Inge från Totalt Jävla Mörker spelar även i International Noise Conspiracy och Knugen Faller. Men i den här intervjun lägger vi tonvikten vid att han medverkar i TJM med sin sång. Han svarade inom en dag på mina frågor och när skedde detta? Jo, dagarna mellan 23-24 februari 2005

 

 

En liten kort historia?

-Totalt Jävla Mörker (hädanefter TJM i denna intervju) bildades 1996 i Skellefteå. I en stad i otakt med sin samtid ville några unga, frustrerade killar som hade problem med att smälta in i hockeymentaliteten i staden få ett utlopp för sina känslor och umgås med likasinnade. Stadens sociala bottenskrap söker sig ofta till varandra och det var så TJM bildades. Folk som ingen annan ville veta av som bara har sig själva att ty sig till. Vi var nog inte så intresserade av musik egentligen och framförallt inte musikaliskt skolade. Men vi fick vara ifred i repis i alla fall. 1998 släppte vi första epn efter många om och men, och sen dess har det väl rullat på.

 

Vilka är medlemmarna idag, berätta lite om varje medlem, ålder, familj, eventuella jobb, intressen och något hemskt om varje medlem?

-TJM består av Tomas (gitarr. datageni och misantrop. Familj okänd), Fredrik (deathmetalgurgel. Fritidsledare. Player), Anders (Maskinrösten. Fritidsledare och bonde. Stadgad), Victor (långhårte-basist. Student och bibliotekarie. Gillar tjejer med dreads), Krille (Trummis. Studerande. Familj i Kåge. Fruga) och jag, Inge (fosterställningssång. Heltidsmusiker. Singel, men öppen för förslag).

 

Du spelar i INC och Knugen Faller, berätta lite om dessa band?

-Jo, jag spelar även i The (international) Noise Conspiracy. Där är jag basist. Vi har hållit på i över 6 år, släppt tre fullängdare och en massa ep’s och turnérat jorden runt hur mycket som helst. Knugen Faller är ett någorlunda nytt band som snart släpper sin andra ep. Fredrik från TJM är också med. Vi spelar svensk punk influerad av band som Grisen Skriker, Usch, Skabb osv. I det bandet är regeln att alla måste spela ett instrument de är värdelösa på, så jag fick spela gitarr där.

 

Spelar de andra i några andra band?

-I TJM kallas att spela i annat band för att vara otrogen. Fredrik har ju Knugen Faller, Royal Downfall och ett band som heter Why can’t you dies. Krille lirar säkert med något jazzfusion projekt han håller tyst om. Tompa repar med några hårdrockare ibland enligt rykten, men de övriga är TJM trogna.

 

Band före, vilka band har ni varit med i förut?

-TJM bildades när ett band som hette Bitter End la av 1996. Tompa, Anders och Fredrik var med i Bitter End. Innan TJM var enda bandet jag haft ett band som hette Stand Still som fanns mellan 1991 och 1993. Victor i TJM har spelat i ett death metal band som jag faktiskt inte just nu kommer på vad det heter. Krille var med i ett band som hette Tango Violencia.

 

Ni var väl Grammisnominerade och vann P3 Guld också väl, hur känns en sådan sak, går det inte lite emot punkens tankar med priser osv?

-Äsch då! Ebba Grön tog ju emot kulturstipendium på sin tid. Men din fråga stämmer inte riktigt. TJM var Manifestnominerade (Manifest är en ”alternativ grammis” för oberoende bolag och band osv) och vi plockade hem priset för bästa punk/hårdrock 2002. Sen var vi nominerade till P3 guld, men vann inget där. I år är vi nominerade till Manifest igen, vi får se hur det går.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig är punk en treackordssmörja från England som korrumperat mitt liv sen jag var 14 år, men jag tror att alla i TJM har ett individuellt sätt att se på punken. Vi har nog ganska få gemensamma nämnare där. Men det vi har gemensamt är nog att alla började spela musik av precis samma anledning – leda, tristess, social inkompetens och den kulturella repressionen i Skellefteå kommun. Punk kan vara att vara 17 år och säga nej till precis allting, men även att som folk i TJM börja närma sig 30 och ännu bry sig om triviala ting såsom musik. Eller som att fortfarande göra Skrutt efter alla dessa år.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Politik, oväsen, djävulsbudskap.

 

Ni säljer en del i utlandet också trots att ni sjunger på svenska, hur tror du det kommer sig att svensk musik är populär trots det svenska språket?

-Jo, vi säljer lite utomlands, men inte så värst mycket. Jag tror att svensk hardcore går hem i utlandet för att Sverige alltid har levererat bra HC band som fått internationell kultstatus. Många svenska hardcoreband översätter ju sina texter, eller gör som TJM, skriver engelska låtförklaringar till texterna. Jag har många kompisar i USA som gillar Anti Cimex, Mob 47, Totalitär, Strebers osv och det är rätt kul att höra dem sjunga med.

