Vetifan har verkligen anammat punkens ledord, att alla kan spela etc. Jag älskar gruppen och var ju tvungen att göra en intervju med dem och nu är den här….mars-2023

 

M = Micke, gitarr & kör 29år             F = Fille, bas & kör(lead på Borgarvisan) 26år
K = Kevin, trummor 21år                                         A = Alexander, sång 27år

 

 

Berätta lite om er, när ni började spela , ålder och har ni några andra band vid sidan av Vetifan? 

Vi är ett gäng glada lagom fluffiga grabbar i varierande ålder, Fille är 26, Kevin 21, Alexander 27 och Micke 29.

M: Spelat gitarr till och från sedan tonåren med lite uppehåll då och då, vart i lite olika band även genom tonåren men tog en paus från det fram tills idén med Vetifan kom till.
Har lite ett sidoprojekt som är tänkt att försöka ta tag i framöver är planen.

Bandet startades våren/sommaren 2021 under pandemin av Micke(gitarr) & Fille(Bas), Kevin(trummor) kom in i bilden relativt kort inpå. Vi testade med flera sångare men som inte fungerade, Alex(sång) som är barndomsvän med Micke hörde av sig spontant när han flyttade tillbaka till Linköping i December 2021 och resten är historia.

F: Micke och jag träffades hösten 2020 via Musiker i Linköping, en grupp på ansiktsboken, han ville dra igång ett vänsterpunkband med influenser av Ebba Grön, Sex pistols och Mimikry.
Micke visste att det fanns en grabb vid namn Kevin som var rätt duktig så vi snacka med han och började repa sommaren 2021. Sen var vi så jävla kassa på att sjunga själva så vi behövde nån på sång, testade lite olika och sen hittade vi Alexander som hade en jävla energi första provrepet, han sparkade nästan in ett mickstativ i käften på mig och vi alla kände att detta blir perfekt! På den vägen är det.

Jag dunkar även bas i systemkollaps sedan cirka ett halvår tillbacka. 
K: Men jag personligen har spelat trummor i 3 och ett halvt år, sedan jag var 18. Men gitarr har vart med mig sedan 2012 då jag fick min första gitarr.

Jag har inget band vid sidan av Vetifan just nu men jag har tidigare spelat i ett band som hette Memory Parade och har ett soloprojekt på sidan om.

A: Jag börja spela med Vetifan hösten 2021! Har hållit på med musik så länge jag kan minnas typ i olika band eller bara skrivit texter och spelat själv. Jag är 27 år gammal och har ett soloprojekt vid sidan av Vetifan men inget annat just nu.

 

Hur kommer det sig att ni kom in i punken underbara värld? Föräldrar, kompisar eller vad? 

F: Brorsan kom hem en dag när jag var typ 8 och drog igång Ebba grön, Pistols och Asta Kask, från den dagen var jag frälst!
K:
Det har egentligen alltid varit nära mig då min mamma var punkare under 80-talet och har spelat punk emellanåt under min uppväxt och så lyssnade jag bland annat och jag har nog kommit in det som mest nu under 2022 när bandet har kickat igång ordentligt.

M: Jag är uppvuxen med hårdrock sedans barnsben, däremot tyckte jag det var för tamt men hittade sedan Ramones, Ebba Grön och Mimikry när jag var 12-13år och vart helt såld direkt - frustrationen jag kände fanns i musiken.

A: Kom in i punken gjorde jag i tidig ålder med att min far lyssnar en del på Toy Dolls ! sen har jag också umgåtts med pappas barndomskompis som är en tidig medlem i Zombiesuckers från Linköping och hans familj. Samtidigt som Zombisueckers startade så starta jag och hans son ett band som hette Kafferep och skulle spela Horror-punk.

Därifrån har det bara banat iväg.

 

Ni har verkligen anammat punkens andemening med att alla kan spela, jag menar att ni släpper detta och ni har ett sound som känns väldigt äkta? 

F: Vi spelar punk, ingen radiovänlig dynga.

M: Micke: Vi gör våran egna grej och vill få fram det vi tycker & känner, får vi något som låter som vi vill och budskapet är klart så har vi nått det vi vill. Varför göra det mer komplicerat?

A: Har vi verkligen det?

 

Ni har ju lyssnat en hel del på trallpunk kan jag tänka, andra punkstilar ni gillar?  

F: Jag lyssnar nästintill på all sorts punk, mycket trall, det är lite humörsavgörande vad som passar just för tillfället.

K: Jag gillar det som låter bra, helt enkelt!
Sen har jag inte jättebra koll på punkgenrer, personligen.

