Trevolt är ett nytt svenskt punkband som sjunger fram sina texter på skånsk. Fräckt tycker jag och var därför ”tvungen” att intervjua dem en dag i januari 2009.

Hur långt tillbaks sträcker sig Trevolts historia? Band före band bredvid osv?
-Trevolt bildades i slutet av juni 2008 men hade funnits i våra tankar ett bra tag innan. Den för livsbildande gnistan var egentligen när Erik under en Conshitasrepa sade till David att han borde träffa Adam. Erik menade att de hade något gemensamt i sitt musicerande och i sitt musikskapande. Vid den tidpunkten (någongång i början av 2006) kände inte David att han hade tid med fler band än ett. För att sammanfatta det hela så har Erik och David spelat tillsammans sen början av 2006 i drunkrockbandet Conshitas. Adam och Erik hade i sin tur spelat tillsammans, från och till, i ca 10 år. På denna tiden var Erik sångare och bandet han spenderade längst tid i hette Deathboot, och som namnet antyder så spelade de en mix av dödsmetall och kängpunk. Adam har spelat i massor av band och det som blivit mest långlivat hette Fallen Leaf. När Erik och David hade spelat tillsammans i ett halvår med Conshitas började de repa lite vid sidan av för att testa Davids trallpunkmaterial, detta projeketet kallades Agaton Punx och blev aldrig mer än ett projekt. I början av Trevolts historia spelade David parallellt i Malmöbandet CDCP. Innan det har David spelat i en massa andra band, men inte med Erik och Adam, förutom Conshitas då. I dagsläget spelar vi enbart i Trevolt.

Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, jobb och något hemskt om varje medlem?
-Adam är 27 år, för tillfället singel, och jobbar som serietecknare. Han livnär sig på att teckna Bamse. Det hemskaste med Adam är att han har den livsfarliga "ut-och-resa-genen", då och då måste han dra iväg på äventyr i något land långt borta.
David är 26 år, har ett långdistansförhållande, och jobbar inom en statlig myndighet ("om jag berättar så måste jag döda dig"). Det hemskaste med David är att han slarvade bort 5 år av sitt liv i ett dysfunktionellt förhållande för några år sedan.
Erik är 28 år, har ett långdistansförhållande, och jobbar som högstadielärare. En hemsk sak är att han alltid säger vad han tycker och ibland råkat i konflikt med både Polis och aktivister för det.

Tror du det kommer att vara bra reklam för er som band att Erik kommer att vara med i Robinson?
-Bra eller ej, det får tiden utvisa. Reklam kommer det ju att bli. Vårt mål har alltid varit att få folk att lyssna på oss och vår musik, och ju fler som lyssnar desto fler kanske tycker det är bra? Får vi ett mail från någon tonåring som säger att vi är det bästa som hänt sedan -94 (eller när de nu kan vara födda) så har det varit definitivt varit bra reklam.

Hur kom det sig att han ville vara med där?
-Han läste lite om det och kände att det kunde vara en personlig utmaning. Och när han kom vidare till första intervjun så gav han sig fan på att vara med. Med halva foten inne var det för sent att vända tillbaks. Upplägget detta året skulle ju vara lite annorlunda, med mer överlevnad och mindre daltande. Så vi håller tummarna att han kommer tillbaks som en större man.

Som om Bob Hund hade spelat punk beskriver jag er? Kommentar?
-Ja, vafan, Bob Hund var ju ganska roliga när det begav sig. Kanske hade de låtit som oss, men det är väl inget band som någon av oss har lyssnat på mer än av misstag på nån fest i slutet av 90-talet. Nu är det väl (t)revolution på gång igen kanske?

Vad jämförs ni annars med?
-Några har sagt att det låter lite som gamla Wilmer X, på någon spelning har vi hört "ett svenskt Anti-Flag", för oss själva är väl den största inspiration amerikansk punkrock i stil med Bad Religion samt de svenska trallpunkbanden. Det är det vi är uppfödda med liksom. Jag kan ju säga att både "Generator" och "Ung & Arg" spelats på samtliga bandmedlemmars CD-spelare för drygt 15 år sedan.

