Jonathan i den kanadensiska gruppen Unfinished War spelar gitarr och sjunger. Han blev förvånad när jag kontaktade dem och nu har vi gjort en intervju. Februari-2018

 

Snälla berätta för mig en liten historia av gruppen?

-Vi träffades genom att lägga till varandra på internet i april 2015. Efter ett par rep gick vi rätt in i skrivprocessen och lyckades spela in 2 låtar. Däremot fick vi också några nya vänner i den lokala scenen och spelade några shower runt Québec och till och med  en i provinsen Ontario. Hittills har vi släppt 2 EP: Our First Report To The World i september 2016 och The Last Generation i september 2017. En musikvideo för Anthropocene finns på Youtube som stöd vår det senaste EP.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Gab, 22 år gammal, är från Pont-Rouge och sjunger. När han inte skriver texter, jobbar han i en mataffär.

Jay spelar trummor och han är från Rimouski. Han är 30 år och han är en förman för ett fönsterföretag. Jay kan berätta mycket om fönster.

Jonathan spelar gitarr och sjunger också några delar. Han är den mest erfarne eftersom han spelat bas i två band tidigare: Each On Set och Wasted Sunday. Han är 35 år gammal och han är brevbärare.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore och punk etc? Favoriter från förr?

- Alla i bandet har olika influenser. Vi är eklestika  när det gäller musikaliska smaker: I Flames, Silverstein, Godspeed You! Black Emperor, Brian Eno, Talk Talk, Zozobra, The Fixx för att nämna några.

 

Unfinished War är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var du inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Vilken är den bästa bandnamn du vet?

-Namnet kommer från ett kapitel i den kraftfulla boken Slavery By Another Name av Douglas A. Blackmon. Denna bok är ett måste läs, en speländrare, om du vill förstå hur afrikanska amerikaner behandlades så mycket hårdare (ord kan inte beskriva deras behandling) efter inbördeskriget då de var slavar. Folk tror att det är motsatsen, men det är det inte. Efter att ha läst det kan du bara koppla samman det moderna fängelsessystemet (mestadels i USA) och hur afrikanska amerikaner är mycket mer mottagliga för att bli arresterade/dödade på plats (Michael Brown, Tamir Rice). Vi tycker att det är ett bra bandnamn eftersom vi alla lever personliga oavslutade krig mot oss själva.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Upptäcka nya band, träffa nya människor/musiker, prata med nya fans vid vårt merch-bord, svettas under vår spelning.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Det finns många coola platser i Québec : L'Anti, Bar La Source, Le Méduse för att nämna några. I vår korta existens kan jag säkert säga det bästa stället är l'Anti. Ljudet är otroligt och platsen är precis rätt storlek. För det värsta är vi gentlemen: Vi kommer att hålla det tyst om vard et är.

 

Hur ät det att spela den här typen av musik i Kanada just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Det är konstigt med vårt band, att vi är typ omärkta. Med det menar jag att vi kan vara den mjuka eller tyngsta beroende på uppställningen. Musiklivet i Québec är så diversifierad: Punk Rock, Hardcore, Metal, Djent, Rock. Vi tycker att det är en bra tid att spela musik i Québec. När det gäller den gången vi spelade utanför Québec tyckte folk om oss tror jag(5-6 män dansade).

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-Musik som berör.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är definitivt en livsstil. Vi uppskattar alla punketiken. Vi är mycket DIY och försöker att stödja lokala band på det sätt vi kan.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-För nedladdningsaspekten tycker jag att det är viktigt att ge åtminstone lite pengar till konstnären. Om vi inte gör det blir det svårt för artisten, som gör att du drömmer eller vad som helst hans / hennes musik ger dig, att fortsätta och skriva lite musik. Jag brukar köpa en vinyl eller en tröja. Jag är mer av en vinyl kille, men Spotify och alla strömmande tjänster är bra för mig. Jag älskar bara det faktum att vinyler kommer med ett nedladdningskort. Det är bästa av båda världarna.

 

Hur är det att bo i Kanada just nu? Politiskt? Fascister?

-Det är stadspolitik, provinspolitik och kanadapolitik. Varje aspekt av politiken och dess ämnen förändras alltid. I Kanada har vi en premiärminister som ser ut som Barack Obama: bilden över ämnet (hans Instagram, hans strumpor, hans fru ...). Jag vet inte hur han uppfattas i resten av världen, men du vet. Ett stort steg regeringen tog var att be om ursäkt till de infödda. En bra läsning om fascister är: American Fascists: The Christian Right and the War on America av Chris Hedges.

 

Finns det några bra band från Kanada nu? Är punkscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det finns så många bra band i Québec: Death Note Silence, Caravane, Oversight, Hitch’N Go, Get The Shot, Boundaries, Mute…... Jag kunde fortsätta för evigt. Kolla in www.quebecpunkscene.net. Från Kanada finns Throne To The Wolves och From Nothing To No One. Riktigt coola killar!

 

Vad vet du om Sverige?

