Dee Dee sköter sång och gitarr i Topnovil och det är ett riktigt bra band från Australien som jag gillar verkligen mycket. Jag hoppas att alla tar chansen att lyssna på dem. Den här intervjun ägde rum i november 2014.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Topnovil startade redan 1997 när vi gick i gymnasiet. Det har varit flera line up förändringar sedan dess och vi har släppt 5x EP, 1x sjutummareoch 2x fullängdare. Vi har haft turen att turnera med några av våra favoritband samt upptäcka mycket bra ny musik.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

-Vi är bara 4 genomsnittliga Aussiekillari åldern mellan 25 och 35. Vi har alla vanliga dag jobb (sjukhus, biograf, stålverk, callcenter) och älskar att spela punkrockgigs. Var tidigt vänner och våra familjer var ofta tillsammans med vänner för BBQ. Lucko och jag har båda 2 barn vardera. Vi tillbringar mycket tid på vägen tillsammans så vi har upptäckt alla irriterande saker om varje person utan att behöva gå in i det dock!

 

Topnovil, det är ett udda namn,vemkom upp med det, och är du nöjd med det ??

-Vi ville ha något som var lite udda och något som inte hade använts tidigare, det är bara ett ord som vi gjorde när vi var i gymnasiet och vi har fastnat med det. Det bästa med ett konstgjort ord är att inget annat band har det och det gör det enkelt för människor att hitta oss på nätet.

 

Jag tycker att ni låter som en blandning av Rancid och UK SUBS, vad sägs om det ?

-Det är en stor komplimang, de är 2 skitbra band! Det är alltid intressant att se vad olika band vi får jämfört med eftersom vi har ett brett spektrum av influenser. Rancid är ett som verkar dyka upp lite då och då.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det alltid bra att ta dina låtar ute på vägen, det finns inget som att höra en folkmassa sjunga dina låtar tillbaka till dig när du spelar. Vi ger alltid 100% i en show, det är den bästa delen med att spela i ett band och det är alltid kul.

 

Och var är bäst att spela?

-I Australien tycker vi pubar är de bästa ställena att spela på,  pubenscenen här är stödjande och det är vad livemusik handlar om i Australien. Bakgårdspartyn är alltid skitkul att spela på. Vi ser verkligen fram emot att spela i Europa men - det finns några stora spelningar på gång och vi är glada att spela för en ny publik.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Australien? Är scenen stor?

-Punkscenen i Australien är riktigt stark och trots att det är utspritt över en ganska stor distans är alla riktigt nära, det är som en utökad familj. Vi har alltid en polares soffa att sova på när vi är på väg och våra hus är alltid öppna för turnerande band - precis så är scenen är här borta.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Energisk Punk rock

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag har varit i och kring punkscenen sedan jag var liten så det har varit en stor del av mitt liv och formade mig till den jag är. För mig handlat det bara om att vara sig själv och stå upp för vad du tror. Det är en livsstil - det är familj, din lojalitet, dess musik,  ha dina kompisar ryggar och veta att de har fått din.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Det är en tuff en. Jag tycker det är bra för att hitta nya band och få din musik ut till fler människor och få kontakt med människor som annars inte skulle ha hört det, men det bör inte ta bort folk från livespelningar. Levande musik måste stödjas och måste fortsätta att vara en del av varje musikscen. En massa band går med förlust ekonomiskt så jag försöker alltid att stödja banden genom att gå på spelningar och köpa deras merch.

 

Hur är det att bo i Australien nu? Politiskt?

-Australien är i allmänhet ett ganska laid back land och det är ett bra ställe att leva på. Den regering som är inu är inte omtyckt och det finns mycket som händer politiskt som jag inte är stolt över. Med den sittande regeringen blir de rika rikare och de är skär i medel till utbildning, hälsa och välbefinnande . Det finns ett starkt uppror i folket och det har varit en hel del protester och kämpar emot det är varit byggts och det är bra att se.

 

Finns det några bra band från Australien nu? Hur är det i din hemstad? Hur är det med gamla bandet Vicious Circle?

-Det finns några riktigt bra band i varje stat i Australien. I vår hemstad Wollongong har vi en stor punkscen och några av banden är Rukus, Rude Rahlis, Under The Influence, Cult Killers, Dead Rats. Vicious Circle håller fortfarande på och vi har spelat ett par spelningar med dem under åren, spelade de en Motorcykel och tatueringsmässa i min hemstad förra veckan.

