Det tjeckiska bandet Unsolved Case var så snälla att svara på några frågor från mig. Det är deras första intervju och det känns ibland som om det blev svårigheter med det engelska språket men här kör vi… .november 2019

 

Berätta lite historia om gruppen?

-Vi har spelat sedan 2016 och vårt band bildades av band som The Bridge of Sacrifices (metal-hc) och Urin (punk-grind).

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Dan: Bass, 24 år, stolt pappa, hade aldrig spelat något instrument (första försöket), skateboard, han kommer bokstavligen sent

Honza: Vocal, 25 år, ex-band TBOS och Vpatětrn (svart crust), slutar aldrig prata, älskar att teckna

Petr: Gitarr, 26 år, ex-band TBOS, BMX & chiliälskare

Michal: Trummor, 39 år, ex-band Urin, Angry lizard homie

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest hardcore och metal? Favoriter från förr?

-Det är allt. Den här musiken bildade oss. Och varje medlem i vårt band lyssnar så mycket på olika slags musik.

 

Unsolved Case: är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ?

-Det var ett ögonblick av beslut. Att söka efter bandets namn eller något liknande är alltid ett olöst fall. Vi vet inte om något annat band med det här namnet.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Element, frihet, energi, terapi. Alltid utan stativ.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-På marken, utan stativ, nära publiken, små klubbar - det bästa stället är i ditt vardagsrum. Det värsta är på en stor klubb, stor scen och utan kontakt med folket.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tjeckien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Det är många konserter i Tjeckien. Många människor i scenen organiserar handlingar med musik och saker som information om situationen i denna värld. Vår hemstad ligger nära Prag, så vi ser scenen mycket positivt. Vi spelar med många olika band. Viktigt är själen av alternativ & DIY-kultur, vänlig och hatfri atmosfär.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Kul, energi, behov

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

- Naturligtvis en livsstil - ingen av oss har vanligtvis inte punkfrisyr som "číro" Chans eller utmaning gör saker annorlunda och är inte fast i stereotyperna.

 

Vilken/vilket låt/album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore?

-Dan: Enter Shikari - Common dreads

Honza: Hatebreed - Perseverance

Petr: Your Demise - The kids we used to be

Michal: Conflict, Oi Polloi

 

Hur är det att bo i Tjeckien just nu? Politiskt? Fascister?

-Vi lever fortfarande i en dekadent komfort ... samhället förändras minut för minut och rädslan är det stora hjulets framsteg. Grupper av främlingsfientliga radikaler är inte ljuset på gatan men övriga medborgare i Tjeckien är benägna att vara stereotyper, vilket slår framstegen för det goda för oss alla.

 

Finns det några bra band från Tjeckien just nu? Är punkscenen/metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det är relativt. Det finns så många band i hc, punk, metal. Banden i hardcore är mindre men de har en kraft av samarbete och hjälp. Vi bor i liten stad, som ger oss punkband som Družba, ett Oi! band Diverze och andra finns  i källaren, haha. Vi har ett thrashmetalband i Kralupy. Deras namn är Dissection och de säger att de spelar den äldsta thrashmetallen men det är coolt! : D

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång?

-Ingen av oss har aldrig varit i Sverige. Ni har långa nätter, höga skatter, dyr alkohol, kanske riktigt bra socialpolitik, ni tuggar ofta tobak och ni har så många bra band!

 

Har ni hört några bra band från Sverige? Jag såg att sångaren har en Wolfbrigade-t-shirt?

-Vi vet så många band som Abba, Perkele, Wolfbrigade, Martyrdöd, Dark Throne, Nasum, The Arson Project, Victims och många andra band. För en månad sedan spelade vi med Mass Worship från Sverige, det var en väldigt trevlig spelning.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på era eget språk? Berätta lite om låtarna:

Virus?

Liptone?

Already lost?

