Twin Pigs är ett band med attityd och de träffades 2015, repade lite och nu tre år senare står de med världens fetaste skiva (som är deras andra) som de uttrycker det själva! Ett band med bra självförtroende verkar det som och det är ju inte fel. September-2018

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??

-Canan, Klara, Erik, Andreas och Hanna är alla 30-nånting, har olika sorters familjer, har haft olika band innan men har precis som ett gäng superhjältar strålat samman för att skapa Världens Bästa Band för att rädda världen från värdelös musik.

 

Jag kan höra mycket både punk och annan skramlig musik och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr? Eller är det bäst nu?

-Ja du hör väl det du hör? Eller va? Menar du att vi sjunger på svenska?

Personligen tycker jag alltid musiklandskapet är bäst i den tid man lever i. Orka vara nostalgisk över saker man inte ens haft chans att uppleva till exempel.

 

Twin Pigs, är ni nöjda med namnet? ! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?

-Ja, det gör sitt jobb. Två korta hårda ord, låter som ett punkband fast får en ändå att undra vad det är om. Jag är svag för Canans andra bands namn; Attention Span, typiskt att de kom på det till sig själva.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att ens låtar går lite snabbare och att man får applåder. Och så är det kul med stagedives.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-För andra band så är det bäst att spela på spelningar där Twin Pigs även spelar. Då får de nämligen en chans att se oss spela, men också några tusen i publiken by default eftersom alla trängs å står i kö för att se oss. Sämst att spela är alla andra spelningar där vi inte är representerade på scen helt enkelt. Take notes, alla arrangörer.

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag??

-Just nu är vi unika i vår genre, så det är lite svårt att svara på. Det är lite ensamt på tronen. Det är ett smutsigt jobb men man får väl helt enkelt vara lite av en spjutspets så att andra kan ta efter en. Fråga oss igen om ett år när alla försöker låta som oss.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord? Kul tycker jag att ni växelsjunger tjej och kille för det är nog det bästa jag vet i punkväg när band gör så här?  Har ni några favoriter som gör det förutom ni?

-Ösig, melodisk, rå. 

Kul, vi tycker det är fett också. Några favoriter som också fått till det är Soviettes, Martha, Bad Moves, Masshysteri (rip). Fast ingen av dem spelar med det rätta basinstrumentet: synthbas, så vi är ändå bäst.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

-Vi fick den här frågan för någon intervju sen! Minns inte vad jag svarade då... kanske nåt om att det beror på dagsform. För det är så det känns.

 

 

De punkare som gjort det till en livsstil verkar mest gilla att klottra anarkist-An, äta billig dålig mat och röka feting med sina hundar. Men absolut, det är en livsstil. Det är ju också ett ord som är ganska urvattnat ibland. Nåt jävla mikrobryggeri som brygger punköl är ju inte så himla punk som så... 

Äh. Jag vet inte. De punkare jag känner är coola, de gör sin grej och det kan väl få räcka.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Älskar det. Men folk har blivit så himla fega och vågar ju inte ladda ner någonting längre, utan förlitar sig på Spotify, Netflix och HBO att tillhandahålla deras underhållning. 

Internet skulle göra oss fria men har på många sätt begränsat oss något oerhört. Hittar man vår skiva på Soulseek så blir ni i alla fall inte jagade av oss, det kan jag lova. Se bara till att den är taggad ordentligt och rätt.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? Nazister? SD? Val?

-Bra. Jag har å andra sidan inte bott i något annat land. Men jag har rest en del och kan säga att om vi ska fortsätta ha en någorlunda dräglig tillvaro måste vi sluta avreglera, sälja ut och styra upp vissa saker igen.

Nazister känns efter valet väldigt fåniga och förnedrade, det är great. Men ser du en nasse på stan så tveka inte - klipp till! Det måste vara jobbigt att vara nasse.

Sverigedemokraterna... ja. Vad ska man säga som inte redan sagts om dom? Det är förjävligt att de existerar faktiskt, men de hade inte kunnat bli så här stora och kapitaliserat på folks missnöje om de andra etablerade partierna inte schabblat sig något så enormt. Ibland går jag in i Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" och skrattar åt dårskapen för det är det enda man har kvar ibland, känns det som. De kan få sig en smocka också, de jävla töntarna.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?

-I vår hemstad, Stockholm, finns det massa bra band. Power Face, Axe Rash, Pissjar, Massgrav, Gestures, Slug Bait, Palme sköt först, Vidro, Barbarisms, Ditches och Viagra Boys... säkert fler som jag inte tänker på nu.

I Sverige i övrigt finns det också massa bra vi gillar. Inseminoids, The Oh No's, Sista Brytet, Hårda Tider, Makoria, Persona, Sista Brytet, Hotet, Vånna Inget, True Moon, The Dahmers, Andy the Band... massa toppen!

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-När tillfälle ges!

 

Andra bra band från utlandet?

-Jag har fanboyat väldigt mycket över Alex Cameron från Australien senaste året. Stark rekommendation. 

Natterers från UK är jävligt feta också. Neighborhood Brats, AJJ, Parquet Courts, Tacocat, Jeff Rosenstock, Antarctigo Vespucci, Razorbumps, Priests, IDLES, Algiers och Downtown Boys. Det är några jag på rak arm gillar mycket just nu.

 

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annan språk än engelska? Svenska?

Jag, Erik, influeras av massor. Ibland snor jag någon formulering rätt av som jag tycker är ball, men som kanske får ny innebörd när det sätts ihop med annat så det är inte helt tydligt. Vilket gör att jag kommer undan med det. Som alla andra stora konstnärer med andra ord.

