Tigerleechs sångare Sheby har varit så trevlig och svarat på några frågor om hans grupp och detta gjordes i juli 2021

 

Snälla berätta lite om gruppens historia?

-Tigerleech bildades 2013. Jag (Sheby / sångare) skapade bandet med tre killar, men jag visste att de inte kommer att stanna länge i bandet. Deras investering i projektet var litet. Vi gjorde en ep med 4 låtar 2014. Olivier (trummor) anlände efter Fabien (gitarr) 2015. Gabor (bas) gick med i bandet 2017. Vi spelade in en andra ep. Gabor lämnade ett tag och kom tillbaka. Vi spelade in det första albumet «The edge of the end» 2019. Hela den tiden gjorde vi några spelningar i Paris och Frankrike men inte tillräckligt på grund av bandets instabilitet. Loïc (trummor) gick med i bandet förra året. Jag tror att vi är på bättre humör nu (skrattar)

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

-Gabor (bas) kommer från Ungern. 37 år gammal. Fysioterapeut. Han gillar bodybuilding, motorcyklar, dricka öl och spela bas. Han hade ett band (The Void) i Ungern och gjorde två album med dem.

-Fabien (gitarr) är 27 år gammal, arbetar med ett musikprogram. Han gillar att klättra, spela gitarr och spela i «Town Of Sand».

-Loïc är 25. Jobbar i en butik för elektronisk rökning. Han gillar att spela trummor, hade ett band (U-Bilam). Han spelar också i ett grindband (GZP)

-Jag är mer än femtio år gammal. Jag är en löpare på spelningar. Jag tränar några sporter. Jag spelade i Smegmatics, Ancalagon (som blev Mass Hysteria, ett mycket känt band i Frankrike)

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest Stoner/Sludge och tänker ibland på Killing Joke, Amebix och Rage Against the Machine också? Tidigare favoriter?

-Naturligtvis har vi många influenser. Killing Joke (definitivt för mig), jag kände inte till Amebix och RATM (hur är det möjligt att undvika dem?), Men vi har inte den funk, hiphop-touch de har. Vi gillar 90-tals band som Alice in chains, Soundgarden, Pantera, Prong, COC, Life of Agony, Rollins Band .... även Red Fang, Crowbar, Clutch , Deftones, Down....vi är ett stoner/sludgeband med hardcore och metallpåverkan.

 

Tigerleech är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Du var inte rädd att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Ja vi gillar det väldigt mycket. Det är en blandning av två mycket olika djur. I början av bandet letade vi efter något med leech. Jag såg en video om en tigerleech, som är en stor gul och svart igel som attackerar krabbor ... Ingen stor sak om något annat band skulle ha det namnet, vi har bra advokater (skrattar).

Det finns så många band med ett bra namn, men det viktiga är att göra bra musik ....

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Vi gör musik för att spela live. Vi gör vår musik för att dela den med människor, för att känna vibbar från publiken. Vi har denna chans att spela musik och säga vad vi vill säga, så vi försöker göra det så gott vi kan.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-För närvarande har vi spelat på fler barer än klubbar. Det finns många platser att spela på i Frankrike. Alla band vet att en skitplats är där ägaren inte bryr sig något om musik. Du får ingen mat, du får två öl att dela ... Det betyder att dessa killar inte har någon respekt för sitt eget ställe ... Vi har gjort många bra spelningar i några trånga små barer. Oavsett var du är så måste göra ditt bästa framför tio eller tusen personer.

 

Hur är det att spela den här typen av musik just nu i Frankrike? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Saknar du att spela konserter just nu? Har ni planerat några spelningar?

-Som jag sa finns det många platser i Frankrike. Inga problem att spela högt. Vi spelade med olika band och stilar, från grunge till hårdrock. Vi saknade spelningar väldigt mycket under covid pandemin. Vi hade nästan tio spelningar bokade 2020 för det första albumet, ingen blev av. Vårt andra album kommer ut den 8 oktober och vi spelar i Paris den 9 november. Jag har bokat några datum för vintern 2021 och 2022.

 

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-En blandning av stoner, sludge och hardcore

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men jag tycker att jag hör lite hardcore i bakgrunden ...

-Vi gillar alla hardcoresoundet.

