Världen Brinner intervjuade jag 2019 förra gången och sedan dess har de släppt två LP-skivor varav den senaste Reset är den senaste. En riktigt bra skiva. Här kommer en ny intervju med gruppen och den gjordes färdig i januari 2024 och är således årets första intervju.

 

Jag intervjuade er senast i Maj 2019. Vad här hänt sedan dess i gruppen, vad har ni släppt och har det varit några lineupförändringar? 2019?

- Ojj då har det hänt rätt mycket :) Två fullängdare, en del digitala singlar, en massa spelningar, en gitarrist fick barn och behövde sluta, en basist kunde inte vara med längre. Det har varit rätt så motigt i perioder att öva in nya personer, att behöva gå igenom uppbrott med så pass nära personer som man blir i ett band, och att hitta peppen igen efter det.

 

Ni har ju etablerat lite mer nu känns det som, har det märkts på spelningsfronten etc? Spelar ni utomlands?

-Vi är glada att bokare kontaktar oss och vill ha oss på deras arrangemang. Det är väl en liten skillnad i att vi själva blir kontaktade lite oftare, istället för tvärtom. Vi spelar ofta sist eller senare på kvällen, vilket inte är ett plus egentligen haha, men det är väl en annan skillnad.. Tyvärr har vi bara varit i Norge och lirat hittills, med Asta Kask, men vi åker gärna utanför gränserna och spelar. Det är en dröm.

 

Ni har ju satsat en del på att spela in videos också till era låtar. Är det kul att spela in videos och i vilket syfte gör ni detta?

-Jo men det är rätt kul blir ju en annorlunda grej än att bara syssla med musiken. Det är kul att sätta bilder på musiken och budskapet. De senaste videorna var det vårt skivbolag som ville släppa och vi bara hakade på. Det var extremt roliga kreativa dagar!

 

Ni har ju börjat sjunga en del på engelska nu…hur kommer detta sig? Vilket språk är bäst att göra låtar på och framförallt vilket språk gillar ni bäst att använda?

-Egentligen är det nog svenska. Det blir mer ärligt på något sätt.

 

Berätta lite om följande låtar på nya skivan ….

-”Girls and dogs” Om att hitta peppen efter en tuff period. Och att plötsligt, en kväll på fest, komma på att allt du behöver är tjejer, hundar och bubbel! Allt kommer bli bra!

-”Här kommer valet” Handlar om valresultatet i senaste valet och att vi inte kan hålla käften och se på när vidriga makter försöker splittra vårt samhälle.

-”Nätterna” Hur det känns att bli rejält jävla sviken och sönder i en relation.

 

Säg något om vilken skiva det skulle kunna gälla

-Skivan som gjorde att du började gilla punk och ville spela punk själv?

Strebers Kaos och Skrål, Dia Psalma, Gryningstid skivan ,DLK Le som en fotomodell, Rancid Out Come The Wolves.

-Skivan som gör att Världen Brinner låter som ni gör?

Massa olika skivor, det går inte att säga.. massa gammal punk, emo, samt dansband och schlager..

 -Skivan som du skäms för att du har men gillar ändå?

Skäms inte för någon. Nu är det Malin som svarar på den här frågan och jag har mest schitzofren musiksmak av alla i bandet.

 

Vilken är den största publiken som ni har spelat inför?

-Det måste nog vara på Punkbåten, och fy fan vad roliga dom båtarna är förresten!!

 

Var i Sverige är bäst att spela, något favoritställe, eller flera?

-Spelningar där det är all-ages. Det är sådan jävla grym känsla med massa peppade kids i publiken. Därför valde vi att tex ha vår releasefest/spelning på 44.an. Det är svårt att säga något favoritställe. Men mindre ställen med eldsjälar som kämpar på känns nog lite extra fint. Vi har ju tex lirat ett antal gånger på Bomber Bar i Motala som ett sådant exempel. Är eventet bra uppstyrt så spelar staden mindre roll.

 

Man ser ju nästan på framsidan på nya skivan Reset vad det är för musik, är det viktigt att ha ett omslag som visar vilken musik man spelar?

