Martin från Trench Dogs sig tid för att svara på mina frågor om gruppen. En grupp som tar många saker från rockvärlden och smälter ihop till sitt sound. Maj-2023

Foton: 1 & 2 Linda Flortin 3 & 4 Max Ljungberg

 

Berätta lite historien om Trench Dogs, hur ni träffades, när och varför det blev den här typen av musik? 

- Trench Dogs startade år 2013. Det började med att Andy flyttade till Sverige från Australien. När han klev av tåget i Stockholm så träffade han mig (Martini) på perrongen, hans dåvarande flickvän och min dåvarande flickvän var vänner så vi var på centralen och mötte upp dem när de anlände. Vi gick ut och krökade samma kväll och jag och Andy snackade en del. Hela hans anledning att flytta till Sverige var för att starta ett band här så vi började naturligt snacka om det. Han hade egentligen inga medlemmar klara förutom vår första basist som också skulle flytta över från Australien någon månad efter Andy. Så då de var i behov av en trummis så bestämde vi oss för att vi skulle testa att lira tillsammans.
Basisten flyttade sen över och då hade vi hittat en gitarrist så vi började repa och skriva på låtar direkt.
Efter några olika medlemsbyten hamnade vi till slut år 2017 i den nuvarande uppsättningen.
När det kommer till varför det blev den här typen av musik så kom det sig naturligt. När vi grundade bandet så sa vi mer eller mindre att vi vill spela den musiken vi älskar och som vi upplevde saknades på scenen i Sverige. När vi startade var det många band som spelade väldigt 80-tals inspirerad typ Mötley Crue-aktig musik. Vi ville väl snarare lira mer 70-tals glam och punk så det blev som det blev!

 

Att spela den här musiken som är av lite äldre slag var det inget tvivel om? 

- Nej det kom sig rätt naturligt som sagt. Det är den musiken som är bäst!

 

Berätta lite om varje medlem, vad ni gör när ni inte spelar musik och om det finns andra band före eller bredvid Trench Dogs? 

-Vi börjar väl med mig då. Jag Martini (Trummis) har i nuläget inget annat band på sidan av Trench Dogs. När jag inte spelar musik så gillar jag att resa och prova olika sorters öl.
Andy (Lead sång) har ett sidoprojekt men är inget som har släppts än, han har en hel skiva inspelad men mer än så kan jag inte säga i nuläget. Andy är även Saké sommelier så han är väldigt insatt i den spritsorten och håller ibland kurser om det.
Mattias (Leadgitarrist) har ett countryprojekt med några polare i sin hemstad Norrtälje. Det är mest på skoj men de har skrivit en del låtar och spelat lite gigs lokalt.
Daniel är precis som jag utan annat projekt, vi lägger allt krut på Trench Dogs. Daniel är väldigt matintresserad och gör bland annat egen hot sauce.
”Spides” (andra gitarr) Har inte heller något annat musikprojekt utanför Trench Dogs. Han är även fotograf och har tagit många av våra bilder och gjort flera av våra musikvideor.

 

Hur skulle ni själva beskriva musiken med tre ord för någon som aldrig hört er? 

- Rock n’ Roll

 

Jag tycker det finns så många olika influenser som Hanoi Rocks, Tears, Boys, 77-punk etc. Har ni väldigt blandade influenser? 

- Ja vi har väldigt blandade influenser. Alla banden du nämner i stort sett men sen varierar de rätt mycket från medlem till medlem. Men vi har alla en drös band som vi alla delar och håller väldigt högt. Jag tror att vi har en fördel med att ha rätt mycket olika influenser. Det är det som skapar vårt sound.

 

Finns det några nya band som ni verkligen skulle vilja rekommendera?

-”The Royal Beggars”, ”The Sweet Things” från New York, ”Panzer Princess” från Stockholm.

 

När ni spelar ute, vad är det för typ av band ni spelar ihop med, är det likasinnade eller vad blir det? Vad är det konstigaste typen av band som ni spelat ihop med? 

