Usch! Är en ny och ung grupp som spelar hardcore som om de aldrig gjort annat. De har släppt sin debutskiva Mardrömmen på Flyksoda/Halvfabriket och det är en riktig käftsmäll. Jag undrade var intervjusvaren hade tagit över och då sade de att de kommer innan klockan tolv men 00.11 idag (11/10-23) kom de…där berättar de bland anna tatt de troligen lägge ner bandet men vi får hoppas att de tänker om!

 

Berätta lite om hur ni träffades och kom på att ni skulle spela den här typen av hård musik?

- Det hela började med att Lilja ville starta ett punkband. Hen bad två vänner som hen känt sedan förskolan/lågstadiet, Tomas och David (Gitarr i Dogfight) att följa med till replokalen på Kålltorps fritidsgård för att prova att spela lite tillsammans. Det var inga höjdare till låtar som skrevs där men det var roligt. Robban gick i Liljas parallellklass och i takt med att han hoppade på tåget hoppade David av. Sedan hittade vi Sten genom att hon också repade på gården med ett annat band och Elvira(Sigge) genom en annons på sociala medier. Två-takten byttes ut mot D-Takt och vi hittade vårat sound. Gitarristen som fick ta Elviras plats när hon lämnade var Joel som Lilja känt sen mellanstadiet.

 

Berätta lite om varje medlem, om ni har band bredvid, vad ni gör på fritiden och ålder?

- Lilja: Jag fyllde 17 i år och musiken är i stort sett hela min fritid, jag spelar i Dogfight och det nystartade bandet Förpassad.

Bobby: Är 18 år och går i gymnasiet. Spelar i Dogfight, cry bby och Try Me.

Tomas: 16 år, går i gymnasiet, spelar i Bound 2 Break bara just nu.

Sten: Har inga band just nu men spelar musik i skolan. Är 16 år.

Joel: Född 2006, andra band - Dogfight

 

Ni är ganska unga efter vad jag förstått, är det ett hinder eller är det en fördel?

- Ja vi är födda mellan 2007 och 2005 och det skulle vi väl tro är en fördel då vi har ganska mycket fritid att lägga på musiken

 

När ni spelar ute, har ni bara en ung publik eller kommer de äldre punkarna/crustarna också?

- Det brukar vara väldigt blandat men det beror också på var vi spelar. När vi spelar på Fängelset till exempel kommer det inte lika många äldre krustare. Kanske är pga bristen på alkohol.

 

När man lyssnar på er skiva så känns det som om ni fått till ett riktigt kompakt sound, låter ni samma live?

- Vi låter väldigt olika beroende på vad för backline som finns på plats. Till en början hade vi inte ens egna pedaler men vårt sound är lite mer konsekvent nu när vi har lite gear.

 

Hur var det att spela in en skiva, hur kändes det?

- Det är sjukt kul att vara i studion och se alla pusselbitarna falla på plats. Vi är väldigt nöjda med hur resultatet blev.

 

Att ge ut en fysisk skiva, var det självklart? Eller är ni som är yngre inte så noga med att det kommer fysiskt?

- Vi ville alltid få det släppt fysiskt men vår tanke var kassett till en början. Sedan hörde några bolag av sig om att släppa vinyl och vi körde på det istället.

Köper ni skivor själva?

- Bobby har ändå en samling men köper inte så ofta. Lilja samlar lite kassetter och Joel/Sten köper skivor om musiken är bra nog. Tomas håller inte på med sådant men tycker ändå om att gå i skivbutiker

 

Heter ni Usch med ! eller hur är det. Ni vet att det fanns ett band tidigare som hette Usch förstår jag? Hur resonerades namnet fram?

. Yes utropstecknet är en del av namnet. Usch! Är kort, simpelt och igenkännbart. Det var inte mycket resonemang runt namnvalet utan det liksom bara blev så. Vi är medvetna om det gamla punkbandet Usch från 78 dock minns vi inte om vi hade hört talas om bandet innan vi faktiskt valde namnet.

