7/6-2000

Topper knockade mig direkt när jag hörde deras singel Once a punk always a punk som släpptes på MVG nu före sommaren 2000. Jag mailade till dem och fick Jocke att ringa upp mig. Jag var på Bengans när han ringde men ringde upp honom senare på kvällen.                                                     Jag ber honom att berätta historien om Topper och här är den. -Jag och Tobbe spelade ihop i Taboo i 15 år och vi gav ut en platta som hette Visst nappar det. Det var otroligt bra punklåtar men det var otroligt dålig låttitel så ingen ville köpa den. Vi gillar ju fiske därav titeln. Folk sade att det här är jävligt bra men så här kan ni väl inte göra. Det sket vi i för vi gjorde vad vi ville. Vi höll på att harva och vi vägrade att kompromissa och vi spelade runt på Tre Backar och alla ställen i Stockholm. Men 98 så lade Steffe i Taboo av och då började Micke Gustafsson att spela bas med oss och då var vi bara tre stycken och i samma veva började vi att sjunga på engelska. Vi gjorde en spelning på Kafe 44 och efter det kom Knocke med som spelar andra gitarr. Sedan gick allt av bara farten. Vi fick spela på Hultsfred förra året och vi fick lira förband till Buzzcocks. Vi spelade in en platta själva som hette som singeln Once a punk always a punk, det var en mini-CD runt 20 minuter. Vi spelade in den själva på min fritidsgård. Men MNW distribuerade den för oss så det var helt okej. Det var mest en kul grej för att ingen spelade ju 77-punk längre. Alla band låter som Green Day och det gillar vi inte. Eftersom alla i bandet är mellan 33-35 år så blir det annan musik. Vi spelade på Alcatar med ett annat punkband som var runt 20 år och de var jävligt hungriga. Vi kör alltid med en Dry Martini och de hade hört att vi hade släppt en CD och vi satt där med våra Kosta Boda glas och drack Dry Martini. De glasen ligger förpackade som CD-skivor gör och det unga bandet frågade om vi skulle kränga skivor här ikväll. Nej, vi tänkte ta en dry martini. När vi snackar om Stiff Little Fingers är det ingen som vet vilka det är. När vi drar upp våra referenser som Clash, Sham 69 och Stiff Little Fingers ser de frågande ut. Det var det som gjorde att vi blev så trötta och började därför att spela 77-punk. Vi måste ta tillbaka scenen. De andra banden som spelade här lät som Backyard Babies, Hellacopters och de banden och vill vi höra något av de banden kan vi köpa deras skivor. Just nu är det ingen som spelar sådan här 77-punk. Därför tycker vi att det är så kul att göra det. Alla i gruppen är ju gamla punkare och vi får skriva våra åsikter i våra texter , och spela tre barréackord som är lätta och sedan kan man ta en bira. Och det är ju det som är målet med detta för vi håller på att spela in en video där vi kommer att driva med det här, och vi kommer att vara klädda som vi var när vi var små och i slutet av filmen går vi in i våra Volvobilar för att visa att man kan ha jävligt kul ändå.

Once a punk always a punk har gått 6 gånger på P3 just denna vecka som jag pratar med Jocke och han skrattar förläget och säger att när de repade för fullt och var så politiskt korrekta så funkade ingenting kommersiellt. De hade kul men när de bytte till engelska och Janne Cleman på Hultsfred hörde dem och tog dem dit och han tycker det är konstigt att allt händer på en gång . Men sedan tycker Jocke att branschen är en skitbransch. -Det är ju nästa mål nu när vi har skivkontrakt, att skriva en låt om denna jävla branschen. De är ju å kräsna för när vi spelade in första Once a punk så gjorde vi det på en helg och tyckte det var jävligt kul. Nu när vi spelade in singeln fick vi hålla på i tre dagar bara för att göra om låten, säger Jocke. 

