Mäbe i Twoface verkar var en trevlig kille därför valde jag att intervjua honom och hans hårda musikmakande

 

TWOFACE

 

Historia , band före?

 -Mäbe: Vi startade nån gång hösten ´98 efter att jag och Krille diskuterat att vi båda ville göra nåt nytt och radikalt. Det som fick oss att göra just detta kan egentligen enbart förklaras med att Thåström spelade här i Strömstad två gånger året innan (tror jag det va) samt att hans band Peace, Love and Pitbulls släppte sin ”3” skiva. Jag blev helt såld och ville helt enkelt göra nåt i stil med det han gjorde. Sen har vi naturligtvis utvecklat en egen stil och har ett gäng andra influenser med det var så vi startade. Vi har båda nästan enbart sysslat med renodlad metal tidigare. Jag har varit session-gitarrist för Dissection, haft band som Nosferatu (death metal), Sarcastic (thrash) och Third Stone From The Sun (metal) plus säkert hundra andra. Just nu är jag turné- keyboardist för DEATHSTARS också. Krille har spelat Sarcastic, Malicious Decay (death metal) Mastema (black metal) och Dragons (metal) samt ett gäng andra som jag inte kommer ihåg just nu.

 

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

- M: Fan det där e svårt. Utan direkt ordning får jag svara det jag tänker på först: Skivor:Slayer: “Reign In Blood”  Metallica: “Master Of Puppets”  Peace, Love and Pitbulls: “3”  Marilyn Manson: “Antichrist Superstar”  Thåström: ”Mannen Som Blev En Gris”  Konserter:Thåström ( har sett honom 4 gånger och han är lika jävla bra varje gång!!!!!) Black Sabbath (Oslo med Ozzy) Metallica (Göteborg på ”svarta” turnén) Marilyn Manson (Oslo på Holy Wood turneen)  Iggy Pop ( Qvartfestivalen Norge) Viktigaste i livet: Att inte följa någon annan och inte leda idioter. Att skapa sig själv och bli det man skapat. Att göra det man vill och känner för. Att älska och bli älskad. Att tillfredställa sig själv för att kunna tillfredställa andra

 

Berätta om de två medlemmarna, allt som är viktigt, ålder, familj, intressen?

 -M: Jag är 26 år å är singel för tillfället. Intressen är väl allt som har med musik å göra, skriva, film, böcker, fotboll (både att spela och glo på)), brudar, sprit och badstränder!!! Jag sjunger och spelar gitarr i Twoface, trummor i ett nystartat projekt som jag och Krille har (kommer att bli svintungt i stil med Black Sabbath och Monster Magnet tror jag) och för tillfället alltså synt samt lite sång för Deathstars på turne´n dom haft. Krille är två år yngre (tror jag, är inte helt säker) har flickvän och två barn. Han är intresserad av metal (en del annat också men…), motorcyklar, tatueringar, Jack Daniels och film som jag vet… Han spelar gitarr och älskar verkligen gitarrer!!! Han är även med i ett annat band som heter Whipping Post.

 

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

- M: Första var nog något med Kiss eller Twistad Sister som jag ägde men den första jag köpte själv var Judas Priest ”Killing Machine” (svinbra platta förövrigt), senaste var nya Hellacopters och dyraste kan ha varit ”An American Prayer” med Jim Morrison/The Doors eller ”The Day Of Retribution” med Nemesis (Pre-Candlemass).

Vad står du i mp3 debatten?

 -M: Vet inte riktigt. Laddar ju ner en del grejer själv men det är mest sånt som är svårt att få tag i eller bara för att hitta nya band. Då är det ju svinbra men det kommer ju inte att hålla om man laddar ner hela plattor och inte köper nåt. Jag köper ju hellre men dom får fan sänka priserna snart annars har ju fan ingen råd att köpa ändå.

 

 

Hur kom det sig att ni bara är två i gruppen, är det ingen annan som orkar med er eller? Vad är der bästa respektive det sämsta med att bara vara två?

 Men det är klart ni kan ju inte ha mer medlemmar med tanke på namnet?

