Überyou kommer från Schweiz och spelar en riktigt bra sorts punk och punk är en varierad stil så varför ger ni inte gruppen en chans så kan du själv bestämma vilken typ av musik de spelar... December 2022

 

Berätta gärna lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med  och vilka åldrar är ni i?

Überyou bildades för 15 år sedan, efter att ha druckit för mycket öl i New York. De flesta av våra jobb har något att göra med musik, som att organisera shower, arbeta för arenor och så vidare. Vi är fortfarande ett väldigt ungt band som går långsamt mot 40-talet.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? Berätta gärna lite om varje medlem? Tidigare band?

Tom, vår andragitarrist, gick med i bandet strax efter att bandet bildades. Vi hade två förändringar på trummor, på grund av arbets- och utbildningsplaner. Men vi är fortfarande väldigt goda vänner och Luki eller Lars, de tidigare trummisarna, hjälper till om Kajo inte hinner med en spelning. De flesta av oss spelade i andra band innan Überyou och några gör det fortfarande. Något är alltid på gång, vilket vi tycker är bra eftersom det förhindrar att bandet bränner ut sig.

 

Überyou är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädd för att någon annan grupp skulle heta så? Varför ett tyskt namn när ni sjunger på engelska?

Egentligen heter det hälften tyskt och hälften engelskt... Marc vår gitarrspelare föreslog "Overyou" först. Det här kändes lite för allvarligt och starkt, så vi väljer att byta ut "Over" mot "Über", vilket lät lite roligare och coolare för oss. Men vi tänkte inte riktigt på en djupare mening (nej, inte heller om Freud). Vi tänkte bara, ja, det är ett bra klingande och catchy namn.

 

Ni kallar er skiva för Silver Lining....var kom det ifrån?

Det står för hoppet och tron på något gott som kommer, även i oroliga tider. Det är vad skivan handlar om, och vad vårt band står för. Ge aldrig upp och gör det bästa av det.

 

Är det viktigt att ge ut skivan som ett fysiskt släpp? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

Alla våra skivor, och även EP och sånt, släpps alltid på vinyl. Vi är alla stora vinylälskare och vi gillar verkligen speciella konstverk och omslag! Så ja, för oss skulle det kännas konstigt att inte släppa skivan fysiskt. Vi lägger ner mycket kärlek och kraft på den här skivan och den förtjänar ett ordentligt avslut.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka?

Ja ibland, om vi känner för det. Den sträcker sig så långt som till "Bastards of Young" från The Replacements till "Don't Stop Believing" från Journey. Vi har spelat mycket covers genom åren. Det bästa sättet att räkna ut det är att komma till våra shower. Ibland vet vi inte ens själva om vi spelar en cover och vilken det blir.

 

Berätta gärna lite om följande låtar

1989

Den här låten handlar om att historien alltid upprepar sig. Mänsklighetens inlärningseffekt är mycket begränsad och tyvärr är striderna om de mäktigas makt, som utkämpas på de fattigas axlar, också motbjudande men ändå allestädes närvarande.

Revolt

Det är en uppmaning till uppror mot den dåliga vanan att numera en liten högljudd minoritet bestämmer den politiska kursen och att vi inte bara kan acceptera den när främlingsfientlighet mot egoistiska idioter blir socialt acceptabel och man erbjuder en plattform till sådana självupptagna och mestadels med mindervärdeskomplex täckta "högljudda". Och allt detta alltid under täckmantel av den så kallade åsiktsfriheten. Vi är helt klart emot censur, men vi är ännu mer emot att populistiska främlingsfientliga ges en plattform för att låta sina åsikter passera som socialt acceptabla.

IFWT

Detta är en hyllning till de trevliga kvällarna med de bästa vännerna och det svåra att vakna dagen efter.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också? Politik?

Vi tycker att spela i ett punkrockband borde vara ett politiskt ställningstagande i sig, det vill säga att stå upp för jämställdhet och att inte acceptera att människor är respektlösa mot andra på grund av sitt ursprung, sin sociala status eller sin sexualitet. Vi skulle inte precis kalla oss ett band på ett politiskt uppdrag. Men de flesta av våra låtar handlar om saker som påverkar eller stör oss. Och ibland är det politiska saker. Så ja, i den meningen är det viktigt. Och musik är definitivt ett bra sätt att få ut frustrationer! Det är ingen mening att hålla inne de dåliga känslorna om du har en mikrofon du kan skrika dem i. Och om du gör det i tre minuter och avslutar låten med ett leende, ännu bättre!

 

Tror ni att era texter kan påverka andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har du ändrat dig någon gång?

Ja säkert. Som andra band och deras texter påverkade oss och våra liv. Vi har fått höra av vissa människor - ibland vänner, ibland totala främlingar - att vår musik hjälpt dem genom svåra tider. Detta är mycket rörande och givande! Men även om någon lyssnar på vår musik, har det bra att köra runt eller duscha, betyder det jättemycket för oss.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Schweiz och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga bandet ni har spelat tillsammans med?

Vi har många vänner som fortfarande kommer till våra shower, som vi verkligen uppskattar och tycker om. Å andra sidan, i Schweiz är de flesta arenorna mycket professionella och väldigt rena. Allt är väldigt organiserat. Det saknas i princip ingenting... förutom en viss udd. Det är därför vi älskar att turnera och åka till olika länder där du aldrig riktigt vet vad du kan förvänta dig. Vi har spelat med många olika band. Mest märkligt eller speciellt för oss... mhhh... Till exempel ett kubanskt folkloreband eller en indonesisk teatergrupp mitt i djungeln.

 

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för människor som inte har hört dig?

Good times, high fives. Oh shit, det var fyra ord.