Det är svårt att inte tänka på Clash när man hör och ser deras singel. Micke och Knocken älskar ju Clash och det gör ju Jocke också. Men Stiff Little Fingers är Jockes stora idoler. Det är klart att det speglar sig i musiken säger Jocke för de vill ha samma sorts körer i bakgrunden. Från början hette de CSKA Topper från ett hockeylag. Då tyckte folk det var lite fel och vi sålde sig lite grand för att få spela på Hultsfred. Omslaget är ju hela Black Market och nästa singel skall ha tre stycken Toppereldar på och det skall vara likt Inflammable Material av SLF. -När man gör det sådär rakt av så måste folk förstå att vi skojar. Men det finns väl alltid folk som stör sig. Är man 20-25 år vill och tror man fortfarande att man kan bli rockstjärna. Är man 35 då är det kört och då blir det bara en kul grej. Micke kan inte spela och vi tejpar upp på basen precis som de gjorde för Paul Simonon. Det hör man på låten för det är ingen avancerad basgång och vad vi menar med detta är att det bara är att börja och spela. Det är otroligt roligt att gå ner i replokalen när man inte har någon press på sig. Vi tror inte det blir mer press nuförtiden och vi har sagt till de att de inte kan pressa oss. För alla är pappor och jag skall bli pappa snart så de satsar inte jättemycket. Vi har en bestämd repdag som vi i och för sig skiter i ibland, ibland blir det någon fyllerepning. Men vi tror inte att vi skall få ett Amerikakontrakt och med min dåliga engelska är nog det inte möjligt. De håller på att sälja det utomlands nu men det måste bli till icke engelskspråkiga länder. Jag håller på att träna lite. Det enda jag lyssnar på i bilden det är Stiff. Jag var i London för några år sedan och då fick jag sitta och dricka öl med Jake Burns och Bruce Foxton och han vägrade att prata Jam med mig , han ville bara prata Stiff med mig även om de kör några Jam-låtar ibland. Det var jävligt kul att snacka med dem och såklart gav jag dem en Topperskiva.

De är ju väldigt otrendiga men deras kompisar är runt 30-40 år och de tycker att det är kul men det är ingen risk att man går in på Hannas krog coh hör Topper. Att de kom på MVG beror på att Peter Yngen gillar dem och ville ha dem på bolaget. Sankan gillar dem också. Jocke blev lite chockad över att de gillade det så mycket så att de ville ge ut för han trodde på ett distributionskontrakt. Målet för framtiden är att Topper skall göra en ny singel i oktober och att fullängdaren skall komma i januari. Mycket av detta beror på att de inte skall drunkna i julfloden av skivor. Släpper de något samtidigt som Britney Spears eller något annat så drunknar dem anser han. På nya skivan låter en av låtarna som Clash så det nästan är spöklikt. -Där hörs verkligen influenserna och det är mycket från frösta Clashplattan till London Calling det handlar om. Det är där och till SLF:s Go for it vi vill låta som och det är därför vi spelar Suspect Device av SLF när vi är ute för det är inte en jävel som väntar sig det. Vi kommer att köra Vibrators Baby Baby och Gotta Getaway med SLF i framtiden.

Att spela Buzzcocks var en upplevelse anser Jocke och bäst var väl när han gick upp på scen iförd en Topper t-shirt på extranumret. Paul Simonon tackas på skivan för det är Mickes stora basidol. Jocke vet inte om han har träffat Paul någon gång men han vet att han har träffat Mick Jones ett par gånger. Det är lite lustig att Sanken har producerat skivan med Topper eftersom han oftast förknippas med tyngre saker. -Det var lite speciellt att Sanken ville producera detta och att Dagge Lundqvist har varit med och mixat. Det är tunga namn häruppe. Sankan kunde se humorn i det hela och när vi var nere i studion var det inte det mest pretentiösa utan vi gick ut och köpte lite sprit och hade jävligt kul. Vi gjorde som det var förr i tiden. det tyckte Sankan var otroligt kul eftersom det blev en kontrast till allt annat han gör. Han gillar ju groggar och Dry Martini och sådant där. Knocken som spelar gitarr är ju bartender och han hade stora drinkboken med sig. Det var som sankan sade att det var tillbaka en massa år. Sedan blev vi också chockade när vi skrev på skivkontraktet på torsdagen och på måndagen efter fick vi 10.000 till en video. Det enda som är ändrat på låten sedan Sankan kom till är att i sticket så lade Sankan en virvel själv. På den första plattan vi gjorde med denna låt så skiljer sig sticket med att han lägger in en virvel och sedan ett stopp och sedan börjar låten om och det hade vi inte i början och det blev vi jävligt nöjda med. På nästa skiva är det meningen att Chips skall producera för han har varit med på många av våra spelningar. Han hade lite idéer och det skall bli kul att höra det.

