TV SMITH

The man with the golden voice

Jag intervjuade TV Smith en gång I tiden och jag tror det var 2001 och nu har han gjort ytterliga 2 album och ett gäng konserter. Den första skivan var akustisk och den andra elektronisk, den senare helt fantastisk. Kolla in intervjun som gjordes med denna trevlige punkpionnjär någon gång i mars 2006. 

 

Vad har hänt sedan jag intervjuade dig senast i april 2001?

-Jag har gjort två till album och spelat 600 spelningar...

 

Du har fått dig ett band numera och spela elektriskt, hur kommer detta sig?

-Jag har fortfarande inget permanent band och vill egentligen inte ha det. Jag har fått en massa vänner som är musiker och på mina senaste skivorna har jag velat ha dem och spela in ihop med. Faktum är at jag alltid har spelat in ihop med band på skiva, jag har aldrig gjort en total akustisk platta. Skillnaden mellan "Misinformation Overload" och några av mina tidigare skivor är att den är mycket hårdare i stil, mer punkliknande skiva. Det är hårda tider ocj jag ville göra en skiva som hade ett hårt sound.  

 

Vad är bäst, att spela elektriskt eller akustiskt?

-Jag gillar båda. Jag turnerar just nu i Spanien med mitt spanska band ”The Bored Teenagers” och det är riktigt roligt.  Du kan inte förneka kraften i rock n roll, när alla instrument låter bakom dig på scen i full volym.-den spänningen är alltid lyckad. Men jag gillar att spela solo också och det är något helt annat. , mer intimt, spontant. Jag gör aldrig en spellista när jag kör solog igen eller bestämmer mig för hur länge jag skall spela. Jag går bara upp på scenen och träffar publiken och får sedan se vad som händer. Ifall det är en bra spelning kan jag spela upp till några timmar.

 

Du fyller 50 år I år, kan man vara punkare när man är 50? Eller är inte ålder intressant?

-Jag hoppas att gå igenom födelsedagen utan för mycket uppståndelse. En del av mina vänner kommer att fylla femtio i år och de har gjort en stor sak av det, som om man måste göra något speciellt, det är ju bara ett nummer. Jag bryr mig inte egentligen om det. Jag är bara glad att jag kan vara ute och spela spelningar och göra skivor – i teorin är det säkert så att jag är för gammal för att göra detta men det känns som om min karriär bara har startat. Jag har min bästa tid nu och jag hade inte så här mycket energi när jag var 15.

 

Vad tycker du om gamla band som finns som Buzzcocks, Slaughter and the Dogs, UK Subs och så vidare och andra band som du spelat ihop med som fortfarande spelar? Har du kontakt med något av banden? 

-Jag känner fortfarande människor från dessa band och vi träffas då och då på punkfestivaler. Jag har en massa respekt för folk som Charlie Harper och Buzzcocks för att de fortsätter och Buzzcocks gör ju nya skivor. Jag blir lite besviken på de gamla punkband som återbildas utan nästan någon från originalbandet och de gör några festivaler bara för pengarna, utan att tillföra något till scenen. Jag är inte intresserad av retropunk då. Ifall du vill höra autentisk punk så sätter på någon av de gamla skivorna. Men ifall jag skall gå och se ett band så vill jag att de skall ha lite nya idéer och lite ny energi- det räcker inte med att kopiera vad du gjorde trettio år tidigare. 

 

Jag intervjuade Zero Point från Danmark för några månader sedan och han sade att du gillade den? Och att du tyckte att de var ett ovanlig punkband, hur menade du? 

-Jag träffade dem på en festival i Tjeckien för några år sedan och de gav mig deras skiva. Jag tyckte den var intressant. Jag gillade sättet de gjorde det på och att de inte kopierade engelsk eller amerikansk punk, det var mer uppfinningsrikt , jag kände att de trodde på vad de gjorde.

 

TV Smith and the Explorers , kan jag få tag på den gruppen på CD?

-Ett av mina stora problem är att alla mina skivor är ägda av olika bolag och en hel del av dem är utgångna eller omöjliga att få tag på och jag har inte haft tid att rätta till detta och dem återutsläppta eftersom jag är på turné så mycket.  Det var ett återutsläpp av Explorers skivan på ett litet engelskt skivbolag som hette Ozit. De har kanske fortfarande några kopior.  

 

Vilken av alla dina låtar är den bästa du har gjort? En av mina favoriter är Looking down on London? 

-Det är svårt att saga eftersom jag bara släpper låtar på skiva som jag tycker är riktigt bra. Men jag tenderar på att bli mer upphetsad av nya låtar. Just nu är den bästa låten jag skrivit  ”Not in My name” på nya skivan eftersom jag tycker att texten beskriver vad som håller på att hända i världen, världen håller på att bli manipulerad av den politiska och media eliten.  me to

 

Vilken är den viktigaste punklåt som har gjorts?

-Heh..."Not In My Name."

 

Vad betyder punk för dig idag om du jämför med vad den betydde för dig på 70-talet?

-För mig betyder att trycka emot allt du ser som är fel i världen, engagera med  det i texterna och visa vad du tycker med energi, engagemang och styrka. Jag bryr mig inte om vad som kallas ”punk” eller inte om jag skall vara ärlig. Det var bra att ha ett namn som ”punk” 1977, när vi försökte att tala om för folk att den här musiken var annorlunda mot den andra musiken som fanns då. För ett tag höll vi på att få bort hela den kommersiella musikvärlden. 

