Världen Brinner är ett av Sveriges mest intressanta punkband just nu tycker jag. Jag älskar ju svenskjungen punkrock och då sjungen av en tjej då kan det inte bli mycket bättre.  Maj-2019

 

Lite historia om gruppen?

Vi startade Världen Brinner 2015 i Västerås. Alle, Malin, Anders och Tobbe har spelat tillsammans sedan många år i olika band men när vi började skriva musik på svenska så ramlade pusselbitarna på plats på något vis. Det var då Världen Brinner kom till och sen har det bara rullat på. Vi har jobbat väldigt hårt och försökt spelat så mycket som möjligt runt om i Sverige sedan starten. Debut EPn ”10:15” kom ut 2017 och vår första fullängdare ”Slöseri Av Tid” kom ut 2018. Trummis-Pelle anslöt sig till bandet hösten 2018 och efter ett intensivt år med mycket spelningar så har vi dessutom hunnit med att spela in en ny EP ”Livet På Recept” som kommer ut den 8 maj 2019. Nyligen släppte vi första singeln ”Dom Mörda Ida” från den kommande Ep:n.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

Malin Sandberg sjunger. 36 år och uppvuxen i Västerås men numera bosatt i Stockholm. Jobbar som KBT/DBT-terapeut och bor med sambo Dadde och hund.

Pelle Hartwig spelar trummor. 32 år och ursprungligen från Årsunda utanför Sandviken men bor nu i Stockholm med sambo Elin och två katter. Jobbar som musikcoach på Fryshuset. Spelar även trummor med Electric Misery.

Anders Tolvan Karlsson 42 år och spelar gitarr. Bor i Ramnäs med sambo Elin och två barn. Ursprungligen från Västerås och jobbar på ABB.

Alle Mazzoni, spelar leadgura och körar. Är fyllda 40 år och är bosatt i Västerås och jobbar inom handels.

Tobbe Berglund spelar bas och körar. 38 år och bor i Västerås. Spelar även bas i Wail Of Sirens och kränger dojjor på Intersport.

 

Jag kan höra mycket influenser både från hardcore och punk, hör jag rätt? Var det bättre förr?

Det finns absolut influenser av både punk och hardcore. Kort och gott kan vi väl säga att vi tycker om bra musik och att vi spelat olika former av punkrock genom åren men hämtar nog influenser från mycket annat också. Vi gillar snygga melodier och tycker det gifter sig bra med energin i punkmanglet. Vi får konstigt nog till en pepp-känsla i de flesta låtarna även om budskapen inte alla gånger är så pepp. Sen ska det gärna gå lite snabbare än vad man pallar att spela, då är det perfekt tempo. Fast fortfarande 5 bpm för långsamt enligt Malin.

Om det var bättre förr? Beror väl på vad man syftar på.

Mycket blir nog bättre med tiden, vore jävligt tråkigt att känna att allt blir sämre. Om man känner att allt var bättre förr så har man nog drabbats av lite bitterhet. Sen är det ju

 fantastiskt att känna nostalgi, men den formen av kärleksrus kan nog vara missvisande ibland.

Världen Brinner, är ni nöjda med namnet?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

Vi får faktiskt ta och säga att vi är rätt nöjda med vårt bandnamn. Det är taget från en textrad från vår låt ”Slöseri Av Tid” där texten är ”...i morgon världen kanske brinner”. Låten handlar för övrigt om att inte slösa bort tid på onödiga saker i livet. Att inte ta allt för givet.

Oftast är det väl banden som gör bandnamnen bra. En del bandnamn kan ibland kännas lite överambitiösa så det blir lite larvigt och i vissa fall är namnen rent av dåliga men om bandet är bra så spelar det ingen roll. The Foo Fighters är ju ett lysande exempel på det.

 

Vad är det bästa med att spela live?Vilken typ av band brukar ni spela ihop med? Det största bandet ni spelat ihop med?