 -M. Nä det är nog ingen annan som pallar med oss… Nä det har bara blivit att vi inte skaffat några fler. Finns inte så många som varken kan eller vill spela sån här musik Vi har snackat om att skaffa en trummis i alla fall. Men om vi ska ha någon så skall han kunna spela efter klick och gärna ha kunskap och erfarenhet av trummaskiner. Så maila mig om någon är sugen!! Det är nog inte speciellt lätt för någon utomstående att förstå hur vi jobbar heller för den delen. Vi känner varann så pass bra vid det här laget att vi nästan inte behöver säga va vi tänker. Den andre vet oftast redan innan… Det bästa är lätt att vi kommer jävlig bra överens och att vi har ganska lika åsikter om hur saker skall göras. Och det är lättare att samla ihop två till en repning än fem-sex stycken (tro mig jag har repat med Deathstars…). Det sämsta skulle väl vara att det kan kännas lite tomt utan live trummor ibland och att vi skulle behöva någon som jagar på oss ibland. Vi är rätt lata med repningar.

 

 

Hur tycker du det är att bo i Sverige? Så här några veckor efter valet, kan man lita på politiker?

 -M: Jag har rätt klara åsikter om det mesta men jag kan fan inget om politik. Har aldrig intresserat mig, tror att musik, film och konst kan ändra och styra fan så mycket mer än några dårar som tror dom vet vad som är bäst för andra. Har jävligt svårt att lita på någon som måste säga ”rätt” grejer för att vinna röster eller vara inom vissa gränser som partiet har satt upp. Men jag trivs väl i Sverige och har heller aldrig bott någon annanstans så jag inget att jämföra med.

 Finns det några bra band i Strömstad, Sverige, utlandet?

 -M: Det bästa bandet här just nu är helt klart HATHOR som just har spelat in en skiva. Har tyvärr inte hört den än men det dom gjort tidigare (speciellt live) är bra som fan. Har ju mest kommit metal härifrån tidigare det mest kända är naturligtvis Dissection, som jag tycker är ett av världens bästa band, även om man känt dom sen barnsben. Swordmaster – Deathstars kommer ju också härifrån. Sen finns det en del band till i Sverige och världen tror jag…

 

Spelar ni ute? Är ni bara två då?

-M: Vi har spelat ute ett femtontal gånger tror jag, har mest blivit häromkring. Senast var i feb. som förband till Deathstars här i Strömstad och en spelning på nån slags festival på Koster i aug.  Det är bara vi två ja, spelar till förinspelade syntar och loopar. Har funkat  bra som fan  men som sagt hade det varit skönt med livetrummor ibland.

 

Vad gillar du det ”nya” sättet att kommunicera med email , Internet och allt det där, vad är det bästa respektive det sämsta?

- M: Internet är ju svinbra när man ska ha tag i nåt eller som för våran del sprida sitt namn och musik, men så finns det ju så jävla mycket skit och idioter också men det är ju som världen i övrigt. Folk förändras när dom sitter och kan vara anonyma och det är jävligt risigt tycker jag.

Men i huvudsak går det ju att använda till det man behöver.

 

Vad är det för folk som lyssnar på er?

- M: Brudar… har faktiskt varit mest beröm från andra könet, då känns det som man gjort nåt rätt i alla fall (hehe). Allvarligt vet jag faktiskt inte men det är jävligt blandat så mycket vet jag. Det är ju bra som fan, vill verkligen inte hamna i nåt fack där bara en sorts människor uppskattar det man gör. Förhoppningsvis kan folk som hör oss vara tillräckligt open-minded och förstå att vi inte vill göra nån slags standard grej. Målet har alltid varit ha man ska ha en åsikt om oss! Om det är en bra eller dålig spelar inte så jävla stor roll.

 

 

Någon favoritsida på nätet?

 M: Är inne på blabbermouth.net minst en gång om dagen för att kolla musiknyheter sen är Metallicas site bra just nu för man kan följa inspelningen av nya skivan där.

Jag har två demos med er har ni gjort något annat? Samlingsskivor eller så?

- M: Vi har gjort fyra demos.”Supervoid” 99, ”Spit/Swallow” 2000, ”The Urban Jungle Machine” 2001 och nya ”God?” nu i år.

 

 

 

Er musik är ganska svårbeskrivbar, vad säger folk, vilka band jämför de er med, det måste väl bli det mesta eller?

 -M: Har märkt att många har svårt att beskriva våran musik (även jag) och det kan både va positivt och negativt. Det är ju bra att det inte finns något direkt att jämföra med, det måste ju betyda att vi är originella men samtidig vet vi inte riktigt vart vi passar in. Jämfört med punk eller metal finns det inte speciellt många som skriver om ”våran” musik. Inte som spelar eller arrangerar spelningar heller för den delen så det kan ju va ett problem. Anledningen till att det är svårt är väl kanske att både jag och Krille lyssnar på och inspireras av otroligt mycket olika musik. Absolut inte bara sånt man skulle tro eller kunna jämföra oss med. Men vi göra bara det som känns rätt och våran vision är lite större än att passa in i nåt fack. Men följer inte trenden man skapar den!!!