 

I vilket land är roligast att spela?

-Med TJM har jag bara varit i Norge och Sverige och det är lika roligt i båda länderna.

 

Ni har ju ganska korta texter, vad skall man tänka på när man gör så korta texter för att få in så mycket viktigt som möjligt?

-Göra som dom gör med den norrländska urskogen – hugg ner, frakta bort, schakta över.

 

Er musik kan väl kallas politisk men är det en självklarhet att musik och politik hänger ihop?

-Absolut. Musiken har ju alltid speglat samhället. På 50-talet fanns det ju alla dessa trubadurer tex Woodie Guthrie och Phil Ochs,  som sjöng om sin samtid. På 60-talet kom hippierörelsen, flower power och anti-krigsrörelsen som också tonsattes av den generationens rockband. På 70-talet kom black power-funken och punken. På 80-talet kom hiphopen som en röst för svart storstadsungdom. På 90-talet hände inte så mycket. Jag tror att grunge och shoegazer/slacker-rock förstörde mycket. Då blev det helt okej att bara ha en skinnpaj och en gitarr och en frän rockposé. Men å andra sidan startade vi TJM på 90-talet, så något hände väl då när jag tänker efter. Musik och politik hänger absolut ihop och för oss är det även väldigt viktigt att få säga vad vi tycker om saker och ting och beskriva vår verklighet för våra lyssnare.

 

 

BILDERNA ÄR TAGNA FRÅN TOTALT JÄVLA MÖRKERS HEMSIDA och tack även till Emma på rockfoto.nu för lånet av bilder.

 

Skulle ni kunna tänka er att sjunga en "vanlig" kärlekslåt?

-”Om Mao var här” är väl en kärlekslåt om något.

 

Gör ni några covers?

-Förr spelade vi ”Ace of Spades” som extralåt, och det var populärt. Så populärt att några punkare slet ner mig från scenen på Debaser och hoppade på mitt huvud med sina Dr.Martens.

 

Finns det några bra band i Sverige?

-Jodå. Bäst just nu är Tristess, helt klart. Men jag gillar också Randy, Regulations, Tor Lundmark & Songes, The Lost Patrol band, Vectors, Martyrdöd, Håkan Hellström, Hives, Sahara Hotnights, Total Egon och några fler.

 

I utlandet?

-Fler dåliga än bra tyvärr. Jag håller mig väldigt dåligt ajour med ny musik, både svensk och utländsk tyvärr. Och speciellt nya band har jag sjukt dålig koll på. Kontemporära utländska band som snurrar på min skivspelare är bland annat Gorilla Angreb, Rancid, Chumbawamba, Nick Cave & The bad Seeds, Lars Frederiksen & The Bastards, Einstürzende Neubauten, Young Wasteners (vet faktiskt inte om dom fortfarande spelar), allt Jello Biafra gör, Leftover Crack, The Cure, PJ Harvey, Motörhead… Äsch, det är så många och många har ju hållit på ett tag. Nu får det räcka med de jag räknat upp. Discharge, såklart, men ta tillbaka Cal!

 

Hur ser er publik ut?

-De är för unga för W.A.S.P och för gamla för Marilyn Manson.

 

Är det någon skillnad på publiken som kommer till dina olika grupper?

-Jo, lite. T(I)NC har världens bredaste publik. Det är alltid en salig blandning på våran konserter. Vi ser alltid minst två 40-åriga rocksnubbar som diggar, det finns alltid 10 crustpunkare, några avdakande hc-kids, några med emobrillor, de unga hippa som diggar White Stripes, massor av söta tjejer, en tuppkam och en sur ungmoderat längst bak i fräsch frisyr och lite för tajt tröja. TJM har en lite yngre publik, vilket bara är positivt, och jag ser många tjejer och killar i yngre tonåren som förmodligen känner som jag kände mycket när jag var i deras ålder och jag är skitglad att jag hittat ett sätt att kommunicera med folk som inte vill eller kan vara som alla andra. TJM drar till sig äckliga punkare, folk som gillar metal i vanliga fall men vill ha något lite mer extremt, gothare och en och annan journalist som tycker det är trendigt att skriva om oss. Knugen Faller har bara spelat i Umeå tills nu, så det är mest våra kompisar som sett oss.

 

Hur mycket säljer en grupp som TJM ungefär?

-Svårt att säga. Hör av dig till Bodenmalm!

 

Är ni nöjda med skivbolaget? Några större bolag som varit på er?