Nu finns det fruktansvärd musik överallt, på MTV, fram hävd av multidollarmusikbusiness som sprids som virus over internet….du kommer aldrig att bli av med det. Så punken är annorlunda nu, det handlar inte om att bli av med gammal musik – du kan inte ha en sådan fight och vinna – det handlar om att känna igen så du kan överleva och fortsätta att göra vad du tror på i allt det dåliga.

 

Finns det några bra band nuförtiden?

-Det finns alltid bra musik men den är svår att hitta eftersom den är underground. Jag har inte så mycket chans att höra musik förutom musiken med de band jag spelar ihop med eftersom jag är på turné hela tiden. Det lilla jag hör på radio ibland intresserar mig inte alls. 

 

Hur kommer det sig att dina låtar går till mitt hjärta med en gång, och vad är det med dina låtar som gör att jag blir varm när jag hör dem? 

-Well, jag tror att de kommer från hjärtat, då går de till hjärtat.

 

När du gör låtar, vad är viktigast, är det att ha en bra text, bra melodi eller är det att ha en refräng som folk kommer ihåg?,

-Jag behöver allt det där i en låt . Ifall det inte funkar så så vägrar jag dem.

 

Dina texter, varifrån får du inspiration?

-Jag evt inte. Inspiration är en gåva, allt jag kan göra är att vara vaken, va på sin vakt och vänta på det så kommer det.

 

Är du intresserad av fotboll? Ifall du är det hur tror du att det kommer att gå för England i VM, ni möter ju Sverige där? 

-Jag har inget intresse av fotboll. Jag hatar VM eftersom jag inte kan spela någonstans för ingen kommer at komma.

 

Du kommer inte att göra något mer med den finska gruppen Punk Lurex OK? Några andra grupper du gör något tillsammans med? 

-Punk Lurex splittrades för några år sedan och de två tjejerna i gruppen bildade ett nytt band som heter Tina, de har gjort en riktigt bra trelåtars singel på Hiljaiset Levyt records i Finland. Jag planerar inte mer samarbeten på skiva men jag spelar fortfarande live med band på scen ibland som: The Bored Teenagers i Spain, Garden Gang i Tykskland, och the Midnight Creeps i USA för att nämna några!

 

Boss Tuneage, varför blev det just detta bolag?

-Jag tänkte faktiskt släppa skivan på eget bolag precis som jag gjorde med min senaste skiva  "Not A Bad Day," och när jag skulle kolla var den skulle pressas , föreslog en vän till mig att prata med Aston på Boss Tuneage eftersom han visste en hel del om det. Vi möttes för en diskussion och kom överens riktigt bra och det slutade med att jag släppte på hans bolag istället.  

 

Hur funkar det?

-Jag hade redan betalt och producerat skivan innan jag snackade med Boss Tuneage. Nu är jag licensierad till dem i England och andra små bolag i andra länder. För mig är det bra att jobba med någon som jag anser vara en vän, inte ett ansiktslöst bolag. Jag är ute på turné så mycket nuförtiden so jag kan inte lägga mycket på promotion själv

 

Hur mycket säljer en skiva av dig?

-Det gör inte någon rik. Jag är glad om jag kan få alla kostnader betalda och betala de som varit med lite grand. 

 

Men du lever på musiken? Har du aldrig haft något “normalt” jobb?

-Jag lyckas leva på musiken eftersom jag gör over hundra konserter per år och jag får lite skivroyalties. Jag jobbar utan management eller agent, så det hårdaste är allt organiserande och att fortfarande vara kreativ och hitta tid till att skriva. Jag är väldigt glad att jag inte har ett ”normalt” jobb – jag har haft en massa när jag var ung. Jag har jobbat på fabriker och på löpande bandet, jag vet hur själaförstörande det är. Egentligen tycker jag att det är kriminellt, det rånar folk på sina liv och det ger de istället pengar att leva på. Men på samma gång, blir andra mångmiljonärer….det tycker jag är fel

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Jag gör inte listor.

 

Första senaste och dyrast skivan du har köpt?

-Jag köper inte skivor.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Jag har ingen skivsamling.

 

Skivan du köpte bara för omslaget men blev så besviken på?

-Ingen.

 

Har du fått några recensioner på nya skivan? Hur verkar dem?

-Har fått en massa recensioner på skivan när den släpptes i Tyskland för en månad sedan, de flesta är positiva. Jag gillar att så många människor gillar och förstår skivan. De första recensionerna i England har också börjat komma och de verkar bra. 

 

Framtidsplanerna med musiken?

-Jag skulle bli glad om jag fick chansen att göra ett nytt bolag , ja - jag är uppbokad på spelningar till slutet av året.

 

För dig själv?

-Att fortsätta vara frisk och föröka att göra det jag gör.

 

Nåt att tillägga?

-För alla som laser detta och inte vet något om mig och vad jag gjort sedan Advertstiden, kolla in det.  Det finns en fri laddningsbar låt från nya skivan på min hemsida  www.tvsmith.com   eller ännu bättre, kom på mina spelningar!

 

När kommer du till Sverige då?

-Jag skulla älska att komma dit. Någon får bjuda in mig och jag kommer…...

 

Tack,

TV