 

Ni får hjälp av tre skivbolag, hur är dealen, hur många skivor får ni? Hur många ex pressas skivan i?

-50 stycken av de 350 som pressades fick vi själva. Bolagen har stått för hela kostnaden och utan dom hade det inte blivit något vinylsläpp.

 

Varför blev det bara en ensidig LP?

- Vi kom fram till att det hade blivit dåligt fördelat med speltid på de två sidorna om vi hade kört på EP så vi valde att lägga allt på en LP sida istället. Coolare med tolvor också.

 

Hur många låtar har ni allt som allt?

- Vi har ju våran EP Mardrömmen med 6 låtar och sen kommer det 4 låtar till på en split med Brute Force Trauma. Vi har ett gäng fler skrivna med det blir inte något med dom eftersom att vi lägger ner bandet.(va fan!)

 

Spelar ni några covers på scen också? Isåfall vilka?

- Visst. Vi har spelat lite Doom, Shitlickers och Skitsystem. Vi körde framförallt covers i början när vi hade färre låtar.

 

Att spela live, vad är det bästa?

- Att man kan interagera med och se publikens reaktioner till vad som händer i musiken är så jävla kul. Alla proffsiga bilder man får gratis är najs också haha.

 

Har ni varit ute mycket och spelat, var är bäst?

- En hel del. Bästa scenen och arrangörerna är helt klart Moral Panic som arrar vid fängelset. Roligaste gigsen vi kört var nog de gånger vi körde på Fragile Mountain dock. Första gången var vi förvånade och glada över mängden folk som var taggade på att se oss och hur väl bemötta vi blev. Andra gången var nog det första giget vi faktiskt lät riktigt najs på haha.

 

Vad är det konstigaste som har hänt under en spelning med er?

- Tror inte att det har hänt så mycket konstigt egentligen?

 

Vad tycker ni om att bo i Sverige idag…politiskt etc?

- Tråkig politisk utveckling. Närmar oss en fullkomlig polisstat med stormsteg. Men världen runtom ser inte mycket mer lovande ut direkt. Helkasst.

 

Det finns ju många unga punkband som kommer nu och har du några favoriter av alla nya band som spelar punk/hardcore i Sverige?

- Lilja: Tycker Size Up går hårt.

Bobby: In 2 Deep, XXL, Bound 2 Break T

omas: Dogfight Sten: BOUND 2 BREAK J

oel: Inte jättenytt men Blood Sermon är extremt bra.

 

Vad är det mest konstiga(pinsamma) som du gillar musikaliskt som ingen trodde att du lyssnade på?

- Lilja: Japansk Jazz-Fusion

Bobby: Elvis

Tomas: Weezer

Sten: Gillar postpunk om det räknas?

 

Ni sjunger på svenska, är det aldrig några tankar på att sjunga på engelska(det hoppas jag inte)?

- Två av de fyra låtarna som är på G är faktiskt på engelska.

 

Ni har några krigslåtar och verkar allmänt politiska, är det viktigt att få ut åsikter i musiken?

- Det är framför allt viktigt att skriva texter som man bryr sig om. Så om man har mycket att säga om politik så är det grymt att skriva politiska texter.

 

Är ni aktiva politiskt själva?

- Nepp. Elvira som var med innan är aktiv i RKU.

 

Vad är framtidsplanerna för bandet nu?

- Tyvärr är planen att lägga ner bandet i med att Robban och Tomas lämnar. Vi känner hellre för att hålla på med nya projekt. Det kommer dock fortfarande en split med Brute Force Trauma.

 

För dig själv?

- För oss alla är det väl att tugga vidare. Plugga klart, spela musik.

 

Visdomsord?

- Det enda vi kommer på är att uppmana er att engagera er i era lokala scener. Starta band, gå på spelningar. Och om det inte hålls några spelningar, börja arra. Vi ser det på flera platser i Sverige just nu. Hardcore är på väg uppåt, hoppa på vågen.

 

Nåt att tillägga?

- Nepp, kul att du ville intervjua oss.