Mitt namn är Marius och jag fyller rollen som en av två gitarrister i Torment. Så börjar den här intervjun med den här danska hardcoregruppen Torment . Kolla in dem ... det är värt det ... .september 2015

 

Snälla berätta lite historia om gruppen? Jag vet du inte är så gammal grupp!

-Bandet började för ungefär fyra år sedan som ett sidoprojekt till ett annat band Jesper (gitarr) och Rasmus (trummor) hade. Det verkligen inte meningen att bli ett seriöst projekt fram till för två år sedan. Torment hade några olika laguppställningar före detta. Jag kände Christian (vox) från arbete och var ett fan av deras första EP de hade lagt ut, så jag var ganska glad när han bad mig att prova som ny gitarrist.

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Tidigare band?

-Alla killarna passar in i åldern 30-32 . Jag antar att jag är junior i gruppen med endast 24, haha. Vi är ett varierat gäng människor. Jag går i skolan, medan de andra har stadiga jobb. Den ena är en snickare, två av dem hjälper mentalt handikappade och vår trummis är bibliotekarie. Dåliga saker? Tja, om inte  att vara en bibliotekarie är  illa nog, så vet jag inte, de är alla riktigt söta killar. Saltet i jorden. Christian fjärtar i mikrofonerna en hel del, men jag tycker att det är lustigt, så jag antar att det är inte så illa. Jesper, Rasmus och Christian går långt tillbaka. De har varit med i riktigt bra punkband tillsammans, tillbaka på 90-talet. De hette All Occupied.

 

Jag kan höra mycket olika influenser i musiken och det dethardcore, thrash, punk och oi etc här i er musik? Har jag rätt? Favoriter från förr?

-Ja, Vi tar det mesta av vår inspiration från 90-talets hardcorescen. Band som Snapcase och Strife för att nämna några.

 

Torment är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Ni var inte rädda att något annat band hade tagit det innan er? Finns det någon djupare mening med det? Vilket är det bästa bandnamnet du veta?

-Namnet beslutades långt innan jag gick med i gruppen, så jag vet inte riktigt var den kom ifrån, men det är ganska beskrivande för de ljud och teman bandet behandlar. Jag vet att det är ett faktum att det finns en massa andra band som kallas Torment, men jag är ganska säker på att ingen innehar upphovsrätten så det är inga problem. När det gäller mitt favorit bandnamn? Jag vet inte, Bongzilla kommer alltid upp för mig.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Svårt att säga. Det är verkligen från fall till fall. Överallt där bokare och initiativtagare har sin skit i ordning, tenderar saker att bli bra. Värsta platser är mötesplatser med krokiga managements  eller förbannade ljudkillar. Du bör alltid vara trevlig mott ljudteknikern, eftersom det är hans insatser som avgör om du ska låta bra.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Danmark just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Det finns en massa saker som händer i scenen just nu. Massor av nya band växer fram. Post Hardcore var där det var för ett år sedan, men den trenden tycks vara på väg att dö ut nu och mindre polerat sound går in i stilen igen. Vi spelar mest med andra punk och hardcoreband. Vi spelade  två spelningar med Sons of Death Valley, och de är coola som fan! No Go Girls och Czar likaväl , riktigt coola människor.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Riktig Copenhagen Hardcore, haha.

 
Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig är det en livsstil eller en sinnesstämning, som formar musiken. DIY stil och positiv mental attityd, enligt min mening, är det som gör verklig punk.

   

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Ja det finns för och nackdelar till det. Å ena sidan gör det mycket svårare att skrapa ihop pengar och försörja sig som musiker. Men å andra sidan gör du din konst mycket mer tillgänglig för människor. Osignade band idag har en enorm exponering via internet jämfört med förr och kassettband. Kanske du inte har tänkt att leva på din musik heller. Det kan vara en befrielse, verkligen.

 

Hur är det att bo i Danmark nu? Politiskt?

-Det är definitivt svårare om du är fattig, arbetslös eller invandrare. De rika har en fördel, som alltid, och medelklassen är mestadels likgiltig. Vi hade nyligen ett val, som gav oss en högerregering igen. Inte för att center-vänsterregering är mycket bättre. Välfärdsprogrammet splittras medan militärutgifter ökar. Något är verkligen  ruttet i staten Danmark.