Förr skrev jag bara på svenska, men jag vill berätta för hela världen hur jävla arg jag är så då känns engelska mest relevant, tyvärr.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Inget jag kan komma på nu. Generellt försöker jag lämna en gammal begreppsvärld bakom mig, många punkare sjunger fortfarande om TV-apparater som om det fortfarande var samma sak idag som på 80-talet. Blicka framåt, punkare!

 

Politik och musik, hör det alltid ihop? Vilken är er mest politiska låt?

-Ja. Men man får inte tumma på underhållningsvärdet bara. 

Vi har ganska många politiska låtar, men Burning Flag som handlar om att hugga ihjäl nazister med deras flaggor man tänt eld på är rätt avslappnat politisk. Den är från förra skivan. 

Från senaste skivan ber vi å andra sidan USA och Nordkorea att bara be done with it, och bomba bort hela jävla världen, så det är ju också en ganska avslappnad inställning till världspolitik.

 

Bästa politiska band/artist?

-Ramshackle Glory. 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Ja, jag tror det kan vara ögonöppnare för många saker. Precis som alla konstnärliga uttryck. Ibland kan en text vara väldigt förlösande om den träffar en på rätt ställe i livet till exempel.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er skiva vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Tack! Det är jag, Erik, som gjort det. Jag hade en ide om att jag vill vara tydlig i mitt omslag, om någon pratar om oss och den här skivan så vill jag att man ska kunna säga "den där röda med ögat" ifall man inte kommer ihåg titeln. 

Eftersom jag själv har svårt att veta exakt vilken sorts punk vi spelar så var det knepigt att ta fram något jag tyckte passade rent estetiskt. Men tog tillvara på skräckfilmsvibben jag får av ordet "nightmare". Dario Argento jobbar mycket med ögon och blickar, så det var min främsta inspiration. Tycker man ändå ska bli nyfiken när man ser ett skivomslag.

Finns många schyssta omslag, men är väldigt svag för Ceremony - Rohnert Park. 

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?

-Ja, ganska. Känns som på riktigt då. Men många band jag gillar har bara släppt digitalt och man lyssnar ju på det ändå.

Internet är tyvärr den bästa skivaffären men när vi spelar i Malmö försöker jag alltid hinna med Rundgång och i Göteborg tittar jag förbi hos mina vänner i Farsot.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-Det var kul när jag imponerade på Howlin' Pelle med mina lena modellhänder, i samma intervju kallar jag även en massa band posörer. Avslappnat men framför allt kul för att det är sant.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

Det är ganska blandat, mycket män generellt. Olika sorters punkare och slirare. Hade varit kul om fler yngre och fler kvinnor ville komma när vi spelar. Yngre är knepigt eftersom DIY all ages är ganska sällsynt nu för tiden, men om det är nån cool som arrar all ages med yngre publik och behöver band så står vi till förfogande.

Men alla som gillar Twin Pigs är bevisat öfvre skiktet av den mänskliga släktet. Det är bevisat. Stora utvecklade hjärnor som uppskattar the finer things.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Om man bortser från våra två skivor, så:

1. AJJ - Can't Maintain

2. The Mountain Goats - All Hail West Texas

3. Against Me! - Reinventing Axl Rose

4. Emperor X - Erica Western Teleport

5. Downtown Boys - Cost of Living

 

Bortser vi från de spelningar vi har gjort, så:

(Jag kommer nästan vara ihåg relativt färska spelningar och konserter)

1. Mountain Goats på Debaser 2018

2. Honningbarna på by:Larm 2016 eller om det var 2017 minns inte

3. Tacocat på Lilla hotellbaren för nåt år sen

4. Jens Lekman när jag å Ramon arrade honom på skjulet

5. Martha i Stockholm

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Nej, det är grymt! Speciellt om man får svara på frågor om texter och det visuella. Det tråkigaste med intervjuer är att vissa bara ställer standardfrågor som inte relaterar till så mycket av det man själv håller på med eller har någon input på. 

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Hmmm, vilka fem band skulle förärats att spela med Twin Pigs..?

Jag hade bra gärna velat spela brallorna av Misfits, Minor Threat, Black Flag, Youth of Today och Cro-Mags. Vi har redan ägt Judge nämligen.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Det är det säkert. För mig är det rätt skönt att skrika en gång i veckan i en bunker. Men det kan ha att göra med att jag gillar rutiner också.

När jag var ung var jag ganska arg och önskade livet ur allt levande. Nu vill jag mest se död och förödelse över det som håller på att förstöra oss, för det finns ändå de som jag gillar.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?

-Fick en fråga för ett tag sen om ifall synth är accepterat nu. Det är väl självklart att det är det i och med att vi har godkänt det!?

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Ingen har frågat mig om texten till Gaping Headwound, det tycker jag är synd. För den har jag så mycket att säga om:

Gaping Headwound, vad är dealen med den låten?

Jo, den handlar om min pappa som är ganska mycket av ett asshole på det sättet många fäder kan vara. När jag fortfarande bodde med honom var jag så ledsen och sjuk att jag gick ner massa i vikt för att jag inte åt nånting. Var inte så livsglad. Så den låten handlar om att göra sig fri och att bara få berätta om hur kasst saker kan vara ändå.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi hoppas kunna spela lite nu under hösten och vintern, sen får vi se om det dyker upp nåt kul att hitta på. Jag hade gärna velat spela i Kiruna till exempel.

 

För dig själv?

-Jag och min tjej pratar om att resa nånstans i vår, om ekonomin håller så vore det något jag ser fram emot.

 

Visdomsord?

-It's better to burn out than to fade away!!!

 

Nåt att tillägga?

-Jo, jag skulle bli jätteglad om man slängde ett öra på vår nya skiva Scandinavian Nightmare. Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit med den, musikaliskt och konstnärligt.