Turtlehead fanns på det svenska bolaget Bad Taste Records för några år sedan men nu är de på ett annat bolag och de sände mig sin nya skiva och jag gillade den skarpt. Robert har tagit sig tid till att svara på mina frågor och det var i oktober 2003.

 

Historia?

-Robert:bandet startade 1994 av Paul, Gary och mig själv, och efter att vi spelat in vår första demo “High Flats” insåg vi att Pauls röst inte var rätt så det var då vi hittade Brian tidigt 1995. Vi gjorde ännu en demo och denna gång lät det rätt. Vi gjorde som man brukar, skickade runt vår demo till en bassa bolag och efter ett tag hörde Björn från Bad Taste av sig och han ville släppa ut vår musik. Vi spelade in en cdep Go och två album, 'Back slapping praise from back stabbing men' och ' I preferred their earlier stuff'.

Vi turnerade i Europa tre gånger och vi har turnerat I Kanada också och även I England och Irland många gånger.

 

Snälla berätta om varje medlem, intressen, jobb, familj, ålder och något hemskt om varje medlem?

-Rob, Jag är den första av tre postanställda I bandet. För att snacka om min ålder så kan jag berätta att jag har varit med i Turtlehead i nio år och att jag började att spela med dem när jag var 22, jag bor med min underbara flickvän, Carole som orkar med allt det här. Jag har inget ont att säga om de andra killarna. Jag älskar dem alla!!! Andra intressen, jag gillar att läsa en hel del men hittar aldrig tiden att läsa de böckerna jag vill läsa. Jag har just avslutat “Casual” som handlar om fotbollshuliganer, musiken de lyssnar till och modet de bär/bar. Den var riktigt bra eftersom den förklarar början av en ungdomskultur som var väldigt underground på den tiden.

 

Dave, jag är ännu en postanställd, jag kom med I bandet 2000. Jag har känt killarna I många år så när de frågade mig om att ställa upp så sade jag ja utan att behöva tänka efter( jag kanske borde gjort det)  Jag bor med min flickvän Emma och hon spelar också gitarr och vi har 9 gitarrer i huset som tar upp alldeles för mycket plats. Men jag antar att det är bättre än 9 trumset

 

Brian, jag är den siste av alla postarbetare! Jag har varit här sedan starten nästan(1995). Jag bor med min kompis Alan och jag spenderar min mesta tid med att spela Pro-Evolution Soccer på PS2!!! Och att titta på Celtic. Fotboll när den är som bäst!!

 

Rich, Jag jobbar på arbetsförmedlingen och jag lever för metal!!!

 

Föregående band eller band bredvid Turtlehead?

-Rob, jag brukade spela med Paul i ett Hanoi Rocks aktigt band som hette Indian Angel och  det är så jag mötte Paul. Vi turnerade med IA några gånger I England och gjorde några demotejper. Så jag var 18 år första gången jag var på turné. Turtlehead tar upp all min tid och skulle jag spela i något annat band så skulle det säkert sluta så att de lät som Turtlehead. Jag vill inte ge världen ett sådan band till.

 

DaveJag spelar gitarr i Shatterhand. Shatterhand har hållit på sedan 1998(tror jag) och vår första spelning hade vi tillsammans med Turtlehead. Det är en väldigt annorlunda stil om man jämför med Turtlehead, mycket beroende på demonen att dricka Carlsberg. Före det spelade jag i en massa lokala band som jag låter vara onämnda ifall någon kommer ihåg hur dåliga vi var.

 

Brian Jag spelar inte I något annat band och jag kommer inte att nämna något tidigare band eftersom vi var så dåliga och alla banden hade dåliga namn.

 

Rich, Jag hjälpte Dead or American ibland med basen när de inte hade någon. Jag spelade några spelningar med dem och spelade in några saker med dem, De är vänner så det känns bra att göra det och det var en stil som var väldigt långt ifrån Turtlehead. Mer som Fugazi, At the Drive In , mer post hardcorestilen…

 

 

Ni var på svenska Bad Taste Records innan , vad hände?

-Rob. Bad Taste signade en massa nya band och de ville tydligen få ut CD:n med dem och det betydde att våra släpp kom långt ner på listan så vi bestämde oss för att tiden var den rätta för att lämna bolaget eftersom vi inte hade släppt något på 5 år och låtarna var redo att släppas. Inga hårda känslor och vi är fortfarande kompisar med Turtlehead och vi pratar med varandra ibland. Det var troligen bäst att göra så för bandet skull så vi fick ut CD:n.

 

Vad gillar du de andra banden på Bad taste?