 

Jag gillar öl och gör även öl.. Om Überyou gjorde en öl , vad skulle det heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

Såg du inte ordet "Beer" i Übeeryou? Vi har faktiskt specialöl gjorda för oss två gånger av goda vänner som är bryggare. Vad hette det igen? ÜPA antar jag, vilket var en IPA helt klart. Och vi gjorde en öl till släppet av vårt förra album "Night Shifts".

 

Och hur är det att bo i Schweiz nu? Rasister, covid? Har du också varit med om när folk blandar ihop Sverige och Schweiz?

Haha... ja det händer ofta... och för det mesta är folk besvikna över att det inte är vi som bygger Volvos haha. Men allvarligt, vi kan verkligen inte klaga på att bo i Schweiz! Många grejer vi har kunnat göra som band hade nog inte varit möjliga utan att veta att vi alltid kan åka hem till ett tryggt jobb osv. Detta betyder absolut inte att allt med Schweiz är perfekt! Som nästan överallt står vi inför ett mer och mer polariserat samhälle. Covid gjorde det definitivt inte bättre. Rasism och sexism var och är fortfarande ett stort problem. Men tyvärr är dessa saker djupt rotade i samhället. Så tyvärr försvinner de inte över en natt.

 

Vilken är er egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Det är tufft... Jag skulle säga att för oss är "These Walls" fortfarande en av våra favoriter, för den har mycket positiv energi och är riktigt rolig att spela. Så vi brukar avsluta vår spelning med den.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

Folk blev äldre, och det är bara några få ungar som kommer till spelningar. Men man vet aldrig, kanske är nästa punkvåg på väg?

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

Allt förändras alltid. Men för oss betyder Punk vänskap runt om i världen. Ett gäng öppensinnade människor som organiserar saker och har det bra tillsammans. Den här DIY-scenen vi är en del av betyder mycket för oss, och vi har alltid försökt vårt bästa för att lägga vår del av ansträngningen i den i Schweiz.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

Vi känner alla till Sverige som ett vackert land, med fina städer och häpnadsväckande landsbygd. Grym musik som kommer från Umeå, Malmö och Sverige i stort. Mycket vänliga och välklädda människor och vi hörde också att Ikea-katalogen har fler kopior spridda över världen än bibeln.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

Vi har faktiskt spelat en enda spelning i Örebro för många år sedan. Det var faktiskt mer en weekendresa med vänner som vi kunde kombinera med att spela en spelning. Det finns för många bra band från Sverige! Ian, vår sångare, marknadsförde också spelningar för många riktigt bra svenska punkband tidigare. Band som Sista Sekunden, Masshysteri eller Terrible Feelings bara för att nämna några. Och naturligtvis har band som The Hives, The Hellacopters, The International Noise Conspiracy alltid följt vårt arbete.

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

Numera känns det ibland som att publiken blir äldre hos oss och det är fortfarande samma människor som var där för tio år sedan... haha.

 

Vad är det bästa med att spela live?

De fria ölen och platsen att sova på någons golv. Seriöst, vi älskar utbytet av energi med publiken, det är ett givande och ett tagande. Vi ser oss själva som ett liveband och det är det vi lever för.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under ett livegig med ert band?

Ehh.. det har varit många! Till exempel spelade vi en show på en strand på Kuba där lokala cowboys red sina hästar i havet medan vi spelade. En annan show på Kuba så sprack träet på scenen medan vi spelade och folk försökte fixa det medan vi fortfarande spelade. I Brasilien spelade vi en husshow i ett litet vardagsrum och helt plötsligt bestämde sig publiken för att göra en circlepit runt hela huset vilket fick publiken att springa ut genom en av dörrarna och dyka upp igen sekunder senare genom den andra dörren.

 

Finns det några bra band i Schweiz idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra?

Ja det finns det. Det finns det här ganska nya bandet som heter "Ruined" som vi alla gillar mycket. Och det finns "The Peacocks" som har funnits i cirka 30 år. Och de är nog fortfarande det bästa schweiziska livebandet! Eh, kolla också in "Capital Youth" från Genève, bra musik, fantastiska människor.

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

Eftersom vi nästan har allt i fickorna är det en svår fråga. Om vi måste välja skulle det förmodligen vara något från Iron Chic. Det här bandet är bara goa tider och får dig att vilja dricka några öl.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i er hemstad?

Tyvärr finns det ingen riktigt bra skivaffär i Zürich för punkrock längre (förutom kanske Jamarico). Så vi gillar alltid att kolla in skivbutiker (och spendera för mycket pengar ...) i andra städer när vi är på turné. Men vänner till oss har postorder (https://www.heavyweight-music.com/ och bolaget (https://inhumano.org/) i Schweiz.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

För mig (Vico) var den första "Energy" med "Operation Ivy", den senaste var "The best of all possible worlds" med "Elway" och den dyraste var nog "Separation Sunday" med "The Hold Steady".

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

Naturligtvis är det alltid väldigt intressant att veta hur en skiva som du har lagt mycket tid och passion på tas emot av andra! Jag minns inte riktigt ett bra exempel på något märkligt... kanske för att jag försökte glömma det... men jag är säker på att vi kommer att få det ena eller det andra i framtiden..

 

Om ni kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Fucked Up

The Hold Steady

The Ramones

Bruce Springsteen

Die Toten Hosen

 

Framtidsplaner för bandet?

Försöker fortfarande nå ut och spela så mycket och så långt bort vi kan. Det blir definitivt inte lättare när vi blir äldre...

 

Visdomsord?

Bär alltid en Biberli

 

Något mer att tillägga till intervjun?

Inte riktigt, förutom att säga tack till din del i att hålla scenen vid liv genom att ha startat Skrutt Magazine för snart 40 år sedan och fortfarande köra hårt!