M: Jag är nog den som lyssnar minst på trallpunk av alla i bandet, personligen är punkrock nog den största punkstilen jag drar mig till samt tidig HC-punk.

A: HC och Crust är nice också!

 

Var kommer ni ifrån, några andra band i Linköping, några bra skivaffärer? 

F: LinkÖping med stort Ö! Det finns ett gäng andra band, några värt att nämna: Järncell, TV Eye, Grå Vardag, Adrestia.

Crazy Records är en trevlig skivaffär!
K:
Jag bodde i Linköping tills jag var 5 år gammal och sedan flyttade jag till Tjällmo.
Sen har jag bott där tills jag flyttade hemifrån till Örebro under hösten 2022.

M: Linköping, tyvärr är scenen nästintill död i denna stad är det tråkiga men några bra band finns som ex Järncell, Grå vardag, Adrestia. 
Gällande skivbutiker är Crazy records nog den bästa!

A: Vi kommer ifrån  Linköping! Men annars har du ju Järncell som är ett fantastiskt band härifrån! Skivbutiker så måste man besöka Crazy Records eller Bengans

 

När ni gör låtar, hur går det till, är det någon som gör allt eller är det något ni jammar fram i replokalen? 

F & M: Oftast börjar det med en textrad, oftast refräng eller ett riff/slinga på gitarren eller basen som vi sedan bygger på. Micke brukar skriva en grov idé. Refrängerna får oftast vara kvar men Mickes verser är katastrof så dom skriver vi andra om sen haha!

K: Det varierar men alla bidrar till låtidéer, både instrumentalt och textvis.

Ibland kommer någon och skickar en text i gruppchatten. Ibland skickar någon ett klipp med sitt instrument och text och ibland kör vi lite random grejer i repan som låter bra.

A: Det är lite olika hur låtar kommer fram! Vi har en del i bandet som är flitiga på att skriva texter och då har vi alla nån slags melodi i huvudet när vi skriver .. Nynnar fram det till kamraterna och sen lägger dom lite egna svängar på det och så kommer det fram nå halvvettigt.

 

Texterna verkar ju ganska viktiga för er? Vilken är er mest politiska låt? 

F: Texter för mig är A och O. Har man nåt budskap man vill få fram så läggs det rätt mycket tid på text, även om dom inte alltid blir bra haha!

Oj, den mest politiska skulle jag säga är Landets Stora Skam
K:
Ja, det är viktigt att texterna både går att sjunga och att de handlar om saker vi bryr oss om och är passionerade om.

Jag tror Landets Stora Skam eller Hycklarkärring är vår mest politiska låt i nuläget.

M: Oooh svår fråga, det beror nu på hur man ser det men den jag själv tycker är Borgarvisan för att visa hur folks gränser med rätt & fel suddas ut mer och mer.

A: Landets stora skam. Den vart omskriven då den hette Skyddsjakt på statsministern innan. Men efter en del tänk om och att det kanske inte är 100% lagligt så fick den heta det och refräng osv skrevs om lite.

 

Vad tycker ni om att bo i Sverige idag, politiskt med SD-KD-M etc? vad är det värsta med denna regering? 

F: Det är skit! Den nya regeringens politik är bara till för rika vita medelåldersmän.

Världen tillhör alla och alla ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Jag hoppas att detta inte är en ny början på 30talets Tyskland....
K: Generellt sett så är det väldigt bra att bo i Sverige. Det är tragiskt att SD, KD och M får så många röster men jag tror många glömmer att det är väldigt bra att bo i Sverige. Det betyder inte att Sverige är ett perfekt land. Det finns många brister som kan fixas men det finns andra First-world länder där det är mycket värre.

M: Helt å helvete är nog det enda ordet som kan beskriva det.

A: Man har ju funderat på en enkelbiljett till Norge.

 

Jag har märkt genom alla år i punken att när det är högerregeringar så kommer det mer och mer punkband? Är punken ett bra sätt att uttrycka sitt förakt för dem? 

F: Punken är ett väldigt bra sätt att säga vad man tycker och tänker utan några krångliga omvägar, rakt på sak!
K:
Ja, det skulle jag säga. Det kan även vara så att det är något som märks av mer under högerregering för man behöver ett ställe som röstare att lägga sina känslor på.

M: Micke: Det enda positiva med det sorgliga är väll att det föds nya klockrena punkband eller äldre återuppstår. Punken är nog en av dom få som vågar säga vad dom tycker och vågar ta plats i dialogen.

A: Det har du ju helt rätt i att det kommer mer o mer musik, ja! Men det är ju inte bara i punken! Många andra musikstilar skriver ju om detta också.

