Denna grupp kommer från Filippinerna och det är ju ovanligt ändå för mig när det kommer till punk. Det är underbart att höra att punken lever i sådana länder också. Här är intervjun med T.S.A. December 2014

 


Snälla berätta lite historia om gruppen?
-Bandet bildades December 26, 1996 i vår hemstad i Bulacan, en provins strax utanför Manila, Filippinerna. Från och med då, så har vi spelat på många undergroundspelningar i och utanför vårt län och 2007 spelade vi våra första spelningar utanför Filippinerna när vi spelade i Singapore och Malaysia. 2010 var vi vi inbjudna att spela i Danmark, det är första gången som ett lokalt bildat hardcore punk band från Filippinerna någonsin spelat i Europa. Vi har släppt totalt tre album och arbetar för närvarande på ett fjärde.

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra punkband innan?
-Pedrobandido på bas och sång
Bimboi San Pedro på gitarrer
Ojie Arcgea på trummor
Detta är samma line-up som vi haft sedan vi började. Alla tre är arkitekter till yrket, har vi olika intressen, men vi delar samma passion när det gäller konst och musik. Alla av oss kom från tre olika hardcore punkband från början av 90-talet, nämligen Pesteng Ahem, Compress och Oppressed Republic.

 

Ni har lyssnat mycket på äldre 80-tals punk och lite hardcore? Har jag rätt? Favoriter från förr?
-Ja du har rätt och eftersom de flesta av dessa skivor inte finnskommersiellt tillgängliga och / eller var mycket svåra att hitta på den tiden. Vi fick tag på dessa skivor via bootlegbutiker, på inspelade band eller inspelade band en gång till och en del från vänner som har varit utomlands och de hade med sig dessa skivor från dessa stora band. Individuellt har vi olika favoriter men som band, bortsett från våra lokala punkband, är dessa våra viktigaste influenser när det kommer till utländska hardcore punkband, The Dead Kennedys, Minor Threat, Black Flag, Circle Jerks, DRI och Descendents.

T.S.A., är ni nöjda nöjd med namnet? Vad betyder det Hur kom det upp? Vilket är det bästa bandnamnet som du vet?
-Det har egentligen en specifik betydelse, vi tog det upp för att människor att se eller för dem att sätta sin egen mening till dessa initialer. Och de kom med riktigt intressanta, en av våra favoriter skulle kunna vara The Singing Architects, uppenbarligen med hänvisning till våra vanliga jobb. Det bästa bandnamnet som vi känner till och gillar, och önskar att vi kunde ha kommit på skulle vara Minor Threat, på grund av sin enkelhet men ändå har det löftet av fara i sig.

Vad är det bästa med att spela live?
-Att våra låtar blir hörda.

 

Och var är bäst att spela?
-Vi är inte riktigt särskilt noga med arenor, så länge vi får spela, få ut vårt budskap till en eller flera människor, då är det bar för oss.

Hur är det att spela den här sortens musik i Filippinerna?
-Hardcorepunk är fortfarande inte kommersiellt acceptabelt som vi i den lokala undergroundscenen skulle vilja att det ska vara.

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Snabb, hög, aggressiv

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Vi tror att punk inte bör definieras. Vi tror att skönheten i punken är att det är missförstått och att människor inte fattar det. Barnen förvandlas till punkare eftersom de vet och känner att de är annorlunda än alla andra. Så om vi sätter en definition på punk då kategoriserar vi den och sätta den i en låda och vi kan lika gärna sätta upp en checklista om hur man blir en punk så att barnen kan uppfylla denna klassificering för att undvika förvirring och har "posers" runt scenen.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och sånt?
-Vi har inte några problem med det, det finns en bekvämlighet med att transportera tusentals av dina favoritlåtar i fickan och ha de lättillgängliga för dig att lyssna med bara några svepningar. Nackdelen är att all denna musik är så tillgänglig att den förlorar sitt ämne eller substans eftersom du till skillnad från tidigare verkligen ville få tag på en låt eller ett album, behövde du antingen gå till skivaffären för att köpa den fysiskt som CD-skiva, band, LP-skiva, eller om det inte är tillgängligt i handeln måste du hitta någon som har en post av den och kopiera den från honom, eller vänta tills den spelas på radion och spela in den. Det är därför du älskar eller få dessa låtar eller album eftersom det finns en process för hur du skaffa dem till skillnad från nu, du klickar, du lyssnar, om du inte vill ha det, hoppa till nästa låt, om du fortfarande inte gillar det, släng bort, så att musiken känns nu som det är mer disponibelt.

Hur är det att bo i Filippinerna nu? Politiskt?
-Samma skit, olika dagar

 

Finns det några bra band från Filippinerna nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?
-Det finns en massa bra band från Filippinerna, kredit för det att för att den något medfödda musikalitet och kärlek till musiken vi filippiner har. Punkscenen är stor, lever och mår bra, är utan så är det ändå en stor tät gemenskap, punkare från olika regioner stödjer varandra. Under de senaste åren, har en hel del utländska hardcore punkband inkluderat filipiner på deras turné eftersom de vet hur stark scenen är. Flera lokala punkband gör också egna turnéer också.

Vad vet du om Sverige?
-Ikea, Abba, höga skatter, vikingar, Stockholmssyndromet.

