Vet Hut kommer från Malmö och överraskar med en riktigt bra skiva Med Munnen full av hat. Var ju ”tvungen” att intervjua dem och gjorde det i februari 2020.

 

 

Lite historia om gruppen?

-Jenka o Tobbe gick i samma musikestetklass i Östersund på gymnasiet. Tobbe flyttade till Malmö tidigt 2000-tal och 2002 kom även Jenka ner till Skåneland. Alla fester fylldes av “vi borde starta baaaand!” (något Tobbes svägerska skriver under på, eftersom hon hört detta sedan hon kom in i bilden 2003). 2004 träffade Jenka Kalle för första gången, då han blev tillsammans med en polare till henne (o är still going strong). De upptäckte att de hade många musikaliska beröringspunkter och festerna började fyllas med “vi borde starta baaaand!” När Jenka sedan, efter att ha spenderat lite för många år i Lund, flyttade till Malmö 2012 fanns plötsligt en massa tid att fylla livet med. Under sommaren 2013 insåg hon att det fanns både en trummis och en basist (ja, Tobbe är egentligen en briljant pianist, så egentligen visste hon inte om han skulle kunna axla den där rollen, men eftersom han också är lite av ett musikaliskt underbarn hyste hon egentligen inga tvivel om den saken). Kalle, Jenny och Egget (Va? Han har vi inte hört talas om? Nä, precis.) började prata om hur bra bandnamn Vet Hut hade varit, och bestämde att den första låten skulle heta “Visa dom vart skåpet ska stå”. En blöt kväll trillade Jenka på Matte (en person som funnits i hennes periferi under i runda slängar 10 års tid) på ett uteställe, kom på att han nog spelar gitarr, o frågade därmed om han inte var sugen på att gå med i ett nystartat punkband. Jovisst, sa Matte, o tillade att han precis hade avslutat två band och att det därför fanns en replokal som det bara var att flytta in i. Innan första repet flikade Tobbe in att hans polare David var sugen på att vara med och det fick han. Egget blev förbannad över överskottet av gitarrister, skällde ut någon på en fest, och sedan var han inte med längre (eller det var han iofs aldrig, men ändå). Så tog vi med ett gäng hits till repan, bland annat KSMBs ABAB, o insåg att vi var lite för bra på våra instrument för att det skulle låta punk-punk liksom, och det visade sig att Matte hade en del gitarrinfluenser i Nicke Andersson. Jättebra tyckte Jenka, som egentligen alltid velat vara med i ett typ Hellacoptersband. Sen började hitsen att födas fram (genom långdragna processer eftersom ingen av oss egentligen är någon låtskrivare) och resten är, som en säger, historia.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Alla i bandet är strax under eller över 40, har husdjur eller barn, ingen har båda. Alla har jobb, några vill byta. En är sin egen chef, en är chef över andra. David har spelat i syntbandet Hype innan och vi mobbar honom för det vid varje tillfälle vi får, mest av avundsjuka eftersom de var asstora och turnerade i Sydamerika. Då hotar han med att byta ut oss mot maskiner. Jenka och Matte har en akustisk duo som spelar covers på Vet Hut-låtar. Alla har spelat i olika konstellationer som det väl egentligen aldrig blev nåt av. Tobbe spelade iofs orgel med bar överkropp i ett band som vann en deltävling i Musik Direkt nån gång på 90-talet.

 

Jag kan höra mycket mycket punk som LK14, Charta 77 men inte så mycket spår av hårdrock som det står i releasebladet, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Ja, du har rätt. Vår pressekreterare har nu fått sparken.

 

Vet hut, är ni nöjda med namnet?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Namnet fanns långt före bandet, så inget annat hade kunnat vara aktuellt. Bästa bandnamnet är ju såklart…

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Om vi fick komma ut o spela mer hade vi haft ett bättre svar, men publiken är ju ofta uppiggande!

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Norrehus i Klippan är väldigt trevligt ställe o spela på! Utomhus när det regnar e nog sämst.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Rätt kul att vi får spela med en massa trallpunkare trots att vi aldrig har satt en tajt kör live nånsin!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Lite för snabb (live) (jävla Kalle).

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Ni har en liten ”diskussion” i Hbg Punx om Attityd och attribut? Vilket är banden/banden som fick in er i punkens underbara värld?

-Oj… Om vi går bandet runt får vi väl nämna Ebba Grön, Asta Kask, DLK, Strebers/Dia Psalma, Millencollin, alla Definitivt 50-spänn, Bad Religion, Misfits, Kriminella gitarrer, Hellacopters… Discharge, Brutal Truth, Pouppée Fabrikk, Siouxsie and the Banshees (här tolkas punken fritt), Charta 77, Philemon Arthur and The Dung, Big Fish

Punk för oss är väl att skita lite i vad andra tycker om huruvida vi är punk eller inte. En recensent skrev en gång att han egentligen inte hade tänkt lyssna på oss för att vi såg ut som ett hipsterband. Punk!

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Alla sätt som musik sprids och lyssnas på är väl bra? Risken finns ju iofs att en blir lite mätt av att allt finns tillgängligt… Svår fråga.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? SD? KD?

-Oavsett vilka idioter det är som styr eller uttalar sig politiskt så har vi det oförskämt bra i jämförelse med stora delar av världen. Idioter kommer alltid finnas och ibland kommer de även få bestämma saker.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

-Hmm… det finns ju jättemånga bra band! De stora behöver vi kanske inte nämna (förutom Lastkaj 14, för att de är så snälla) Men… Knifven, Gamla Pengar, Björnarna, Anaugh Conda, Borgerlig Begravning, Sardo Numspa, Jönzzonligan (Matte gillar Johan Airijoki och Malmfältens Rockklubb, o de e han som skriver så de får vara med här), Svart Katt.

