Tjänstemännen är en grupp med udda namn, lite udda låtar men ett riktigt bra punkband och de kommer från Nyköping. I början av december 2023 kom svaren på frågorna jag skickat och varsågoda att läsa.

 

Berätta lite om när ni började och vilka ni är i gruppen, tidigare band, arbete och vad gör när ni inte spela musik? 

Vi var tre kompisar som mest drack öl. Sen nån gång innan 30 kände vi att det blev lite tjatigt. Då bestämde vi oss för att dricka öl och spela musik. Numera är vi fyra. Den nya tjänstemannen som spelar trummor har erfarenhet av musik sen tidigare med flera band och en annan från ett Deathmetalband. 

 

Hur kommer man på ett namn som Tjänstemännen? 

Det låter tufft. 

 

Svenska källarlukt, berätta…är det den lukten något speciellt? 

Det är bara gå ner i valfri källare. Den lukten. Det roliga är väl att den skulle vara svensk. Ungefär som svensk köttfärs. 

 

Era texter är inte som alla andra eller rättare sagt ni har några textrader som etsats sig fast som Inte rädd för nått men jag är livrädd för jobb..är det något ni anammat? 

Folk är ju rädda för massa saker. Ormar, höjder o.s.v. När vi vaknar kallsvettiga på natten är det jobbet som spökar. Möten, mellanchefsschäfrar, kollegor. Otäckt. 

 

Ni är inte ett band som är fans av politiska slagord? 

Njet.

 

Men att blanda in politik i musik är Ok eller vad tycker ni, är det ett bra sätt att få ut sina åsikter? 

Det är ok. Men om man vill nått så skulle jag inte rekommendera att spela punk. Eller iallafall att låta som oss. Nästan ingen vill lyssna. 

 

På tal om politik, hur tycker ni det är att leva idag i Sverige med SD-KD-M, höjda priser, inflation, elpriser etc etc? 

Det är förjävligt att leva. Tror dock inte att KenRock höjt priset på Svensk Källarlukt. Så köp den nu innan den kostar 475:kr. 

 

Men svenska band finns väl en del som ni gillar eller vad säger ni? Några favoriter från Sverige just nu? 

Blir svårt att sammanfatta flera personers smak. Men några vi har relationer till och som vi tycker om är bland annat Hjelle och Ormarna och Kalle Hygien samt The Manikins. 

 

Ni ska släppa en splitsingel med Hjelle och Ormarna….berätta? 

Hjelle är nog den som varit snällast mot Tjänstemännen. Snällare än vår egen kommun. Han har släpat med oss på mycket. Nu  frågade han om vi ville göra en splitsingel med Hjelle och Ormarna samt Härvan från Malmö. Vi sa ja. Vi spelar varsin av de andras låtar. 

 

Ska ni inte släppa en ny LP när ni ändå håller på? 

Räknade nån gång ut att vi gör ca tre låtar på ett år. Svensk källarlukt släpptes 2021. Så det tar nog en stund. Vill gillar inte att jobba så hårt. 

 

Hur kommer det sig att ni sjunger om Björn Skifs förresten? 

Mötte Björn i en mataffär en gång (eller någon som var väldigt lik honom).  Han hälsade vänligt och log. Väldigt trevligt gjort. Då bestämde vi oss. Vi tycker om Björn men tycker att han borde skärpa sig lite. Vill han så kan han ta över Sverige. Han måste bara öppna ögonen. 

 

Inga andra kända svenska som kommer att få en text/låt? 

En av våra låtar som heter Online bar handlade först om om Jan Emanuel. Den var mindre positiv än den om Björn. Men det blev aldrig av. Men ibland nynnar man på den ”du är så jävla hemsk, Jan Emanuel, Jan Emanuel…. död o krig, inget är så hemskt som dig” Ingen större finess kanske. Men den känns bra i magen.

 

När ni spela live, vilken typ av folk kommer då? 

Det är kul att generalisera. Gubbar med god smak och lite högre BMI. Tuffa Kulturtanter med tidigare punkdrömmar och god smak. 

 

Vad är er största fördel när ni spela live? Och er största nackdel? 