Jag sa till dig att jag är mer än femtio. Jag hörde punk när jag var femton. Jag hade inget val eftersom mina två äldre bröder hade ett band «The Trotskids». De gjorde en turné med GBH på åttiotalet. Jag har sett många band (Ramones, The Damned, UK Subs, GBH, The Clash, ...). Punk är också en livsstil, ett sätt att tänka. Jag gillar de amerikanska punkarnas DIY. Jag tillämpar fortfarande detta sätt att leva varje dag.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till musik och att spela själv?

-Mina föräldrar lyssnade på gammaldags fransk musik.  Med mina bröder lyssnar vi först på fransk pop, sedan The Beatles, The Rolling Stones och några band från sjuttiotalet (Status Quo, Yes, Pink Floyd, King Crimson, Led Zeppelin, ...). Sedankom Punk med enorm effekt. Sedan nittiotalet med alla dessa fantastiska band. Tidigare berättade jag att  jag att mina bröder bildade sitt punkband .... Jag var tvungen att göra detsamma.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

-Det är sant att det inte är lätt för barn att chocka sina föräldrar. De kan inte göra det med musik även om fransk hiphop är hemskt (skrattar). Det var ett stort gap mellan våra föräldrar och oss. Det faktum att vi var på rebelliskt humör gav oss förmågan att vara närmare och ha förståelse gentemot våra barn

 

Hur är det att bo i Frankrike just nu? Politiskt? Fascister? Covid ?

-Frankrike är fortfarande ett trevligt land att leva i. Men som vissa länder över hela världen och andra i Europa har vi hotet att styras av extremhögern. Felet ligger hos tidigare regeringar som var oförmögna. Vid varje val kommer de närmare makten. Det kan tyvärr vara så att de har makten i fem år för att människor ska inse att dessa rövhål är farliga.

Med Covid seglade regeringen blint. Ibland genom att fatta bra beslut, ibland dåliga. Covid lärde oss att leva under en diktatur mellan  eld och inneslutning. Det enda positiva är att det är en stor varning för människor att ta hand om jorden.

 

Finns det några bra band från Frankrike just nu? Är punkscenen/metallscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-Ja, naturligtvis, vi har många bra band i Frankrike (Gojira, Hangmans Chair, ...). Ja, de här tre scenerna är stora men jag tycker att de borde blanda mer och stödja varandra

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång? Vad är typiskt svenskt?

-Jag har varit två gånger i Sverige. Jag gillar nordeuropeiska länder väldigt mycket . Min fru är halvdansk. Jag vet inte så mycket om Sverige, förlåt.

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-ABBA (skrattar) ledsen fel svar. Vi gillar «Horndal» «The Hives» »Entombed» »Meshuggah» det är allt.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på franska?

-Jag skriver texterna. Det handlar om liv, död, relationer, kärlek, ekologi, ofta på ett mörkt sätt. Jag föredrar att skriva och sjunga på engelska för tillfället men det kan komma en dag ……

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Nej ... om jag är inspirerad och om mina ord är vettiga.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i er musik?

-Det är ett val för ett band att prata eller inte prata om politik. När jag var yngre brydde jag mig inte men nu gjorde det mig förbannad och jag är väldigt arg över att dessa rövhål styr våra liv. Samma gamla skit sedan så många år. På vårt andra album kommer det att finnas två låtar om politik och eliten.

«I´m against it» «Ode to the elite».

Det är inte så viktigt att få ut våra åsikter, men ibland är det bra att skrika till om fel.

 

Bästa politiska bandet/artisten?

-Dead Kennedys, Sepultura, mer punk och hardcore band än metalband tror jag

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Visst är det så, det har förändrat mitt liv. Det kan ge dig styrka, det kan få dig att gråta. Du läser texter från ett band och det går rätt in i ditt hjärta eftersom det hände dig….

 

Ditt favortiskivomslag alla tider? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-London Calling «The Clash» På vårt första album var det trummisen Olivier och på det andra är det en vän. Det finns två eller tre bra skivbutiker i Paris men de tenderar tyvärr att försvinna.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Ja, jag tycker att det är viktigt för  musiken (särskilt i rock) att folk fortfarande är samlare. För tillfället gör vi CD-skivor. En dag om vi får mer pengar tror jag att vi kommer att göra det på en vinyl. Vinyl är det bästa , detta har aldrig varit lika ...