Malmö: Ragata, Härvan, The Oh No´s, Bäddat för Trubbel, Larma, The Guilt, Völva, Arre! Arre!, SMiSK.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Jenka och Matte har spelat två Vet Hut-låtar på ett café i Rostock, annars nä.

 

Andra bra band från utlandet?

-Oj igen… Jenka gillar ett gäng finska band, till exempel Kohti Tuhoa. Birdcloud.

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annat språk än svenska?

-Jenka är förbannad på nåt, nån i bandet säger ”skriv en text om det!” – typ så. Annars har Kalle tänkt på något som han blivit förbannad över och skrivit en text om det. Självklart finns det alltid någon form av politiska tankar eller tankar om saker som är snett i världen eller i samhället eller hos idioter i allmänhet. Ingen partipolitik (nästan). Vi har aldrig skrivit på något annat språk och det finns idag planer på det.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Det är en fråga som är omöjlig att svara på. En bra dag kan man vara sur på vadsomhelst.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Det går att göra politik av i stort sett vadsomhelst, så det är nog svårt att komma ifrån.

 

Bästa politiska band/artist?

-Oj, än en gång...Dolly Parton.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Ja, och det gör det antagligen rätt ofta.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er nya skiva, vem har gjort det. Hur tänkte ni när ni gjorde omslaget till Hela munnen full av hat? Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

-Omslaget är utformat och plåtat av vår gitarrist, David. Tanken är väl på nåt sätt att en fin yta kan dölja ett fult inre, typ privilegierade människor med jävliga åsikter. Vet inte om det är så viktigt att omslaget speglar musiken, kanske t o m roligare om det inte gör det! Favoritomslag är JÄTTEsvårt. Den Falske Kakaoinspektören med Rövsvett är en stark kandidat iofs.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Jo viktigt är det nog, men framför allt kul! Jag menar vem har inte drömt om o kunna lyssna på sig själv på blå vinyl? Många lyssnar ju hellre så än o strömma musiken också. I Malmö finns flera bra skivbutiker: Rundgång, Repeat, Skivesset och Folk&Rock som typ vinner för att man kan ta en öl där också.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-När vi spelade hos Rock’n’rollkocken i Lund kom han upp med en shotsbricka mitt under en låt, minns inte hur vi löste det men vi slutade aldrig spela, så jag tror han matade oss med spriten. När Knifven sen spelade efter oss kom han upp på scen spelandes på en brandsläckare med antagligen världens största kockkniv. Trevlig prick det där! Det var på samma spelning som vår vän Mårten utbrast ett desperat och numera klassiskt: ”det går för foooort!!!”, från publiken. Men honom lyssnar vi inte på. Sen har Jenka en bra blygdläppshistoria från en punkkryssning, men den får hon berätta själv någon gång.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Publiken är rätt blandad, vi är ju ett band för alla! Utom kidsen, tydligen. Helsingborgs crustare gillar oss och det värmer ju!

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Fem favoritkonserter: Matte - RATM på Hultsfred -99. Jenka - fruktansvärt många bra spelningar, men den senaste skitbra var Agnostic Front på Plan B. Tobbe - Går aldrig på konsert men i övrigt samtliga med Manowar, lagom cringe av manschauvinism! Kalle - The Roots på Roskilde -99. David - jag är sjukt glad över att jag bokade Entombed till Debaser när det fanns i Malmö. Fem favoritskivor Matte och Jenka - DLK, Le som en fotomodell. Tobbe - Monster Magnet, Dopes to Infinity. Kalle - Metallica - Master of Puppets. David- Too dark park med Skinny Puppy.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Intervjuer är rätt kul men ibland tar det en jävla tid pga tusen frågor!

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Ha en spelning tillsammans med BAND (levande eller döda) Ett band med levande döda kanske?

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Musik är ett fantastiskt bra sätt att förstärka/dämpa/kanalisera känslor överhuvudtaget. Vilken musik som gör vad är nog väldigt individuellt men alla vi i bandet är ju jättesnälla så nåt av det vi gör funkar ju för oss. Utom för Matte. Han kan vara lite dumdryg. I ungdomen är en nog lite mer överraskat arg: ”VA?!? ÄR DET SÅ!!??!! NÄ NU JÄVLAR!!!”, typ. Men nu är vi kanske lite mer medvetna om all skit. Bittrare kanske? Det kräver nog lite mer ansträngning för att få upp blodtrycket, men det är ju också individuellt. Jenka är t e x skitsur nu, utan nån egentlig anledning. Typiskt Jenka.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Alla frågor har en inneboende konstighet som bara väntar på att lockas fram.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Frågan vi aldrig får...har vi aldrig fått.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela så mycket som möjligt, t e x på Close Up-båten i slutet av maj. Skriva nytt. Trivas.

 

För dig själv?

-Ska iväg o träffa Simon på lunch nu och ge honom tre flaskor chilisås i present för att fira att han blivit pappa. Han ska få en platta också, men den får han betala för.

 

Visdomsord?

-”Chilisåsen är gratis, plattan kostar” -okänd

 

Nåt att tillägga?

-Tjata på era lokala spelställen att ni vill se Vet Hut! Å kom fram och säg hej när vi är där!