Jocke känner sig lite tråkig eftersom han har en massa skivor men han lyssnar enbart på Stiff och Clash. Han tycker det är skönt att bara lyssna på två grupper. Han jobbar på en fritidsgård och har byggt upp replokaler där och studio. Han har musik med ungarna och han "tvingas" att lyssna på dem och deras musik men när han sitter själv i bilen så är det Stiff eller Clash som gäller eller också så är det Radio Stockholm för att höra trafikmeddelanden. Självklart gick han till exempel och köpte Cranberries till exempel och den är bra men det är inget han sätter på ofta. -Just nu tycker jag att det inte finns många bra band i Sverige. Vi kom ju 23 på Toppen av mest sålda singlar och då satt vi och lyssnade på detta på radion och det enda som tilltalade mig var Håkan Hellström för jag tyckte det var det enda som var något som stack ut. Markoolio.....(skratt!!!) Andreas Johnson, då kan jag lika gärna sätta på en U2 eller Babybird skiva. Sedan är jag en av de som verkligen hatar Bob Hund ,det är för djupt och man får ju ångest av det där. Nu hör ju till saken att Bob Hund hatar oss också. Vi brukar träffa de på Kvarnen och de gillar inte Topper. Facer tycker jag är lite kul och sedna gillade jag Manic Street Preachers och de kan jag lägga på ibland. Jag gillar när de gjorde det gamla Mash-themet. De garvar till mig i bandet för att jag är så enkelspårig. Men å andra sidan gör jag ju alla låtar så får de stå ut med det. de andra kan sitta och lyssna på Stereophonics  och tycka de är skitbra. Det är som på Hultsfred nu, jag kommer att se Thåström och så tänker jag se Teddybears för de tycker jag är schyssta. Caesars Palace gillar jag även om Ceasar Vidal är jävligt tråkig. 

Det är ju inte så mycket idé att fråga honom om favoritskivor för att jag kan tänka mig att det är mest Stiff och Clash som gäller men även Sham 69 kommer upp som favorit för honom. Den bästa skivan han har är Stiffs Go For it och sedan skulle han välja London´s calling. Nobody´s heroes kommer in på tredje plats. Clash´s Give em enough rope är väl en av de bästa också anser Jocke och Once a punk är en låt som skulle platsat på den. Safe European home har samma stil anser han. Det som är tråkigt med singeln tycker jag är att det bara är två låtar på den för man vill bara höra mer. Jocke berättar att på förra skivan hade de sju låtar men de slängde in en låt som är så jävla dålig enligt han själv. Den låten sänkte hela plattan. Den var rätt då tyckte de. Som alla andra punksamlare gillar han vinyl och han gillar knastret i skivorna. Han får lite skivor när han jobbar på fritidsgården men han tror nog att han har använt sin vinylspelare varje dag. -Det är som med Ramones, om man jämför den här boxen som kom med It´s alive så går det inte att jämföra. Det är en otrolig känsla med vinyl.

Den dyraste skivan han har köpt är liven från Sverige med Stiff Little Fingers. Den köpte han i höstas och den var inspelad 1979. Jocke tycker det är en otroligt bra skiva trots allt sitt skrammel. Den tycker jag är helt okej. Likaså Clashplattan Live i Paris 1978 anser Jocke vara en av de bästa liveplatorna. Där är det dåligt ljud och han anser att en liveplatta idag är som vilken platta som helst och han föredrar att det låter lite skramligt. Han förstår att de som gillar Clash köper nyproduktioner men han tycker nog att de gamla bootlegsen är roligare. Hah tycker nog att jag är en idiot som har sålt en massa gamla singlar och köpt de på CD istället. -När jag har middag hemma blir det alltid musikfrågesport. Då kommer singelboxen fram och spelas. Man vet direkt när man börjar passera när Clash gick utför och börjar att slänga på Alarmsinglarna, ja nu är det den perioden. Fördelen med singlar är ju att man kan byta snabbt. Det går ju inte med CD att mata omkring sådär.

De spelar mycket ute nu men efter Hultsfred förra året så hade de känslan att oj, nu har vi gjort det och så blev det inte så mycket mer. Men nu har de repat och repat. Nu har de ju spelat med Buzzcocks, på Torsgatan och Club Clampus. De spelade på Mera hitlåtar och det var något som Jocke tyckte var jävligt kul eftersom de kom lite äldre folk och tittade. När de stod utanför efteråt då kom det tre småkillar och tyckte det var skithäftigt. De drar mer äldre människor och medelåldern ligger runt 35 för det är de som minns den här musiken. -Men samtidigt märker vi att när vi spelar ute att det är mer och mer yngre som tycker det är bra för musiken är ju trallvänlig och det är lätt att sjunga med. Det var som det stod i Close-Up, att det här skall vara på hög volym. Det stämmer ju. Vi såg det på Mera hitlåtar att många yngre gick fram till scenen och stannade kvar där och tänkte att det här går ju an. En bra konsert med oss går upp i 180 för att sedan gå ner till 150 för att accedera till 210 i slutet. Vi dryper av svett varje gång. Jag vägrar att ta av mig skinnpajen för den skall vara på hela tiden. Efter Torsgatan bara det rann av mig. Det är ganska kul för folk tycker det är lite kul för jag har en princip att jag inte skall ta av mig den. Sedan går man ner ett par kilo, vilket är bra. Sedan kan man fylla upp de med ett par öl igen. Det är ett otroligt röj när vi spelar. Vi spelar ungefär 40 minuter. När vi spelade i Taboo förut så snackade vi för mycket mellan låtarna. Ett tag fick vi för oss att köra Ramonesgrejen, bara dunk dunk dunk men vi klarade inte det. Vi måste prata lite mellan låtarna för att kunna pusta ut.