Men jag tror punken i sig är bra för man maskerar inte sanningen i punk.
Punkare säger vafan vi tycke! Har du problem med det? Släng dig i väggen typ.

 

Vad betyder ordet punk för er, är det bara ett ord, musikstil eller livsstil? 

F: Punk för mig betyder allt! Det är en fet jävla pungspark till hela samhället och ett bra sätt att våga ifrågasätta sånt som andra kanske bara tar för givet och som jag själv kanske inte hade gjort utan punken. Och såklart en fantastisk gemenskap och jävligt go musik!

K: Jag skulle säga att punk är en inställning.

Att vara helt emot förtryck och göra allt i sin makt att arbeta mot det.

M: Som en filosofi som blir livsstil, att alla accepteras för den man är mednolltolerans på att göra skillnad på människor. Det för mig är den viktigaste delen med punken och som gjort att jag hamnade där sedan det börja.

A: Punk för mig är hemma, gemenskap och det finaste vi har. Punk för mig är inte bara en musikstil. Det är här jag starta min musik resa och det är här jag kommer stanna.

 

Ni släpper skivan själva, inte något skivbolag som är intresserat? 

F: Vi vill äga vår egen musik, finns det nåt bolag som passar oss och som är intresserade så är vi alltid öppna för diskussion, men musiken är vår!
K:
Vi har pratat lite med olika men vi ville ändå släppa albumet själva för att behålla den där DIY-känslan.

M: Vi har haft flera som visat intresse, men vi vill göra det på vårat sätt och denna gång vart det såhär - vi får se vad som sker i framtiden men vi är öppna för det.

A: Det är det säkert! Men inget som intresserar oss just nu.

När vi släpper musiken själva äger vi även vår egen musik. Inte någon annan.

 

Är det viktigt att få ut er skiva i fysiskt format tycker ni? 

F: Det känns mer äkta att släppa i fysiskt format samtidigt som det digitala är ett bra sätt att nå ut till fler. 
K: Jag personligen tycker att det är viktigare att pusha musik digitalt men jag har märkt att många punkare gärna har skivsamlingar och jag älskar att samla på allt möjligt så det är kul att kunna erbjuda detsamma till våra lyssnare.

M: Vi tyckte det var en rolig idé själva så varför inte? Sen är det flera som ofta är på våra spelningar som frågat efter det så då vart det lite självklart för att ge tillbaka. 

A: Absolut! Får man den fysiskt så är det ju också ett samlarobjekt.

Det är också därför det ligger 2 bonuslåtar på skivan du inte kan hitta annars idag.

 

Köper ni skivor själva eller är det bara Spotify som gäller för er? 

F: Jag samlar på vinylskivor, punk såklart!

K: Jag köper inte mycket skivor själv.

Jag har haft Spotify sedan 2012 så det är en självklarhet för mig att lyssna på musik där.

M: Sällan men efter ett ex kastade min samling är man inte lika motiverad.

A: Köper skivor LP och allt annat kul man kan komma åt av band jag gillar med!

Man kan aldrig har för mycket.

 

Om ni fick chansen att välja fem band(både levande och döda) att ha en konsert ihop med er, vilka fem skulle drömbanden vara då? 

F: Asta Kask, Mimikry, The Adicts, Moderat Likvidation, Psykbryt 

K: Kardborrebandet, Björnarna, Paramore, The Offspring, ?

Micke: Ramones, N:A hospitalet, Mimikry, Rövsvett och Sex pistols.

A: Toy dolls! Alltid nummer 1 och kommer alltid att vara!
Mimikry hade varit svinkul!

Spela med våra kära vänner i Järncell är alltid fantastiskt så dom vill jag göra mer skit med.

Matriarkatet är synd att dom inte spelar längre dock! Vrålbra band.

Ett dödens Maskineri hade varit en dröm också !

 

När ni spelar ute, drar ni bara ung publik eller kommer det gamla gubbar som mig med? 

F: Det kommer blandat med folk, det är det som är så jävla kul!
K:
Vi ser alla möjliga olika människor i vår publik, unga som gamla, feminina som maskulina, långa, korta. Det enda tråkiga är att det är märkbart mycket vita människor i vår publik och jag hoppas att det inte är för att icke-vita människor avskräckas av oss som är ett punkband bestående av vita män.

M: Alla åldrar vilket är skit roligt! Även vanliga svenssons!

A: Vi har väldigt blandad publik!

Det är svinkul att se att vi kan nå ut till både yngre som äldre!
Att alla känner att det är något dom kan lyssna på och vilja se. Få med dom unga i punken och alla gamla rävar som lever sig tillbaka till ungdomen med hjälp av vår musik är nog en av de bättre sakerna med att spela live.