Har du hört några bra band från Sverige?
-Vi har hört talas om Abba, de är mycket populära här i Filippinerna sedan 70-talet och 80-talet, men några lokala punk hardcore band som vi ännu inte har fått några skivor att lyssna på, men vi skulle vilja. De enda band som vi känner till i den regionen är band som vi spelat med när vi var i Danmark; Du kanske har hört eller sett dessa killar också, de är Hjertestop, Uoplagt och Night Fever. Vi har spelat med ett stort antal utländska band nu, men just nu kan vi inte komma ihåg om vi har spelat med ett turnerande band från Sverige.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?
-Alla tre skriver våra låtar, vi får inspiration från saker och händelser som påverkar oss individuellt och som en helhet.

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?
-Troligtvis om sex eller en sörjig kärlekshistoria, men vem vet haha!

Politik och musik, går det hand i hand?
-Punk har alltid varit av politisk karaktär eftersom den är anti-etablering och anti-auktoritär. Så politik, bra eller dålig, påverkar musiker och konstnärer, samt i gengäld musik, sånger och konst inspirerar politiska rörelser.

Bästa politiska band / artist?
-Vi säger troligen Jello Biafra, även om vi inte är överens om vissa av hans åsikter, men hans arbete med Dead Kennedys har ett stort inflytande på oss, de flesta av hans texter är som vår introduktion till politik och hur dåliga och exploaterande regeringarna är och han är förmodligen den mest politiskt aktive person som vi vet som kommer från scenen, en gång kandiderade han till borgmästare och placerade på andra plats på sitt partis amerikanska presidentkandidatlista, man kan bara föreställa sig, när man hans åsikter om politik, hur saker och ting kunde hr varit om han vunnit.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?
-Vi kan inte tala för andra människor, men för oss är det vad som skedde. Vi upptäckte punken genom punkskivor och efter det förändrades allt. I huvudsak blev vi annorlunda mot vad samhället vill forma oss till att vara och våra åsikter i livet blev bredare på grund av detta.

Snälla berätta lite om dina tankar med Back to Kindergarten? Är det gamla filippinska band som har gjort dessa låtar innan. Hur kan jag få tag på deras skivor?
-Det tributalbumet planerades redan innan vi släppte vår första skiva. Det är vårt sätt att säga tack och betala tillbaka med vår respekt för dessa stora punkband och dessa personligheter eller våra äldre bröder som vi ömt kallar dem. Alla låtarna är från banbrytande punkband i Filippinerna från cirka 1979 till slutet av 80-talet. Alla deras skivor släpptes av Twisted Red Cross etiketent och i kassettbandsformat. Genom åren har de flesta av dessa skivor blivit digitaliserade och laddas upp över nätet, vi kan skicka länkar om du är intresserad.

Är det viktigt för dig att få ut era skivor fysiskt också ?? Något nytt på väg?
-Du hänvisar till fysiska skivsläpp som CD: s, om så är fallet, så ja, för det är det mest praktiska mediet nu att släppa skivor. Vi har inte försökt med online releaser t, där du laddar upp dina låtar då folk skulle kunna köpa och ladda ner dem. Vi är inte förtjusta i att göra det, men det finns alltid en möjlighet.


Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning?
-Något som ser roligt ut men i själva verket är smärtsamt, är när vi spelar och publiken kör en slamdance eller moshing, beroende på vilket du föredrar att kalla det, då plötsligt kastas en kille in i mitt mickstativ och mikrofonen slår mig rakt i munnen. En annan underhållande om än pinsam historia vi har är när vi återvände från en spelning i Kuala Lumpur i Malaysia och vi åkte med en midnattsbuss tillbaka till Singapore, det handlar om en sex timmars bilresa,vi somnade och när vi kom fram berättar en av våra kompisar på bussen att de flesta av passagerarna är lite förbannade på oss eftersom de inte sov på grund av att vi snarkade högt.

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?
-Nuförtiden kommer folk till punk shower klädda normalt. Väldigt få skulle gå på deras "Typ A" redskap med tuppkam, spikes, skinnjackor, nitar och grejer, främst på grund av vädret, är det opraktiskt att bära en skinnjacka på en varm fuktig dag. En normal punk show skulle bestå i huvudsak av 5 till 10 band, spelande till 50 till 100 personer, på en liten plats med antingen ett bra eller skit ljudsystem. En annan stor sak att se är att äldre punkare fortfarande kommer på spelningar för att stödja gamla och nya band.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor:          1. Fascinating World Of Garbage (G.I + The Idiots)

                        2. Second Coming (Dead Ends)

                        3. Independence Day (Urban Bandits)

                        4. Fresh Fruits For Rotting Vegetables (Dead Kennedys)

                        5. Complete Discography (Minor Threat)

 

Konsert         1. Kalapagan Sa Baliwag KOnserter

                        2. Support till The Casualties        

                        3. Sick Of It All Live i Singapore

                        4. Spelning i K-Town

                        5. Första utomlands giget i Singapore

 

Livet                1. Familj

                        2. Familj

                        3. Familj

                        4. Familj

                        5. Vänner

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??
-Inte säker på vad du menar, men är inte varje dag som vi gör intervjuer eller så vi har inget emot det.

Om du fick välja fem band från det förflutna och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade ni valt?

-Dead Ends

G.I + The Idiots

Urban Bandits

Dead Kennedys

Minot Threat

 

Framtidsplaner för bandet?
-Flera låtar att spela in och fler spelningar att spela. Vi har för avsikt att göra detta så länge vi kan.

För dig själv?
-God hälsa.

Visdomsord?
-Arbeta hårt, spela hårdare!

Nåt att tillägga?
-Inte bara göra covers, skriva låtar.

Och tack så mycket Peter.