Att bli intervjuade är inget de är vana vid men de börjar mer och mer vänja sig vid tanken. Jocke tycket det är kul att prata om sin musik det märker man. Det är schysst anser han och då försöker han säga vad han tycker. För när han har läst vissa intervjuer så undrar han om de som har blivit intervjuade säger saker för att de skall sälja mer skivor eller för att de skall bli igenkända på krogen . Toppers budskap är att ha det jävligt kul, man kan börja att spela bas när man är 35. de vill få fram att Stiff och Clash är det bästa man kan lyssna på.  -Hobbe i bandet vägrar ju prata med journalister. Han har otroligt svårt för det här med skivbolagsgrejen , han får bara ångest för det.Han älskar att spela ute och repa. Han hatar när vi åker upp till MNW-kontoret. Då får han bara ångest.

Han tycker inte det är tråkigt med intervjuer så länge de inte blir tillsagda av något bolag hur eller vad de skall säga för saker. När han måste säga att Clash betyder så och så för honom och så vidare. När Jocke gick i skolan så fanns inga tröjor at köpa med Clash så på teckningstimmarna gjorde de tröjtryck med fingrarna uppåt. De tyckte det var suveränt när Jonas Almquist i Lädernunnan spelade Stiff Little Fingers. - Jag tycker i och för sig det är jävligt kul att ha legat 23:a på singeltoppen en gång i mitt liv. Att vi kom etta på Megatoppen en gång. Men det stora för mig är ju att imorgon är det skolavslutning och jag skall jobba hela natten så det blir lite humor hela tiden.

Punken betyder nästan mer för Jocke nu än vad de gjorde förr i tiden. Han blir så upprörd när han ser småpunkarna springa omkring och skriker saker som de inte vet vad det betyder. Punken gjorde honom säkrare så att han vet vem han skall vara nu. Att han slapp att sättas i ett fack hela tiden. De var självklart politiskt intresserade och han tyckte det var jävligt schysst att lyssna på Stiff och liknande. - Får två år sedan kom jag runt hörnet efter att ha varit på McDonalds och jag vet att alla veganer tycker det är helt fel. Där står det ett punkgäng och har sönder glasflaskor och jag blir asförbannad. Jag går fram till dem och säger att ge fan och sabba för det vinner ni ingenting på- De undrade så klart vad jag hade för rätt att säga till dem. Då sade jag att det var inte det här jag slogs för att ni skulle springa omkring och skämma ut er. De såg att jag hade mobiltelefon och då sade de att du som har mobiltelefon kan väl inte veta någonting om punk. Då brast det för mig och frågade "Vet ni vilka Stiff är, hallå" Jag blev så trött när jag såg det för punk betyder inte att förstöra massa saker. Punken har gett mig en kamratskap , att man kände gemenskap med många. Att man kunde lyssna på punkmusiken även om del tyckte att man var dum i huvudet. Jag tycker det var kul att vara på festivaler. Jag kan jämföra med min bror som är ett år äldre som gillade synth. Jag tyckte att han hade ett otroligt tråkigt liv när han hade sina synthfester. Vi drog iväg till Gärdesfestivalerna och Roskilde. Men det är klart om man jämför olika punkstilar tycker säkert de som gillar hardcore att säga att jag har helt fel. Punken hade ett vettigt budskap och det tycker jag fortfarande för att stå och sjunga om djävulen känns inte så vettigt. De måste ha mycket tråkigare på sina sammankomster men det har de kanske inte men jag tycker not att punken är/var roligare. Sedan när jag träffar ungarna på gården som är punkare(jag har en SLF-klubb) och det är jävligt schysst när någon frågar de vad punk betyder då säger de att Jocke säger det och det. Då säger att jag att det spelar ingen roll vad jag säger för punk handlar om vad ni tycker. Jag tycker det är roligt att de har lärt sig lite för de trodde att punk handlade om att se så jävla skitigt ut som möjligt. Javisst sade jag men det finns andra saker som punken betyder för mig.

