Adverts har alltid varit ett va mina favoritband och där sjöng TV Smith så förbannat bra. Sedan hade han  TV Smith´s Explorers, Cheap och nu spelar han akustiskt. Här är en intervju med honom gjord i slutet av april 2001. 

Snälla berätta hela historien om dig själv?
-Föddes 1956 nära London. Flyttade till en liten by i sydvästra England när jag var tio år gammal. Gick ett år på Art Collage 1975-76 där bildade jag mitt första band "Sleaze" och där mötte jag Gaye(Advert). Jag och Gaye flyttade till London 76 och bildade Adverts. När Adverts splittrades 1979, bildade jag TV Smith´s Explorers som fanns i ett par år. Jag försvann från det kommersiella musiklivet på 80-talet men jag släppte några skivor på små bolag och bildade sedan Cheap som turnerade mellan 86 och 91. 1991 splittrades det bandet och jag började min solokarriär och nu turnerar jag och spelar in med gästmusiker. 

Varför började du att spela musik egentligen?
-Jag har alltid gillat popmusik och den powern som den har, och när jag var liten gick jag och hummade låtar jag hade gjort och försökte att få till ord i dem. Jag brukade lyssna på låtar på radion och tänkte att jag kunde mycket bättre än det.

Tror du att musik kan ändra någons liv?
-Alla vet ju att det kan ändra dina känslor... du kan lyssna på en låt och låta dej fyllas av känslor- ja, så jag trord efinitivt att man kan ändra någons liv i det korta loppet. Och jag tror att om du hör någonting som du kan identifiera dig med så styrker det dig, får dej att inse att du inte är ensam i världen. Jag är inte intresserad av att ändra människors liv, jag är intresseras av kommunikation. 

Vad tycker du om kobinationen av politik och musik?
-Politik är fyllt med lögner, manipulerande och utnyttjande av makt. Musiken handlar om äkthet, kreativitet och kommunikation så jag tror inte på att mixa de två. Men jag tycker att man kan använda musik för att kommentera politiken och jag tror att det är viktigt att göra det.

Du började i The Adverts, hur var det då, var publiken vildare då? 
-Det bästa med det var att allting var så nytt. Det finns inga regler om hur band skulle låta eller hur publiken skulle uppföra sig. Publiken var ganska vild eftersom alla var uppspelta på den här nya punksaken som bara skedde.

Vad är det konstigaste som någonsin har hänt under en konsert i publiken eller på scen?
-Well, det är svårt att säga. Jag har spelat i över 20 år nu och varje spelning är unik och det händer något oväntat varje gång.

Vad är skillnaden mellan att spela med TV Smith , Cheap och Adverts?
-Precis som varje spelning är olika så är vaje band olika också. De har alla sin egen karaktär. Med Adverts var vi alltid framgångsrika men vi bråkade alltid och gillade inte upplevelsen av att vara i ett abnd efter några månader. Å andra sidan var vi i Cheap alltid vänner och vi gillade att turnera och spela ute men vi hade aldrig någon framgång. 

Jag har alla skivor med, Cheap(RIP) ; The TV Smith´s
Explorers LP och Generation Y med dig. Vad har du gjort mer och hur kan jag få tag på det(ifall du vill kan du skicka det för att bli recenserat på min site)?
-Mitt första soloalbum kom 1983, "Channel Five," det släpptes av ett bolag som gick i konkurs två veckor efter att skivan släpptes, den var ganska svår att få tag på. Min första officiella soloskiva
"March Of The Giants" kom ut 1992 på Cooking Vinyl och sedan släppte jag Immortal Rich på ett litet bolag som hette Humbug 1994. Jag gjorde "Thin Green L;ine" Ep med Tom Robinson efter det. Senast släppte jag en Ep  "The Future Used To Be
Better" inspelad med det finska bandet Punk Lurex OK, och det här året släppte jag 
"Useless: The Very Best Of T.V.Smith" - några av mina favoritlåtar återinspelade med Toten Hosen som mitt uppbackande band.

Vilket är roligast att göra, spela sol eller att spela i ett band?
-det var mycket roligt att spela i ett abnd, helst då Cheap men jag tycker det är mer meritierande och intressantare att spela solo. Frånsett tillfredsställelsen och friheten jag får från att spela spelningar för mig själv, erfarenheten från att vara på turné är helt annorlunda från att hela tiden vara med andra i ett band, så därför möter man nya folk tiden och måste upptäcka ställen du spelar i. 