- Ja oftast blir det band som är någorlunda snarlika i stil. Men vi har spelat en del med band som har en lite mer modern feeling också.
Det konstigaste bandet var när vi spelade i Spanien på en festival och vi spelade med ett band som hette typ ”Toys Arrazas” eller något liknande, de var ett spanskt metalband som var klädda i Drag, de var skittrevliga och öste på som fan men dom är nog de konstigaste vi delat scen med!

 

Vad är er styrka live? Vad är det roligaste med att spela live?

- Vår styrka är vår energi, vi alla spelar med otrolig inlevelse, vi alla älskar att spela live så det finns ett otroligt driv att göra bra ifrån sig när vi står på scen.
Roligaste är att få framföra låtarna framför folk, att få en sån direkt reaktion på det man gör av publiken och bara se hur folk sjunger med, det är en otrolig känsla.

 

Spelar ni någonsin några covers när ni spelar live, isåfall vilka får den äran? 

-Vi har spelat en del covers live, men det är inget vi gör varje gång.
Vi har bland annat spelat låtar av Slaughter and the Dogs, Quireboys, Faster Pussycat, The Runaways och Boney M.

 

Berätta lite om följande låtar.. 

a)Skulldug and Headsick 

- Det är en låt om att resa, texten är inspirerad av grejer som hänt Andy när han varit ute på resor i olika länder. Titeln är egentligen bara nonsens som ska beskriva en sinnesstämning av att bara vara helt uttröttad och borta i skallen.

b) Shapeshifter

- Shapeshifter handlar om Andys uppväxt i Australien. Andy har alltid varit rätt utmanade i sin klädsel och stil och där han växte upp i Australien så var det rätt vanligt att han fick utstå en hel del trakasserier på grund av det. Så den handlar om att han behövde utveckla lite olika tekniker för att undvika att bli spöad av folk.

c) Georgian Red?

- Georgian Red beskriver en dag då jag och Andy hängde i Stockholm, det var en vinterdag som var väldigt ovanligt varm och solig, så jag och Andy var ute på stan och drog runt på lite olika barer och bara njöt av att solen var framme.

 

Ni är inte så mycket för att blanda in politik i era texter efter vad jag kan utläsa? Har ni någon politisk låt? 

- Nej vår inställning är att vi vill hålla politiken utanför vår musik och vårt band. Vi är alla individer och har självklart politiska åsikter men vi ser Trench Dogs som opolitiskt för att det kan ibland vara skönt att ha en fristad från det politiska.

 

Har ni några politiska band som ni gillar? 

- Jag kan bara svara för mig själv här och jag växte upp på en del Progg så jag gillar t.ex. Nationalteatern, men sen är det väl en hel del punk som ibland har något politiska texter. Men det är sällan det politiska är det som är dragningskraften.

 

När vi ändå är inne på politik, hur tycker ni det är att leva i Sverige och då menar jag politiskt? 

- Som sagt så vill vi inte blanda ihop bandet med politik så jag kommer inte gå in på något djupare politiskt här. Det finns mycket bra saker i Sverige och det finns saker som vi har problem med, precis som alla länder. De medlemmarna vi har som är från andra länder har både saker de tycker är bättre i Sverige än i sina hemländer och saker dom saknar eller tycker var bättre där.

 

Hur går det till när ni gör låtar, gör ni de ihop eller kommer någon med ett utkast eller hur jobbar ni fram en låt? 

- Vi skriver i stort sett alla låtar tillsammans, sen kan det ibland vara någon som kommer med en idé som är mer eller mindre utvecklad, det kan vara en melodi, ett riff eller en textrad. Men det brukar alltid sluta med att vi alla sitter i repan och bollar idéer som till slut blir den färdiga låten!

 

Ni släppte denna skiva på Wild Kingdom, verkar det vara ett bra skivbolag? 

- Vi är jättenöjda! Vår första skiva släppte vi själva och det innebär en hel del arbete. Samarbetet med Wild Kingdom har funkat väldigt bra så vi är nöjda!

 

Ni har gjort någon mer skiva väl(hur får jag tag på den?) 

- Ja vi har släppt en skiva innan vår senaste. Den finns i nuläget bara tillgänglig som CD då vinylen sålde slut för längesen. CDn finns att köpa via vår webshop: https://trenchdogsofficial.bigcartel.com/

 

Svara på följande.. 