-Jag är rätt nöjd med Distortion faktiskt. Det dom sköter bra sköter dom bra, och det dom sköter sämre sköter dom sämre om du förstår vad jag menar. Men det är inte bara Distortion som har varit bra för oss, utan även att vi faktiskt har distribution av Border och att promotionbolaget Skiva hjälper oss med att nå ut i media osv. Alla är kuggar i samma maskineri. Inget större bolag har varit på oss faktiskt. Jag tror att vårat namn och stil automatiskt reducerar de kommersiella möjligheterna med bandet.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Favoritskivor ändras väl från vecka till vecka tror jag. Men om jag MÅSTE välja så blir det väl (i ingen speciell ordning)

Dead Kennedys – Fresh Fruit for rotting vegetables

Ebba Grön – Kärlek & Uppror

Chumbawamba – Anarchy

Discharge – Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing

The Cure – Disintegration

 

Favoritkonserter (jag antar att du menar konserter jag gått på och inte som jag spelat själv)

The Cure, på Qroc-festivalen utanför Los Angeles hösten 2003

Chumbawamba, Stockholm 1997

Kraftwerk, Rosklide 1998

Ministry, Hultsfred 1996

Strebers, Röda Skolan Skellefteå 1991

 

Fem viktigaste sakerna i livet (typ)

God mat

Jogging

Musik

Koffein

Ett par kompisar

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första var nog Twisted Sisters ”Stay Hungry” som jag köpte när den kom 1984. Senaste var nog Håkan Hellströms nya. Dyraste måste nog vara Kriminella Gitarrers ”Vårdad Klädsel”.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Helt ärligt så skäms jag inte för någon musik i min skivsamling. Var skiva hade sin plats i sin tid i mitt liv. Men det är ju klart att dom där Helloween-skivorna inte känns så fräscha idag, haha.

 

Jag hittade en lista på nätet med dina skivor, köper du mycket skivor?

-Jo, jag gick med i det där skivsamling.com, för många andra kompisar gjorde det. Ett bra sätt att katalogisera skivor på tycker jag. Jag köper inte så mycket skivor nuförtiden faktiskt. Jag köper få och exklusiva skivor istället. Jag har senaste åren specialiserat mig på svensk punk från 78-82. Det är ungefär det enda jag köper.

 

Vad tycker du om att bo i Sverige?

-Jag har varit på turné i nästan 20 länder tror jag och hittills måste jag säga att Sverige är det land som fortfarande har högst levnadsstandard och mest utjämnad välfärd av alla länder jag sett. Jag tycker att Sverige är bra på många sätt faktiskt och jag känner mig hemma här. Jag är absolut ingen patriot eller nationalist, det måste jag klargöra, men det finns saker i Sverige som ligger mig varmt om hjärtat, tex allmän sjukvård, den höga klassen på skolan, arbetarrörelsens historia, de sociala landvinningarna, den höga levnadsstandarden osv. Men allt det där är å andra sidan på väg att försvinna i och med att Sverige anpassat sig till EU och att Socialdemokraterna har gång på gång svikit sina väljare. Men det finns mycket bra i Sverige och mycket som är värt att kämpa för och att försöka förbättra. Man har tur som inte är född i England eller något annat U-land.

 

Hur skötte regeringen tsunamikatastrofen och det efterföljande där?

-Det återstår väl att se, eftersom det pågår fortfarande. Det är lite typsikt Sverige att försöka hitta en syndabock för allting. När det uppdagades att Svenska regeringen kanske inte var helt informerad eller engagerad i frågan från första början så ropade det borgliga blocket ”Avgå Persson!” och skyllde allt på att sossarna nästan, som en passning för att visa hur mycket bättre en borglig regering hade skött detta. Sen har ju Laila Freivalds nästan blivit personligt utpekad som ansvarig för det som skett. Det är lite konstigt tycker jag. Men det stämmer nog att som många kritiker påstår att regeringen inte agerade tillräckligt snabbt i frågan.

 

Ni har inte tänkt på att göra någon stödspelning till offren där eller liknande eller skall inte band ta ställning på det viset?

-Det är väl inget fel på välgörenhet i sig, eftersom de som svälter eller är hemlösa behöver mat och tak över huvudet nu. Välgörenhet löser dock inga verkliga sociala problem. Klart att det är bra om artister och andra kulturellt aktiva försöker dra sitt strå till stacken, men ofta känns det som om att folk gör det för att vinna något på det själva. Tyvärr. Let them know it’s christmas.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Med TJM är det ett tempo man klarar av i alla fall, men det var fan vad många frågor du skickat!

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha? Ställ den och besvara den?

-Pass

 

Framtidsplaner för bandet/banden?

-TJM ska turnéra Tyskland i vår och förhoppningsvis göra en ny skiva inom en snar framtid. Knugen Faller släpper en ny ep och ska ut på turné med Regulations i Sverige i slutet av mars. The (international) Noise Conspiracy väntar på att våran nya platta ska släppas i USA och vi åker dit i Maj på turné.

 

För dig själv?

-Har en bio-date i helgen.

 

Visdomsord?

-När livet blir jävligt har jag några saker jag försöker komma ihåg

·         He ba å bita ihop

·         He ba å skratt åt eländet

·         He gäll å hålla sä så upptagen man kan för att slippa känna efter hur man må

·         DET ÄR ALDRIG FÖRSENT ATT GE UPP!

 

Nåt att tilläga?

-MVH

 

Tack och hej!