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något spelning?

-Det var på nittiotalet med mitt band «Ancalagon». Vi spelade med Biohazard och Clutch. Det var en enda röra, en remake av Spinal Tap eftersom vi var mycket stressade. Jag föll för att jag snubblade över mikrofontråden. Trummisen gjorde fel i låtarna och gitarristen kopplade ur sitt jack när han spelade ... ..en mardröm !!!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet du någonsin har spelat tillsammans med?

-Vår publik är en bra blandning mellan metalheads, punk eller hard-core killar och vanliga människor. Vi spelar med små franska band för tillfället.

 

Vänligen ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Skivor : - Soungarden « Badmotorfinger » -Corrosion of Conformity « Blind » -Bad Brains « I against I »  -Prong « Cleansing » -Cro-mags « The age of quarrel »

Konserter : -Bad Brains, Cro-Mags, Suicidal tendencies, Ramones, Prong.

Livet : Kärlek, min fru och två barn, musik, mat, vin(jag är fransman) 

 

Första, senaste och dyraste skivan som du någonsin köpt?

-Första var en  samling av «The Who» (64/74). Den senaste är det senaste albumet från Gojira «Fortitude». Jag är inte ett absolut fan och jag har inte tillräckligt med pengar för att spendera mycket på en skiva, så jag köper skivor till ett normalpris.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Nej jag gillar intervjuer även om du har 38 frågor att svara på (skrattar). Jag gillar att prata om musik, vårt band eller livet, så det är ett nöje. Vi har inte så mycket intervjuer nu, kanske kommer jag att ändra mig om några år ...

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga du någonsin fått, med detta band eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

-Recensioner är viktiga. när recensionerna är bra eller dåliga måste du acceptera dem och dra slutsatser. Jag har ingen speciell recension. Vi fick mycket bra recensioner på det första albumet, men vissa sa att vissa låtar är för långa, det var sant, så vi ändrade på det på det andra albumet.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Det är förståeligt att människor jämför TIGERLEECH med andra band. Vi har många influenser och de är tydliga i vår musik. Vi har hört Rollins Band, Alice in Chains, Metallica….

 

Ifall du kunde välja vilka band som helst, nutida och gamla band att ha en konsert tillsammans med er vilka fem skulle du välja ??

-MC5, Sex Pistols, Bad Brains, Prong, Red Fang

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

-Svaret ligger i frågan. Du får allt du vill ha i musik. Du kan ha och känna vad du vill av musik.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Som jag sa tidigare har vi inte så mycket intervjuer för tillfället så ingen udda fråga. Jag gillar mycket din fråga om band att spela tillsammans med. Det är en bra idé!

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Vänligen fråga den och svara på den?

-Jag har en: När kommer du att sluta spela musik? Svar: aldrig!

 

Framtidsplaner för bandet?

-En liten paus för semestrar i augusti. Tillbaka till repetitionerna i september. Släpp av vårt andra album den 8 oktober. Vi spelar i Paris den 9 november och fler datum i Frankrike på vintern 2021 och 2022 (inget konkret ännu, jobbar på det).


För dig själv?

-Jag hoppas bara att vi inte kommer att leva som vi gör just nu ... Jag pratar om pandemin.

 

Visdomsord?

-Är aldrig klok.

 

Något att tillägga?

-Tack Peter för vad du gör sedan alla dessa år. Tack för intervjun, och vi hoppas att vi kommer till Sverige och spelar snart. Hej till alla läsare av Skruttmagazine. Fred.

 

En till fråga?  Jungle punk? Vad är det där?

-Det är ett privat skämt. Jag arbetade med ett TV-team i Calais (en stad i norra Frankrike). De gjorde en sändning om «The Jungle», en plats där migranter bor och försöker korsa kanalen för att åka till England. Bandet gjorde en snabb låt och ringde mig: «Hej vi gjorde en punk-låt». Så vi kallade den Jungle punk. Det handlar om den sista killen på jorden, han är en punkare och bryr sig inte en skit om den här världen ...