Det bästa är att få komma ut och möta alla de människor som kommit för att se oss spela och få möta alla arrangörer som jobbar så hårt för att hålla punkscenen så levande. Med tanke på all tid vi lägger ner på bandet så är det oslagbart att få träffa så många fina personer som tycker om vår musik lika mycket som vi gör. Det är absolut ingenting vi tar för givet. Vi har spelat med bland andra Satanic Surfers, Trubbel, Asta Kask , Sista Sekunden, Strebers mfl. Vi körde även ett par spelningar tillsammans med The Casualties från USA i vintras. Det är kanske det största bandet vi spelat med, även om dom kanske inte är gigantiska i Sverige.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

Vi märker att vi fått ett bra fäste i storstäderna faktiskt, vilket är skitkul! Vi försöker spela i så många städer som möjligt och tycker att det är kul vart vi än kommer. Det är väl klart att det kan kännas lite segt när vi ger oss iväg 50 mil till en ny stad vi inte spelat i tidigare och det kanske inte kommer skitmånga betalande. Men det brukar generera i väldigt trogna fans när vi spelar för en liten publik och det är ju guld värt. Andra gången i staden brukar se lite annorlunda ut och det har vi att tacka dom fansen för. :) Men favoritstaden får vi säga Stockholm ändå.

 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?

Den sortens punk vi spelar känns rolig för att den gillas i många olika läger. Från hårdare punx till popsnören verkar kunna uppskatta vår musik, framförallt live. Det ör roligt. Det händer något med punken nu känns det som. Det känns som att 90-tals vågen är på väg tillbaks fast i ny tappning. Det är ofta mycket folk på spelningar, och i alla åldrar! Och många nya band börjar poppa upp!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Energisk, tänkvärd och kärleksfull.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Punk är hjärta och kärlek, att höra hemma någonstans. Alla är välkomna och ingen jävel ska lämnas utanför.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande? Varför släpper ni Livet på recept endast digitalt?

All spridning av musik är ju bra. Sen att företag som Spotify gör en sån stor vinst på artisternas musik är helt åt helvete. Känns konstigt att nedladdning av musik ska vara olagligt, men att det är ok för företag att ge ut artisters musik för några ören i gengäld. Och samtidigt är dessa plattformar svåra att slå gällande spridning av musik.. Att vinylen har kommit tillbaks så starkt känns jättebra!

Vi släpper ”Livet På Recept” på digitala plattformar till att börja med iallafall. Vi tänkte bege oss in i skivinspelardimman för en fullängdare ganska snart, men kände att vi ville dela med oss av musik innan dess. Vi kände att vi hade några riktigt bra alster som bara behövde se dagens ljus. Inget är skrivet i sten, om tillräckligt många vill ha en fysisk kopia av EP:n så kanske vi pressar upp några exemplar. :)

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

Det skrämmer oss att klyftorna är så stora i ett sånt rikt land som Sverige. Och att det blir värre hela tiden. Att familjer blir hemlösa och att vi ens har hemlöshet, medans nån annan obetydlig VD håvar in miljoner och miljarder, vissa genom att profitera på vårt ”välfärdssamhälle”.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?

En väldans massa bra band såklart. Vi skulle kunna göra en oändlig lista av det. Men några då: Trubbel, The Baboon Show, Lastkaj 14, Vånna Inget, Skymf, Like Torches, Millencolin, The Hives, No Fun At All, Refused, Bob Hund, Dia Psalma, DLK, Besserbitch, Asta Kask. .. .. m.fl m.fl m.fl.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

Det är nästa mål för oss och vi tillsammans med vår bokare håller på att kolla på det.

 

Andra bra band från utlandet?

Against Me!, Samiam, Rancid, Bad Religion, The Distillers, Pennywise, Blink-182, Nirvana, Biffy Clyro, Jimmie Eat World, Rise Against, The Ataris, Red City Radio, The Interrupters, The Menzingers, Decendents … .. .. ….. …. … …

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på annan språk än svenska? Berätta lite om de nya låtarna och vad de handlar om?