-Vi vill ju ha ett snyggt omslag självklart, sen om/hur den symboliserar innehållet är ju väldigt subjektivt. Det viktiga är att vi tycker det passar oss som band och skiva.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Säljer ni någorlunda?

-Vi har alla växt upp med fysiska skivor så det är helt klart viktigt! Att kunna sitta med en text i handen och följa med i låtarna. Att sätta på sin egengjorda vinyl gjord med kärlek, svett, tid och tårar- är det få känslor som slår.

 

Är Spotify ett helvete eller är det ett måste?

-Både och. Det är synd att pengar styr så mycket vad som sprids på Spotify. Att dom stora jättarna får ta så mycket plats där. Synd att musik är så lättillgängligt att det nästan känns omöjligt att nå fram i bruset. Och samtidigt grymt att all musik finns så lättillgängligt, och har man tur så hamnar man på någon fet lista och får snurr på lyssningar. Men det känns som ett lotteri, och viktigt att ha rätt kontakter tyvärr.

 

Vad är det första du skulle göra om du blev statsminister för en vecka?

-Om jag fick makten att bestämma, vilket inte en statsminister har. Men OM, så skulle jag höja skatten för dom rikaste och lägga pengarna på vårt välfärdssystem, försöka jämna ut klyftorna i samhället som bara blir större och större. Och kämpa stenhårt för en snabbare klimatomställning.

 

När ni gör låtar, är det en av er som gör låten och kommer till repet eller hur funkar det när ni gör låtar?

-Oftast har någon suttit hemma och kommit på någon skön idé, och när vi träffas låter vi låtstrukturen växa fram. Önskar att alla fick känna känslan av att skapa en låt med sitt bästa gäng i en replokal. Vi brukar spela in låten när vi fått ihop grunderna, pula lite med låten hemma, hitta sin personliga touch, och så har vi en VB låt.

 

Spelar ni låtar från alla skivor live, eller är det några ni har tröttnat på?

-Vi blandar lite olika från alla skivor, det varierar lite från spelning till spelning. Nu har vi ju även 3e fullängdaren att trycka in i setet. Men visst finns det låtar som vi har tröttnat på och som ingen av oss vill spela.. kommer inte på någon specifik nu dock hehe

 

Vilka låtar är publikens favoriter? Vilken är den roligaste låten att spela live just nu?

-Dom Mörda Ida brukar uppskattas även Skrik Bort All Ångest brukar ha bra allsång. Just nu är det lite extra kul att spela låtar från nya skivan.

 

Spelar ni några covers, varför eller varför inte? Om ni gör det, vilka låtar spelar ni i så fall?

-Vi har inte spelat covers förutom när vi gjorde en Asta Kask cover som det spelades in en livevideo till som en hyllning till Micke. Vi har pratat om covers men kan aldrig komma överens, men så är det ju faktiskt roligare att göra egna låtar.

 

Berätta om er värsta spelning där allt gick fel och vad som hände och var det var?

-Det konstigaste jag kan komma på var nog när vi spelade i Helsingborg och när vi var klara med soundcheck så kom ljudteknikern fram och förklarade vilka knappar på mixerbordet jag ska trycka på när vi ska spela. Trodde han drev med mig men det visade sig att spelstället inte ville betala ljudteknikern efter soundcheck.

 

Vilka band jämförs ni med när ni får recensioner? Vilket är det mest udda som ni har jämförts med och inte förstår alls?

-Vi har varit ganska förskonade med jämförelser, så jag vet fan inte. Något förslag?

 

Om ni åker på turné och bara får ta med fem skivor i turnebussen, vilka fem skivor tar ni med?

Malin: Någon med Gaslight Anthem.. Dom andra var för sega på att svara så jag väljer deras med. Alle: Kicki Danielsson “Bra Vibrationer”, Pelle: DLK “Gula skivan” Johannes: Death by Unga Bunga, Micke: The Pinks

 

Framtidsplaner för bandet?

-Just nu vill vi spela massor live mest. Och att ses och repa oftare är ett mål 2024!

 

Dagens visdomsord?

-Visdom och visdom… Men använd sunt jävla förnuft, och var snäll !