 

Att bo och leva i Sverige, vad är bäst och vad är sämst?  Hur är det med att bo i Linköping?

F: Det bästa är väl ändå att vi inte har något krig här, inte än iallafall.... det sämsta är att vi just nu har en högerregering och folket blir bara mer och mer blåögda och egoistiska. Linköping är bra. 

K: Det bästa med att bo i Sverige är att vi har gratis utbildning som faller in rätt bra i de flesta ämnen och vi är ett land som är generellt respekterande mot HBTQ+ folk. Det sämsta är det systemiska förtryck som icke-vita, kvinnor och andra minoriteter utsätts för och den bristande psykiska vård vi har i Sverige.

Nu bor inte jag i Linköping längre så de andra får tala för det.

M: Sämst är väl politiken, men tack och lov har vi ett hyfsat fungerande välfärdssystem. Linköping har börjat vakna till liv nu efter pandemin men mycket livemusik och framförallt - punken börjar leva i stan sakta säkert!

A: Asså att leva i Sverige… Jag vetifan asså. Men att bo i Linköping är rätt nice!
Nära till allt, gott folk, go öl och det börjar hända mer i punk scenen här vilket är så sjukt trevligt!

 

Har ni några unga nya band att rekommendera annars?` Några gamla band som ni gillar mycket? 

F: Unga: Prinsessan Pissluder, Anal Kallsup, Ärkepucko, Ztereotyperna, Skräp, Småjävlafötter 
Gamla: Världen Brinner, Lastkaj 14, The Adicts, Asta Kask, Civil Olydnad

K: Jag skulle starkt rekommendera Ztereotyperna, Skräp, Revive och Gaarmr!

M: Järncell är väll inte supernya, men kan starkt rekommenderas från någon som inte är jättepepp på trallpunk haha! Tyvärr kommer det få nya band från våran stad eller så syns dom inte vilket är tråkigt.

Zterotyperna är också ett sjukt bra band man inte får missa.

A: Skulle rekommender att lyssna på Hesa Fredrik!
Annars, har man inte hört Toy Dolls är det dags att lyssna nu.

 

Att spela musik, är det ett bra sätt att få ut frustration eller vad säger ni? 

F:Så in i helvete! Ibland, läs ofta, så är man förbannad över nåt men efter en spelning eller ett rep så mår man så jävla bra igen! Musik är den bästa terapin!

K: Det är ett bra sätt att få ut alla möjliga känslor. Man kan vara arg, ledsen, glad. Allt kan uttryckas genom musiken.

M: Verkligen, och även få fram sina åsikter.

A: Inte bara frustration.
Man släpper all jävla misär i de timmar man står i repan och härjar!

 

Berätta lite om följande låtar och texter 

a) Knark i min öl 

A: Ja den handlar om vår gitarrist som fick en spetsad bira när han och jag var ute på krogen.

M: Enkelt sagt en dålig krogkväll för mig, ölen var avsedd till en tjejkompis men råkade bli jag som tog den men helt klart värt det än att hon vart drogad. 
Låttexten är enkelt sagt historien om hur hela det dygnet gick, don´t recommend.

b) Ludde som egentligen heter Oliver men handlar om Adam 

F: Denna handlar om vita Kränkta män som svinar.

K: Är en låt som handlar om jobbiga vita machomän som jag har träffat i mitt liv. Ludde är en gammal barndomsmobbare, Adam är just för att jag aldrig har träffat en Adam som jag har tyckt om, Oliver refererar till någon som var intresserad av att sjunga med oss men blev väldigt upprörd när vi skickade en av våra dåvarande texter till honom.

M: Micke: Låt i sig skrev Kevin från början och budskapet är nog tydligt men vid något tillfälle snackade vi om vad den skulle heta och då kom vi på fler personen som beter sig likadant där av Ludde, Oliver och Adam.

c) Håll Käft 
K: Håll käft är väl en ganska simpel låt egentligen.

Det handlar om att folk som tror att de är så smarta och speciella bara kan hålla käft.

A: Jadu .. Håll käft ? Nej men den handlar väll om människor som inte kan tänka riktigt klart bara. Tror Kevin har en del att säga om denna låt.

 

Ni sjunger på svenska , aldrig på engelska?

F: Inte än, den som lever får se. 
K: Det stämmer! Jag har inget bra svar på varför. För mig är det för att jag vill utmana mig själv genom att skriva på Svenska. Det finns begränsningar både i att skriva på Svenska och Engelska

M: Alltså... Ingen av oss är någon jätte fena på engelska, även om idéer har funnits samt är det mycket om vad som sker i dagens Sverige vi vill få fram.