Texterna handlar nog oftast om orättvisor eller skit som händer.. Är man en känslig person så som tex Malin är så behöver allt få komma ut på något sätt. Att slå folk på käften är liksom inget man vill syssla med. Så då får man använda dom vapen/verktyg man har. I vårt fall musiken och hoppas på att någon lyssnar. Synd att politikerna oftast inte lyssnar på punk dock..

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

Finns nog en massa ämnen som vi aldrig kommer vidröra.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Eller är det så att hela livet är politik?

Ja allt är ju tyvärr politik. Miljön, Psykiatrin, hemlösheten, ökade klyftor, utförsäljning/privatisering av statliga bolag, bostadsbristen, nedbrytningen av LSS... suck man blir ju nästan gråtfärdig när man börjar tänka på allt..

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

Ja, absolut. Det finns massvis med folk som orkat ta sig igenom tuffa perioder i sina liv och klarat av det tack vare musiken. Det är ju terapi att både lyssna och skriva musik.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på era skivor, vem har gjort dem? Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag

Det beror på vilket du syftar på. Vi har fått hjälp av Johanna Thor till LPn och Dadde Stark till EPn, båda är tatuerare, och svingrymma personer!

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

Ja, vi tycker det är svinkul med fysiska plattor. Musiken får helt klart ett annat värde i vår mening när det finns något fysiskt att hålla i. Ett konkret hantverk av ett gäng musiker som slitit för att få ut sin musik. Det är ju också bra att det finns ”det bästa av två världar” idag dock.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

Det är så himla mycket roligt som händer, hela tiden. Vi har väldigt roligt ihop. Mycket av det är kanske lite internt och kanske inte låter så roligt i skrift såhär. Men vår bassist Tobbe har en förmåga att få till en ”dagens Tobbe” när han försätter sig i roliga situationer. Tobbe är även halvt blind och har lyckats tappa sina linser några gånger vilket har lett till väldigt roliga incidenter. Som att stå med huvudet nedtryckt i en muffinsburk på hotellfrukosten för att se vad det är, och sedan äta muffinsen med pappret på..

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

Alla typer av människor, äldre som yngre. Vi saknar kanske lite av kidsen i tonåren, men och andra sidan spelar vi sällan på ställen som det inte är 18 års gräns. Vi är ju inte skitunga längre heller så det kanske är svårare för dom att relatera till oss. Jag vet inte..

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

Svårt att ranka men några favoritskivor för oss är: Against Me! - White crosses, Nirvana - In Utero, Biffy Clyro - Only Revolutions, The Gaslight Anthem - American Slang, Rancid - And Out Comes The Wolves.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vad föredrar du, telefon, mail eller live? Vad är för respektive nackdelar med de olika sätten? Jag tänkte först att det skulle bli nice att få skriva svaren på dessa frågor själv, men nu är jag helt slut i skallen bara av att formulera mig. haha! En intervju face to face brukar väl vara smidigast annars.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då? Nirvana, The Ramones, Queen, Janis Joplin och The Beatles. Gäller väl att passa på att träffa de döda om chansen ges. Det hade förmodligen varit ett musikaliskt självmord för vår del, men vilken jävla efterfest det skulle bli!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

Det är ju perfekt att få utlopp för alla sina känslor via musiken. Jag vet faktiskt inte?! Vi är nog lite mer avslappnade idag iallafall.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

”Har du blivit våldtagen?”

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

Favoritsylt? Svar: Vet inte

 

Framtidsplaner för bandet?

Närmast ska vi släppa vår EP den 8 maj och sen spela på Close Up Båten den 23-24 maj. I sommar och höst ska vi försöka skriva och spela in nästa fullängdare samtidigt som vi gigar så mycket som det går.

 

För dig själv?

Ja, det är väl snarlikt för oss alla i bandet. Jobba, spela musik och invänta den härliga sommaren.

 

Visdomsord?

Va inte dum!

 

Nåt att tillägga?

Tack för ordet och kul om du läst hela vägen ner hit. Hoppas vi ses på någon spelning framöver! Kärlek till er alla från Världen Brinner! <3