Namnet Glenn Udéhn har figurerat nu från några kompisar och jag har inte hört honom förrän denna vecak men nu är det gjort. Jag tror på Glenn och hans framtid och just nu är han Göteborgs näste pophopp och snart Göteborgs nästa popstjärna.

 

Berätta lite om dig själv, har du spelat musik hela ditt liv eller, ålder, familj, intressen etc? Band innan?
-Ja du, vad finns det att berätta egentligen?
Uppvuxen i lilla Lerum med mamma, pappa, storebror och lillasyster. 
Jag började spela musik när jag var 17-18 år, lånade min brors gitarr som jag sen köpte loss för 200 kr. Började skriva lite låtar för att det var kul med skapandet. Att jag några år senare skulle släppa en platta fanns inte på kartan. Men det har jag gjort nu och min brors gitarr har jag kvar och det är fortfarande med hjälp av den jag skriver min musik.
 
Jag förstår att du jämförs lite med Håkan….hur ser du på det själv, tröttsamt, komplimang och förstår du det?
-Ja det har blivit så. Lite tröttsamt, då jag har många andra influenser, men såklart är det smickrande. Ska absolut inte klaga, då Håkan är det bästa vi har enligt mig. Men när folk säger att jag försöker kopiera Håkan rakt av, då kan jag bli trött. Det är långt ifrån sanningen.
Jag tror egentligen att om man sjunger och skriver på svenska, spelar pop och är från Göteborg, så är det väldigt enkelt att få en Håkan-stämpel. 

Vad jämförs du med annars?
-Det där får lyssnaren avgöra och förhoppningsvis kan man förstå att jag försöker göra min egen grej. Den är inte unik, långt ifrån, men jag försöker inte skapa någon ny genre, utan indiepop och pop är det jag vill hålla på med just nu.
Däremot influeras jag av det som jag lyssnar på. Ett tag var det mycket Bob Marley, sen blev det Bob Dylan, men just nu är det mycket nytt. Jag gillar Joel Almes nya platta och även Love Antells.

Det är ju ganska naket att göra texter på svenska, tycker du det är svårt att göra texter. Vad gör du först musiken eller texterna?
För mig blir det mer personligt och ärligare på svenska, vilket jag gillar. Sen har jag ett fruktansvärt dåligt uttal när det kommer till engelskan så det kanske inte hade funkat ändå haha.
Det är lite blandat det där. Jag brukar skriva ner lite textrader på mobilen och sen poppar dom ibland upp när jag sitter med gitarren. Jag behöver nog en melodi först för att kunna sätta mig in i vad låten skulle kunna handla om.
 
Vad inspireras du av när du gör dina texter? Politiska texter är det nåt för dig?
-Det kan vara allt från en bok jag läst till mitt egna liv. 
Jag önskar nog att jag kunde skriva lite mer politiska texter, som jag nämnde innan så lyssnar jag mycket på Love Antell och det är ju en stor förebild på många olika sätt för mig. Har sprungit på honom några gånger, nu senast när han var i stan för spelning på Pustervik, och då berättade han att han hade lyssnat på min skiva. Stort! Han är även ägare till en Lilla London Brinner platta. Hur coolt är inte det?!
Men nej, inga politiska låtar för mig än. Vem vet framöver?

Jag tycker det är väldigt skönt när man inte kommer Idol-vägen utan kommer fram på detta sätt. Idol har aldrig varit en dröm för dig(hoppas jag) ?
-Haha nej nej, jag tror inte min röst hade passat in där heller. Sen att tävla i musik, det tycker jag är konstigt.
 
Du har ju släppt en riktigt skiva, var det viktigt att få ut den fysiskt? Har du släppt den själv?
-Ja precis. För mig var det viktigt, kanske mer än för dom som lyssnar då allt finns på nätet. Men det är något speciellt med att ha musiken i form av ett fysiskt föremål.
Ja det blev ju så, att jag fick släppa den själv. Eftersom jag inte är någon, har aldrig spelat i några andra band eller gjort något alls i musikväg så kändes det ganska självklart att släppa det själv. Nu har jag presenterat mig.
 
Den säljer en del efter vad jag har förstått, hur många ex gjordes?
-Det finns ju två olika plattor. Först själva skivan och en med extraspår med en demoversion av låten Lilla London Brinner och en cover på Kristian Anttilas Hisingen-Manhattan. 
Så tryckte upp allt som allt 400 skivor. Och det finns inte många kvar, vilket är kul såklart!
Vill man så kan man traska bort till Bengans på Stigbergstorget och köpa den.
 