-Rob. Jag gillade verkligen  Astream, de var de goda människorna och Lassie. Det är för jävligt att de splittrades men de lämnade kvar en massa trevliga melodier. Jag gillade Misconduct också men de har också lämnat Bad taste men de har ett nytt album ute på sitt eget bolag de också. Trigger Happy var underbara att se live. Jag har inte hört mycket av de nya banden  , Logh, Last Days of April men om jag tror recensionerna jag last är de riktigt bra

.

 

Bolaget nu är ert eget? Några andra band där?

-Rob, Leatherback Records startades för att släppa Bleeding Hearts and Burnouts, och det är bandits eget. Vi har inte tänkt på om det skalla vara några andra band där men om det rätta bandet skulle komma skulle vi säkert tänka på det.

 

Dave, Mitt andra band Shatterhand har också ett eget bolag. Jag tror att det är så mycket lättare nu och du behöver inte vänta på att ett bolag skall knacka på dörren. Och du kan ge ut skivor när du vill det , inte när någon sager till dig, du har alltså total kontroll!!

 

Rich, Dead or American släpper också sina skivor på eget bolag .Som Dave säger så kan DOA göra vad de vill men de har några bolag på gång så det lönar sig att kämpa.

 

Hur är det att spela punk i Skottland?

-Rob, Punken i Skottland  är riktigt bra ned en massa bra band som spelar en massa olika stilar Dead Or American (post hardcore Fugazi stil) Barefoot (poppig punk) Engage (hardcore) och Daves andra  band . Det enda problemet är väl egentligen som på många andra ställen, det finns inte så många ställen att spela på och att försöka att få folk och komma dit.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-Rob, tuff fråga! Melodisk punk rock!!!!!

 

Finns det några bra band I Skottland idag? I England?

-Rob, Som jag nämnde tidigare så finns det en massa bra band I Skottland men I England finns det mer, en av mina favoriter är Consumed men de har precis annonserat att de slutar att spela efter turnén I November, det är riktigt synd eftersom jag tycker att de är det bästa punkbandet I England just nu, andra band är One car Pileup, Milloy och de alltid underbara Leatherface. Det är lite svårt att hålla reda på vad som händer när det finns så många band!!

 

Rich, Dead Or American, In Decades Decline, Engage är alla bra band, värda att kolla in.

 

Dave, Bovine är igång igen efter några ändringar i sättningen,det är svårt att hålla reda på alla band men internet hjälper mig att få lite klarhet!!!

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

Rob, Jag har sådan tur att jag har varit I Sverige några gånger och jag gillar verkligen Sverige. Folk är coola och vänliga och de gillar punkrock. Vad vi vet , det är väl det som vi laser om I tidningarna och just nu är det väl mordet på er utrikesminister och euroomröstningen, där ni röstade nej till euron. Jag är säker på att jag kan säga vad som är typiskt svenskt och säger Volvo, ABBA och IKEA men jag tycker att svenskar är mycket lika skotska folket, väldigt vänliga.

 

Har du hört några svenska band förutom de på Bad taste?

-Rob. Ja , jag har hört en massa bra band, Millencolin, som vi har turnerat med är skitbra, Randy, deras nya skiva är riktigt bra,  Voice of a Generation, och jag VET att Turbonegro inte är från Sverige utan från Norge men de rockar!!!!!

 

RichJag gilalr en massa band från Sverige och Skandinavien, det är en bra metalscen där.

 

Hur är en bra spelning med Turtlehead?

-Rob, Personligen så tycker jag att varje spelning är bra, jag älskar verkligen att spela live och helst med denna sättningen. Vi har varit tillsammans i två år och det känns som vi verkligen känner varandra och många människor har kommenterat att vi ändrats när de har sett oss live. Det finns så mycket mer energi i det nya materialet och hela bandet verkligen njuter av att spela det nya materialet.

 

Vad är det konstigaste som har hänt under en konsert med er? I publiken eller på scen ?

-Rob.Vi spelade I Edinburgh en gång  och Brian hade druckit lite för mycket, så vi spelade och fortsatte in I en annan låt och Brian bara glömde orden i låten och började att sjunga text från en annan låt. Dave försökte att  sjunga de riktiga orden men Brian var övertygad om att han hade rätt och han lyckades att sjunga fel ord hela tiden men han slutade på rätt ställe, det var väldigt förvirrande men publiken verkade inte märka det , de var kanske lika fulla som Brian!!

 

Hur ser er medelmåttige fan ut?

-Rob, De kommer i alla storlekar och utseenden.  Vi attraherar en vid skara människor, from 77 punkare till skateungar, till folk som ser vanliga ut, alla verkar njuta av oss och vi gillar att vi kan attrahera så pass vid publik.  Men jag tror det är svårare idag att se på någon och säga vad den gillar och det är som att säga ”Döm inte boken beroende på omslaget”

 

Hur mycket säljer en grupp sop Turtlehead?

