Francke i gruppen Vervain bad och bönade om att bli intervjuad ;-) Jag gjorde honom till lags och detta skedde i oktober 2009.

 

 

Berätta historien om Vervain och dess uppkomst?

-Jag (Francke) Pär och Chrille hade länge pratat om att lira ihop på något sätt och Vervain blev resultatet. Sen var detta ingen tillfällighet utan vi snackade om detta i minst ett år innan vi började lira detta främst för att Pär bodde i STHLM innan han flyttade ner till Malmö. Jonte vår trummis hade också i sin tur snackat med Chrille om att starta band så allt kom sig till sist helt naturlig. Little Otto på bas som nu är tjänstledig p.g.a. Studier m.m. och ersatt med Peter från "When We Fall" kom in efter att vi andra hade repat med mig på bas och sång i ca 6 månader. 


Är Rigshospitalet er första skiva?

-Jajamen de e vår första platta men runt typ -07 gjorde vi en demo som heter "Junos tears" också. 

 

 Namnet på skivan kommer från serien Riket eller? Vad var 

bäst med den serien? Var det Åge?

-Ja det kommer från Riget men vi valde också namnet för att temat på skivan också passar in perfekt. Hela den tv-serien är alldeles helt jävla perfekt men Ernst-Hugo som Helmer är absolut bäst vill jag nog säga.


Ert namn Vervain? hur kom det sig att det blev ett sådant namn?

-Om man känner mig, Chrille och Pär så vet man att vi skämtar om och skrattar gott åt de absolut dummaste, sjukaste och konstigaste grejorna. Vi valde ett namn som folk skulle irritera sig på och ha svårt att komma ihåg. 

Till sist hade vi en lista på kanske 20 olika namn som vi samlat och som hade de absolut dummaste betydelserna man kan tänka sig. Vi valde till sist Vervain som betyder eller är lika med Järnrot för att den förr i tiden användes till allt från att hålla vampyrer på avstånd till att bota sinnessjukdom. 

 

 Inga tankar att bara sjunga på svenska??

-Jag sjunger bevisligen av någon anledning bäst på svenska så de blir mer av den varan i framtiden.

 

 Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Tung, obehaglig och svår. 


 Jämförs ni med några andra band?

-Ja en massa konstiga band som jag aldrig hört talas om eller lyssnat på. Jag lyssnar väldigt lite på ny musik och har märkt att det är en helt ny generation recensenter som gör motsatsen. 

 

Förstår ni att man jämförs som band med andra band i recensioner osv. eller är det bara irriterande när man tycker att man gjort något eget?

-Jag hatar att bli jämförd med band jag aldrig hört. Vi försöker inte låta som något av dessa nya band men vi har däremot förmodligen samma inspirationskällor vilket kanske kan göra att man kan hör små likheter. Sen har jag märkt att vissa recensenter har väldigt små referensramar så ja, då blir det väl så. 


 Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete, intressen och något riktigt hemskt och hemligt om varje medlem?

-Pär 30+ grafiker, Francke 30+ jobbar på Heptown Records tillsammans med Chrille 30+, Johannes 20++ kör just nu lager som en liten paus mellan studier och Peter 30+ jobbar för ett företag med någon form av ehh jag vet inte. Ja och sen little Otto är 20++  och student. 

Jonte och jag är de enda i bandet som är gifta och jag är den enda som har kids. Och förresten så har vi inga hemligheter så de e bara att fråga på. 

 

Nobleway är ert eget skivbolag eller? Några andra band där?

-Jajamen de e vårt eget bolag helt vitt på gott och ont. Det finns planer på att släppa en fullängdare med ett nytt Malmö band och kanske en split 7”  i framtiden men detta är alldeles för mycket i planeringsstadiet för att kunna säga något mer exakt. 

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Vi har varit med i alldeles för få intervjuer men när de händer är de alltid skit kul.

 

Frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den. 

-Svår fråga, Chrille får hoppa in och svara på den:

Tror ni på spöken? 

 Ja!

 

Hur tycker ni att punk/hardcore scenen är idag i Sverige?
Några bra band och spelställen?

-Chrille: Jag tycker att Sveriges punk och hardcore scen är jävligt bra idag! Finns en hel del bra band but to name a few:  When We Fall (som tyvärr har lagt av, men Peter spelar med oss nu som sagt ), Nobelkommittén och Dåligt Samvete.

Francke: Det finns sjukt många HC band nu igen och det är jävligt kul särskilt som att alla håller jävligt hög klass. Men tyvärr så är scenen enligt mig på väg att bli väldigt snobbig igen och de e mindre kul. 

