Urarta är ett band som verkligen är intressanta. De spelar många typer av punk/alternativ musik och jag bara älskar gruppen. Hoppas få se och höra deras musik på fysiskt format snart också. Slutet av Maj 2021

 

Lite historia om gruppen?  

-Vi körde igång Urarta i mars 2021 och fick chansen att vara med på Grönpeppar rec’s samlingsskiva Ursäkta röran 2. Det blev vårt första släpp och vår första kontakt med vår publik. Vi har ju startat mitt i pandemin så vi har inte varit ute och spelat. Vi är ännu inte helt färdigstöpta som band. På inspelningen har vi en tillfällig gitarrist och vi är igång och letar gitarrist i nuläget.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Ketty: född -70, psykolog, 2 barn. När jag var yngre spelade jag i lite olika konstellationer men de banden hittade aldrig ur replokalen. Mitt enda bestående avtryck i punkhistorien är att jag skrivit en del av en text till Satanic Surfers låt Equal rights. I 25-årsåldern la jag av med spelandet. För 1,5 år sedan fick jag frågan om jag ville spela bas igen, i bandet Projekt Mistits, och det var helt rätt läge i livet. Jag började göra låtar, vilket jag aldrig gjort innan, och på den vägen är det. Jag har ett band med Jarmo Vehmanen (Puke, Urban Landslide) som ligger på is för tillfället. Monica: född -75 och har hängt i punkscenen i över 30 år. Jobbar med studiecirklar på Folkuniversitetet. Bor ihop med Mattias Persson (Kontrovers, Ursut) och har 3 barn ihop. Har inte spelat i band förut men har ett par musikprojekt ihop med Mattias och en kompis (Sanna Lindeberg) bland annat Larm som också finns på Spotify (LLRM - Skånska mord). Har stått på scen en gång i livet och skrikit lite på en låt med Crutches (Smittohärden). Ser fram emot att pandemin ska ge sig så det ska bli möjligt att få stå på scen igen.

Tove: Skitgammal. Jobbar i byggbranschen som plattsättare och bor i en by med sin kattfamilj. Spelar även i Projekt Mistis och har spelat i band som Ragata, Bomben,Those Pityful men, Unzip, Truck, Boel Janzon i 72an, Leanders slem mfl. Kortare eller längre tid.

 

Jag kan höra mycket olika influenser från undergroundmusik, ni gillar många olika stilar? Men i Energy suckers blir det riktigt punkigt…?  

-Det stämmer bra att vi gillar olika stilar. Vi har alla ett stort musikintresse som följt oss genom livet. Det har funnits perioder när man lyssnat mer eller mindre på olika typer av punk, post-punk, goth, metal, alternativ rock osv. Det kan gå 20-30 år så återupptäcker man någon gammal favorit igen och man blir lika knockad som när man var tonåring och hörde det för första gången. Vi har sinsemellan lite olika smak vad gäller musik men vi möts i musiken i Urarta. Det känns naturligt att bli inspirerad av allt man lyssnat på och lyssnar på och låta det som blir växa fram. 

 

Urarta, är ni nöjda med namnet? Konstigt att inget tagit det innan! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? 

-Vi blev också förvånade att Urarta var ledigt som bandnamn. Vi är jättenöjda med namnet. Det är ju hur svårt som helst och hitta ett bandnamn som inte redan är upptaget. Vi gillar bandnamn som gör en nyfiken på hur bandet låter, som Desire and her drunks eller Rome is not a town. Urarta borde väl göra en nyfiken?

Tove: Bästa bandnamnet, finns några stycken. Totalt jävla mörker är ett av dem och var ett jäkligt bra band!

 

Vad är det bästa med att spela live?  Saknar ni det nu i covidtider? 

-Ketty: Det bästa med och spela live är kontakten med publiken och adrenalinruset. Tyvärr har vi inte spelat live med Urarta än. Klart vi saknar att kunna få spela ute och få gå på konserter.

Monica: Ketty och Tove har spelat en del live tidigare, och saknar det. Jag tycker det är läskigt men ser fram emot att få köra.

Tove:  Så jäkla kul med publiken, stämningen, Allt!