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte mycket alls -  berömda för vikingar, ABBA, massage och rykande heta kvinnor.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Jag Vet inte riktigt så många band från Sverige. De som har turnerat här som jag har sett och gillat är 59 Times the Pain och No Fun at All

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

-Alla våra texter är skrivna av mig. Jag är påverkad av en massa olika saker. Mitt eget liv, människor jag känner, saker jag ser på nyheterna eller läser i tidningen. De flesta av våra låtar är antingen en social kommentar eller baserad på en sann historia.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Jag tror inte att det finns något ämne som jag inte skulle skriva om. Jag skulle aldrig skriva något som inte speglar mina egna åsikter men inga ämnen är tabu.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Inte nödvändigtvis hand i hand, men det har definitivt sin plats. Musik är ett bra sätt att uttrycka dina åsikter och för människor att säga sin mening. Det är ett verktyg för att nå ut till människor och om det används för att få ett politiskt budskap eller öka medvetenheten så är det en bra sak.

 

Bästa politiska bandet/ artist?

-Det är en svår en. Det finns några politiska låtar som även om bandet kan vara från ett annat land temat är universellt och människor över hela världen kan relatera men det finns några som är frågor som är specifika för en viss plats. Dead Kennedys är bra men mitt favorit politiska band msåte vara H-block 101, från Australien.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Absolut, Vi har till och med fått en låt om det (Stereo)! Jag har haft folk säger till mig att musiken har räddat deras liv i en tid då självmord verkade som ett alternativ och jag själv vänder mig till musik när tiderna är hårda.  Alla har låtar som de kan relatera till och som har det sammanhanget och de kan verkligen göra skillnad för människor.

 

Om jag tittar på bilden på Same old story det ser det ut som ni fyra olika stilar i klädstil, punk, skinhead, hc-kille och och en popkille? Är det är därför ni låter som ni gör?

-Två av killarna på den bilden har slutat i bandet, men ja, jag tror att vårt sound kommer från våra olika musikaliska influenser. Vi har ett brett utbud av band som vi har lyssnat på från old school punk, ska, skatepunk, rock n roll, hardcore, metal osv och jag tror att detta visar sig i vår låtskrivande. Jag antar nog i sin tur att det förmodligen kommer över till det sätt vi klär oss på.

 

Inget skivbolag? Är det bättre att ge ut skivor själv? Är det viktigt att släppa dem som en fysisk CD / LP?

-Vi har alltid varit en DIY band och och att ge ut våra egna skivor och sälja dem på spelningar och genom skivbutiker.Att haContra Records som backar vårt nya album har varit stort för oss och har fått vår musik till platser vi inte skulle av nått tidigare. Jag tror att det finns inget bättre än att få en fysisk CD / LP med bilder, texter etc av ett band som du vill ha, men i slutetändan är det musiken som är viktig, så jag kan se hur nedladdningar är ett bra sätt att få ut din musik. Jag tycker det är viktigt att ha en fysisk CD / LP också för människor som vill det.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Vi har 18 år av turnerande i bagaget så det finns en hel del historier att berätta! Vi har jagats ut ur hotell, haft upplopp som dyker upp efter en show, jag har slagit sönder min näsa med min egen gitarr på scenen, vi har haft folk från publiken på scenen nakna och brutna ben i en pit. När var på turné skrattar vi mycket och har en bra tid

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Vår publik är ganska varierande. Vi har funnits ett tag så det finns en hel del äldre punkare som har fastnat  samt de nya fans som vi har plockat upp längs vägen. I Australien finns det inte mycket arenor runt längre för alla åldrar så publiken vi saknar är förmodligen de yngre .

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor -Bouncing Souls- How i spent my summer vacation

Rancid- And out come the wolves

Social Distortion – Social Distortion

Rose Tattoo- Nice boys don’t play rock n roll

AC/DC- Highway to hell

Konserter -

Rancid/ H Block 101

Dropkick Murphys/ Rose Tattoo

Bouncing Souls/ Frenzal Rhomb

The Business/ Rust

The Casualties

Viktiga saker i livet

Familj, vänner och musik. Så länge jag har dessa tre saker jag är glad.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest korkade frågan ni har fått ??

-Jag kan inte riktigt komma på något dumt jag har blivit tillfrågad. Detta har varit en av de bästa och på djupet intervju, många frågor som jag har besvarat. Tack för att du håller det intressant!

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första - AC / DC- Highway to hell

Senast - Rancid- Honour is all we know.

Dyraste - Jag har ingen aning, jag har inte någon galet dyrt begränsad upplaga grejer.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi är i färd med att boka en turné genom Europa under mars 2015. Vi är på väg tillbaka till inspelningsstudion i november för att spela in vår nästa 7 ". Och bara fortsätta spela spelningar och skriva ny musik.

 

För dig själv?

-Friskvård spela musik, umgås med mina barn och familj.

 

Visdomsord?

-Roll with the punches, ge aldrig upp.