Vad betyder punk för dej nu och vad betydde den för dej tillbaka i tiden?
-Du måste komma ihåg att ordet "punk" existerade inte när vi började att spela 1977, så vi startade inte Adverts för att vi skulle spela punk. Det vara bara ett tillfälle för mig att uttrycka mig själv, skriva låtar coh spela de inför människor utan att någon sade hur vi skulle låta eller vad vi skulle skriva om. Så det är vad jag tycker om punk idag och det är vad jag fortfarande gör. 

Har Adverts några som helst planer på att återbildas på något sätt?
-Jag skulle aldrig återbilda bandet. Det skulle aldrig vara samma sak eftersom band utvecklas hela tiden och det blir aldrig samma som förr. Alla försök blir bara bleka kopior även om det kan bli en bra kopia. 

Jag jämför er med Waterboys med TV Smith på sång eller New Model ARmy med TV på sång, vilka andra jämförelser har ni fått? 
-Jag tror att den vanligaste jämförelsen är med Bob Dylan men det beror säkert på att jag spelar solo.

Bryr du dig om recensioner? Har du ändrat något efter en dålig?
-Det är underbart att få bra recensioner och då förstår folk vad du gör. Problemet är att många kritiker inte förstår vad du pysslar med men de envisas ändå med att skriva om skivan. Du kan inte offra så mycket uppmärksamhet till dåliga recensioner. Adverts fick en massa dåliga recensioner när vi började att spela-ifall vi hade brytt oss om dem så skulle vi splittrat bandet innan vi ens hade fått ut en skiva.

Vad är det konstigaste någon skrivit om dig?
-Jag kommer inte håg men en gång skrev en recensent om en spelning emd Cheap och fick till könet på vår basist fel. Den engelska musikpressen började att säga i början av 80-talet att jag var slkut redan då, men jag är fortfarande här och de skrivande journalisterna är borta.

Hur kom det sig att du gjorde en skiva med det finska punkbandet Punk Lurex OK?
-Jag blev inbjuden att spela några spelningar i Finland för några år sedan och Punk Lurex OK var supprotband. Vi kom överens riktigt bra och jag älskade deras musik så idén på att göra en skiva ihop föll sig naturlig. Det fångade det autentiska 77-punksoundet så vi spelade in några ADvertslåtar tillsammans med några nya låtar. 

Du gjorde en låt tillsammans med Toten Hosen på sin hyllning till engelsksjungande band, hur kom det sig?
-När jag först hörde talas om detta var jag riktigt misstänksam. Jag hade aldrig hört tals om Toten Hosen innan men folk fortsatte tjata om att jag skulle göra Gary Gilmore´s eyes med dem. det var ganska irriterande för det verkade vara den enda låten kände till mig för. Men kom jag till studioon och mötte bandet och jag förtod att de hade en stor förtåelse för punkrock och de var faktiskt fans som gjorde det eftersom de älskar den musiken. Jag tror man kan höra det när man hör den färdiga skivan. Eftersom detta hände så har det slutat med att jag är vän med dem och de spelar på min nya skiva "Best of".

Tom Robinson hjälpte dig med en låt på Generation  Y ,hur kom det sig, är ni goda vänner och håller han på med musik ännu?
-Jag började att spela solo på ungefär samma tidpunkt som han och det slutade med at vi kom på samma bolag, Cooking vinyl, och det fick oss att göra en turné tillsammans i England och Tyskland.ö Jag har sjungit lite bakgrundssång på hans skivor och han har hjälpt mig på en del skivor. Tom skriver och turnerar fortfarande, oftast in England och Belgien. Du kan hitta nyheter om honom på hans hemsida.
http://www.bothways.com

När du gjorde Gary Gilmore´s eyes fick ni många reaktioner då?
-Du menar 1997? Folk tyckte att den var chockerande. Jag tror att folk hade lättare för att bli chockade då. 

Hur känns det att ha gjort en av punkvärldens få klassiker?
-Jag är stolt att ah varit med då musikvärlden ändrades. Men jag tänker inte så mycket på det. jag har skrivet en massa låtar som jag tycker att jag har gjort bättre än Gary Gilmore´s eyes men de flesta har inte hört dem eftersom jag inte var modern eller hade ett skivbolagskontrakt. Det jag är mest stolt över är Crossing The red Sea som jag fortfarande tycker det är det bästa jag gjort. 

Jag läste i någon intervju att du var uttråkad på punkrock i några år men att du känner som en punkrockare igen, hur kommer detta sig? 
-Jag gillade inte det att det hade gått in i Oi och aggressiv musik som inte hade något att säga. Hela saken med punk var från början att vi inte skulle skilja saker från varandra och det var en väg för många olika typer av band. I det tidiga 80-talet fick punk betydelsen av en lite dekadent fascistiskt mening. Nu känner jag mig stark igen och försöker ta tillbaka ordet punk till mig själv.