Vi kommer in på Internet och liknande moderna prylar och Jocke tycker att det bara känns pinsamt när Metallica försöker stämma Napster för att folk laddar ner deras saker. Han tycker att Internet är bra på det sättet men erkänner att han hade lite svårt för data och Internet i början eftersom han anser att han är för gammal. Han går in på Stiffs och Clashs hemsidor och de har han lagt på sina favoriter. -Man måste ju hänga med lite för jag kan ju inte bara sitta i min lägenhet och lyssna på Clash och Stiff och vägra utvecklingen. Jag använder email och jag skickar det. Jag tror det är bra sätt för folk att få ut sin musik. Vi håller på med sin hemsida och den kommer att heta www.topper.nu . Vi har haft en sida förut men den ligger i dvala nu. Mina favoriter är ju Stiff och Clashs sidor och nu har jag sett att SLF har en pubchat men jag har svårt att tänka mig sitta och chatta vid datorn. Jag gick och kollade vad Jake Burns hade sagt vid ett pubchat men där slutar mitt intresse för chat. Jag har gjort det med ungarna på jobbet men jag gör det inte hemma. Att göra en tidning på nätet är säkert framtiden eftersom ungarna har den möjligheten att kolla på den då. Men jag tycker personligen att det är roligare med en papperstidning. Det är självklart att folk använder  internet mer.

Jag berättar om mitt hemsidejobb och att jag förutom min hemsida för Skrutt gör min sons hemsida för hans fotbollslag och då berättar Jocke att han också spelar fotboll och där är han ofta och kollar in. Där skriver han lite inlägg ibland. När de lade upp Taboos hemsida så lade de upp den med sökordet fiske också bara för att de hade en skiva som hette Visst nappar det. När de själva slog på ordet fiske så förstod hur många sidor om fiske det fanns. Där sitter folk och lägger ner så mycket jobb på det. Han spelar fotboll i BK Träsket. De spelar i division sju och det är precis som med punken. de tränar en gång i veckan och har match en gång i veckan. Sedan är det en social samvaro.- De nittio minuterna vi springer omkring och stressar kan jag stå ut med men att sitta i omklädningrummet efteråt och tjata lite och gå på puben och dricka lite bärs. Lägga fram en och femkronor som gubbar för att gå igenom taktik. Sedan går vi in på plan och har glömt bort allting. Det tycker jag är jävligt kul. Det är lite jobbigt med att jag bor på söder men jag håller på IFK Göteborg eftersom jag har bott i Göteborg. Jag har faktiskt spelat i GAIS när de och Häcken hade fotbollskola ihop. Det var ju hårt att se Göteborg och GAIS spela 1-1. Micke är inbiten djurgårdare och det är lite kul för det är verkligen allvar för honom för när vi skulle soundchecka inför Buzzcocks så sjöng han en djurgårdsramsa. Knocken är hammarbyare och Tobbe är AIKare och jag alltså göteborgare. När vi soundcheckar och jag börjar skrika göteborgsramsor blir Micke vansinnig och tycker att jag inte kan skrika sådant. Det visar ju i och för sig att man kan ha kul ihop ändå. Det med fotbollsvåldet är ju helt sjukt och vi funderar på att göra en låt emot det. Alla gillar ju fotboll och så blir man ju helt upprör när man såg bråken i Köpenhamn. Då är det ju inte roligt längre, det är ju bara idioti.

Vi kommer in på samlande och då berättar jag att min son och jag samlar på EM-bilder. Jocke längtar till att få barn så han också kan få göra de grejor man inte kunnat göra på så länge. De får sitt första barn i början av augusti. Han har ju alltid anpassat sig på repningar med dagis och sådant där så nu får han snart säga samma saker. De andra i bandet har ju barn allihop. När man var yngre så var väl inte barn att vara punk precis. Men Jocke anser att det är skönt med att ha kommit upp i ålder och slippa att göra det "rätta" hela tiden. I Jockes förlovningsring står det till och SLF och det är något som hans farmor hatar. Det är det första hans dotter/son skall få, en skinnpaj med Stiff på ryggen. När de blir äldre så får den väl välja vad den vill. Framtidsplanerna är att få ut en fullängdare och i sommar blir det väl inga festivalspelningar. Jockes framtidsplaner är att få spela på Roskilde. Jag ser framemot framtida utsläpp med Topper för det är verkligen något ni skall kolla in.