Spelas du mycket på radion etc?
-Mindre kanaler spelar låtarna vet jag och i vintras var jag och bandet med i P4. Men utöver det vet jag inte, det kanske inte är den sortens musik som spelas på radio nuförtiden.
Du berättade att det har varit mycket att göra det senaste, vad har det varit då?
-Jag satt på möte med Tom, som producerade skivan, angående framtiden och vad jag har för tankar och visioner. Det är många som byter producent efter att man haft ett samarbete, men vi satt och snackade och det känns som att vi har samma tankar och idéer inför kommande platta. Just det! Det blir en till platta! 
Sen spelar jag solo den 27/3 på Bengans, ska till radio 88 samma dag och på onsdag ska jag på klädspons. Samtidigt som jag håller på att arra ihop lite nytt med bandet. Så det har vart lite meckigt att få ihop tiden då jag jobbar på dagarna.
 
Vad gör du när du inte spelar musik, jobbar du eller skall du försöka leva på musiken?
-Ja jag jobbar som sagt, just nu på en skola där jag varit sen augusti. Men jag har alltid ströjobbat för att få ihop det. Såklart är drömmen att kunna leva på det man tycker om att göra. Men jag vet hur svårt det är, så jag har inga förhoppningar på att lyckas med det. Så länge jag får spela live, folk lyssnar på musiken och gillar den så är jag nöjd.
 
Jag tycker du har lite punkig stil trots att du inte spelar punk, vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller en livsstil?
-Haha tack! Jag själv hävdar att jag är väldigt rockig, fast min stil kanske egentligen är mer mespop om jag ska vara ärlig.
Punk är ju en livsstil, men jag kan inte påstå att jag är särskilt punk. Då skulle väl de riktiga punkarna kasta dynga på mig!
 
Andra bra band/artister i Göteborg, Sverige just nu?
-Oj, många! Men jag skulle vilja tipsa om Johan Weber, Weaver som han kallar sig, hans musik är fantastisk.
 
Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?
Det varierar så väldigt det där, men på ett ungefär och just nu:
Skivor:
1. The Times They Are A-Changin' - Bob Dylan
2. Our Ill Wills - Shout out Louds
3. Spring Ricco - Florence Valentin
4. Hunger Hotell - Eldkvarn
5. Ett Kolikbarns Bekännelser - Håkan Hellström

Spelningar:
1. Shout Out Louds - Putte i parken
2. Florence Valentin - Trädgårn, förband till Lars Winnerbäck
3. Nationalteatern - Putte i parken
4. Love Antell - Solo på Jazzhuset
5. Kristian Anttila - Sticky Fingers

Fem saker var ännu svårare. Jag vet inte? Tåg, buss och spårvagn då jag inte har något körkort.
Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
-Första minns jag inte, men jag minns att jag fick en kopierad och utbränd Känn ingen sorg för mig Göteborg skiva av min kusin när den släpptes.
Senaste skivan var en LP och det var Love Antells Barn av Amerika.
Dyraste måste vara någon LP, brukar oftast inte köpa splitternya skivor, men ibland kan man inte hålla sig.
 
Köper du skivor själv eller är det bara Spotify etc som är grejen?
-Jag köper gärna skivor om jag har råd.
 
Kommer Lilla London Brinner på vinyl också?
-Jag har funderat på det där, det skulle ju vara grymt! Vi får se om det finns ett intresse.
 
Varifrån kommer namnet på skivan? Passande nu med dödskjutningar och mycket annan skit som händer i Göteborg?
-Ja fy fan. Det har jag inte ens tänkt på, att titeln kan tolkas på det sättet. Men ja, den dök upp en kväll på väg hem från stan. Det är ju även en låttitel på skivan. 
 
När du spelar ute, vad är det för typ av människor som kommer då? Är det någon typ av folk som du saknar?
-Det är ganska blandat, men eftersom det är klubbspelningar för det mesta så är folk över 18 och under 40.
Jag har fått mail och önskningar om att spela i andra städer och även för dom som är under 18 år, vilket är jättekul såklart. Jag vill inget hellre än att spela utanför stan.
Men det är tyvärr inte upp till mig, utan arrangörerna i eran stad där ni bor.
 