Jag gillar att spela runt STHLM folk jag har haft att göra med där är jävligt bra men för mig är det att komma hem till SBG och lira som är bäst. Ska jag nämna några band förutom de Chrille sa så gillar jag Sista sekunden (så klart och jag hade fått stryk om jag hade sagt annat), CDCP, Antipati  och gamla Kaosteori men de finns jätte många bra orkestrar och jag lyssnar framförallt mest på polares band så jag kan go on and on.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Min värld, ett ord och en livsstil. Punk och Hardcore har räddat mitt liv och alla i bandet har ett intimt förhållande med Punk. He, he ja utom Jonte som gillar Black Metal.

 

Var står ni när vi pratar nedladdning och mp3 och liknande?

-Jag säger att information vill vara fri och jag säger också att musik ska spridas utav glädje. 

 

 Är det bra för ett band som er?

-Ja det tycker jag. Tillhör du scenen så stödjer du banden oavsett och om någon råkar ladda ner vår platta som inte är inne på musiken och sedan faktiskt kommer till att gilla den så har vi gjort något bra. 

 

 När ni spelar ute, vad drar ni för publik? Ålder?

-Vi är fortfarande ett band under konstruktion så vi drar just nu mest små Punx och gamla rävar. 

 

Blir det mycket spelningar? Utomlands?

-Man får jobba stenhårt för spelningar idag eftersom de finns så jävla många band. Jag tycker att detta enbart är positivt för att man får börja prata på riktigt med varandra inom scenen igen och det är jätte viktigt. För mig med barn och familj blir det svårt att komma ut mycket så vi har tagit det lugnt ett tag.  Men vi har också väntat på att plattan ska komma ut innan vi ska börja hårdsatsa och nu när den är ute så ska vi köra Sverige och utomlands också inom en snar framtid. 

 

Annars att bo i Sverige? Politiskt? Blir borgarna kvar efter nästa val? Är det viktigt att rösta?

-Jag är arg på allt och alla för jag är Punkare så oavsett regering så kommer jag att skrika. Men så att säga politiskt så är vi alla i bandet på ungefär samma plan men jag står upp mer för djurrätt och anti-fascism vilket Chrille också gör medans Pär är mer för miljön. Kunskap, engagemang och att jobba tillsammans är skit viktigt. Idag ser vi mer på våra olikheter än likheter och så kan vi aldrig förändra något. Men i vår musik finns det bara ilska och besvikelse ingen politisk färg eller några pekpinnar.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Familj, musik, välmående, nykterhet och kunskap. 

GB - Start Today, Ramones - It's alive, Clash - London calling + Give 'em Enough Rope, Misfits - Walk among us/ allt de gjort, Ebba Grön - We're only in it for the drugs. Känns som listan är så idag iaf. 

Rancid -96 Fagersta och CIV på samma ställe, Final Exit "Huset" SBG minns inte året, Sick of It All på Loppen minns inte när de var heller men första gången jag såg dem där var helt underbar måste varit typ runt 97-98 och runt samma tid Shelter på Mejeriet i Lund. Sen är alla sk lokala band man såg hemma i SBG skit viktiga och stora för mig. Då fanns band som Tex. Fenris Wolf och Clockwise, stekhett!

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Alla ens första plattor bandade man av folk när jag var liten men vad jag köpte och som faktiskt var på CD var Sators “Stok Rocker Nuts”. Fast hmm, de fanns väl ett par hårdrocks vinyler i samlingen innan dess. Kan inte säga att jag har köpt något som var särskilt dyrt då jag är mer en lyssnare än en samlare.

 

Mest pinsamma skivan du har?

-Jag är för gammal för att tycka nått jag har är pinsamt men T.ex. så finns Friends in Needs MCD "Alla Vi" i min samling. 

 

Era texter, hur kommer de fram, vad influeras ni av?

-Jag bara skriver rakt ut på papper vad jag tänker och tycker. På Rigshospitalet finns te.x en text om Neil Gaimans första volym i Sandman serien (Preludes and Nocturnes) och sen finns det en låt om varulvar så det blandas lite.

 

Gör ni låtarna ihop eller hur kommer de fram?

-Chrille eller Pär presenterar riff, idéer eller färdiga låtar som vi tillsammans formar. Jag sätter text, sångmelodi och för de mesta kör-arr. 

 

 Framtidsplaner för bandet?

-Att ge allt!

 

 För dig själv?

-Att hålla mig nykter och att lära mig hantera mitt psykiska tillstånd så jag kan börja arbeta på riktigt.

 

Visdomsord?

-"Ändra ditt liv innan de ändrar dig" 

 

 Nåt att tillägga?

-Fan va lång intervjun blev.