Är det några problem med att ha kommit upp i ålder tycker du, vad är det bästa respektive det sämsta med det?
-Jag har just blivit 45. Jag bryr mig inte om det längre. det värsta för en musikant är när man är i 25-årsåldern för det är du musikindustrin bestämmer sig för om det finns någon chans för dig att bli en popstjärna eller inte. När du har kommit över det, det är inte så illa och för mig betydde det frihet att göra vad jag ville och jag hade inget skivbolag som störde mig. Att bli äldre är OK. Allt det jag hade hört när jag var yngre var inte sant.... du känner dig fortfarande viril och levande, du älskar fortfarande bra musik och du har fortfarande roligt och man lär sig saker varje dag.

På vilket sätt har du ändrat inställning till livet sedan 1977?
-Jag känner mig mer positiv. Även om världen verkar kontrolleras av idioter så finns det en hel del av oss som inte påverkas av dem. Vi vet vilka vi är och vi vet vart vi är på väg.

Vad vet du om Sverige?
-Väldigt lite, jag har aldrig varit där.

Har du hört några svenska band?
-Inte så många. Det finns några svenska punk/popband jag hört som Wannadies som till och med slagit i England och några dans/rap band men England är fortfarande väldigt konservativt ifall det handlar om musik som kommer från andra länder förutom USA. 

Hur är livet i England just nu?
-Det är bra men jag har spenderat mer än ett halvår med att turnera i andra länder.

Finns det några bra band där just nu?
-Det är ju en fråga om vad man tycker. Du hittar inte många bra band på hitlistorna. De flesta bra banden här är underground och de får inga skivkontrakt.

När du gör en låt vilket är viktigast, en bra text, en bra låt eller en refräng som folk skall komma ihåg?
-Det måste ha allt av det där

Första, senaste och dyraste skivan du köpte?
-den första skivan jag köpte var en samling med 1968 års bästa låtar. Den senaste var Nick Caves senaste album.

Idoler när du var liten?
-Beatles.

Finns det någon chans att se dig i Sverige snart?
-Sverige har inte funnits med på min turnélsita eftersom jag inte känner några promoters där. Jag skulle verkligen vilja komma dit- någon som är intresserad av att organisera spelningar kontakta mig på tv@tvsmith.plus.com

Hur är en bra konsert med TV Smith?
-Några magiska saker händer som du aldrig kan fånga på en kassettbandspelare. 

Spelar du låtar från hela din karriär?
-Yeah.Sedan jag började att spela solo så var det äntligen en chans att kunna spela låtar från vilken epriod av mitt liv som helst. Något jag inte kunde göra med de andra banden. Jag brukade bara spela de låtarna som var specifika för varje band. När jag började att spela solo så började jag spela in med en akustiskt gitarr så varför inte spela de gamla på akustiskt gitarr också. Nu kan jag spela , till exempel, One Chord Wonders precis bredvid en  helt ny låt. Spelningar har väldigt hög energi så de gamla låtarna funkar fortfarande.

Vilken är den mest önskade låten
-Jag tror du vet svaret på den.

Vilken av de gamla låtarna är roligast att spela?
-Jag tycker det är roligast att spela Bored Teenagers. Men jag bryr mig inte, jag älskar den.

har du någon kontakt med de gamla medlemmarna i Adverts?
-Gaye slutade med att spela bas efter hon slutade i Adverts och nu jobbar hon på ett Socialkontor i London, förösker att få hem till gamla och sjuka. Jag har ingen kontakt med Laurie, trummisen, någon berättade att han bor på Island nu. Howard, gitarristen, dog tyvärr för några år sedan av en hjärntumör. 

Vilka är dina råd till ett ungt band som skulle vilja ha ett kontrakt eller liknande?
-Jag ger inga råd, jag vet inte hur jag skall få ett kontrakt själv. Jag tror att om du skall få ett kontrakt då måste du låta som resten av skiten som har kontrakt. Det bästa de kan göra är väl att kopiera något annat framgångsrikt men det skulle jag inte råda någon till. Jag säger bara- glöm kontrakt, gör bara något du älskar och tror på.

Framtidsplaner?
-Försöka att hålla standarden uppe.

Visdomsord?
-Håll fast vid de bra sakerna.

Nåt att tillägga?
-Hoppas att du kan hitta skivorna. Hoppas att jag kan komma och spelar flr dig. Så länge kan du hitta mig på www.tvsmith.com
Love.