 

Var är bäst att spela, var är sämst? 

-Bra konsertställe i Malmö är Odd Ruck och Plan B, Mässingshornet.

 

Hur är det att spela denna sortens musik I Sverige idag?

-Monica: Det är lätt att hitta bra musik dag iom alla digitala tjänster och det är även lätt att sprida sin egen musik. Det blir kanske en liten skara som gillar ens musik men det viktiga är att det är roligt att spela.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?  

-Ärlig, vacker, rå

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Ketty: Jag drogs till punken för det var en gemenskap för de icke-perfekta, för de arga, de som inte nöjde sig eller brydde sig om att hålla upp en fasad. Sedan dess har punken förändrats och jag med. När jag stöter på orättvisor, elakhet och allmänt skitbeteende då hämtar jag min kraft i punken och punkmusiken. Då känner jag mig stärkt och ur det kommer en glädje. Så för mig är punk både ilska och glädje.

 Tove: Hörde punk första gången på fritidsgården sen var jag fast. Uppväxt och hängde med Rolands Gosskör mfl.

Punk var bara så självklar för mig, både musiken, texterna, värderingarna och gemenskapen - alla är välkomna. Jag anser att allt är politik mer eller mindre.

Monica: Punk har alltid funnits i mitt liv. När 800 grader med Ebba Grön kom var jag 6 år och det var enda låten jag gick runt och sjöng på. Sen har jag alltid dragits till det som var annorlunda. Punk är så mycket, precis som Ketty säger, både ilska och glädje och handlar om värderingar, känslor och samhörighet. Och bra musik.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Monica: Egentligen gillar jag fysiska skivor mest men enkelheten med Spotify - att hitta ny musik men också att bara lyssna gör att det är Spotify som körs.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?

-Tyvärr har man fått vänja sig vid att det finns många i detta land som är beredda att lägga sina röster på klassens mobbare. Det premieras att roffa åt sig och armbåga sig fram. Det är så allt mer organiseras så som skolor, sjukvård, omsorg osv och det verkar vara ute att vara snäll och jobba för det gemensammas bästa. Det är nog många människor i Sverige som känner att mycket är fel. Men lösningarna man söker är syndabockar och kaxiga ledare, så man slipper ta ansvar.

 

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad? 

-Vi bor lite utspritt i Skåne och här finns det ju hur mycket bra band som helst; Oh-no’s, Kneagt, Mary Jane’s polar rig, Vet hut, HAG, Herr Gårman, Golvad grävling, Ursut, Remiso, Beckmörkt, Sardo Numspa, Bäddat för trubbel, Fullmånen från helvetet,Spader Kung massor…

 

Spelar ni något utanför Sverige?  

-Monica: Nope, inte ännu i alla fall…

 

Andra bra band från utlandet? 

-Ketty: Jag är svag för band som Coathangers, Fea, A place to bury strangers, Gojira, Tropical fuck storm, Amyl and the sniffers, Le Butcherettes, Deftones, the Bronx, Fucked up, Rome is not a town m fl.

Monica: Just nu är det mycket Kylesa, Chelsea Wolfe, Brutus, Svärta, Bloody Knives, Junius

Tove: Det finns så mycket bra, jag lyssnar gärna på blandade listor som kan bestå av tex.Vidro, Smierc, Kong kong, Planet trash, Snake, Honjävul, Slaveriet ähhh listan kan göras enorm lång.

 

Era texter, vad influeras ni av? Aldrig på svenska? Skulle vara kul att höra er på svenska.  

-Ketty: Låtskapandet kan ta olika vägar men det kan börja med en textrad som dyker upp. Det kan vara stort som smått som inspirerar men stort och smått kan ofta  förenas. En känsla som t ex att omgivningen inte ser varthän det barkar kan både upplevas gentemot krafter som är nära en och långt borta.

Monica: Vi har gjort en del låtar på svenska som vi kommer sjunga på skånska och det kommer bli mer av det. Vi influeras av aktuella saker i världen. Just nu påverkas jag väldigt mycket av det utbredda våldet mot kvinnor vilket gör mig sjukt förbannad och det kan nog påverka mig när jag skriver texter.