-Rob. Vi säljer OK inte hundratusen men cd går åt och det gör tröjor och munkjackor ocskå. Vi säljer mer på gigs än vi gör på mailorder och det gör de nog de flesta band. Jag tror att det är samma för de flesta band och eftersom vi skickar ut våra skivor via posten så känns det fortfarande trevligt att veta att någon tagit sig tiden för att få tag på din CD, det känns personligt.

 

Har ni bra kontakt med era fans? På vilket sätt?

-Rob, Ifall någon skriver en fråga till bandet eller vill ha reda på något, göra en intervju eller fråga efter en CD så får de alltid svar. Vi tar oss också tid att svara människor som skriver till oss eftersom det är de som kommer till konserterna, köper dina skivor med mera. Ifall du agerar som om du vore bättre än dem, talar de om det för sina vänner och alla kommer att tycka att du är ett rövhål

Dave, Det är samma på spelningar, ifall någon kommer och pratar med oss efter en spelning eller utanför före en spelning så försöker vi ta oss tid och prata och ta en öl eller 2 eller 3…

 

På vilket sätt tror du att internet kan hjälpa punkband?

-Rob, Internet har varit en massiv hjälp för punken! Så många band har varit i kontakt med varandra, och människor som du kan maila band från andra sidan världen och göra en intervju med bandet eller recensera deras CD och sedan hittar folk i ditt land ett band som de aldrig skulle fått reda på fanns annars. Det gör bokningen av turnéer lättare också. Vi får en massa mail från hela världen och de berättar att de tycker att de har laddat ned någon låt med oss och tycker den är skitbra och sedan köper de CD.n från vår hemsida..

 

Var står du I mp3debatten? Laddar du ner själv?

 -Rob, jag tycker att Mp3 är skitbra, för egen del kan jag ladda ner låtar från ett band jag aldrig hört förr och är det bra kan jag fortsätta och köpa CD.n, de flesta människor som jag känner gör på samma sätt, skaffar några låtar, ifall de gillar den så köper de original CD:n. Jag tror det kan hjälpa de flesta band och de flesta band jag känner tycker på samma sätt. 

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Rob. Sex Pistols 'Nevermind the Bollocks'  The Clash 'The Clash'  Face to Face 'Face to Face' Descendents 'Milo goes to college'  Social Distortion 'White Light, White Heat, White Trash'

Konserter(utan ordning) Snuff, 1987 Edinburgh Venue, Rancid, Glasgow Garage 1994, NoFx Edinburgh Venue 1994, Pogues, Glasgow Barrowlands 1989, Face to Face Manchester 2002 ( jag hade väntat i tio år på att få se detta bandet!!!!)

Carole, Turtlehead, alla mina vänner och familj, punk på det stora hela för alla band som har hjälpt mig genom livet.

 

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Rob, Jag kommer inte ihåg den första skivan jag köpte,men det första album jag fick var Sham 69  Sham 69 'Adventures of the Hersham Boys' men tragiskt nog har något snott den och det var en dubbel LP! Senaste skivan jag fick var Rancids Indestructable som verkligen är bra. Matt Freeman är basspelare från helvetet och jag har nog aldrig köpt någon riktigt dyr skiva, kanske var det Social Distortion White Light…för 18 pund 1996 så det kanske är mycket för ett punkalbum så långt tillbaks men det är värt det för det måste vara deras bästa skiva.!

 

Är skivsamlare pretentiösa arslen?

-Rob, aldrig I livet!!! Som jag sagt tidigare så är en skivsamling en titt in i någons hjärta. Du kan nästa säga personligheten på en människa när du sett dennes skivsamling. Bara genom att se vilka skivor den har där. För mig är det njutning att köpa en skiva för omslagets skull, sätta på den och bandet knockar dig och då har du de bästa känslor som finnes i livet.

 

Rich No Way!!!!

 

Skivorna jag har med er är de på Bad Taste och den senaste Bleeding Heart...har ni gjort något mer och hur kan jag isåfall få tag på det?

-Rob, Vi finns på en massa samlingar men oftast är det låtar från våra första 2 skivor och vi har gjort några splitsjuor.  Men de är oftast tryckta I 250 ex så de är utsålda för länge sedan men kanske ebay har några. Det är egentligen allt vi har gjort och det kan vara några till men man kommer inte ihåg alla. Anske har Björn på Bad Taste  lagt några låtar här och där.

 

Ifall du skulle ge ett råd till ett band som precis har startat vad skulle det vara?