Vad är det bästa med att spela live?
-Spralligheten-lyckan-nervositeten som är under dagen och timmarna innan man går på! Sen att spela för folk över huvudtaget är otroligt kul!
 
Kan folk dina texter redan och sjunger med?
-Det är blandat, men det brukar sjungas med på spelningar. Det är väldigt fint och häftigt.
 
Hur tycker du annars det är att bo i Sverige…politiskt etc?
-Jag trivs i Sverige och om man ska jämföra med andra länder så har vi det rätt så bra. 
Men det är långt ifrån så bra som det borde och skulle kunna vara.
Välfärden och integrationspolitiken är två viktiga och alltid aktuella ämnen enligt mig och där finns det en del att förbättra.
 
Jag hoppas du like Håkan gillar GAIS eller du kanske skiter i fotboll?
-Haha tyvärr inte, jag är en ängel sen barnsben. Heter man Glenn så har man väl inte mycket att välja på? Farsan tog ofta med mig till blåvitts matcher på gamla Gamla Ullevi. Nuförtiden följer jag inte Allsvenskan lika slaviskt som när jag var yngre. Men visst, jag kollar fortfarande på en del matcher.
Jag spelade fotboll tills jag fyllde 22, sen tog musiken över. Men drömmen var alltid att bli fotbollsproffs. En dröm som jag fortfarande kan må dåligt över att jag inte nådde.

Skulle du kunna tänka dig att göra en hyllningslåt till nåt du tror på, ett fotbollslag, något politiskt etc eller vill du inte sätta dig i något speciellt fack?
-Ja det skulle jag nog kunna tänka mig, men det är inget jag kanske ser mig själv göra än. Just nu blir det små hyllningar till personer som berört mig på något sätt, även om det inte framgår i texterna vem låten är riktad till.
 
Vad är det bästa respektive det sämsta som skrivits om din skiva hittils?
-Det bästa är när personer som lyssnat på skivan hör av sig och berättar hur mycket dom gillar skivan. Att bli kallad för Göteborgs nya pophopp och indieprins är också stort såklart.
Sämsta är mindre lustiga meddelanden och det ständiga tjatet om Håkan kopieringar. Läste att någon tyckte jag var ett skämt någonstans med.
 
Berätta lite om bandet du spelar med. Vilka är de , kallar de sig något som band eller hur är det? Vilka band har de spelat i innan?
-Ja dom är minst lika mycket Glenn Udéhn som jag är.
Jag har Anton Engström på bas, Simon Engström på klaviatur, Erik Engström på gitarr och Johan Albertson på trummor.
Som ni kanske förstår så är Anton, Simon och Erik bröder, vilket är lite kul. Johan och Simon känner jag sen långt innan denna karusellen drog igång, men sen behövde jag ju en basist och en gitarrist till för att kunna spela live och för att kunna spela in. Och jag visste att Simons bröder var musikaliska, så jag bad honom fråga om dom kunde tänka sig att vara med, vilket dom ville som tur är!
Än så länge heter dom inget än. Men dom filar på det. 
Anton och Erik vet jag har spelat i andra band, men jag har ingen vidare koll på bandnamnen tyvärr. Jag får kolla med dom så jag vet tills nästa gång!
 
Framtidsplaner med musiken`?
-Lämna Göteborgsscenen och spela i andra städer och klubbar. Sen som jag nämnde innan så skriver jag nytt och planerar på att släppa någon låt i år och förhoppningsvis en fullängdare under 2016. Så Lilla London Brinner får spelas ett tag till.
 
För dig själv?
-Jag vet inte. Borde väl plugga eller hoppa på ekorrhjulet på riktigt. Men jag lever gärna så här så länge som det håller.
Fast ska jag vara ärlig så grubblar jag mycket på vad jag ska göra av mitt liv. Det ligger och gnager hela tiden.
 
Visdomsord?
-Inga jag lever efter, tyvärr. Det kanske kommer med tiden.
 
Nåt att tillägga?
-Nej, inte mer än tack till alla som lyssnar på plattan. Det kan inte sägas för många gånger, tack tack tack!

Har du någon hälsning till mina innebandykompisar Lasse, Ola, Jörgen på Musikservice förresten?

-Haha ja! Kan ni inte ringa mig om det behövs folk i sommar?