Alvin Gibbs från UK Subs var så snäll att svara på några frågor från mig i slutet av januari-2021. Denna intervju har jag längtat efter i många år och äntligen är den klar

 

Snälla berätta lite om personen Alvin Gibbs? Familj, ålder, intressen etc?

-Jag föddes i Croydon, England i slutet av 1950-talet. Jag var ursprungligen passionerad för fotboll och ville bli en professionell spelare men efter att ha sett T. Rex uppträda på TV 1972 bestämde jag mig för att jag skulle vilja vara rockmusiker.

 

Vilka grupper har du varit i utom UK Subs? Något annan just nu?

-Mitt första punkband var The Users, jag spelade sedan med ex-Damned gitarrist Brian James i hans grupp The Brains. Senare var jag bassist i Iggy Pop Band 1988/1989. Förutom Subs spelar jag för närvarande med mitt soloband Alvin Gibbs och the Disobedient Servants.

 

Du har varit med i UK Subs sedan 2003 den här gången men många andra år också, 1980 var ditt första år, hur kom du in i gruppen från början? Och varför slutade du spela med dem då?

-Jag prövade för Subs 1980 och fick jobbet. Jag lämnade bandet tillsammans med Nicky Garratt och trummisen Kim Wylie 1983 efter en turné i Polen och när det blev uppenbart att Charlie Harper ville göra något annat musikaliskt och affärsmässigt till skillnad från resten av oss.

 

Var du ett fan till gruppen innan du började spela i gruppen? Jag har varit med hela vägen sedan er första skiva släpptes och ni har alltid varit en av min drömintervjuer ...

-Nej, jag var inte ett fan alls. Jag hade sett Subs bara en gång på en konsert innan jag gick med.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen idag? Har de några andra grupper?

-Jamie Oliver spelar trummor och har ett sidoband som heter Dead Idol; Steve Straughn är gitarrist och han spelar ibland med The Hi-Fi Spitfires; Charlie Harper, bandets sångare i över 40 år, spelar några solo-spelningar på en akustisk gitarr och sjunger sina favoritlåtar.

 

Ni har gjort album från a-z? Men på svenska finns det å, ä och ö också så ni kan inte sluta på länge  än? Men det kommer ändå ett nytt album .... Berätta om det?

-Ja, vi har ett nytt album som är i processen som heter Reverse Engineering. Vi hade många låtar som vi ännu inte hade spelat in och kände att de skulle släppas i någon form. Cleopatra Records i LA erbjöd oss ​​ett albumavtal så vi gick med på det.

 

Charlie blev 76 förra året och nu blir han det magiska numret 77 ... hur är det med honom nuförtiden? Vad får honom att vara igång hela tiden?

-Han är fortfarande i god form, sjunger, dansar och trivs på scenen. Jag antar att han har fortsatt att göra det för att han älskar det och av nödvändighet - vad kan Charlie mer göra i hans ålder?

 

Vad är skillnaden mellan att spela i gruppen nuförtiden om man jämför med 35-40 år tillbaka? Att spela punkrock nu kontra då?

-Det är mycket bättre nu än då, mer organiserat, inga fler problem med spelningar, bättre och roligare.

 

Vad betyder punkrock för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är ett sätt att tänka som inte är mainstream, som får dig att se världen på ett annat sätt än majoriteten och leva ditt liv därefter. Kallar du dig själv en punk? Åh ja. Född som en rocker dör som en rocker!

 

Tycker du att det har kommit några nya bra punkband ?

-Några: Criminal Mind är ett mycket bra band från Bristol i Storbritannien, The Blue Carpet Band är också en bra outfit.

 

Tror du att människor kan förändras efter att ha hört musik och texter de gillar?

-Det kan verkligen få dem att tänka annorlunda, och det är det första steget att förändras.

 

Vilken är din egen UK Subs-favorit?

-Det är en svår fråga eftersom det finns många bra att välja mellan. Jag tror att den jag gillar att spela mest är Down on the Farm, som Guns ‘N Roses naturligtvis spelade in på ett album 1993.