-Hem för Spotify, Abba OCH av så många andra inflytelserika band. Vi hör bara bra saker om Sverige.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Adhesive, Randy, Satanic Surfers, 59 Times The Pain, Millencolin, Raised Fist, Refused, Meshuggah, The Hives.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Aldrig på franska?

- När det kommer till texter, har alla i bandet idé och vi gör en allmän överenskommelse om den slutliga versionen. Jag brukar säga att läsa böcker hjälper mycket i skapandet. Att läsa romaner eller non-fiction hjälper till att skapa länkar med ett ämne för en sång. Jag tycker att skrivprocessen är mycket lättare när man blivit äldre. Vi kanske kommer att  skriva på franska, men på kort sikt: så komemr vi inte att göra det

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Vi hörde en kille på en show som pratade om sitt nästa ämne för en sång: Dricka, spy och skära av en kvinnas hals. Det kommer inte att hända i vårt band.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

-När jag ser och hör Propagandhi eller Refused så tror jag att politisk och musik går hand i hand. Det är bara något tufft att se ett band med ett meddelande. Vår mest politiska sång är Anthropocene. Titeln kommer ett tal av Noam Chomsky.

 

Bästa politiska band/artist?

-Argh! Jag måste gå in med tre: Propagandhi, Refsued, Vulgaires Machins (Från Montréal).

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, och då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Självklart. Så många band har hjälpt  mig i så många perioder av mitt liv. Musik var min utväg. Det finns inget mer vackert och imponerande än musik.

 

Omslaget på er  CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett omslag som visar vilken typ av musik man spelar?Ditt favoritomslag? Vem gjorde ert? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-Jag tycker att det är viktigt och det måste återspegla bandets vibe. Mitt favorit skivomslag är Less Talk More Rock från Propagandhi. Jag spenderade så mycket tid på att läsa den medan jag satt på toaletten ... Om du är i Québec så måste du stanna vid Le Knock-Out. De har så många olika vinyler, cd-skivor och kassetter också

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under några spelningar?

-Vår basist blev påkommen med att röka en cigarett i vårt rum på ett hotell i Oshawa. När det var dags att betala rummet, berättade de för vår gitarrist att han kom på  någon att röka och vi var tvungna att betala böter. Vi visste alla vem han menade för att vår basist är den enda som röker. Du skulle ha sett hans ansiktuttryck när vi översatte situationen på franska ...

 

Hur ser din publik ut? Vilka människor saknar du på dina konserter? Vilket är det största bandet du någonsin har spelat tillsammans med?

-Gruppen är ganska mycket sammansatt av kille och tjejer i mitten av tjugo och uppe. Den största akten vi spelade med i vår riktigt korta carrer är Feed her To The Sharks från Australien.

 

Var god ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-5 favoritskivor (tufft, så många jag lämnade därhän)

-Refused / Shape Of Punk To Come

-Godspeed You! Black Emperor / F# A#

-Talk Talk / Laughing Stock

-Propagandhi / Today’s Empire Tomorrow’s Ashes

-Jimmy Eat World / Bleed American

 

5 favoritkonserter :

-Refused i New York city på deras reunion tour 22 April 2012

-Green Day Québec city  2008

-Bryan Adams Festival d’été de Québec 2014

-Adhesive i Québec city 2000 (hela showen finns på Youtube)

-Warped Tour 2000 i Montreal

 

5 viktigaste sakerna:

-Roligt

-Ärlighet

-Strävan att förvärva kunskap

-Ett bra ljudsystem med en bra skiva på vinyl

-Kaffe

 

Första, sista och dyraste skivan någonsin köpt?

-Första: Dance Mix 95

Senast: Dustin Kensrue / Carry The Fire

Dyraste: Cave In / Perfect Pitch Black European Vinyl Edition (40 euro tror jag det var)

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Absolut inte. Jag tycker att det är med intervjuer du upptäcker vem personen / bandet verkligen är.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Jag skulle gärna se Miles Davis, Talk Talk, Fine Young Cannibals, Tangerine Dream, Outfield.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Vi är alla bra personer inom och utanför bandet. Musik är bara en ursäkt för att skapa hög och tung musik.

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har haft i en intervju?

-Vi har inte haft så många intervjuer under vår livstid. Ingen konstig fråga hittills hittills.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga den och svara på den?

-Du har redan frågat: Var kommer ert namn från? Ingen har frågat oss förut.

 

Framtida planer för bandet?

-Mera skrivande och försöker spela spelningar i Europa, Sydamerika eller Japan. Om det finns någon bokningsagent som läser detta så kontakta oss.

 

För dig själv?

-Min flickvän och jag väntar barn.

 

Visdomsord?

-Det är bara när vi står på giganters axlar som vi ser längst ut. En professor vid mitt universitet sade det här citatet. Jag glömmer det aldrig.

 

Något att lägga till?

-Tack så mycket för att vi fick göra detta. Aldrig i mitt liv trodde jag att jag skulle svara på frågor från en svensk intervjuare