A: Stämmer bra det. Ingen engelska..... än!

 

Kör ni några covers när spelar ute? Isåfall vilka? 

F: Freaks och Orginal av Loke Nyberg och Krymplings - Dunken, går alltid hem!
K:
Ja, vi kör lite olika men det som har dykt upp på liveshower har varit Alla Vill Till Himmelen, specifikt Mimikrys version, Dunken, och Freaks och Original av Loke Nyberg.

M: Vi har två som faktiskt som vi kört på flera gig, ena är Krymplings - Dunken men även en egen tolkning av Loke Nyberg - Freaks och original som vi kommer släppa digitalt inom kort!

A: Vi brukar avsluta med en dänga av Krymplings som heter Dunken.
Sen har vi en omgjord version av Freaks och Orginal av Loke Nyberg

 

Vetifan är ett riktigt bra bandnamn, var ni överraskade att ingen annan hade döpt ett band till det innan? 

F: Haha jag tycker det är ett kasst bandnamn men som ändå är lite roligt, men ja lite förvånad att ingen kommit på tanken, i och för sig finns det ett band från Finspång som heter No Idea men vi kom inte på nåt bättre.

K: Ja, faktiskt.
Men samtidigt är det ett så korkat namn att vi förstår varför ingen annan vill ha det.

M: I ärlighetens namn kom vi inte på något bättre efter en månad och körde med det för vi jämt sa Vetifan när vi pratade om det.

A: Jo men det är man kanske! Men sen känner man också, namnet är så korkat. Så både förvånad och glad att vi kunde ta det. Det är alltid så svårt att hitta på ett namn annars.

 

Har ni något att säga till andra unga band som vill spela in en skiva etc, något de som ska tänka på? 

F: Det blir lättare att spela in om ni har spelat låtarna så dom sitter som en böld i röven.
Våra inspelade låtar satt ganska bra innan studion men vi var tvungna att spela om lite gitarr & bas hemma ett antal gånger för att det skulle bli bra. 

K: Det behöver inte vara perfekt och polerat men det ska inte vara så skitigt att man inte hör vad man lyssnar på. 

M: Kör bara, våga ta chansen att lira bara och gör er egen grej!

A: Kör bara! Sluta tänk, kör bara kör.

 

Fem favoritskivor just nu? 

F: Kardborrebandet-Helt inkompetent, Slaveriet-Skuldfri, Skrammel-Under Jord, Sista sekunden-Skyll inte på oss, Zombiesuckers-From Ashes 

K: SHAMELESS $UICIDE av $uicideBoy$, Cirkelns Mitt av CNIDARIEL, Delirium av Sadistik, Natt Klockan Tolv På Dagen av PST/Q och Lifa av Heilung.

M: Järncell - Skymninglandet 

A: Det Svenska Hatet - Ett Dödens Maskineri, Dystopisk Utsikt - Fredag den 13:de,

Är Du Nöjd Nu – Järncell, S/T – Käpprätt, Svea Rikes Hjärtinfarkt - Ztrerotyperna

 

Vilken var den första punkskivan ni införskaffade? 

F: Oj, ska jag komma ihåg det? Men tror det var Toy Dolls-Ten years of toy 

K: Jag tror det var Svearikes Hjärtinfarkt av Ztereotyperna

M: Mimikry – Alderland

A: Dig that Groove Baby - Toy dolls

 

Framtidsplaner för bandet 

F: Gigga, skriva mer låtar under våren och förhoppningsvis spela in i höst igen!

K: Forsätta lira, fortsätta skriva

M: Komma ut och spela på nya platser, göra lite musikvideos har vi också pratat om, skriva mer låtar vilket vi är igång med även.

A: Spela in mer material till en fullängdare, sen spela så mycket live vi kan!

 

För dig själv?

 F: Mysa med katten!

K: Fortsätta spela trummor, jobbs lite mer på mitt soloprojekt

M: Jadu... Det får tiden avgöra!

A: Skriva mer musik både för mig själv och bandet!
Annars, införskaffa mer skivor, merch och bara ha det gott.

 

Visdomsord? 

F: Kom igen det blir kul!

K: Det är inte lätt när det är svårt. 

M: Kom igen, det blir roligt!
(Mina band kamrater får nog mest panik av höra mig säga dessa ord...)

A: Det löser sig

 

Nåt att tillägga? 

F: Var ingen idiot, var en snäll idiot.

M: Ta hand om varandra, acceptera varandra.

K: ”Jag kan inte, vill inte, göra nåt annat än just det här. Den fulaste mannen, han är förstörd om inte rösten bär” – Organismen.