 

Vilken är den roligaste låten att spela? Och den tråkigaste (en låt som folk vill höra men du är trött på)?

-Det finns ingen rolig eller tråkig låt som UK Subs spelar som jag kan tänka mig!

 

Du sjunger på några låtar, är det din grej eller är det bättre att vara i bakgrunden och spela bas?

-Jag är glad att göra båda. Egentligen är jag sångare för mitt soloband The Disobedient Servants, men det är svårt att sjunga med Subs eftersom det inte skulle finnas något för Charlie att göra medan jag sjöng.

 

Saknar du att spela live konserter nu på vocidtider har ni gjort några strömmade konserter eller något liknande?

-Ja, jag saknar att spela live så mycket: och nej, vi har inte strömmat några konserter sedan pandemin.

 

Det har varit många människor i gruppen UK Subs, hur kommer det att det har varit så många medlemmar genom åren ... men uppställningen har nu funnits tio år eller hur?

-Tja, det har varit många olika medlemmar genom åren, men det berodde på att Charlie ville att det skulle vara så länge. Men nu, och i mer än tio år, har det varit ett stabilt medlemskap och det har varit mycket bra för bandet.

 

Har ni släppt något som har varit riktigt dyrt på ebay och liknande webbplatser?

-Nej, har aldrig gjort det.

 

Vad tycker du om nedladdning och mp3 och det där? Tycker du att ett band har släppt en skiva även om den bara är digital?

-Denna teknik har sin plats men jag gillar fortfarande old-school vinyl- och CD-utgåvor, utan tvekan på grund av min ålder.

 

Vilken är den första skivan som du köpte och den senaste och dyraste skivan som någonsin köpt?

-Första- Get It On, T. Rex 45 singel. Senaste - The Hellacopters vinylalbum Payin 'The Dues. Jag köper inte dyra skivor.

 

Fem favoritskivor just nu?

-Det Hellacopters-albumet var så säker men jag spelar många olika typer av musik, inte bara punkrock, så det är för svårt att räkna upp  ytterligare 4 favoriter när jag har så många.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här många gånger?

-Ja, jag har verkligen varit i Sverige många gånger, med både Subs och Iggy Pop under fyra decennier av turné. Jag gillar det enormt mycket och ser fram emot att spela där igen när pandemin är över.

 

Några bra svenska band du gillar?

-Hellacopters naturligtvis och Backyard Babies är också ett fantastiskt band.

 

Är det några live-spelningar på gång för UK Subs eller kommer niinte spela live längre?

-Vi är fortfarande bokade till Rebellion Festival i augusti och har en hel turné planerad till Storbritannien i november / december.

 

Finns det något land som har blivit ett riktigt favoritland att spela i?

-Inte riktigt, vi har väldigt mycket fans i Tyskland så på spelningar är det alltid är packat och roligt. Vi tycker om att spela var som helst, det är vad vi gör.

 

Och finns det något land ni inte har varit och spelat i som ni verkligen vill åka till?

-Kuba, främst för att jag älskar bra cigarrer!

 

Boris Johnson, vad säger du om den mannen, Brexit?

-Min motvilja mot Boris Johnson är djupgående liksom mitt hat mot Brexit-galenskapen som utvecklas i Storbritannien.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Ett nytt album spelas in för närvarande och vi ser fram emot att komma tillbaka på vägen igen för att spela några spelningar.

 

För dig själv?

-Jag har precis gjort en Disobedient Servants-singel som kommer att släppas i mars, med ett album  senare i år. Arbetar också med volym 2 i min boktrilogi Diminshed Responsibilty: My Life as a UK Subs and Other Strange Stories. Volym 1 publicerades förra året och har varit en stor kritikersucce och kommersiell framgång.

 

Visdomsord?

-Om du tycker att du är för gammal för att spela punkrock, så är du det.

 

Något mer du vill lägga till?

-Pandemin kommer inte att bestå för alltid och Subs och jag är redo och villiga att komma tillbaka ut i den stora världen för att underhålla dig när den dagen kommer.