-skivan som fick dig att vilja spela musik? 

- Paranoid - Black Sabbath

-skivan som fick Trench Dogs att låta som ni gör? 

- Back To Mystery City -Hanoi Rocks

-skivan du skulle vilja ha varit med och spela på? 

- A Bit Of What You Fancy – The Quireboys

-skivan som du tycker är pinsam men du ändå har i din ägo och gillar? 

- Oj…den är lite svår, jag tror nästan jag måste välja någon typ könsrocks platta. Pung Floyds Veneriska Värld med bandet Pung Floyd. Den kanske inte är den man drar fram först när man ska visa skivsamlingen men den är guld haha!

-skivan som måste vara med i turnébussen? 

- In The Dynamite Jet Saloon – Dogs d’ Amour

-bandet som du skulle vilja återförenades? 

- Om jag kunde återuppliva folk så är det solklart New York Dolls, men ska vi säga de som lever så tror jag det blir Hanoi Rocks (originaluppsättningen)

 

Blir det mycket festivalspelningar i sommar eller hur är det? 

- Nja, vi har inte så många festivaler bokade för i år. Men i slutet på Augusti kommer vi spela på HRH Sleaze festivalen i England

 

De närmaste spelningar som komma skall?

- Som det ser ut nu så blir det först i Augusti när vi åker till England. Men vi söker spelningar hela tiden så det kommer nog något mer innan dess.

 

Stockholmiana är det en hyllning till staden eller vad menar ni med namnet?

- Stockholmiana är namnet på en litteraturgenre. Det är författare som Per Anders Fogelström och Hjalmar Söderberg som skrivit böcker som handlar om det historiska livet i Stockholm som tillhör den genrer. Eftersom vi är Stockholmsbaserade och en hel del av våra låtar på ett eller annat sätt handlar om våra liv i Stockholm så tänkte vi att det passade som vårt bidrag till en del av historien till staden.

 

Är det viktigt att få släppa ut skivorna på fysiska släpp eller skulle det kännas som om ni släppt en skiva om den inte kom fysiskt och bara fanns på typ Spotify?

- Det är jätteviktigt tycker vi. Jag tror inte riktigt att det skulle kännas som ett skivsläpp på riktigt om det inte fanns någon sorts fysisk release. Sen har vi en fanbase som absolut är intresserade av att ha fysiska exemplar av våra skivor så det skulle vara rent dumt att inte släppa vinyler och CDs.

 

Köper ni mycket skivor själva?

- Några av oss är större skivsamlare än andra skulle jag säga men vi alla har en samling och köper en hel del vinyler

 

Bra skivaffärer i er hemstad?

- Måste ju nämna Sound Pollution som är vårt skivbolags egen butik! Utöver den finns det en som heter Trash Palace som man absolut kan hitta fynd på. Finns en som heter Mickes som har en hel del bra också.

 

Framtidsplaner för bandet?

- Försöka spela så mycket live som vi bara kan! Sen så skriver vi alltid nytt material löpande så arbetet för den tredje plattan har börjat och vi hoppas väl att det inte kommer ta allt för lång tid innan vi kan komma ut med den!

 

För dig själv? 

- Jag ska gifta mig i höst så det är väl det stora som händer utöver bandet!

 

Visdomsord?

- ”Jag har vissa principer, men tycker ni inte om dom så har jag även andra” – Groucho Marx

 

Ni gillar öl förmodar jag, ingen tanke på ett eget Trench Dogs öl och isfåall vad skulle det heta och vilken sort skulle det vara? 

- När det kommer till vilken typ det skulle vara så går nog våra meningar isär inom bandet! Men jag skulle tro att det skulle vara någon sorts lager eller pilsner. Kanske skulle kunna kalla den ”One is not enough” eller något!

 

Nåt att tillägga?

- Tack för en rolig intervju!
Vi hoppas att alla som läser detta kollar in vår musik och främst då vår senaste platta ”Stockholmiana” och om ni gillar den så får ni gärna överväga att köpa den! Har ni någon lokal som bokar band så säg till dom att ni vill att de bokar oss. Och köp en tröja!
Massa kärlek!