Tove: Som trummis har jag gjort ett fåtal låtar och skrivit ett gäng texter i mitt liv, håller mig mest till trummandet.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget heligt. Berätta lite om texterna på nya skivan 

Mighty Crew 

Ropes 

Energy Suckers 

D.I.Y. 

-Ketty: Jag fick en insikt för någon vecka sedan. Jag spelade upp en låt vi håller på med för en vän. Vi pratade om låten och vad den handlade om. Han hade helst inte velat veta vad den handlade om för han hade fått sina bilder och associationer av låten. Jag har tänkt på det där och så är det ju. Det finns ju låtar som handlar om något visst för mig, som fångar en viss känsla för mig men det behöver inte vara låtskrivarens intention.  Så lyssnaren får avgöra vad texterna handlar om för den personen. Det är det fina med ett släpp. Musiken finns där ute.

 

Politik och musik, hör de alltid ihop?

-Vilken intressant fråga. Den känns ju rätt filosofisk. Musik är ju kommunikation och mycket handlar ju om känslor, kanske allt. Så är alla känslor politiska? Feminismen har ju sitt slagord “det personliga är politiskt". Vi tycker ju att låttexten till DIY är politisk men alla kanske inte håller med om det. Ibland kostar det mer och är en större utmaning att stå upp för sig själv i mindre sammanhang än i typiska politiska sammanhang. Det är kanske ett större och mer obekvämt ställningstagande för en person att ta avstånd från schabloner om hur man ska vara och i stället vara genuin med vem man är än att göra något annat som på ytan kan verka mer politiskt. Intressant fråga, den hittar man nog inte det definitiva svaret på någonsin.

 

Bästa politiska band/artist? 

-Ketty: Det blir 2: Bikini kill, New model army

Tove: Lastkaj 14 tex.

Monica: finns många...

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? 

-Ketty: Ja absolut. Det är jag själv ett exempel på. Man kan ju känna sig förstådd och bekräftad i musik och texter.

Monica: Jag tror också det. Jag tror att människor kan finna stöd i musik och i texter. Mycket känslan av samhörighet, att passa in, känna igen sig.

Tove: instämmer

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?

-Monica: Tack så mycket! Jag har gjort omslaget. Jag tänker mig att omslaget ska förmedla en känsla. Det finns typiska omslag för en viss genre och det är ju fint på sitt sätt, att man direkt ser vad det är för typ av musik.

Tove; Ja Urartas omslag blev fint, lite magiskt, det gjorde Monica bra.

Ketty: Ja det blev fint.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Känns det inte som om man gjort en skiva om man inte släpper den fysiskt eller vad anser ni? 

-Ketty: Både och. Jag gillar skivor, både vinyl och cd men det blir oftast att jag streamar ändå.

Monica: Jag hade gärna släppt vår musik på framför allt vinyl men tror att vi behöver bli lite mer etablerade först. Jag tycker det är fint att så många kan ta del av ens musik på ett enkelt sätt i och med Spotify och andra digitala tjänster. Men vinylen har kämpat sig kvar och verkar överleva. Det är bra. Vi har en superbra skivaffär i Malmö som heter Rundgång.

Tove: hade varit kul att släppa på vinyl en gång i livet! Lyssnar inte på cd mer än i bilen, det är så lätt att dra igång Spotify.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc? 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk? 

-Eftersom vi inte spelat live ännu så är dessa frågor svåra att besvara. Men det som är kul är att allt har gått väldigt fort.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter? 

Ketty:

Första bästa: Cure, Clash,  Ramones, Roskilde 1985

Sista bästa: Fullmånen från helvetet, Plan B Mamö 2020

Däremellan annat som var bäst där och då.

Band och album: När jag faller för ett album är det pladask. Då lyssnar jag på det om och om igen och nu är det Gojiras Fortitude som gäller. Tidigare har det t ex varit:

Siouxsie and the banshees The Scream

Sonic Youth Daydream nation

Killing joke

Suicidal Tendencies Lights camera revolution

 

Monica: Jag har alltid varit lite extra svag för det mörka och långsamma och framför allt med kvinnlig sång. Här är några favoriter som gått på repeat delar av livet.