-Texterna är gjorda av sångdjuret Honza. Honza: Våra texter handlar mest om det mänskliga beteendet i samhället, om raseri. Jag vill bara bränna lågan i tomma själar för människor, eftersom vi lever i ett århundrade av ohälsosam konsumtion, psykproblem och många många andra saker. Läs bara texterna till våra låtar så ser du. :)

Virus: Detta är en depressiv apokalyptisk låt om de kommande dagarna för oss. Jorden har inte kapacitet för oss. Det är bara en fråga för våra ledare, vad kommer de att göra, för om de inte gör någonting ...då kan det bli väldigt intressant. Rika blir rikare, fattiga blir fattiga (c) Ingen återvändo.

Liptone: Namnet på låten är i en viss harmoni med texterna. Eftersom du vet ... ibland kan saker, bullret, utsikten, inte vara dålig eller bra, det är bara bara på synvinkel och för en stund. Ibland får man gå på andra sidan ... för oss en stereotyp väg ..., det kan vara mycket imponerande och man får en lärdom av upplevelse för kommande dagar. Vi har vår sanning i våra egna händer och i våra beslut.

Already Lost: Nuförtiden är mycket öppet, ibland öppet som rovdjurens mun. Bättre att gömma sig och inte använda alla livsvapen för att vara centrum för uppmärksamheten. Men vi är fortfarande tatuerade, piercade och vårt beteende ser ut som en förhistorisk ödla, men det är en kult, att känna oss själva. Och naturligtvis handlar det om att lågan i våra själar flyr från denna sociala verklighet och vi får vara med människor som älskar oss och som respekterar oss. Naturligtvis är situationen idag mycket öppen men ibland inte. Det är livet, att gå förlorad. Att vara redan förlorad.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Kanske det är tabu med sitt ämne. Det finns så många teman om vad vi inte kan göra i denna värld av nolltid. :(

 

Politik och musik, går det hand i hand? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik?

-Det är naturligtvis det viktigaste med den här musiken, det är vad vi älskar. Bandet är det bästa sättet att få berätta.

 

Bästa politiska band/artist?

-Dan: Michajlov, Kovadlina

Petr: Stray from the path, Wolfdown

Honza: Thalidomide

Michal: Oi polloi, Moscow Death Brigade

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra vem som helst, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Ja - vi är alla de levande exempel på det. :)

 

Din favoritcover? Spelar ni några?

-Covers är ok, det är en ära för band som slutat, men vi spelar inte dem.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du skulle kunna välja vad som helst?

-Det är coolt att ha egna skivor på cd, vinyl, kassett. Livet förändras naturligtvis och dessa saker har mindre nödvändighet. Men vinyl äger.

 

Berätta någon rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Alla konserter är unika - vi har roligt på egen hand.

 

Hur ser er  publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

¬En mix av metalheads, skatare, punx. Vi behöver fler mulletheads och rednecks. Den bästa konserten var med Paura, Lock & Key, Desacato Civil, Elephants, vi spelar med alla band, för själen i varje handling är oslagbar. :)

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och det viktigaste sakerna i livet?

-Det beror på humöret. Det är olika och utbytbart för alla.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Detta är vår första intervju.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin har fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

-Vi är inte så intresserade men vi är glada för varje feedback.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Det är inte nödvändigt. Varje band är unikt och med en själ. Ibland är det bra att jämföra men inte tillräckligt, ibland skrattar vi åt jämförelser med vårt band med andra. Vi är för unga för stora jämförelser.

 

Ifall du kunde välja fem band, bade döda och levande att ha en konsert tillsammans med ert band, vilka fem hade du valt??

-Bane, Johnny Cash, Nasum, GG Allin, Mozart

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Ja. Det är det bästa sättet. Rekommenderas (Honza: D).

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela, spela in, leva, överleva ett möte med intressanta människor som du. Människor med liknande liv.

 

För dig själv?

-Positiv sinnesinställning !!! Lär känna varandra mer. Hålla facklan vid liv för nästa generation av punx.

 

Visdomsord?

-Vår enda fiende – är vi själva. Låt oss försvara oss. Lev hardcore!

 

Nåt att tillägga?

-Skriv till oss

unsolvedcaseband@gmail.com

Ha en bra dag!