John Strömshed spelar i Tunga Moln som är en riktigt trevlig grupp från norra Sverige. De spelar inte punk men de får mig att tänka på gammal svensk progg och 70-talshårdrock och det gör mig glad. John svarade på frågorna i juli-2017

Lite historia om gruppen?
-Tunga Moln startade som en duo (John och Fedja) i Luleå vintern 2010. Från början spelade vi instrumental stonerrock, men gick ganska snabbt över till låtar som drog med åt progg- och bluesrock-hållet. Efter att ha testat några olika basister bestämde vi oss för att spela in en demo med John på både bas och gitarr. Demon i sin tur utvecklades så småningom till ett helt album, och lagom till releasegiget våren 2013 anslöt Rasmus Bogegård och Edvin Holm på gitarr respektive bas. Kort därpå blev vi signade av då nystartad HeviSike Records, som släppt våra två senaste plattor. Idag är bandet utspritt i Luleå, Stockholm och Visby.

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid??
John Strömshed: sång och gitarr. 33 år. Skivsamlare som till vardags jobbar på Sveriges Radio i Luleå. Skriver större delen av bandets låtar. Spelar även i enmansbandet Lightsabres. Lyssnar ogärna på samma låt i mer än 25 sekunder.
Fedja Budimir: trummor. 32 år. Argsint tatuerare med egen studio, Ruin Tattoo, i Visby. Spelar gärna döds så fort tillfälle ges.
Rasmus Bogegård: gitarr och sång. 32 år. Stockholmsbaserad sjukvårdare med stor förkärlek till whisky. Spelar även i countryduon Sons Of Bourbon och tidigare i Visbybandet Stereo Generator. Gör en magisk soloversion av Conway Twittys "I'd Just love To Lay You Down" om man ber snällt.
Edvin Holm: bas. 32-årig reklamare och ölentusiast från Visby. Spelar blues i Ida Andersson Band, tidigare i Stereo Generator. Spenderar större delen av sin fritid åt att tänka på Bajen. 

Jag kan höra mycket gammal hårdrock och en del svensk progg , hör jag rätt? Var det bättre förr?
-Det var bra förr men inte bättre! Framför allt 70-talsrock är den genre som vi alla i bandet har gemensamt och det färgar väl av sig på hur det låter, även om vi definitivt inte går in för att på något sätt låta retro.

Tunga Moln, är ni nöjda med namnet? ! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet?
-Mycket nöjda, det passar till hur vi låter. Hade det inte varit upptaget hade vi nog kunnat tänka oss att heta Led Zeppelin!

Vad är det bästa med att spela live?
-Gensvaret från publiken, det går inte att få på något annat sätt.

Var är bäst att spela, var är sämst?
-Finns det något dåligt ställe att spela på? Det skulle vara en tom lokal i så fall.

Hur är det att spela denna sortens musik I Sverige idag??
-Jävligt roligt. Även om det inte är något som märks i radio eller TV (än!) så känns det verkligen som det är något på gång på den svenska undergroundrock-scenen idag, det dyker upp nya bra band hela tiden.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??
-Känslosam, mörk, bra..?

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?   Jag vet att ni inte spelar punk(men jag är uppväxt med 70-talshårdrock och sedan punk)
-Om man tänker på punk som vilken musikstil som helst så helt klart en livsstil. Du måste fan ha det inom dig annars blir det bara pannkaka. Ingen av oss skulle direkt klassa in som just punkare dock, ska tilläggas.

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?
-Ett smidigt sätt att sprida och skaffa sig musik. Så länge man tänker på att supporta bandet, köpa en platta eller t-shirt eller vad fan som helst, om man tycker något är bra.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt?
-Rent konkret ingen större skillnad mot för hur det alltid har varit. Men man måste väl bo under en sten för att ha missar att det råder ett råare samhällsklimat idag än för bara några år sedan. Men politik är ingenting vi på något sätt blandar in i musiken.

Finns det några band I Sverige idag? I er hemstad?
-För Luleå så är det ganska tunt, åtminstone när det gäller gitarrbaserad musik. Finns ett gäng som heter Painted Sky som är riktigt bra, men vi är definitivt ensamma i vår genre

Spelar ni något utanför Sverige? 
-Nej inte hittills.

Andra bra band från utlandet?
-Den här listan kan bli så sjukt lång så jag tror det blir enklast för alla att bara strunta i det.  Men den som säger att det inte släpps någon bra musik idag har inte lyssnat ordentligt.