Siouxsie and the banshees: The scream
Dead Kennedys: Fresh fruit...
Mushroom Attack: Masters Of The Glueniverse (split med Disorder)
Doom: en singelsamling
Chelsea Wolfe: Abyss
God machine: Scenes from the Second Storey

Har också svårt att klämma till med en bästa konsert för att gå på spelningar är ju något av det bästa som finns, men några som satt sig lite extra är Ministry på Hultsfred 1996, Chelsea Wolfe på Loppen, Köpenhamn 2015 och Bloody Knifes på Shackwell Arms, London 2018.

 

Tove: Bäst av allt man sett i sitt liv, det är omöjligt att svara på när man sett så mycket bra konserter i 36 år.

Clash, Ebba Grön, Siouxsie, var tex. väldigt kul att se i sin ungdom.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

Ketty: Haha, nej.

Tove: Nej, men omöjligt svara på bästa hit å dit när det finns och har funnits så mycket bra.

Monica: Håller med tidigare talare.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då? 

-Ketty: Sonic Youth är det första som ploppar upp i mitt huvud. Patti Smith verkar så vansinnigt trevlig, det hade varit fint och få uppträda med henne. En person jag beundrar är Kate Bush, inte minst efter att jag såg en dokumentär om henne när hon gjorde en turne som 21-åring. Hon är så originell. Det hade varit fantastiskt att få vara i hennes kreativitet. Slår till med the Gits och Candysuck också.

Tove:Jag tycker det är kul att spela med band man själv gillar, men har ingen favorit så.

Monica: Det hade varit ball att spela med Siouxsie,

Tove: Ja, asball!

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var yngre? 

-Ketty: Musiken är absolut ett sätt att få utlopp men jag vet inte om jag blir snällare direkt. Men det kan få mig att känna mig mer genuin.

Monica: Jag var väldigt arg när jag var yngre. Och missnöjd. Jag är absolut inte lika arg nu men fortfarande missnöjd över mycket. Det här med att göra musik och skriva låtar är nytt för mig, men jag känner att om det är något som är lite extra gött att få ur sig genom musik så är det just ilska. Men det viktigt att uppskatta det som är bra och kunna få ur sig lite goa känslor också.

Tove: Musik är medicin för mig. Jag var argare som yngre, skitarg, idag är jag mer ledsen över hur det ser ut i världen, att vi inte kommit längre.

 

Om någon betalade inspelningen och tryckning av skiva och bad er att spela in fem coverlåtar , vilka fem hade det blivit? 

-Ketty: Det finns en coverlåt jag vill göra. Men övertalning av bandet pågår så det får vara hemligt. Annars vet i tusan…

Monica: Med lite bearbetning ska väl Ketty få göra sin coverlåt. Jag kan väl tycka att det är tråkigt att göra covers, men om låten tolkas om helt och görs till en egen så kan det funka. Att försöka spela låten precis likadant är ju bara trist.

Tove: Jag är allergisk mot att spela covers, oftast är originalet så bra i sig så jag ser ingen mening med det.

Ketty: Haha, jag har lite motvind. Men det är en annorlunda och speciell låt jag tänker på. Jag kommer inte ge upp :)

Monica: Haha, vi får väl se hur det slutar…...

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?(Förutom denna då)?

-Första intervjun faktiskt så det måste helt enkelt vara precis denna.

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Hitta en gitarrist och jobba med låtarna vi har på gång.

 

För dig själv? 

-Ketty: Mitt nyårslöfte var att börja läsa dikter. Det gör jag. Jag vill lära mig mer om basförstärkare och pedaler. Nörda lite. Det är väl mina framtidsplaner.

Monica: Min framtidsplan var att någon gång i livet sjunga i ett band och dit har jag nått. Nu måste jag ju skaffa mig en ny plan. Att lära mig spela gitarr…

 Tove: Jag har en sån där tråkig dröm- att bli frisk!

 

Visdomsord?

-I rather feel like shit than be full of shit (Mike Muir)