Hur kom ni på tanken med ert lustiga Cd-omslag, den genomskinliga asken?
-Vi ville göra något extra roligt, inte bara en demo, så vi letade upp ett fodral som kallas PP-box. Detta formatet gav oss frihet att göra ett heltäckande omslag med en heltäckande insida. Adam har målat allt och David satte ihop det i burken. Skivan är för våra fans och inget vi tjänar på. Man kan se det som en kul grej, något för dem som vill ha något i handen liksom. Om man räknar med inspelningskostnader så går vi faktiskt back en 30-40 spänn per skiva. Det priset vi tar för skivan täcker egentligen bara tryckkostnaderna.
Adam: Trädet och vapnet handlar väl på nått sätt om liv och inte död, skapa och inte förstöra. Sen älskar jag träd för att dom är estetiskt snygga, och roliga att måla!

Kul också att ni gör en riktig CD, jag menar inte en bränd? Varför gör ni detta?
-Samma här. För att ge de personerna som i dagens läge vill betala för musik lite extra. En skiva i fullfärg med riktigt tryck. Något man inte behöver skämmas för och lägga i en "demohög" där hemma. Ibland bränner vi, men det är bara våra promo-skivor.

Vad anser ni om nedladdning och mp3? Tar det död på musiken?
-Nej, vi står ganska enade i frågan. Gratis musik gör att man når ut till fler. De som sen gillar det kanske köper en skiva ändå för att de vill ha något att stoppa i CD-spelaren och för att kunna sjunga med i texterna. Om de inte gör det så kanske de dyker upp på något av våra gigs i varje fall. Så vi tycker att man har allt att vinna på mp3-revolutionen. Förutom pengar då...

Är det bra eller dåligt för band av er storlek?
-För ett band av vår storlek, det vill säga ett ganska nytt band, är det jättebra med så mycket gratis som möjligt. Vi vill bara nå ut, vi håller inte på med detta för att tjäna pengar. Går vi jämt ut på en spelning så är vi nöjda.

Finns inte många punkband som sjunger på skånska? Vilket är ert favoritband som sjunger på skånska genom tiderna?-
Nej, det finns ju inte så många. David har en musikgalning till farsa och han har alltid hävdat Wilmer Pitt, ja, innan de satte X:et framför namnet. Så ja, kanske dem då. Peps hade ju en del roliga låtar också, men det har väl inte varit riktigt vår kopp av te. Vi lyssnar mest på engelskspråkig musik och det som är/var bra i Sverige är ju oftast på rikssvenska. Så vi får se, förhoppningsvis kan vi lyfta fram den skånska dialekten lite och göra folk lite mindre rädda för den. Den är inte farlig, bara annorlunda!

Trevolt, vad betyder det?
-Namnet Trevolt spånades fram under en nattlig MSN-konversation mellan Erik och David. Davids ursprungliga tanke var att få med ordet revolt och T:et kom till för att vi var tre. Erik däremot säger att han ser det mer som "tre" och "volt", något som ska symbolisera energin vi tre för ut genom musiken. Att man sen kan läsa in ordet "love" baklänges tyckte vi var ganska roligt, då detta inte är en speciellt aggressiv punkform. Det klickade helt enkelt.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Punk för oss är att göra vad man själv vill. Att inte vara bunden av regler. Visst, vi lever kanske inte livsstilen fullt ut, då vi alla har jobb och lyckas behålla vår lägenheter. Erik är väl den av oss som man direkt ser som punkare. Men i musiken värld lever vi och andas punk. Sen har ju David och Adam inte riktigt så extrema kläder, frisyrer, tatueringar och piercings. Det överlåter vi åt Erik. Men där inne bultar det ett tvåtaktshjärta. Det kommer man aldrig ifrån. Och egentligen, är det inte mer punk att våga bryta av från normen för hur en punkare ska se ut och bete sig? Vi ser ut som vi gör för att vi vill det och spelar vår musik för att den finns inom oss.
Adam: Många missuppfattar "punk" och ser det ytliga i det, såsom nitar och tuppkam. Enligt mig är det en livsstil, att vara öppen, vidsynt och tänka själv. Läs Greg Graffins (sångare i Bad religion) uppsats om vad punk är!

Finns det några bra band i Sverige idag?
-David tycker fortfarande att Skumdum är bra, fast de kör på engelska. Dia Psalma har ju gjort comeback och det är ju inte fy skam. Millencolin måste också nämnas. Adam flikar in att Cardigans också är bra.

Hur tycker ni det är att leva i Sverige idag?
-Det är väl helt ok. Man kan ju flytta om det inte behagar. Vi är nöjda, visst, rent politiskt hade man ju önskar att det var lite bättre ställt för de som har det tufft med att hitta jobb osv. Just nu har vi ju turen att få jobba alla tre. Lite mer vänstertänk i Riksdagen hade inte skadat.

