Trigger är ett mycket trevligt rock n roll band med punkattityd som här svarar på mina frågor angående gruppen i mitten av augusti 2003.

 

Historia?

-Trigger bildades 1997. Innan dess spelande jag och Olle med i Zoobox (från 92-97). Robban var bassist i Cry under samma tid och båda banden var knutna till samma bolag, Velodrome rec. Det var på så sätt vi lärde känna varandra. Omkring –96 började vi spela ihop, mest på kul. Oftast hängde vi bara i replokalen och jammade på våra favorit låtar med  Roky Ericson, Stooges, Sonics och Janis Joplin… Till slut gjorde vi i alla fall en jäkligt bra demo, fick kontrakt  och bildade Trigger.

 

Berätta något om varje medlem, något hemskt och om intressen? 

-Tja, Olle Netzler, gitarr och sång, tycker om att segla. För två år sedan var han på väg till båten med sin motorcykel då han blev påkörd av en lastbil. Följden blev att han tappade minnet i nästan ett halvår. Han kom inte ihåg sitt eget namn eller var han bodde, men han kunde fortfarande spela alla våra låtar på gigen efter olyckan!!! Jävligt konstigt, men helt sant.

Jag och Robban Holmqvist (bas) åkte ofta på semester ihop förut, men vi slutade. Varför? Nästan varje resa har resulterat i katastrof för landet vi besöker. När vi var i Japan försökte någon gasa hela tunnelbanesystemet. I Spanien översvämning. Turkiet riksstrejk.

 

Varför namnet Trigger, det finns ju Trigger Happy och andra band med Trigger i, var ni inte nervösa för att något annat band skulle heta Trigger?

-Det är en konstig historia. Innan vi hade bestämt något bandnamn fick vi en förfrågan om att medverka på en portugisisk samlingsskiva. Hur portugiserna hade hört talas om oss förstår jag inte än idag. I alla fall var det bråttom och vi spelade in en låt fort som fan. Dagen efter skulle vi skicka ner tapen med info, (inkl. bandets namn). ”Trigger” var ett ord i en filmtitel vi sett nyligen och det fick bli vårt namn. Vi hade ingen tanke på andra band med liknande namn eller så. Idag tycker jag namnet ”Trigger” funkar bra och vi har hittills inte varit med om några förväxlingar.

 

Diskografi?

Album:          ”Fortysevenhours”             (Mimo Sound rec. och Zuma rec) – 2000.

                      ”Distort and explode”       (Nicotine rec.) – 2002.

Splitalbum:   ”Action go!”                       (Devil shitburner rec.) – 2002.

 

Förutom dessa har vi medverkat på diverse samlingar och singlar. Se våran hemsida www.rocktrigger.com för hela diskografin.

 

En hel del olika bolag har det varit, nuvarande är ett italienskt. Hur verkar det och varför olika bolag?

-Det har egentligen inte varit så många olika bolag som det verkar. Mimo rec. kontaktade oss för de ville släppa det som blev ”Fortysevenhours”. Skivan släpptes. Senare ville Zuma rec. släppa samma skiva i Europa på licens. Vårt nuvarande bolag Nicotine rec. hörde av sig senare. De hade laddat hem några nerkortade låtar (”sound clips”) från vår hemsida. Ett par dagar senare fick vi ett mail ifrån dem där de förklarade att de avgudade Trigger och ville släppa ett album. Kort därefter fick gick vi in i studion för att spelade in ”Distort and explode”, vårt andra album. Tydligen gjorde de samma sak med Gaza Strippers. Hittills är vi mycket nöjda med Nicotine rec. De verkar vara några sköna snubbar som älskar bra r&r och tycker att världen blir bättre med band som Trigger, Gaza strippers och Woogles. Bra inställning tycker vi.

 

Är det svårt att få tag i ett svenskt?

-Vet inte. Vi har aldrig egentligen sökt något.

 

Hur skulle ni själva beskriva er musik med tre ord?

-Rock and roll!

 

Vad är den lustigaste benämningen på er musik som ni fått?

-”Music with a six drink minimun”- (New york waste), är ett ganska coolt uttalande vi fick nyligen på ”Distort”…skivan. Annars har vi inte fått så många lustiga benämningar, utan jäkligt bra sådana istället.

 

Vad jämförs ni med i recensioner?