Era texter, vad influeras ni av?  Aldrig på annat språk än svenska? Ni har lite udda låttitlar?
-Livet, döden, kärlek, poesi.. En och samma låt handlar sällan uteslutande om en sak, det finns liksom ingen tidslinje utan det blir snarare som någon slags drömsekvens. 
Med Tunga Moln har vi valt att bara köra på svenska. För att varför inte? Det blir något helt annat att skriva på sitt modersmål, man kan inte gömma sig bakom en massa klyschor. Vad gäller låttitlarna brukar vi bara försöka komma på nåt som låter snyggt och kopplar med texten, vi har aldrig tänkt att de skulle vara udda.

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?
-Man ska väl aldrig säga aldrig, men lalliga nonsenstexter försöker vi aktivt undvika.

Politik och musik, hör det alltid ihop? Er mest politiska låt om ni har någon?
-Njae. I de flesta fall fungerar musik och politik bäst var för sig. Men vem vet, rätt vad det är får vi för oss något och blir superpolitiska så vi ska inte säga för mycket. Men än så länge är det glest mellan de politiska låtarna.

Bästa politiska band/artist?
-Rage Against The Machine. Det finns inget band som kombinerat politik men den nästan omöjliga kombination rap/metal som RATM.

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?
-Ja helt klart, musik kan göra hela skillnaden. Det finns få saker som är så bra för själen som bra som precis rätt textrad i precis rätt ögonblick. Musikens makt är stor.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er CD, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…
-Det är Olivia Munck, Fedjas flickvän, som fotat. Omslaget har varit en het diskussion tidigare, men den här gången enades vi ganska direkt.
Fan vad svårt.. Nirvanas In Utero, mycket av det Keef Marcus designade för bland andra Vertigo i början av 70-talet (Sabbath, Zior, Affinity, Indian Summer mfl). Säkert någon Hawkwindplatta också. Det är omöjligt att välja.

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar?
-Det är väldigt viktigt, det är ju extremt stor skillnad att lyssna på en platta digitalt eller på vinyl. Det är kanske snobberi men det känns inte som det är "på riktigt" om man inte ger ut plattan på något fysiskt format. CD är dock knappt lönsamt att släppa nu för tiden.

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?
-Inte superroligt men lite otippat. En kväll när vi spelade in Tunga Moln II råkade vi hamna på ett Uzbekiskt födelsedagskalas på ett vandrarhem i Slite, med tillhörande tårta, grogg, "Macarena" på stereon och så vidare. Dagen efter var det jävligt nära att vi inte tog oss till den bokade och förbetalda studion. Där och då var det inte särskilt kul alls.

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?
-Ganska blandat, allt från kids till riktiga gamla rävar. Fler tjejer hade inte skadat!

Snälla ranka fem favoritskivor?
-Johns top 5:
1 Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness.
Den bästa plattan som någonsin släppts, så är det bara. En 28-spårig dubbelmacka som har precis allt.
2 Manic Street Preachers - The Holy Bible. En obekväm, skitig och trasig platta både när det gäller texter och musik. 
3 Blind Melon - Soup. En platta jag köpte av misstag någon gång runt 1996, en kompis lurade mig att den lät som "en korsning av Soundgarden och Metallica". När kazoon i "Skinned" drog igång kunde jag konstatera att jag blivit grundlurad. Det skulle dock visa sig bli en livslång kärlek, Soup är en platta som blev väldigt viktig i mina fortsatta musikaliska utforskanden.
4 Thin Lizzy - Thunder & Lightning. Jag älskar Thin lizzy. ÄLSKAR. Snackar vi bästa platta står det mellan denna och Renegade, men Thunder & Lightning vinner tack vare "Heart Attack", Lizzys kanske bästa låt.
5 Marilyn Manson - Mechanical Animals. Idag är det nästan lite skämmigt att säga att man gillar Marilyn Manson, men det här är fan en av 90-talets bästa plattor, det tyckte jag 1998 och det tycker jag än.

Är det tråkigt med intervjuer??
-Nä, vi har gjort så pass lite intervjuer så än har vi inte tröttnat.

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?
-Då måste man ju nästan välja döda. Då får det bli Nirvana, Thin Lizzy, Blind Melon, Grateful Dead och Elliott Smith. Oklart vilken ordning vi skulle spela i dock..

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga?
-Säkerligen, få saker är så terapeutiskt som att dra på precis rätt låt vid precis rätt tillfälle, oavsett om the är The Great Southern Trendkill eller Total Eclipse Of The Heart.

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?
-Kan inte komma på någon faktiskt, bring it on!

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?
-Oj.. se svar ovan!

Framtidsplaner för bandet?
-Släppa platta och ut och gigga. Sen on to the next one. 

För dig själv?
-Mina framtidsplaner består i grund och botten av att försöka vara så lycklig som möjligt.

Visdomsord?
-...nä, tyvärr. Jag är inte tillräckligt vis än.

Nåt att tillägga?
-Nej egentligen inte, tack för intervjun!