Ofta kul folk och “gratis” öl. Nackdelen är väl att vara bakis dagen efter och behöva släpa på saker samt ta sig hem.

 

Vad är det konstigaste som hänt under en spelning med er? 

Vi spelade live i Sveriges radio en gång. Enligt teknikern på plats var det första gången som sänkte huvudsignalen ut. Vi hade tagit med oss trasiga mikrofoner och höjde precis innan det gick live utan att de märkte. Lät förjävligt. Dom hörde aldrig av sig igen. 

 

Jag var nog den förste som recenserade er säger du, har ni inte fått några mer recensioner? 

Nä, inte i skriven text iallafall. Lite ryggdunk efter spelningar med snälla ord, “men synd att man inte hör vad ni sjunger” säger dom ofta. 

 

Vad brukar folk jämföra er med annars? 

Blir sällan jämförda. Vet knappt om nån någonsin har sagt nått som “ni liknar…”  Kanske bra, kanske dåligt. 

 

Om ni kunde välja fem band, vilka som helst, levande och döda att ha en konsert tillsammans med Tjänstemännen…vilka hade ni valt då? 

Dead Moon, Räjäyttäjt (igen) Entombed BC, Lynyrd Skynyrd och Björn Skifs. Vi spelar sist. 

 

Spelar ni några covers, varför eller varför inte? Om ni gör det vilka låtar spelar ni isåfall? 

Nästan aldrig. Personligen tycker jag inte att det är så kul. Nån enstaka gång har vi spelat en New bomb turks-låt. Men det var nog 10 år sedan. Sen nån gång nån Hjelle-låtar. Mest för att vi en gång övade in dom till en spelning på Kafé 44. Vi lär oss sällan nått nytt. 

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc? Har du någon låt som har fått dig att ändra tankesätt? 

Valsång kan nog hjälpa nån. Sen kan man ev påverka 13-20 åringar på nått sätt. Oklart hur man påverkar nån annan, annat än att man blir glad i de få minuter musiken spelas. Det går över lika fort som man blir glad av en öl. 

 

Ert omslag är riktigt snyggt på er nya skiva, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?… 

Det är vi själva som gjort. Men logga har Ted Lood gjort. Om man förstår musiken genom att titta på omslaget så vet jag inte hur vi skulle låta. Som nyduschade mellanchefer i fula kostymer. Favoritomslag alla tider är svårt, får svara för egen del och då blir det nostalig från 8-årsåldern. Comander Cody & His lost Planet Airmen. (på baksidan nån läskig rymd-drake)

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och?  Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? 

Ingen av oss köper eller samlar skivor. Här i Nyköping finns det en affär som heter Nunan Records. Den verkar sympatisk. Jag tycker det är roligast att göra videos och lägga upp på Youtube. Där har vi betydligt fler lyssningar än på Spotify mm.

 

Finns det några frågor som ni saknar i intervjuer? 

Detta är första intervjun på 10 år. Så nej. 

 

Har er syn på punk ändrats genom alla dessa år, vad betyder punk för er idag? 

Ingen av oss är nog nån stor punklyssnare idag vad jag vet. Sista åren har vi nog spelat mer rock. Men gillar såklart grunden i punk. Det är bara o köra på och uttrycka sig. 

 

Tillbaka till musiken, om någon som aldrig har hört er och skulle invigas i er musik....vilka låtar skulle man börja med då? Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord? 

Beskrivning: Tre ackord punk. 

Kanske Svensk källarlukt, Syd Östra Sörmland eller Taser X 26.  Snart kommer två låtar som heter Schäferschef och Inatt Boko. Dom bör man lyssna på. 

 

Framtidsplaner med bandet? 

Bli lite lite bättre. Få åka på kul spelningar. Gärna Göteborg där vi aldrig spelat, Finland eller Köpenhamn vore kul. Kanske Gävle. Dricka ännu mer öl och träffa trevliga människor. 

 

För dig själv? 

Ta det lite lugnt. 

 

Visdomsord? 

Dåligt för mig, bra för kommun

 

Nåt att tillägga? 

Kryssa Björn!