-Alla i bandet lyssnar på varierad musik. Våra influenser kommer från alla möjliga och omöjliga  håll. På nya skivan känns det som vi lyckats förmedla denna känsla då recensenterna har haft svårt att placerar oss i ett fack. 13th Floor Elevators, Foo Fighters, MC5, Roky Ericson, Thin Lizzy och Stooges har t ex nämns i recensioner.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilka är intressantast att läsa, de dåliga eller de bra?

-Vi läser gärna recensioner. Jag tycker det är roligast att läsa recensioner som är utförliga, som

t ex tar upp vissa låtar. Den senaste skivan är vi alla väldigt nöjda med och då kan det vara lättare att ”ta en” dålig recension, kan jag tänka mig. Har ingen erfarenhet av en totalsågning då de flesta verkar tycka att ”Distort and explode” är en tokbra skiva.

 

Vad är er styrka som band, är ni bäst i studio eller live?

-Den senaste tiden har vi spelat in mycket. Inspelningen är kanske den bästa vi gjort tillsammans. Innan dess hade vi några av våra bästa gig hittills. Ofta spelar vi live under en längre tid för att sedan gå in i studion en längre tid. Vi brukar inte mixa de två sakerna. Själv tror jag att man får störst upplevelse av att se oss live, men kanske är vi bäst live i studion? Alla inspelningar vi släppt är så gott som helt inspelade live i studio.

 

Ifall ni fick välja fem band att spela ihop med på en stor konsert och ni fick välja fritt ur historien, vilka band skulle spela ihop med Trigger för en kväll?

-Ok, Stones och Beatles är givna. Jag skulle gärna ha spelat med Full Tilt Boogie Band och/eller The Kozmik Blues band. Sonics och Neil Young står också högt på listan. Likaså Black Sabbath för en 30 år sedan. Ähhh, omöjlig fråga, kommer säkert ångra mig om jag svarar på denna.

 

Idoler när du var liten?

-Då lyssnade man på mycket svenskt. Ebba, Nationalteatern, Dag vag… och Elvis förstås! Ebba var nog störst.

 

Var står du i mp3 debatten, bra eller dåligt för okända band?

-Jag har svårt att se att något som är gratis i längden kan vara dåligt. Om alla skulle ladda hem Trigger-låtar på nätet skulle vi få en jävla stor publik.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt? Från utlandet?

-Vi gör väl en 24 intervjuer om dagen. Nä fan, det är jättekul att göra intervjuer och det har väl blivit några stycken efter senaste skivan. Det är ungefär 50/50 svenska och utländska intervjuer. Jag önskar bara att man kunde göra fler intervjuer ”face-to-face” så att säga. Det känns ofta opersonligt att maila intervjuer fram och tillbaka.

 

Har ni några favorittidningar på nätet eller på papper?

-Skrutt förstås… n:o 1!!! Annars brukar jag kolla in NoRuleZine.nu, Stonerplanet.com och en mängd utländska internetfanzines. Vi älskar alla tidningar ni finner under ”reviews” på vår hemsida, ha ha.

 

Vad skall en bra musiktidning/fanzine innehålla för att det skall vara intressant tycker ni?

-Artiklar och recensioner med både kända och okända band. Helst bilder och lite eller ingen reklam.  Det viktigaste är att intresset märks när man läser tidningen. Det skadar inte med lite kunskap om det man skriver om heller. Något som tyvärr inte alltid existerar.

 

När ni gör låtar, vad prioriterar ni? Är det musiken, text, musik eller en catchy refräng?

-Vi har mycket av fokus på musiken. Attityd, energi, sväng är också väsentligt för oss. Låtarna skriver vi ihop oftast efter en grundidé av Olle. Vi vill också få in en melodi i det hela. Någon slags melodisk, energisk total r&r är kanske vad vi försöker göra? Vi vill också få variation på låtarna. -Att alla låter som små mästerverk eller är värda ett Nobelpris.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Just nu håller vi på med en ny inspelning. Denna att släppas (eller delar av den) senare i höst på en italiensk split-LP. Förmodligen kommer vi också att göra en mindre turné i Italien och kanske Tyskland senare i år. Vi har också börjat planera och skriva låtar till nästa album. Denna kommer att släppas nästa vår (2004).

 

Nåt att tillägga?

-Peace, love, rock´n´roll!!!