-Rob, försök att göra din egen grej. Ifall medlemmarna I bandet är glada för vad de spelar är det egentligen det enda som spelar någon roll. Spela musiken du vill och inte vad som är modernt för stunden men vi får alltid influenser men ta hand om dem och gör din egen grej.

 

Var kommer namnet Turtlehead ifrån?

-Rob, Namnet har några meningar, det är en blomma som växer I USA men vi visste inte det när vi startade bandet det är något som användes i Viz, som är en vuxenserie och nyss förekom det i en Mike Myers film The spy who shagged me'

 

Spelar ni några covers live, varför eller varför inte?

-Robvi gör några få covers,den vi gör mest är 'Hey Suburbia' av Screeching Weasel och'Kick out the Jams' av MC5. Vi spelar 'Video killed the radio star' av Buggles, också och den var med på  Bad Taste vol 3 samlingen tror jag. Vi har spelat ute med några nya covers . Det finns band som vi aldrig skulle kunna tänka oss att göra covers av som The Clash, Samiam, Hot Water Music,  oftast för att de är svåra att lära sig. Men ofta är det svårt at få fram samma ljud med en gitarr eftersom de har två och live kan det tappa lite grand men covers är roligt och publiken gillar det och helst om det är första gången någon ser oss och inte känner igen låtarna , det kan vara ett sätt att bryta igenom en barriär. !!!

 

Vad gör en cover bra?

-Rob, Troligtvis när vi inte spelar den!! hehehe. Jag tror att alla gillar att höra en låt de känner, Me First and the GimmieGimmies gör det på rätt sätt. Jag vet en massa människor som har köpt deras CD som inte gillar punk egentligen men de gillar sättet som låtarna har blivit uppspeedade på. Men tyvärr så stjäl alltid Me First de bästa låtarna.!!! :-) hehehe

 

Hur är det att leva i Storbrittanien idag, och då menar jag politiskt?

-Rob, det är riktigt sjukt just nu, Tony Blair (vår Premiärminister) har fått skit får Iraqkriget och och vårt andra parti Tories är värre än vanligt. De kan inte hitta på något hemskt för T.Blair så han kommer undan utan att behöva svara på de tuffa frågorna. Vi skall också gå igenom vad ni just har gått igenom, omröstning om euron och landet är väldigt delat där. Men förutom det så är jag glad att vi inte följde den amerikanska linjen. Jag hatar att se Bush leda oss , han är en galning i mina ögon!!

 

Vad influerar er när ni skriver texter, är det lättare att göra en text när man är arg eller när man är glad?

-Rob, Texter kommer från många källor. Vi är alla med i låtarna på något sätt. Brian brukar ha en melodi och några ord, från det utvidgar vi låten och sätter till några ord var. Jag är inte säker på när de bästa texterna kommer men när du är arg blir de mörkare men du har haft en bra tid blir de ljusare. Det är svårt att skriva arga låtar när man oftast är nöjd med livet.  Men det senaste albumet är lite mörkare än de tå tidigare skivorna men det beror väl på att vi har gått igenom en massa skit de sista fem åren!!! :-) hehehe

 

Framtidsplaner för bandet?

-Rob, Förhoppningsvis är det lite saker på gång nu men vi kan inte saga så mycket ännu men vi skall ut på turné I November I Skottland och I februari startar vi englandsturnén och efter det skall vi äntligen till USA, det var meningen att vi skulle dit förut men bandet vi skulle åka med hade lite och det knockade alla våra planer. De har fått en ny line up nu så det är bara datumet som skall redas ut. Vi kommer också att vara tillbaks i Europa 2004, inte säker när men det kommer att ske. Och mellan allt det här kommer vi att skriva på vårt fjärde album och det tar förhoppningsvis inte fem år att få ut det. !!!

 

Rich, Förhoppningsvis skall vi turnera i Japan, jag har alltid velat åka dit men jag kommer kanske inte tillbaks!!! hehehe

 

För dig själv?

-Rob, vara säker på att allt ovanstående blir gjort!!!. Förhoppningsvis kommer mitt eget liv och bandets liv utvecklas tillsammans, det är vad jag gjort i hela mitt vuxna liv, spelat i band, jag lever för det! Och jag hoppas på att hinna dekorera mitt nya hus färdigt snart!!!! :-) hehehe

 

Visdomsord?

-Rob, lev efter hjärtat och bry dig inte om att följa…

 

Nåt att tillägga?

-Rob, tack Peter för att du skrev till oss och gjorde denna intervjun, punken behöver människor som dig likaväl som banden. Förhoppningsvis kommer vi till Sverige snartoch vill någon komma I kontakt med oss kolla i www.turtlehead.tk eller maila oss på mail@turtlehead.freeserve.co.uk

Thanks again to Peter and see you all soon, Cheers