

-Vi kommer att fortsätta med dem, de gör ett skitbra job och vi känner dem och det är också viktigt.

 

Finns det många låtar som ni inte har släppt som ni kan släppa på en box eller liknande?

-Allt gammalt Vibrators’ material är släppt. Vi kan kanske hitta något mer men jag tror inte det finns något kvar. Du hör rykten men det är inte alltid sant…Jag har en massa hemdemos med tonvis av låtar som senare har gjort av Vibrators som kanske kan komma ut en dag men vi får se om någon är intresserad. Jag släpper ju ett album med mitt gamla band Despair på Cleopatra som jag nämnde tidigare. .

 

Ni har gjort några covers, vilka är roligast att spela och spelar ni några covers på den här turnén?

-Den enda cover vi spelar just nu är Brand New Cadillac och den har vi spelat ett tag, Vi gjorde några Ramones-låtar men vi har så många egna låtar så jag tror att folk vill höra dem istället men ibland kommer vi att spela någon cover tror jag

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Det är svårt att göra det med låtar eftersom det skiftar och jag använder ofta en Ipod och det kan göra en matt på favoritlåtar ifall man hör dem för mycket.

Du får tänka på att i min ålder och jag var barn så FANNS DET ROCK N ROLL !!  tänk dig det om du kan. Över åren har jag gillat och blivit influerad av:

Apache The Shadows, Please Don’t Touch Johnny Kidd and the Pirates, Stone Free Jimi Hendrix, Heroin Velvet Underground, Search and Destroy Iggy Pop.

Mina favoritkonserter:

The Marquee, the Roundhouse, CBGB’s, ....

I livet så tror jag att det är viktigt att försöka vara sig själv och ibland tänka på att man har en moralisk förpliktelse att hjälpa andra människor som har det mindre bar än man har det själv.   

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Jag köper nästan inga skivor, jag är ingen samlare, så jag är inte den typen.

 

Den mest pinsamma skivan i din samling?

-Jag har väl ingen samling plus att jag gillar all musik och kan hitta något I allt och eftersom jag skriver låtar så kanske det påverkar mitt perspektiv.

 

Var står du när vi snackar mp3 och nedladdning?

-det hände, det är som allt är gratis. Det har bra och dåliga sidor men det är svårt att gå tillbaks och ta betalt för det så vi måste kanske acceptera det. Vi får en dle pengar från nedladdning och kanske hör mer folk vår musik, svårt att veta. Jag har några Ipods och använder dem till att lyssna på musik när jag är ute, ofta mina låtar jag arbetar med just då.

 

Är det bra eller dåligt för ett band av er storlek?

-Bra eftersom det hjälper till att sprida orden men dåligt eftersom det förstör våra försäljningssiffror.  

 

Framtidsplaner för bandet?

-Jag skulle vilja att vi blev store men under tiden så fortsätter vi att spela ute och att göra skivor.  

 

För dig själv?

-Fortsätta att försöka bli en hit, i musik eller som målare, (se mina tavlor på: www.knox76.com) eller skriva böcker, försöker fortfarande avsluta en äcklig science fiction novell.

 

Nåt att saga till dina fans i Sverige?

-Förhoppningsvis syns vi på spelningarna däruppe!

 

Nåt att tillägga?

-Tror jag har sagt tillräckligt tack.