 
Finns det några bra band från Danmark nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det finns massor av bra band just nu. Bortsett från de jag nämnde tidigare, kan jag verkligen rekommendera EVRA, Forever Unclean och WAYL.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Inte jättemycket, är jag rädd. Folket verkar trevligt och våra två länder har en hel del historia tillsammans. Skatepunk och köttbullar, haha.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Var och såg Satanic Surfers för några månader sedan i Malmö. De spelade riktigt bra, men ljudet sög så det var svårt att höra.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?  Kan ni sjunger om en sådan "enkel" sak som kärlek och komma runt med det? Jag vill verkligen höra och läsa början på låten He walks among us. Vad sjunger ni där?

-Christian skriver de flesta texterna. Det är en blandning av politik och personliga anekdoter. Massor av piss och vinäger i den där pojken, haha. Vi vill inte begränsa oss på det sättet att det inte finns ämnen som vi inte rör, men håller oss i den stilen med genren så kan du nog gissa att det finns några återkommande teman.

Den första versen av "He walks among us" går:

"Han går bland oss

Viskar i våra öron

Sprider sin sjukdom

I våra sinnen "

 

Finns det något ämne ni aldrig skulle skriva om

-Nej


Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Ja det gör det. Musik är ett bra medium för att kommunicera idéer och tankar. Förmodligen "He walks among us". Låten behandlar rasistiska och nationalistiska tendenser som stiger i samhället.

 

Bästa politiska band / artist?

-Jag skulle säga Propaghandi

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Absolut. Det förändrade mitt i alla fall

 

Ert omslag på er CD ser riktigt bra ut, är det viktigt att ha en skivomslag som visar människor vilken typ av musik man spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era omslag?

-Tack. Det är inte utan förtjänst, antar jag. Jag vet inte om jag har en favorit. När jag växte upp, så gillade jag Iron Maidens omslag. Coolt för en tolvåring . Vi har en vän, som är  fotograf. Han tar det mesta av bilderna och Rasmus och Jesper gör vår grafik.


Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Ingen etikett?

-Det är viktigt på det sätt som människor tenderar att ta dig mer på allvar om du kan visa dem en fysisk kopia av dina ansträngningar. Det finns också en viss tillfredsställelse i att hålla frukten av ditt arbete i dina händer. CD i dessa dagar fungerar mer som visitkort än något annat men.....

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Christian, Vår sångare, tycker om att hoppa in i folkmassan och mosha tillsammans. Vi spelade en show där hans mikrofonkabel trasslade ihop sig med Anders (bas) kabel och han lyckades dra honom med sig ut i publiken. Han använder en trådlös mikrofon nu, haha.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?

-Vi har alla från crustpunx till normcore publik. Skulle vara trevligt med några fler flickor på konserterna. De flesta Hardcorespelningar är totala korvpartaj.

 
Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Vi är inte överösta med intervjuer vid denna punkt i våra karriärer, haha.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historia och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Jag skulle verkligen gilla att spela en konsert med KISS, bara så jag kunde sätta min stövel upp i Gene Simmons geriatrisk arsle.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevlig person utanför musiken ??

-Definitivt! Jag tycker att det är mycket lugnande på ett konstigt sätt. Ungefär som meditation. Att sätta negativa känslor till något produktivt.

 

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?

-Har inte gjort tillräckligt intervjuer för att säga något.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Favorit Katt? Abyssinian, inget snack.


Framtidsplaner för bandet?

-Vi kommer att försöka att komma ut på vägarna någon gång nästa år. Under tiden kommer vi att arbeta med nytt material och promota saker som vi redan har ute.

 

För dig själv?

-Sänka regeringen och etablera proletariatets diktatur. Eller få ett jobb. Jag vet inte, vad som helst.

 

Visdomsord?

-Om Du inte har ögon, bör du inte ha vingar.

-Karl Pilkington

 

Nåt att tillägga?

-Inte mycket. Tack för intervjun.