 

 

Har ni hört något från något skivbolag? Är ni för smala musikaliskt eller vad säger dem?

 -M: Har inte hört nåt direkt. Det är lite av samma problem här man vet liksom inte riktigt vart man skall vända sig. Vi kan inte vända oss till nåt bolag för där är vi för syntiga och för nåt annat har vi för mycket gitarrer så vi står nånstans mittemellan. Har lite kontakter som jag skall kolla upp nu i höst så vi får se.

Framtidsplaner för bandet? Framtidsplaner för dej själv som människa?

 -M: Jag kommer att fortsätta min vision om Twoface och förhoppningsvis kommer andra förstå nåt av det vi gör. För mig som människa ska jag bli mer fokuserad på det jag vill göra och skapa mig själv som det jag vill bli.

 

Hur gör ni musik, vem gör den och är det viktigast att ha bra texter, bra melodier eller en refräng som folk kommer ihåg?

 -M: Jag gör alla grunder till låtarna hemma med en accustisk gitarr. Sen går vi igenom låten och Krille kommer med sina idéer och sen hjälps vi åt att programmera syntar och trummor. Vi har hittills producerat våra inspelningar själva men det blir nog ändring på det nästa gång känns det som. Det viktigaste är alltid helheten. En bra text kan ju lyfta en låt jävligt mycket. Texterna för mig är otroligt viktiga, men suger låten från början kan den ju naturligtvis inte räddas av texten. En bra låt är alltid en bra låt och det innefattar oftast nån bra melodi eller refräng, men känslan är det viktigaste.

 

 

Visdomsord?

Follow no leaders – lead no fools!!!!!

Nåt att tillägga?

 Tack som fan för visat intresse och en intressant intervju!!!!!

 

Vad är den konstigaste recensionen ni har fått?Bryr ni er om recensioner?

 

-M: Läste en häromdagen. Han tyckte att vi borde vara hårdare men gillade våra softa partier mest… Fattade inte det riktigt men. Sen va de nån som sa att det kändes som att ramla framåt när man hörde en låt från våran första demo.  Det är kul som fan att läsa recensioner i alla fall. Ibland kan det få en att höra på sin egen musik på ett annat sätt. Har blivit både hyllad och sågad och det är klart man kan ta åt sig av båda delarna. Men det som står är ju bara vad en person tycker och tar man det på för mycket allvar har man inget med musik eller konst överhuvudtaget att göra. I min värld är jag alltid bättre än den som recenserar ändå. Den personen kan ju aldrig till fullo förstå min eller någon annans vision.

 

   

Hur mycket skivor skickar ni ut ungefär?

 -M: Vet inte, så mycket som möjligt. Vill bara få ut det.

 

   

Hur är det att bo i Strömstad då och spela den här sortens musik?

 -M: Finns väl inte direkt några bra ställen men vi har spelat på dom flesta som går.  Känner ju dom flesta här och man har ju fått några att fatta vad man gör i alla fall. Det har nästan alltid varit mest metal här i stan.

 

   

Hur är det att bo där annars då, är det bara en sommarstad?

 -M: Sommaren här är hur jävla kul som helst. Öl, brudar, båtar och bad!!! Sen resten av året funkar väl men man får ju sysselsätta sig med nåt sätt typ repa eller hänga i studion och göra, och spela in låtar. Har tillgång till en studio hur mycket jag vill så det blir en del där. Sen har man ju inte så långt till varken Göteborg eller Oslo om man vill göra en stad nån kväll. Trivs helt ok här.

 

 

Har ni hört något från utlandet angående er musik?

 -M: Nä har faktiskt inte gjort det. Har varit dåliga som fan att skicka plattor men ska försöka göra det mer. Vi har en jävla massa besökare från Japan på våran hemsida men om dom gillar det vet jag inte…

 

   

Blir det mycket intervjuer?

 -M: Har varit dåligt som fan det ett tag nu, men vi har ju inte gjort nåt på länge heller!

 

   

Vilken är frågan ni vill ha men aldrig får, ställ den och besvara den?

 -M: Vill ni ha skivkontrakt? Ja för fan!!!