Har ni själva blivit drabbade av finans krisen på något sätt?
-Nej, inte det minsta faktiskt. Vi har inga stora lån förutom studielån och vi bor alla i hyreslägenheter. Så nej, vi har inte märkt av den.

Politik och musik, hör det ihop?
-Till viss del, ja. Men ändå inte. Det måste inte finnas en länk. Man skriver en låt för att man har något att säga. Om det sen handlar om arbetslöshet eller kärlek, det gör det samma. Många av våra låtar är politiska men många behandlar också det mer känslomässiga planet.

Bästa politiska artisten?
-I Sverige eller internationellt? Får väl säga Anti-Flag, de har bra budskap i sina låtar. Sen genom tider finns det ju en uppsjö, men just Anti-Flag är ju aktuella nu och behandlar dagens viktiga frågor.

Vad tror ni om Barack Obama?
-Det kan väl inte bli värre än det har varit? Vi får hoppas att han kan axla den tunga manteln och skicka hem de amerikanska soldaterna från andra sidan jordklotet.

Mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-Har inte blivit så många intervjuer än. Ett par stycken bara. Nej, det är inte tråkigt, alltid kul att berätta lite mer om bandet. Vi har inte fokuserat så mycket på promotion ännu. Vi skriver låtar som bara den och försöka boka in spelningar. Nu när Erik kommer hem har han 7-8 nya låtar att repa in. Vi står aldrig still!

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Adam:Bad Religion-Against the grain, Millencolin-Life on a plate, Bob Marley-Uprising, Danko Jones-Born a lion, NOFX-War on errorism.
Konserter: Bad Religion 98 i Köpenhamn, Millencolin förband. No fun at all 94(tror jag) Folkfesten Malmö, LOK Malmö 99(typ), Danko Jones 2006 Malmöfestivalen (årtal osäkra)
hmm,viktigast i livet: 1:hälsan 2:musik 3:konst 4:vänner o familj 5:badminton
David: Bad Religion - The Gray Race, Green Day - Dookie, Rise Against - Revolutions Per Minute, System of a Down - Toxicity & The Offspring
- Ixnay On The Hombre... konserter: Green Day i Gbg, Bad Religion i Lund, NOFX i Gbg, Strebers i Trelleborg, Red Hot Chili Peppers i
Köpenhamn, har svårt att komma ihåg datumen, det var ju ett tag sen.

5 viktigaste sakerna i livet: familjen, vännerna, flickvännen, bandet & att få vara fri från sjukdomar.

Första,senaste och dyraste skivan du har köpt?
-Adam:första skivan var nog "Suffer" med Bad Religion, senast var Tyrannosaurus Hives, dyrast vet inte, kanske Cardigans näst nya.
David: Första skivan som jag betalade för själv var nog faktiskt Dia Psalmas "Luft", året efter den släpptes. Roligt nog så är den senaste köpa också en Dia Psalma-platta, nämligen Djupa Skogen. Den dyraste vet jag inte faktiskt.

Mest pinsamma skivan i samlingen?
-Adam:Inget e pinsamt! Jo om jag haft nån smurf-hits men det har jag inte
David: Måste ju vara någon av jazzplattorna som man tvingade sig igenom för att bli en bättre basist.

Vad ser du framemot år 2009?
-Att får spela mycket ute och spela in minst två gånger. Vi satsar på 8 låtar nu i vår och förhoppningsvis en fullängdare till hösten.

Framtidsplaner för bandet?
Samma som det vi ser fram emot. Att komma ut mer och spela in mer. Ska trycka upp lite merch nu snart också. Sen skulle det vara roligt att bli signade så klart. Telefonslussen är öppen.

För dig själv?
-Adam:Att skriva bättre o bättre låtar, bättre melodier och texter
David: Att fortsätta skriva musik i samma takt som nu och lyckas dribbla runt med jobbtider osv så vi hinner repa 3 gånger i veckan.

Visdomsord?
-Adam: Grubbla inte, gå ut och odla din trädgård!
David: Allting händer av en anledning.

Nåt att tillägga
-Alla får hemskt gärna gå in på www.myspace.com/trevoltpunk och hoppa på tåget. Ses där ute!
Hoppas du är nöjd! Hör gärna av dig när det läggs ut. :) Mvh Dave